Connect with us

U.E.

Donald Tusk preia inițiativa alinierii liderilor europeni și a lui Zelenski în fața discuțiilor Trump – Putin: Nicio negociere cu Rusia nu poate începe fără o poziție unită Ucraina – Europa – SUA

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Corespondență din München

Liderii europeni au demarat joi un joc de aliniere politică și strategică cu privire la începerea imediată a negocierilor de pace între Rusia și Ucraina convenită de președinții SUA și Rusiei, Donald Trump și Vladimir Putin, dar respinsă ca abordare de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și întâmpinată cu același refuz de capitalele europene.

Premierul polonez Donald Tusk, a cărui țară asigură președinția rotativă a Consiliului UE, a făcut cunoscut faptul că a avut convorbiri telefonice de coordonare cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu președintele Consiliului European, Antonio Costa, cu cancelarul german Olaf Scholz, cu premierul suedez Ulf Kristersson și cu liderul opoziției germane, Friedrich Merz, favorit să preia conducerea țării după alegerile din 23 februarie.

Mesajul este clar: Ucraina, Europa și SUA trebuie să fie pe deplin unite și să se angajeze în negocieri de pace“, a spus Tusk, sec, după aceste discuții. Premierul polonez are experiența gestionării unei relații politice cu Donald Trump în primul mandat la Casa Albă al republicanului, când Tusk era președinte al Consiliului European.

Convorbirea telefonică dintre Donald Trump și Vladimir Putin a alimentat temerile că Europa va fi complet ocolită din procesul de pace.

Astfel, liderii europeni și-au înăsprit tonul joi ca reacție la convorbirea telefonică dintre Donald Trump și Vladimir Putin, reamintindu-i președintelui american că orice acord de pace va necesita implicarea Europei pentru a funcționa în practică.

Prezentă la ministeriala pe apărare a NATO, Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, a precizat că “dacă există un acord încheiat pe la spatele nostru, acesta pur și simplu nu va funcționa pentru că aveți nevoie, pentru orice fel de înțelegere, orice fel de acord, aveți nevoie ca europenii să pună în aplicare această înțelegere, aveți nevoie ca ucrainenii să pună în aplicare această înțelegere”.

Asigurarea unui loc la masă a fost întotdeauna o prioritate absolută pentru liderii UE, care, în primele luni ale războiului, au acordat Ucrainei statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, de la începutul războiului, UE și cele 27 de state membre au pus la dispoziție Ucrainei aproape 140 de miliarde de euro în asistență financiară, militară, umanitară și pentru refugiați.

De aceea, miniștrii de externe ai principalilor aliați europeni, inclusiv Germania, Franța, Polonia și Marea Britanie, au avertizat miercuri într-o declarație că “Ucraina și Europa trebuie să facă parte din orice negocieri”.

Obiectivele noastre comune ar trebui să fie de a pune Ucraina într-o poziție de forță. Ucraina și Europa trebuie să facă parte din orice negocieri”, au afirmat șapte țări europene și Uniunea Europeană într-o declarație comună după o reuniune a miniștrilor de externe la Paris, în formatul “Weimar+” care reunește fondatorii Triunghiului de la Weimar – Franța, Germania și Polonia, și cărora li se adaugă Italia, Spania, Regatul Unit și Uniunea Europeană.

Joi, cu o zi înainte de a participa la Conferința de la München, unde va purta discuții și cu SUA și cu partenerii europeni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu va accepta niciun acord de pace încheiat doar de Trump și Putin. În capitala Bavariei, președintele ucrainean se va întâlni cu vicepreședintele american J.D. Vance, cu secretarul de stat Marco Rubio și cu trimisul special al SUA pentru Rusia și Ucraina, generalul Keith Kellogg.

În schimb, secretarul american al apărării Pete Hegseth a asigurat, de la reuniunea miniștrilor apărării din țările NATO, că discuțiile dintre Trump și Putin privind începerea negocierilor pentru încheierea războiului din Ucraina nu au fost “cu siguranță o trădare” a Kievului. Însă, Donald Trump a evocat luni posibilitatea ca Ucraina să devină “rusă într-o zi”, declarând din nou că dorește acces pentru SUA la pământurile rare ucrainene în schimbul ajutorului american pentru Kiev în fața războiului Rusiei și trimițându-l în acest sens la Kiev pe secretarul Trezoreriei.

Același Hegseth afirmase anterior că SUA nu se mai concentrează “în principal” pe securitatea europeană și că Europa va trebui să preia conducerea în apărarea Ucrainei, despre care a spus că ambițiile sale de a-și recupera teritoriile ocupate militar de Rusia și de a adera la NATO sunt “nerealiste”. 

Înainte de a porni spre München, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că a discutat la telefon cu premierul polonez Donald Tusk  “despre condițiile necesare pentru o pace durabilă și reală în Ucraina și am convenit că nicio negociere cu Putin nu poate începe fără o poziție unită din partea Ucrainei, a Europei și a Statelor Unite”.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

UE confirmă rebrandingul “ReArm Europe” după reacțiile negative din Italia și Spania: Planul apărării se va numi “Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO

Published

on

© European Union, 2025

Corespondență din Bruxelles

Comisia Europeană a confirmat vineri că va elimina treptat termenul “ReArm Europe” pentru a descrie inițiativa sa multi-miliardară de reînarmare a Europei, după reacția prim-miniștrilor Italiei și Spaniei, Giorgia Meloni și Pedro Sanchez, care susțin că denumirea este excesiv de încărcată și riscă să îndepărteze cetățenii.

De acum înainte, planul de creștere a capacităților de apărare ale Europei va fi cunoscut sub numele de “Readiness 2030”, o referire la data până la care Rusia ar putea avea capacitățile necesare pentru a lansa un atac împotriva unui stat membru al UE sau al NATO.

În același timp, programul specific de strângere și distribuire a 150 de miliarde de euro în împrumuturi cu dobândă redusă pentru a facilita achiziționarea de arme și muniții avansate va rămâne SAFE – Security in Action For Europe. În paralel, Comisia a propus, de asemenea, relaxarea specifică a normelor fiscale pentru a mobiliza până la 650 de miliarde de euro, pentru un total de 800 de miliarde EUR.

“Suntem sensibili la faptul că denumirea ca atare ar putea declanșa o anumită sensibilitate în unele state membre, așa că acesta este un aspect pe care, desigur, îl ascultăm. Dacă acest lucru face mai dificilă transmiterea mesajului către toți cetățenii din UE cu privire la necesitatea de a lua aceste măsuri, atunci suntem cu toții pregătiți nu numai să ascultăm, ci și să reflectăm acest lucru în modul în care comunicăm despre acest lucru”, a declarat vineri după-amiază Paula Pinho, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, citată de Euronews.

Noul nume, “Readiness 2030”, ar trebui “să fie văzut în contextul încapsulării unui domeniu de aplicare mai larg”, a explicat Pinho.

Când Ursula von der Leyen a dezvăluit proiectul de 800 de miliarde de euro la 4 martie, ea a folosit doar termenul “ReArm Europe” pentru a-l descrie. “Suntem într-o eră a reînarmării. Iar Europa este pregătită să își majoreze masiv cheltuielile pentru apărare”, a declarat președintele Comisiei.

Dar la începutul acestei săptămâni, când Comisia a prezentat Cartea Albă a apărării europene și propunerile legislative care stau la baza planului, termenul s-a schimbat în “Planul ReArm Europe/Readiness 2030”.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au discutat despre Cartea Albă a Apărării și planul “ReArm Europe/ Readiness 2030” prezentate miercuri de Comisia Europeană.

În vreme ce Cartea albă prezintă soluții pentru a acoperi lacunele critice în materie de capacități și pentru a construi o bază industrială de apărare puternică pe continent, Planul ReArm Europe/Readiness 2030 constituie brațul financiar al acestor eforturi. Din a sa putere financiară de foc de 800 de miliarde de euro, 650 de miliarde de euro depind de disponibilitatea statelor membre de a crește cu până la 1,5% din PIB investițiile militare, sub beneficiul scutirii de la regula deficitului bugetar pentru o perioadă de patru ani. Restul de 150 de miliarde de euro constituie împrumuturi sub forma unui mecanism denumit “SAFE” și pe care Comisia Europeană le va putea contracta și statele membre să le acceseze în comun sub anumite condiții, unele dintre criterii fiind legate de a achiziționa armament produs în Europa sau în țări terțe cu care UE are parteneriate de securitate încheiate.

Înainte de prezentarea planului, premierul italian Giorgia Meloni își exprimase deschis disconfortul față de acest cuvânt.

“Consider că ReArm Europe este un nume înșelător pentru cetățeni, deoarece suntem chemați să ne consolidăm capacitățile de apărare, dar astăzi acest lucru nu înseamnă să cumpărăm banal armament”, a declarat Meloni marți în fața Senatului.

Omologul său spaniol, Pedro Sánchez, nu a lăsat nicio îndoială cu privire la aversiunea sa față de acest termen în timpul summitului liderilor UE de la Bruxelles, unde apărarea a fost pe primul loc pe ordinea de zi.

“Nu-mi place termenul “reînarmare”. Cred că este o abordare incompletă. Apărarea poate fi explicată sub o umbrelă mult mai largă, care este securitatea”, a declarat Sánchez joi.

Continue Reading

U.E.

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

Published

on

© European Union 2025

Confiscarea de către Europa a aproape 200 de miliarde de euro din activele rusești înghețate ar fi “un act de război”, a declarat premierul belgian Bart De Wever, joi seară, la finalul summitului Consiliului European, relatează Politico Europe.

El a avertizat că măsura ar atrage “riscuri sistemice pentru întregul sistem financiar mondial” și ar provoca represalii din partea Moscovei.

Avertismentul lui De Wever vine în contextul în care țările europene, inclusiv Franța, Regatul Unit și Spania, întrețin ideea de a confisca activele rusești care au fost imobilizate după ce președintele Vladimir Putin a lansat invazia sa la scară largă din Ucraina în februarie 2022.

Propunerea lor este de a utiliza acești bani pentru a susține apărarea Ucrainei și pentru a consolida influența acesteia în negocierile de pace cu Rusia.

Cu toate acestea, Belgia este foarte implicată în joc, deoarece Euroclear, instituția financiară care deține cea mai mare parte a activelor imobilizate din Europa, are sediul la Bruxelles.

Belgia se teme că predarea banilor către Ucraina va expune Euroclear la mai multe acțiuni în justiție din partea deținătorilor acestor active.

În prezent, Euroclear este implicată în litigii cu mai multe părți care apelează la instanțele extrem de politizate din Rusia pentru a contesta reținerea activelor lor și pentru a solicita despăgubiri.

“Nu trăim într-o lume a fanteziei. Suntem în lumea reală, în care dacă iei 200 de miliarde de euro de la cineva vor exista consecințe”, a declarat De Wever.

Anul trecut, țările G7 au convenit să utilizeze profiturile generate de active – mai degrabă decât activele în sine – pentru a acorda un împrumut de 50 de miliarde de euro Ucrainei.

Însă mai multe țări fac presiuni pentru a merge un pas mai departe. La începutul acestei luni, parlamentarii francezi au susținut o rezoluție fără caracter obligatoriu care solicită UE să confiște activele și să le utilizeze pentru a sprijini Ucraina.

Premierul spaniol Pedro Sánchez a susținut această opțiune în spatele ușilor închise, în cadrul unei reuniuni a liderilor UE din 6 martie, potrivit mai multor diplomați UE.

De Wever i-a avertizat pe ceilalți lideri să se abțină de la “prezentând public activele înghețate și imobilizate ca și cum Putin ar fi o mică pușculiță pe care o poți sparge cu un ciocan și apoi să scoți banii și să-i cheltuiești pe ce vrei tu… pentru că nu este chiar atât de simplu”.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Coordonată de Comisia Europeană, Rețeaua de Cooperare pentru Protecția Consumatorilor (CPC) a lansat o acțiune de aplicare a legii împotriva Star Stable Entertainment AB pentru a asigura o experiență mai sigură și mai transparentă pentru jucătorii jocului Star Stable Online, informează comunicatul oficial.

În plus, rețeaua CPC prezintă principii-cheie pentru a ajuta industria jocurilor de noroc să respecte normele UE de protecție a consumatorilor legate de monedele virtuale în joc.

Acțiune coordonată de asigurare a respectării legii împotriva Star Stable Entertainment AB

În urma unei plângeri din partea Asociației suedeze a consumatorilor, rețeaua CPC, coordonată de Comisie, a lansat o acțiune coordonată prin care solicită Star Stable Entertainment AB să furnizeze informații cu privire la practicile comerciale cu care s-ar putea confrunta copiii în jocul lor, Star Stable Online. Evaluarea de către rețeaua CPC a răspunsului furnizat de societate a identificat o serie de practici care încalcă legislația UE privind protecția consumatorilor și care ar putea fi deosebit de dăunătoare pentru copii, cum ar fi:

  • face apeldirect la copii în reclame, îndemnându-i să cumpere sau convingând adulții să cumpere pentru ei monede sau obiecte din joc;
  • utilizarea unor tehnici de presiune, cum ar fi „cumpărarea prin practici limitate în timp”, pentru a influența în mod necorespunzător copiii să achiziționeze monedă virtuală în joc sau conținut în joc;
  • lipsa unor informații clare și transparente, adaptate copiilor, cu privire la cumpărarea și utilizarea monedei virtuale în joc, ceea ce îi determină pe consumatori să cheltuiască mai mult decât intenționează;
  • nerespectarea de către societate a obligației de a se asigura că influențatorii care își promovează produsele dezvăluie în mod clar conținutul comercial și nu influențează în mod necorespunzător copiii prin tehnicile lor de marketing.

Star Stable Entertainment AB are acum la dispoziție o lună pentru a furniza un răspuns scris care să abordeze problemele evidențiate în poziția comună a rețelei CPC și pentru a propune angajamente de remediere a acestora.

Prin această acțiune, rețeaua CPC subliniază necesitatea ca jocurile video și practicile lor comerciale să fie adaptate copiilor și să nu exploateze vulnerabilitățile acestora.

Principii cheie pentru un mediu de joc online de încredere

Rețeaua CPC, coordonată de Comisia Europeană, publică astăzi un set de orientări pentru a promova transparența și echitatea în utilizarea monedelor virtuale de către industria jocurilor de noroc online. Principiile-cheie definesc cerințele minime pentru achiziționarea și utilizarea monedelor virtuale, inclusiv:

  • prețuri clare și transparente și informații precontractuale;
  • evitarea practicilor care ascund costurile conținutului și serviciilor digitale din cadrul jocului, precum și a practicilor care obligă consumatorii să achiziționeze monedă virtuală;
  • respectarea dreptului de retragere al consumatorilor;
  • respectarea vulnerabilităților consumatorilor, în special în ceea ce privește copiii;

Principiile-cheie publicate astăzi răspund preocupărilor exprimate de Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC). Acestea vor contribui la crearea unei experiențe mai sigure și mai transparente pentru jucători. Comisia Europeană va găzdui un atelier în cadrul căruia companiile de jocuri de noroc care își desfășoară activitatea în UE vor fi încurajate să prezinte măsuri concrete, pe care le vor lua pentru a pune în aplicare aceste principii-cheie. Rețeaua CPC va monitoriza progresele înregistrate și poate lua măsuri suplimentare în cazul în care practicile dăunătoare continuă.

Principiile-cheie și poziția comună se bazează pe normele generale existente ale directivelor UE în materie de protecție a consumatorilor care se aplică serviciilor digitale și conținutului digital furnizat consumatorilor, inclusiv jocurilor video. Comisia va continua să examineze aceste subiecte în contextul viitoarelor consultări referitoare la Actul legislativ privind echitatea digitală.


Rețeaua CPC este formată din autoritățile naționale responsabile cu asigurarea respectării legislației UE în materie de protecție a consumatorilor. Aceste autorități colaborează sub coordonarea Comisiei Europene pentru a aborda încălcările pe scară largă ale legislației UE în materie de protecție a consumatorilor care au loc pe piața unică. Comisia a sprijinit rețeaua CPC condusă de Autoritatea neerlandeză pentru consumatori și piețe și de Autoritatea norvegiană pentru consumatori în vederea adoptării principiilor-cheie privind monedele virtuale utilizate în jocuri. Cu Comisia în calitate de coordonator, Agenția suedeză pentru protecția consumatorilor și Autoritatea norvegiană pentru protecția consumatorilor conduc activitatea rețelei CPC în cadrul acțiunii coordonate privind Star Stable Online.

Comisia Europeană sprijină și contribuie la sensibilizarea consumatorilor cu privire la practicile din domeniul jocurilor video care pot fi dăunătoare pentru consumatori. Strategia „Un internet mai bun pentru copii” (BIK+) a fost pusă în aplicare pentru a îmbunătăți accesibilitatea, serviciile digitale adecvate vârstei și pentru a se asigura că fiecare copil este protejat, responsabilizat și respectat online. Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor a elaborat un set de instrumente educaționale pentru tinerii consumatori în cursul Anului european al tineretului 2022, abordând unele dintre aceste aspecte.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL38 minutes ago

Trump dezvăluie F-47, avionul de luptă de generația a șasea: Un semnal clar către aliați că nu plecăm niciunde și către inamici că proiectăm putere pe tot globul

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, discuții cu președinta BERD: Avem un parteneriat solid, care se reflectă în investițiile semnificative pe care această instituție financiară le derulează în România

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

UE confirmă rebrandingul “ReArm Europe” după reacțiile negative din Italia și Spania: Planul apărării se va numi “Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE5 hours ago

Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare

ONU5 hours ago

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

U.E.6 hours ago

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

ROMÂNIA6 hours ago

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

POLITICĂ1 day ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL4 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE4 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE6 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending