Connect with us

U.E.

Donald Tusk consideră că ”războiul nu mai este un concept din trecut”: Invazia rusă în Ucraina anunță o nouă eră în Europa

Published

on

© Platforma Obywatelska/ Twitter

Invazia în Ucraina, declanșată de Rusia în februarie 2022, anunță o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată de ostilitate, apreciază premierul polonez Donald Tusk, potrivit DPA, citat de Agerpres.

”Ştiu că sună devastator, în special pentru generaţia mai tânără, dar trebuie să ne obişnuim cu faptul că a început o nouă eră: era pre-război. Nu exagerez; acest lucru devine tot mai clar în fiecare zi”, a precizat prim-ministrul pentru cotidianul Die Welt și media partenere europene.

Acesta a ținut să puncteze că nu vrea să sperie pe nimeni, dar ” războiul nu mai este un concept din trecut”, ci este unul ”real și a început cu peste doi ani în urmă”.

Donald Tusk se îngrijorează cel mai mult că, în prezent, orice scenariu este posibil. ”Nu am întâlnit o situaţie ca aceasta din 1945”. În acel an, Al Doilea Război Mondial s-a încheiat prin capitularea Germaniei hitleriste.

El a salutat faptul ceea ce a descris a fi o revoluție în mentalitatea europeană, descrisă prin faptul că nimeni nu mai pune sub semnul întrebării nevoia de apărare comună, dând drept exemplu ”concurența” din Germania, dintre Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Partidul Social-Democrat (SPD).

Acest apel la evaluare obiectivă a realității curente vine să-l dubleze pe cel pe care Donald Tusk l-a lansat la începutul acestei luni, la București, cu ocazia desfășurării Congresului PPE, familia politică europeană din care acesta face parte.

Citiți și: Avertismentul lui Donald Tusk la Congresul PPE de la București: Vremurile de liniște fericită s-au terminat. Trăim într-o epocă pre-război, dar nu avem motive să capitulăm în fața răului

”Vremurile de liniște fericită s-au terminat. Epoca postbelică a dispărut. Trăim în vremuri noi, într-o epocă de dinaintea războiului. De fapt, pentru unii dintre frații noștri, nu mai este nici măcar o epocă de pre-război, este un război în toată regula, în forma sa cea mai crudă”, spunea la acel moment premierul polonez, fără a omite să evidențieze nevoia de a continua lupta în fața răului.

Și pentru că această luptă se duce și pe teren, nu doar prin mesaje de la pupitru, Comisia Europeană a lansat tot la începutul acestei luni prima strategie industrială de apărare și un nou program pentru industria de apărare pentru a spori gradul de pregătire și securitatea Europei, într-o schimbare de paradigmă.

Așadar, Uniunea Europeană este hotărâtă să își sporească capabilitățile și gradul general de pregătire pentru apărare, pentru a fi pe măsura nevoilor și a nivelului său de ambiție în contextul amenințărilor și al provocărilor de securitate în creștere.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

REPUBLICA MOLDOVA

R. Moldova: Maia Sandu și Ursula von der Leyen au discutat la Bruxelles despre deschiderea în 2025 a primelor capitole de negociere pentru aderarea la UE

Published

on

© presedinte.md

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a fost primită marți la Bruxelles de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu care a discutat despre reformele care apropie Moldova de Uniunea Europeană, în aceeași zi Comisia anunțând că va acorda o asistență macrofinanciară de 50 de milioane de euro Chișinăului.

“Mergem spre Uniunea Europeană pentru că ne dorim o viață mai bună pentru fiecare dintre noi, iar prietenii noștri europeni ne sunt alături în acest efort. Azi, la Bruxelles, am discutat cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre reformele care apropie Moldova de UE și am convenit să accelerăm reforma justiției. Evaluarea integrității judecătorilor și procurorilor rămâne prioritară. Am discutat, de asemenea, despre investițiile europene care îmbunătățesc viața moldovenilor prin crearea de locuri de muncă, modernizarea drumurilor, dezvoltarea satelor și consolidarea securității energetice. Împreună, construim o Moldovă europeană, ca fiecare cetățean să simtă o schimbare în bine”, a scris Maia Sandu, pe Facebook, după întrevedere.

De cealaltă parte, șefa Comisiei Europene a elogiat-o pe Maia Sandu, despre care a spus că “luptă din suflet pentru viitorul european al Moldovei”.

“Suntem pe deplin alături de dumneavoastră. Așteptăm cu nerăbdare să deschidem un cluster esențial de negocieri de aderare în 2025”, a spus von der Leyen, referindu-se la deschiderea concretă a unor capitole de negociere.

Negocierile de aderare a noilor state membre la UE sunt organizate în 35 de capitole grupate în 6 clustere, care sunt deschise unul câte unul. Comisia Europeană a recomandat în raportul său anual privind extinderea “să se ajungă rapid, la începutul anului 2025, la deschiderea” grupurilor de negocieri de aderare.

În perioada 10-11 decembrie, Maia Sandu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles pentru întâlniri cu noua conducere a instituțiilor europene, inclusiv cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, António Costa, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas.

Vizita reflectă angajamentul reînnoit al Republicii Moldova de a avansa pe calea aderării la Uniunea Europeană, și de a crește nivelul de trai al cetățenilor printr-o cooperare strânsă cu partenerii europeni.

În cadrul vizitei, a avut loc și întrevedere cu secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Mark Rutte, unde au fost abordate relațiile dintre Republica Moldova și NATO, un parteneriat de 30 de ani, precum și aspecte legate de securitatea regională. Vizita Maiei Sadu la NATO a reflectat și o premieră, fiind pentru prima dată când președinta Republicii Moldova s-a adresat unei reuniuni a Consiliului Nord-Atlantic, organismul decizional aliat care reunește ambasadorii celor 32 de state membre ale Alianței.

Continue Reading

U.E.

Polonia aderă la Parchetul European pentru a spori controlul asupra fondurilor din partea UE

Published

on

© Kancelaria Premiera/ Flickr

Polonia s-a alăturat marți Parchetului European (EPPO), o decizie ce va contribui la un control mai riguros al utilizării fondurilor europene în țară, a anunțat premierul Donald Tusk, informează AFP, preluat de Agerpres.

„În mod simbolic, cu ocazia Zilei Internaţionale a drepturilor omului, ne raliem Parchetului European”, a declarat Tusk la începutul unei ședințe de guvern.

Decizia guvernului proeuropean, aflat la putere din decembrie 2023, răspunde unei promisiuni electorale cheie. Aderarea Poloniei la EPPO va permite „să fie urmărite obiectiv şi eficace eventualele abuzuri în utilizarea fondurilor europene”, a subliniat premierul polonez.

Cu sediul la Luxemburg, Parchetul European, activ din 2021, este un organism independent al Uniunii Europene însărcinat cu anchetarea infracţiunilor care afectează interesele financiare ale UE. Acesta investighează și urmărește penal cazuri de fraudă cu TVA, deturnare de fonduri europene, corupţie şi spălare de bani.

Anterior, guvernul naţionalist condus de Lege și Justiție (PiS) a refuzat aderarea la EPPO, susținând că ar reprezenta o ingerință în suveranitatea justiției poloneze. În schimb, noul guvern condus de Tusk a făcut din aderarea la acest organism o prioritate în programul său proeuropean.

Până în prezent, 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aderat la Parchetul European, Polonia fiind cea mai recentă țară care se alătură inițiativei. Decizia vine într-un moment în care autoritățile poloneze încearcă să restabilească relațiile cu Bruxelles-ul, după ani de tensiuni pe tema statului de drept și a respectării normelor democratice.

Continue Reading

U.E.

Spațiul cibernetic al Europei este mai sigur și mai protejat. A intrat în vigoarea Legea privind reziliența cibernetică

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Legea privind reziliența cibernetică (CRA), un act legislativ de referință, intră marți în vigoare, marcând un progres major în eforturile UE de a-și proteja cetățenii și întreprinderile de amenințările cibernetice.

Normele mai sus amintite se constituie în prima legislație europeană care impune cerințe obligatorii de securitate cibernetică pentru produsele care includ elemente digitale.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, actul introduce responsabilități sporite în sarcina producătorilor pentru a garanta securitatea produselor hardware și software.

Legea privind reziliența cibernetică îmbunătățește standardele de securitate cibernetică a produselor care conțin o componentă digitală, solicitând producătorilor și comercianților cu amănuntul să asigure securitatea cibernetică pe tot parcursul ciclului de viață al produselor lor.

De la monitoarele pentru copii la ceasurile inteligente, produsele și software-ul care conțin o componentă digitală sunt omniprezente în viața noastră de zi cu zi. Mai puțin evident pentru mulți utilizatori este riscul de securitate pe care îl pot prezenta aceste produse și software-uri.

Legea privind reziliența cibernetică (Cyber Resilience Act – CRA) își propune să protejeze consumatorii și întreprinderile care cumpără produse software sau hardware cu o componentă digitală. CRA abordează nivelul inadecvat de securitate cibernetică din multe produse și lipsa actualizărilor de securitate la timp pentru produse și software.

Aceasta abordează, de asemenea, provocările cu care se confruntă în prezent consumatorii și întreprinderile atunci când încearcă să determine care produse sunt sigure din punct de vedere cibernetic și să le configureze în siguranță.

Noile cerințe vor facilita luarea în considerare a securității cibernetice la selectarea și utilizarea produselor care conțin elemente digitale. Va fi mai simplu să se identifice produsele hardware și software cu caracteristici adecvate de securitate cibernetică.

CRA introduce cerințe obligatorii de securitate cibernetică pentru producători și comercianți cu amănuntul, care reglementează planificarea, proiectarea, dezvoltarea și întreținerea acestor produse. Aceste obligații trebuie îndeplinite în fiecare etapă a lanțului valoric.

Legea impune, de asemenea, producătorilor să ofere îngrijire pe parcursul ciclului de viață al produselor lor. Unele produse critice de o importanță deosebită pentru securitatea cibernetică vor trebui, de asemenea, să fie supuse unei evaluări de către o terță parte, efectuată de un organism autorizat, înainte de a fi vândute pe piața UE.

Regulamentul se aplică tuturor produselor conectate direct sau indirect la un alt dispozitiv sau la o altă rețea, cu excepția unor excluderi specificate, cum ar fi anumite produse software sau servicii cu sursă deschisă care sunt deja acoperite de normele existente, cum este cazul dispozitivelor medicale, al aviației și al automobilelor. Produsele vor purta marcajul CE pentru a indica faptul că sunt conforme cu cerințele CRA.

Noile norme vor reechilibra responsabilitatea către producători, care trebuie să se asigure că produsele lor cu elemente digitale respectă standardele de securitate cibernetică pentru piața UE. Acest lucru va permite cumpărătorilor să ia decizii mai informate, având încredere în securitatea cibernetică a produselor care poartă marcajul CE.

Legea privind reziliența cibernetică a intrat în vigoare la 10 decembrie 2024. Principalele obligații introduse de CRA se vor aplica începând cu 11 decembrie 2027.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
REPUBLICA MOLDOVA56 seconds ago

R. Moldova: Maia Sandu și Ursula von der Leyen au discutat la Bruxelles despre deschiderea în 2025 a primelor capitole de negociere pentru aderarea la UE

U.E.11 minutes ago

Polonia aderă la Parchetul European pentru a spori controlul asupra fondurilor din partea UE

U.E.45 minutes ago

Spațiul cibernetic al Europei este mai sigur și mai protejat. A intrat în vigoarea Legea privind reziliența cibernetică

ROMÂNIA51 minutes ago

ICI București și Agerpres extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional, un demers ce marchează extinderea utilizării inteligenței artificiale în fluxurile de știri regionale

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Situația din Ucraina și sprijinul occidental pentru Kiev, pe agenda discuțiilor premierului polonez cu președintele francez și liderul opoziției germane

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ziua Internațională a Drepturilor Omului. MAE: Respectul pentru drepturile omului este indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Roxana Mînzatu, după ce un studiu OCDE arată o scădere sau stagnare a competențelor adulților în materie de citire, scriere și calcul: Este nevoie de o schimbare transformatoare în abordarea europeană a competențelor

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Republica Moldova primește 50 milioane de euro asistență macrofinanciară de la Comisia Europeană

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII4 hours ago

Banca Europeană de Investiții oferă împrumuturi în valoare de 3 miliarde de euro pentru agricultură în întreaga Europă, cu accent pe tinerii fermieri, egalitatea de gen și investițiile verzi

ROMÂNIA5 hours ago

ICI București și InfoCons au lansat primul proiect european la nivel global pentru conștientizarea, educarea și informarea pieței cu privire la securitatea și securizarea conceptelor vizuale

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI6 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII6 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ1 week ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending