Connect with us

U.E.

Donald Tusk le cere liderilor UE să protejeze Europa de un “dezastru politic”: Prea mulți politicieni europeni repetă propaganda produsă la Moscova și Beijing

Published

on

© EPP/ Flickr

Președintele Partidului Popular European, Donald Tusk, a cerut vineri statelor membre și instituțiilor să pună capăt diviziunilor Nord-Sud și să apere Uniunea Europeană și valorile sale democratice, avertizând că criza provocată de pandemia COVID-19 reprezintă o problemă civilizațională și că alimentarea emoțiilor anti-europene ar putea îndrepta viitorul către un dezastru politic. Fostul șef al Consiliului European s-a lansat în critici puternice la adresa propagandei promovate dinspre Moscova și Beijing, dar și a naționalismului și autoritarismului din interiorul UE.

Într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook în urma summitului virtual al liderilor PPE și a videoconferinței Consiliului European, Donald Tusk a făcut referire la patru priorități, de la avansarea unei politici comune în domeniul sănătății la asumarea unui amplu pachet de relansare economică și până la apărarea UE în fața propagandei ruso-chineze și a naționalismului din interiorul Uniunii.

Fără a nominaliza, fostul prim-ministru al Poloniei a criticat deciziile și acțiunile politice ale prim-ministrului maghiar Viktor Orban, care alături de partidul său Fidesz este suspendat pe termen nelimitat din forurile PPE.

“Am vorbit cu liderii Partidului Popular European despre situația în Europa și în statele membre, despre pandemie și consecințele sale și despre cum să confruntăm criza. Ceea ce am auzit în timpul discuției noastre de la președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, de la președintele Klaus Iohannis, de la cancelarul Sebastian Kurz, de la prim-miniștrii Boiko Borissov, Kyriakos Mitsotakis și Leo Varadkar și astăzi dimineață de la cancelarul Angela Merkel ne permite să manifestăm un optimism prudent. Europa este motivată. Statele membre sunt gata pentru o cooperare intensificată și toată lumea este conștientă în egală măsură de gravitatea situației”, a spus Tusk.

Președintele PPE a recunoscut că reacția UE în primele zile ale pandemiei a provocat dezamăgiri și nemulțumiri reciproce și a punctat că acestea sunt greșeli care trebuie evitate. De asemenea, el a făcut un apel pentru o finanțare cuprinzătoare a măsurilor economice care să vin în sprijinul tuturor statelor membre.

“Astăzi, Europa are nevoie de măsuri rapide și acțiuni excepționale. Trebuie să unificăm standardele și procedurile în lupta împotriva virusului (…) pentru a proteja viața tuturor europenilor. Aceasta este o primă întrebare: în ce măsură politica de sănătate poate fi o politică comună a UE, în care instituțiile să joace un rol mai important și mai eficient A doua întrebare vizează cel mai rapid acord posibil pentru o acțiune comună în domeniile financiar și economic. O dispută prelungită privind coronabondurile poate diviza Europa mai mult decât criza migrației, întrucât criza de încredere este astăzi foarte profundă. Trebuie să rupem frontul Nord-Sud și să ne amintim că toată lumea va avea nevoie de ajutor, inclusiv statele care nu sunt în zona euro. Fără decizii rapide și sume imense adecvate, vom pune Uniunea sub riscul unei crize profunde economice și politice“, a explicat el.

În continuare, Donald Tusk s-a lansat în critici puternice la adresa propagandei promovate intens de Rusia și de China și nu a evitat să îl critice indirect pe prim-ministrul Ungariei, recunoscut pentru apropierea sa față de Moscova și care a utilizat contextul stării de urgență provocate de pandemie pentru a obține o decizie a Parlamentului prin care guvernează cu puteri excepționale.

A treia chestiune ține de apărarea Uniunii noastre împotriva unei propagande agresive și bine pregătite dinspre Rusia și China. Acesta este unul dintre motive, dincolo de greșelile noastre, pentru creșterea radicală negativă a unor emoții anti-UE în state precum Italia și Spania. Prea mulți politicieni europeni, și din partidul nostru, repetă minciuni, acuzații și teorii ale conspirației produse la Moscova sau Beijing. Criticile sunt legitime și justificate, dar repetarea absurdităților și a știrilor false și alimentarea emoțiilor naționaliste și anti-UE ne vor conduce la un dezastru politic“, a avertizat liderul PPE

Președinte al Consiliului European în timpul crizei migrației, Tusk a spus că provocarea reprezentată de pandemia cu noul coronavirus favorizează atitudini izolaționiste, egoiste, naționaliste și autoritare și a continuat criticile la adresa lui Viktor Orban.

“Este un paradox aparent că astăzi Uniunea este atacată pentru acțiunile sale insuficiente de către cei care au încercat mult timp să o paralizeze, să o slăbească și să o dezbine. Astăzi problema nu este numai de natură politică, ci este una civilizațională. Aceea de a renunța la libertate pentru siguranță și securitate. Un sentiment sau chiar o iluzie. Un argument circulat este că democrația, în sensul său tradițional, împreună cu libertatea de exprimare și statul de drept face mai mult rău în timpul unei pandemii sau a crizei migrației decât democrațiile autoritare. Pentru unii, poate suna atractiv, deși nu are nimic de-a face cu realitatea. Virusul este subiectiv și atacă în mod egal dictaturile și democrațiile. Astăzi este mai ușor să convingi oamenii să suspende democrația și să dea toată puterea în mâinile unei singure persoane”, a continuat el

“Nu lăsați pe nimeni să vă spună că Europa gestionează pandemia mai rău decât ceilalți. Aceasta este o minciună.  Nu lăsați pe nimeni să spună că alții sunt mai solidari decât Uniunea Europeană, pentru că este o prostie. Desigur, trebuie să fim mai uniți decât am fost vreodată. De aceea, încrederea și respectul reciproce sunt importante. În fața noastră urmează ani dificili, dar va veni vremea când lumina va străluci deasupra noastră din nou”, a conchis el.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Renew Europe Dragoș Pîslaru lansează Biroul virtual Diaspora, o platformă online dedicată exclusiv luptei pentru respectarea drepturilor românilor din străinătate

Published

on

© Dragoș Pîslaru/ Facebook

Eurodeputatul Renew Europe Dragoș Pîslaru lansează Biroul virtual Diaspora, o platformă online dedicată exclusiv luptei pentru respectarea drepturilor românilor din străinătate.

„Unul din cinci români trăieşte şi munceşte în alt stat membru al Uniunii Europene. Libera circulație a forței de muncă și acordarea de drepturi egale cetățenilor, indiferent de naționalitate, reprezintă esența Uniunii Europene”, precizează eurodeputatul, într-o postare pe Facebook. 

De aceea, explică el, după succesul adoptării Rezoluției pentru protecția lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri pe care a inițiat-o în Parlamentul European, a decis să lansez proiectul Biroul virtual Diaspora prin care va oferi sprijin concret comunității românilor din Europa.

„Biroul Virtual Diaspora va fi punctul de legătură al tuturor românilor din afara granițelor cu Parlamentul European, cu grupul Renew Europe și partidele din acest grup, care au reprezentanți aleși în aproape toate regiunile cu numere semnificative de români. Va fi locul în care oricine îmi va putea semnala o problemă, un abuz, o lacună legislativă. Va fi felul prin care voi contecta românii cu autoritățile responsabile sau cu organizațiile de societate civilă, românești și nu numai, care-i pot ajuta. Dar mai ales, va fi modul prin care vom aduna informația necesară pentru a ne fundamenta toate deciziile și munca ulterioară în ceea ce privește mobilitatea românilor, în Parlamentul European dar și cel național. Vom lansa apoi discuții periodice, initiațive și recomandări pentru statele membre dar și pentru muncitorii români sau angajatorii lor”, mai menționează Dragoș Pîslaru.

Mai departe, politicianul de la Bruxelles explică modalitatea de participare la această platformă:

Prin căsuța de email reneweurope.diaspora@europarl.europa.eu oricine va putea semnala probleme, oferi sugestii, cere ajutorul. Solicitări lor vor fi tratate în mod permanent către 3 direcții:
• Oferirea de consiliere pentru români și punerea lor eventuală în contact cu entitățile competente sau capabile să îi ajute (agenții naționale, sindicate, societate civilă, etc.);
• Extragerea de jurisprudență pentru a fundamenta munca din Parlamentul European;
• Lansarea de dezbateri, studii, poziții publice, scrisori, sesizări, cereri și petiții pentru a stimula agenda publică națională (din statele membre cu probleme) și europeană să gasească accelerat soluții la problemele românilor.

„Cetățenii români trebuie să beneficieze de drepturi efective, nu de drepturi teoretice, de condiţii de lucru și de cazare echivalente cu cele ale cetățenilor statului membru în care locuiesc. Mobilitatea persoanelor și piața internă a muncii trebuie protejate și restabilite. Biroul virtual Diaspora este platforma online dedicată exclusiv luptei pentru respectarea drepturilor comunității române din străinătate”, încheie eurodeputatul Renew Europe. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Women4Cyber: Comisia Europeană lansează primul registru online al experților-femei în securitate cibernetică pentru promovarea talentelor în domeniu

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană, împreună cu inițiativa Women4Cyber ​​a Organizației Europene de Cibersecuritate (ECSO), au lansat primul registru online al europencelor în domeniul securității cibernetice, care va conecta grupurile de experți, întreprinderile și factorii de decizie la talentele din domeniu, informează un comunicat.

Registrul este o bază de date deschisă și ușor de utilizat de femei cu expertiză în domeniul securității cibernetice, având ca scop să abordeze cererea din ce în ce mai mare de profesioniști în domeniu, în Europa, și deficitul aferent de talente aferent.

Lansarea sa este în acord cu Agenda Europeană pentru Competențe privind competitivitatea durabilă, echitatea socială și reziliența prezentată de Comisie la 1 iulie 2020.

„Domeniul securității cibernetice suferă de o lipsă masivă de oameni competenți. Această lipsă de talent este agravată de lipsa reprezentării feminine în domeniu. Agenda actualizată a Competențelor adoptată de Comisie săptămâna trecută urmărește să reducă aceste lacune. O forță de muncă diversă în domeniul securității cibernetice va contribui cu siguranță la o securitate cibernetică mai inovatoare și mai puternică. Registrul lansat astăzi va fi un instrument util pentru promovarea profesioniștilor în domeniul securității cibernetice și crearea unui ecosistem al securității cibernetice mai divers și mai inclusiv ”, a declarat vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas.

Domeniul securității cibernetice suferă de o lipsă masivă de talente. Diferența, prevăzută să ajungă la 1,8 milioane la nivel global până în 2022 și 350 000 de specialiști doar în Europa, este agravată de lipsa reprezentării feminine – femeile reprezentând doar 11% din forța de muncă, potrivit cercetării „Femeile în securitatea cibernetică”. Pentru Europa procentul este chiar mai mic – 7%. Implicarea femeilor este o resursă neexploatată. Este puțin probabil să înlăturăm acest decalaj fără un echilibru de gen mai bun.

Scopul acestui proiect este realizarea unei baze de date cu femei având profiluri diferite și care lucrează în domeniul securității cibernetice.

Women4Cyber ​​are următoarele caracteristici:

  • Doar femeile care lucrează în securitate cibernetică se pot înregistra în baza de date, deși site-ul este public, adică accesibil tuturor.
  • Experții de sex feminin pot fi contactați direct printr-un formular online.
  • Site-ul web are o funcționalitate de căutare, adică ar fi posibilă efectuarea unei căutări pe site-ul web în funcție de nume, cuvinte cheie, sector, domenii de expertiză, limbi sau țara de reședință.
  • Domeniile de expertiză sunt formate din cuvinte cheie bazate pe taxonomie publicate de Centrul Comun de Cercetare.
  • Baza de date va fi actualizată, permițând noilor participanți să se înregistreze la timp și participanților existenți să își actualizeze detaliile.
  • Baza de date va fi în engleză.

Registrul, care conține diverse profiluri și mapează diferite domenii de expertiză, este accesibil tuturor și va fi actualizat în mod regulat. Mai multe informații despre inițiativa Women4Cyber ​​sunt disponibile aici.

Continue Reading

U.E.

Comisia Europeană dorește să demareze procedura de revizuire a Directivei privind securitatea cibernetică. Executivul european a lansat astfel o consultare publică prin care urmărește să colecteze opinii din partea tuturor părților și a persoanelor interesate

Published

on

Comisia Europeană intenționează să demareze procedura de revizuire a Directivei privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice (Directiva NIS), motiv pentru care Executivul european a lansat o consultare publică, deschisă până la 2 octombrie 2020, al cărei scop este să colecteze opinii cu privire la punerea în aplicare a acesteia și la impactul eventualelor schimbări viitoare, informează Reprezentanța Comisiei Europene în România într-un comunicat.

”Întrucât viața noastră de zi cu zi și economiile țărilor noastre devin din ce în ce mai dependente de soluțiile digitale, avem nevoie de o cultură a mijloacelor de securitate de ultimă generație în sectoare vitale care se bazează pe tehnologiile informației și comunicațiilor”, a transmis vicepreședintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager.

La rândul său, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton a apreciat că pandemia de COVID-19 ”a demonstrat cât este de important să se asigure reziliența infrastructurii noastre de rețea, în special în sectoare sensibile, cum ar fi sănătatea. Această consultare reprezintă o ocazie pentru părțile interesate de a informa Comisia cu privire la stadiul pregătirii companiilor și a organizațiilor în materie de securitate cibernetică, precum și de a propune modalități de îmbunătățire în continuare a acesteia.”

De la adoptarea sa, Directiva privind securitatea cibernetică a asigurat o mai bună pregătire a statelor membre pentru incidente cibernetice și o intensificare a cooperării dintre acestea prin intermediul Grupului de cooperare privind securitatea rețelelor și a informațiilor.

Directiva obligă societățile care furnizează servicii esențiale în sectoare vitale, cum ar fi sectorul energiei, transporturilor, bancar, infrastructurilor piețelor financiare, sănătății, furnizării și distribuției de apă și infrastructurii digitale, precum și furnizorii de servicii digitale-cheie, precum motoarele de căutare, serviciile de cloud computing sau piețele online, să își protejeze sistemele informatice și să raporteze autorităților naționale incidentele majore de securitate cibernetică.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending