Connect with us

INTERNAȚIONAL

Donald Tusk, declarație în marja ultimului său summit UE-Ucraina: Sunt foarte mândru să fiu un ,,maniac pro-ucrainean”

Published

on

© newsroom.consilium.europa.eu

Președintele Consiliului European a recunoscut că este un ,,maniac pro-ucrainean”, epitet atribuit de alți oficiali de la Bruxelles, în contextul unei declarații de presăDonald Tusk se află la Kiev, la ultimul său summit UE-Ucraina, în calitate de președinte al Consiliului European, unde a avut și o întâlnire cu premierul ucrainean Volodymyr Groysman. 

Ulterior întâlnirii cu premierul ucrainean, Donald Tusk și-a declarat mândria avută pentru posibilitatea de a colabora cu Ucraina ,,în spiritul intereselor și valorilor comune”.

,,Voi rămâne prietenul și aliatul vostru, indiferent unde mă va duce viitorul. De-a lungul anilor, am încercat să sprijin Ucraina în Europa și Europa în Ucraina. Curajul și hotărârea voastră. au câștigat respectul și recunoașterea multor europeni, iar astăzi există din ce în ce mai mulți aliați ai cauzei ucrainene printre ei”, a declarat acesta. 

Președintele Consiliului European a mai spus că UE ar trebui să fie mândră de parteneriatul cu Ucraina, ai cărei cetățeni sunt un exemplu pentru eforturile de a avea ,,un stat modern, cu standarde democratice”.

© newsroom.consilium.europa.eu

,,În ochii mei sunteți eroi. Așa v-am văzut în timpul Revoluției demnității la Maidan, apărați suveranitatea și integritatea, construind un stat modern cu standarde democratice. În ciuda sărăciei care există încă în multe locuri, în ciuda suferințelor provocate de război, în ciuda reformelor dificile, ați suferit. Uniunea Europeană ar trebui să fie mândră și recunoscătoare pentru a avea un astfel de partener”.

Donald Tusk și-a mai exprimat regretul că uneori nu a putut face tot ce și-a propus pentru procesul de integrare europeană a Ucrainei, deși a făcut tot posibilul. 

,,Iertați-mă, prieteni. Dar avem și multe motive să fim mulțumiți. Voi, poporul ucrainean, cu siguranță nu aveți de ce să vă fie rușine”, a punctat înaltul oficial european. 

La finalul declarației de presă, Tusk a recunoscut că este ,,foarte mândru de epitetul” atribuit de unele persoane de la Bruxelles potrivit cărora ar fi un ,,maniac pro-ucrainean”. 

,,Veți putea mereu conta pe mine”, a adăugat Donald Tusk. 

De asemenea, înaintea summitului, programat să înceapă la ora 14 cu întâlnirea liderilor, Donald Tusk a călătorit cu președintele Volodymyr Zelensky spre Stanycia Luhanska, un punct de trecere a frontierei spre zonele controlate de forțele separatiste din estul Ucrainei.

Potrivit unei postări pe contul său de Twitter, Donald Tusk a scris că a vizitat Stanitsa Luhanska astăzi, împreună cu președintele Zelensky, iar ,,tragedia din estul Ucrainei continuă, cu consecințe umanitare dezastruoase pentru oamenii din zonă prinși în războiul cu Rusia”. De asemenea, Tusk a mai spus că a avut parte de  ,,întâlniri bune cu soldați ucraineni curajoși, reprezentanții misiuniunii de monitorizare a OSCE și agențiile umanitare”.

La summit, UE își va reafirma sprijinul pentru ,,suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. La ultimul Consiliu European, liderii UE au decis din nou să prelungească sancțiunile economice ale UE împotriva Rusiei, în absența unor progrese.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

România reacționează la amenințările Rusiei: Consolidarea securității la Marea Neagră este răspunsul legitim la eforturile de militarizare ale Federației Ruse

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Facebook

Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric alegaţiile şi ameninţările formulate de partea rusă, prin purtătorul de cuvânt al MAE rus, inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le consideră total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaţionale şi al dezvoltării paşnice a relaţiilor internaţionale, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“MAE reiterează că procesul aliat de consolidare a securităţii în regiunea Mării Negre este parte a răspunsului legitim şi conform dreptului internaţional la intensificarea provocărilor la adresa securităţii euroatlantice după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea şi aprofundarea de către Federaţia Rusă a eforturilor de militarizare a bazinului Mării Negre. În repetate rânduri, atât NATO, cât şi aliaţii au evidenţiat clar că măsurile adoptate în acest scop sunt pur defensive şi conforme cu angajamentele internaţionale, pe care Alianţa Nord-Atlantică le respectă strict. În acelaşi timp, Actul Fondator NATO – Rusia, invocat de partea rusă, se referă în Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor statelor, precum şi la dreptul acestora de a alege mijloacele în vederea asigurării propriei securităţi”, subliniază MAE.

Citiți și Generalul John Hyten, al doilea cel mai important general al Armatei SUA: România și Marea Neagră vor juca un rol mai activ în descurajarea Rusiei

Citiți și Decizie oficială: SUA retrag 11.900 de militari americani din Germania. O parte vor putea fi relocați la Marea Neagră și pe flancul sud-estic al NATO

Precizările Ministerului român de Externe vin în contextul declaraţiilor purtătorului de cuvânt al MAE rus privind intenţia de consolidare a prezenţei militare americane şi NATO pe teritoriul României.

Joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a criticat planurile SUA privind desfăşurarea în România a unei părţi din unităţile militare americane retrase din Germania – aşa cum au declarat recent reprezentanţi de rang înalt ai armatei Statelor Unite – şi a denunţat faptul că aceste planuri, la fel ca decizia Pentagonului de a-şi spori prezenţa militară în Polonia şi în ţările baltice, se înscriu în strategia NATO de creare a unui ”arc de tensiune” la graniţele de vest ale Federaţiei Ruse, potrivit unei sinteze a briefingului postat pe site-ul MAE rus.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

România salută normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite și rolul SUA în acest proces

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe salută anunţul privind normalizarea relaţiilor dintre Statul Israel şi Emiratele Arabe Unite, exprimându-şi încrederea că demersul va contribui la stabilitatea şi securitatea Orientului Mijlociu, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

MAE salută anunţul de joi privind normalizarea relaţiilor dintre Statul Israel şi Emiratele Arabe Unite, precum şi rolul relevant al Statelor Unite ale Americii în acest proces.

În acest context, arată sursa citată, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că acest demers dintre Statul Israel şi Emiratele Arabe Unite, doi dintre partenerii regionali importanţi ai României, va contribui la stabilitatea şi securitatea Orientului Mijlociu.

“De asemenea, acest demers poate sprijini eforturile de identificare a unei soluţii juste şi de durată în Procesul de Pace în Orientul Mijlociu. Astfel cum a reiterat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, inclusiv în discuţiile sale telefonice recente cu omologii israelian, palestinian şi iordanian, România sprijină o rezolvare durabilă a conflictului israeliano-palestinian, fundamentată pe soluţia celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, în conformitate cu dreptul internaţional, ca singura opţiune viabilă care răspunde aspiraţiilor ambelor părţi”, se precizează în comunicat.

Israelul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au semnat, sub egida Statelor Unite, ”un acord de pace istoric” şi vor stabili relaţii diplomatice.

Înţelegerea face parte dintr-un acord mai amplu, în virtutea căruia autorităţile israeliene vor înceta anexarea teritoriilor palestiniene ocupate.

“Această reușită istorică sperăm că va promova pacea în Orientul Mijlociu”, se arată într-un comunicat comun al președintelui Donald Trump, premierului israelian Benjamin Netanyahu și prințului moștenitor al Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed.

Continue Reading

ROMÂNIA

MApN și Avioane Craiova au semnat un contract de modernizare pentru zece aeronave IAR-99 la fabrica de la Craiova

Published

on

© Wikipedia

Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția Generală pentru Armamente, și Avioane Craiova S.A. au semnat vineri, 14 august, la Craiova, în prezența premierului Ludovic Orban și a ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, contractul pentru „Revitalizarea și modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard din dotarea Ministerului Apărării Naționale în configurația IAR-99 SM”, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Contractul, în valoare de 275 de milioane de lei fără TVA, are o durată de patru ani, ultima aeronavă modernizată urmând a fi livrată în termen de 48 de luni de la semnarea documentului.

Ministrul apărării naționale a apreciat importanța semnării acestui contract atât pentru Armata României, cât și pentru industria națională de apărare, și a exprimat speranța că „prima aeronavă modernizată va intra în testele de verificare după 22 de luni”.

Obiectivul principal al revitalizării și modernizării avioanelor IAR-99 Standard în varianta IAR-99 Standard Modernizat – IAR-99 SM este realizarea unor aeronave de școală și antrenament necesare pregătirii avansate a piloților pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române. Totodată, programul de înzestrare are ca scop menținerea capabilității aeriene de sprijin aerian apropiat și intervenția împotriva țintelor aeriene de viteză mică.

„Prin acest program, dincolo de antrenamentul de zbor, piloții vor putea fi pregătiți și pentru antrenamentul de luptă și vor folosi această capabilitate pentru sprijinul aerian în acțiuni militare concrete”, a spus ministrul Ciucă.

Prin semnarea contractului cu Avioane Craiova S.A, Ministerul Apărării Naționale respectă strategia asumată în implementarea programelor majore de înzestrare, respectiv angajarea, la nivelul maxim posibil, a resurselor din industria de apărare din România.

Lucrările de revitalizare și modernizare ale aeronavelor IAR-99 Standard la Avioane Craiova S.A. se vor realiza și prin implicarea altor operatori economici români și străini, ceea ce va conduce la dezvoltarea pe orizontală a industriei naționale.

Ministrul apărării naționale a concluzionat că proiectul început astăzi este unul complex, de anvergură, și „sperăm ca el să reprezinte un punct de plecare pentru dezvoltarea și evoluția tehnologică în industria aeronautică românească, ale cărei produse sunt atât de necesare Forțelor Aeriene Române”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending