Connect with us

INTERNAȚIONAL

Donald Tusk, declarație în marja ultimului său summit UE-Ucraina: Sunt foarte mândru să fiu un ,,maniac pro-ucrainean”

Published

on

© newsroom.consilium.europa.eu

Președintele Consiliului European a recunoscut că este un ,,maniac pro-ucrainean”, epitet atribuit de alți oficiali de la Bruxelles, în contextul unei declarații de presăDonald Tusk se află la Kiev, la ultimul său summit UE-Ucraina, în calitate de președinte al Consiliului European, unde a avut și o întâlnire cu premierul ucrainean Volodymyr Groysman. 

Ulterior întâlnirii cu premierul ucrainean, Donald Tusk și-a declarat mândria avută pentru posibilitatea de a colabora cu Ucraina ,,în spiritul intereselor și valorilor comune”.

,,Voi rămâne prietenul și aliatul vostru, indiferent unde mă va duce viitorul. De-a lungul anilor, am încercat să sprijin Ucraina în Europa și Europa în Ucraina. Curajul și hotărârea voastră. au câștigat respectul și recunoașterea multor europeni, iar astăzi există din ce în ce mai mulți aliați ai cauzei ucrainene printre ei”, a declarat acesta. 

Președintele Consiliului European a mai spus că UE ar trebui să fie mândră de parteneriatul cu Ucraina, ai cărei cetățeni sunt un exemplu pentru eforturile de a avea ,,un stat modern, cu standarde democratice”.

© newsroom.consilium.europa.eu

,,În ochii mei sunteți eroi. Așa v-am văzut în timpul Revoluției demnității la Maidan, apărați suveranitatea și integritatea, construind un stat modern cu standarde democratice. În ciuda sărăciei care există încă în multe locuri, în ciuda suferințelor provocate de război, în ciuda reformelor dificile, ați suferit. Uniunea Europeană ar trebui să fie mândră și recunoscătoare pentru a avea un astfel de partener”.

Donald Tusk și-a mai exprimat regretul că uneori nu a putut face tot ce și-a propus pentru procesul de integrare europeană a Ucrainei, deși a făcut tot posibilul. 

,,Iertați-mă, prieteni. Dar avem și multe motive să fim mulțumiți. Voi, poporul ucrainean, cu siguranță nu aveți de ce să vă fie rușine”, a punctat înaltul oficial european. 

La finalul declarației de presă, Tusk a recunoscut că este ,,foarte mândru de epitetul” atribuit de unele persoane de la Bruxelles potrivit cărora ar fi un ,,maniac pro-ucrainean”. 

,,Veți putea mereu conta pe mine”, a adăugat Donald Tusk. 

De asemenea, înaintea summitului, programat să înceapă la ora 14 cu întâlnirea liderilor, Donald Tusk a călătorit cu președintele Volodymyr Zelensky spre Stanycia Luhanska, un punct de trecere a frontierei spre zonele controlate de forțele separatiste din estul Ucrainei.

Potrivit unei postări pe contul său de Twitter, Donald Tusk a scris că a vizitat Stanitsa Luhanska astăzi, împreună cu președintele Zelensky, iar ,,tragedia din estul Ucrainei continuă, cu consecințe umanitare dezastruoase pentru oamenii din zonă prinși în războiul cu Rusia”. De asemenea, Tusk a mai spus că a avut parte de  ,,întâlniri bune cu soldați ucraineni curajoși, reprezentanții misiuniunii de monitorizare a OSCE și agențiile umanitare”.

La summit, UE își va reafirma sprijinul pentru ,,suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. La ultimul Consiliu European, liderii UE au decis din nou să prelungească sancțiunile economice ale UE împotriva Rusiei, în absența unor progrese.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Parteneriatul Strategic UE-Japonia: Liderii europeni și premierul nipon Shinzo Abe s-au angajat la o coordonare strânsă privind răspunsul la pandemia de coronavirus

Published

on

© European Union, 2020

Liderii Uniunii Europene și Japoniei s-au angajat la o coordonare strânsă privind răspunsul la pandemia de coronavirus și și-au reiterat angajamentul de a-și îmbunătăți parteneriatul strategic, cu prilejul unei reuniuni virtuale, la 26 mai, potrivit unui comunicat de presă comun emis de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel și premierul Japoniei, Shinzō Abe.

În discuțiile lor, liderii au abordat răspunsul la pandemia de coronavirus, subliniind importanța solidarității globale, a cooperării și a multilateralismului eficient. Liderii au discutat despre necesitatea extragerii lecțiilor din situația actuală pentru a preveni viitoarele pandemii și pașii care trebuie făcuți în acest sens.

Bazându-se pe inițiativa de succes „Global Coronavirus Response”, lansată la 4 mai, liderii și-au reafirmat angajamentul pentru colaborare globală și finanțare susținută pentru dezvoltarea și producerea de medicamente antivirale, diagnostice, tratamente și vaccinuri pentru a le pune la dispoziția tuturor la un preț accesibil.

Ilustrând angajamentul UE și al Japoniei de a accelera cooperarea în domeniul cercetării și sănătății, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel și ministrul de stat al Japoniei pentru politica științifică și tehnologică, Naokazu Takemoto, au semnat în marja conferinței video, o scrisoare de intenție privind consolidarea cooperării științifice, tehnologice și pentru inovare. Aceasta include colaborarea dintre Programul de cercetare și dezvoltare japonez Moonshot și Programul Horizon Europe al UE.

Mai departe, președinții von der Leyen și Michel și premierul Abe au subliniat hotărârea lor de a asigura o redresare economică robustă și de a reconstrui economii mai durabile, inclusive și rezistente, în conformitate cu Agenda 2030, Obiectivele de dezvoltare durabilă și Acordul de la Paris. În acest sens, liderii au subliniat necesitatea de a ajuta țările în curs de dezvoltare cu răspunsul lor la coronavirus, de exemplu prin pachetul de sprijin „Team Europe” de peste 20 de miliarde de euro.

Liderii au discutat, de asemenea, despre consecințele geopolitice ale pandemiei de coronavirus și au reiterat angajamentul lor de a respecta ordinea internațională bazată pe reguli și de a consolida cooperarea practică. În cele din urmă, cei trei și-au reafirmat angajamentul față de parteneriatul strategic UE-Japonia, care a fost consolidat prin Acordul de parteneriat strategic UE-Japonia și Acordul de parteneriat economic.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Crucea Roșie face apel la încetarea atacurilor cibernetice asupra facilităților medicale în timpul pandemiei de COVID-19: Cerem guvernelor să ia ”măsuri imediate şi decisive” pentru a le opri

Published

on

Crucea Roșie a făcut apel la încetarea atacurilor informatice asupra facilităților medicale și de cercetare medicale în timpul pandemiei de coronavirus, în cadrul unei scrisori publicate marți și semnată de reprezentanți ai lumii politice și de afaceri, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Semnatarii au punctat că astfel de atacuri pun în pericol viețile oamenilor și guvernele trebuie să ia ”măsuri imediate și decisive” pentru a le opri.

”Sperăm că guvernele lumii vor lua atitudine şi vor reafirma angajamentele faţă de regulile internaţionale care interzic astfel de acţiuni”, a notat în scrisoare preşedintele Comitetului internaţional al Crucii Roşii, Peter Maurer.

Între cei 42 de cosemnatari se numără preşedintele Microsoft Corp, Brad Smith, şi fostul secretar de stat al SUA Madeleine Albright. Iniţiativa scrisorii îi aparţine Institutului Cyberpeace, organizaţie neguvernamentală a cărei misiune este de a împiedica folosirea internetului pentru a lansa atacuri.

Apelul vine la o lună după ce Republica Cehă a denunțat un atac informatic asupra sectorului său medical, lucru care a atras o reacție virulentă din partea secretarului de stat american Mike Pompeo, care a calificat atacul drept ”profund iresponsabil și periculos” și a atenționat că vinovații trebuie să se ”aștepte la consecințe”. Nici Republica Cehă, nici SUA nu au indicat deocamdată a cui a fost responsabilitatea atacului.

Pe parcursul ultimelor luni, hackerii au luat în vizor mai multe spitale, lansând atacuri cu viruşi informatici, de obicei cu scopul de a cere bani. Alte grupări de piraterie informatică, mai sofisticate, cum sunt cele asociate cu o serie de guverne, au vizat centre de cercetare medicală, cu scopul de a fura date legate de tratamentele pentru COVID-19.

Continue Reading

NATO

Defender Europe 20 Plus: 6.000 de militari polonezi și americani vor participa exerciții militare comune pentru consolidarea securității flancului estic al NATO

Published

on

© US Mission to NATO

Aproximativ 6.000 de militari polonezi şi americani vor lua parte la exerciţii comune în luna iunie, în nord-vestul Poloniei, relatează agenţia de presă PAP, citată marţi de thenews.pl, potrivit Agerpres.

Exerciţiile, care au fost modificate faţă de planurile iniţiale, se vor desfăşura în perioada 5 – 19 iunie. În cadrul exerciţiilor intitulate ‘Defender Europe 20 Plus’ vor fi desfăşurate 100 de tancuri şi alte peste 230 de vehicule de luptă pe un poligon de antrenament situat în nord-vestul Poloniei.

Primele vehicule militare au pornit spre poligonul de la Drawsko Pomorskie la scurt timp după miezul nopţii de luni spre marţi, potrivit căpitanului Błażej Łukaszewski, ofiţerul de presă al Brigăzii 12 Mecanizate din armata poloneză, cu baza în oraşul Szczecin.

Potrivit Ministerului Apărării polonez, obiectivul exerciţiilor este de a consolida securitatea Poloniei şi a altor ţări din flancul estic al NATO.

Anterior în acest an, în contextul răspândirii pandemiei de COVID-19, SUA a decis să reducă amploarea exerciţiilor ‘Defender-Europe 20’ din Polonia şi alte ţări europene. 

Citiți și COVID-19: Armata americană își reia parțial exercițiile militare în Europa, cu măsuri de precauție pentru a proteja sănătatea forțelor armate și a populațiilor

Cei 4.000 de soldaţi americani care vor lua parte la ele sosiseră deja în Europa pentru a participa la exerciţiul Defender-Europe 20, cea mai mare desfăşurare militară americană în Europa în ultimii 25 de ani, când pandemia de COVID-19 a determinat Pentagonul să îngheţe toate mişcările militare în lume.

În momentul în care desfăşurarea americană a fost întreruptă la începutul lunii martie, peste 90% din echipamentele prevăzute pentru Defender-Europe 20 fuseseră deja încărcate la bordul avioanelor şi navelor pentru a pleca spre Europa.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending