Fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, actualul președinte al Partidului Popular European, a povestit miercuri, la București, trei momente cheie ale colaborării sale politice cu președintele Klaus Iohannis, într-un discurs-laudatio susținut la Palatul Cotroceni cu ocazia decernării Premiului European Coudenhove-Kalergi 2020 pentru ”merite remarcabile în calitate de om politic care contribuie decisiv la integrarea europeană a României”.
“În vremurile de astăzi, pline de haos și narațiuni conflictuale, în era informației și a dezinformării, toate în cantități uriașe, când oamenii sunt atacați din toate direcțiile de cuvinte fără înțeles și fără însemnătate profundă, o imagine spune mai multe decât un text”, a spus Tusk, în debutul discursului său de laudatio, continuând cu ceea ce el a denumit ”trei imagini” despre președintele Klaus Iohannis, insistând asupra modestiei șefului statului.
”Astfel, permiteți-mi să evoc imagini din amintirile mele în legătură cu un om, care este eroul ceremoniei de astăzi. Îl cunoașteți cu toții, bineînțeles, foarte bine. În România nu este nevoie să amintim cuiva despre biografia domniei sale, deși tinde să fie prea modest și nu îi place să vorbească despre sine”, a continuat Tusk.
Imaginea numărul 1: Summitul de la Sibiu
”Suntem la Sibiu, toți liderii Uniunii Europene, la un Summit informal. Președintele Klaus Iohannis propune să ieșim la oamenii adunați în Piața Mare. Văd sute de mâini întinse, toată lumea vrea să îl atingă pe Președinte, unii sunt mișcați până la lacrimi, îl strigă, îl îmbrățișează. Oameni minunați și obișnuiți, care au crezut în el și nu au fost dezamăgiți, un politician care inspiră încredere între oamenii de rând, oamenii obișnuiți, care este un simbol al speranței pentru ei. Asta înseamnă ceva, nu? Klaus Iohannis este un politician excepțional. Oamenii îl urmează, chiar dacă le spune adevărul franc și nu îi manipulează în niciun fel. Sau, poate exact acesta este motivul pentru care îl urmează. El apără valorile care au fost respinse de mulți. În ziua de astăzi este nevoie de curaj pentru așa ceva și de multe ori condamnă pe un asemenea om la singurătate politică. El a găsit cheia către inimile lor, nu a cedat tentației. Provine dintr-un oraș mic, face parte dintr-o minoritate etnică, promovează idei și viziuni aparent minoritare și totuși a reușit să obțină susținerea fermă și de lungă durată a majorității”, a spus fostul președinte al Consiliului European, calitate din care a prezidat lucrările Summitului de la Sibiu.
Imaginea numărul 2: Consiliul European dedicat migrației
”Una dintre reuniunile Consiliului European. O dezbatere aprinsă cu privire la migrație, liderii se contrazic din ce în ce mai tare, încerc să îi calmez, dar nu reușesc, și, ca de multe ori în asemenea situații, îi dau cuvântul lui Klaus. Vocea sa, felul în care își expune raționamentul său, atitudinea sa și modul decisiv în care vorbește readuc calmul. Președintele Iohannis, ca muzica, are darul de a liniști animalul sălbatic, cum ar spune Shakespeare. Aceasta este poate cea mai de dorit și, din nefericire, cea mai rară trăsătură de caracter a politicienilor de rang înalt, capacitatea de a reinstaura ordinea. Astăzi, mai curând, avem de-a face cu lideri care provoacă neliniște, aceștia fiind populari”, a continuat fostul lider al Consiliului European.
Imaginea numărul 3: Cum a refuzat Klaus Iohannis propunerea de a deveni președinte al Consiliului European
”Vorbeam cu președintele Klaus Iohannis, acum aproape un an, și discutăm despre cine ar trebui să preia cârma instituțiilor europene. Discuția noastră este sinceră și discretă, nu este nimeni în birou în afară de noi doi. Îi spun cu mare convingere că ar fi un nemaipomenit președinte al Consiliului European. Klaus zâmbește cordial, îmi mulțumește pentru această propunere și, după o vreme, adaugă: „Știi ceva, Donald, eu mai am totuși treabă de făcut în România. Așa că te rog să nu iei în considerare candidatura mea. Îți aduci minte când ți-am arătat o fotografie cu protestele din București și din alte orașe? Mii de tineri din România cred în ceea ce cred și eu: că politica nu trebuie să fie murdară, că oamenii care sunt la putere pot fi onești, că legea trebuie să fie lege, că Europa nu se rezumă doar la geografie, ci, mai presus de orice, la un set de valori. Nu pot să îi las singuri”, a mai spus actualul lider PPE.
Apoi, fostul președinte al Consiliului European a amintit de cartea presedintului “Pas cu pas”, în care Iohannis povestește că are o tâmplărie și scrie “Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu mâinile. Pot să repar orice din casă atunci când este necesar”.
Totodată, Tusk a evocat și grădina cu trandafiri a șefului statului, de care are personal grijă.
“Este greu să găsesc o metaforă mai bună – și tâmplar, și grădinar -, dar tot ce au nevoie oamenii de la un lider este aici: răbdare, gentilețe, atenție, abilitatea de a crea, o aptitudine de a rezolva probleme. Un lider bun contruiește, nu distruge. Este un visător, dar în același timp e cu picioarele pe pământ. Știu despre ce vorbesc, pentru că tatăl și bunicul meu au fost tâmplari”, a adăugat șeful PPE.
De asemenea, Tusk l-a citat pe Iohannis și din ultima să carte, “EU.RO – un dialog deschis despre Europa”, citind din nou în limba română, după modelul discursului pe care l-a susținut la Ateneul Român, în ianuarie 2019, când a participat la concertul de deschidere a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene
“Din ultima carte a lui Iohannis vreau să citez ceva crucial, va zic cum e în română (Donald Tusk, în română – n.red.): ‘Într-o epoca a transformărilor alerte și a crizelor care testează sistemele politice, un lucru rămâne cert: Europa politică nu poate există fără Europa valorilor’. Dragă domnule președinte, știu despre ce valori vorbești. Amândoi credem în ele cu o putere egală: statul de drept, adevăr și transparență, presă liberă și drepturile omului. Datorită oamenilor că dvs. vom lua aceste valori – care par opționale pentru unii – și vom înainta spre viitor. Datorită oamenilor că dvs. Europa va rămâne un continent liber. Meritați pe deplin acest premiu”, a conchis Tusk.
Preşedintele Klaus Iohannis a primit miercuri Premiul European „Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020, în cadrul unei ceremonii care a avut loc loc la Palatul Cotroceni.
Premiul a fost acordat de către Alteța Sa Serenisimă, Prințul Nikolaus von Liechtenstein, Președintele Societății Europene Coudenhove-Kalergi.
La eveniment a participat și Donald Tusk, președintele Partidului Popular European și fost președinte al Consiliului European, care a rostit un laudatio.