Donald Tusk, președintele Consiliului European, se întâlnește astăzi la București cu Klaus Iohannis, cu o săptămână înainte de summitul liderilor UE

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, efectuează astăzi o vizită oficială la București pentru a discuta cu președintele Klaus Iohannis despre viitorul Uniunii Europene, cu o săptămână înainte de summitul șefilor de stat sau de guvern, programat la Bruxelles pentru 19-20 octombrie.

FOTO: Administrația Prezidențială

Am început o serie de consultări pentru a prezenta o agendă a liderilor pentru Europa, un plan de lucru foarte concret, cu o serie de decizii care trebuie luate de aceștia în anul următor”, a anunțat Donald Tusk în urmă cu câteva zile atunci când și-a început seria de întrevederi cu șefii de stat sau de guvern din UE.

Înaltul oficial european a avut în aceste zile întrevederi cu președintele francez, Emmanuel Macron, cu cancelarul german, Angela Merkel și cu premierii Danemarcei, Luxemburgului, Belgiei, Bulgariei și Italiei.

Viitorul Uniunii Europene este principalul subiect care se va afla pe agenda de discuții a celor doi”, a informat purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi cu privire la temele de discuții în cadrul bilateralei Iohannis-Tusk.

Citiți și Președintele Consiliului European vine la București pentru discuții cu Klaus Iohannis privind viitorul UE și summitul post-Brexit de la Sibiu din 2019

Vizita lui Donald Tusk la București survine cu o săptămână înainte de Consiliul European de toamnă de la Bruxelles, fiind așteptat ca agenda summitului din 19-20 octombrie să fie influențată de evoluțiile oscilante în negocierile privind Brexit cu Marea Britanie. Consiliul European de săptămâna viitoare va fi prima reuniune la care cancelarul Angela Merkel participă după câștigarea, pentru a 4-a oară consecutiv, a alegerilor federale din Germania, dar și primul summit UE după evenimentele din Catalonia.

Pe agenda reuniunii se află subiecte importante: migrația, Europa digitală, chestiuni de securitate și apărare, relații externe ale Uniunii Europene, cu accent pe relația dintre Uniunea Europeană și Turcia, a mai informat purtătorul de cuvânt al președintelui.

De asemenea, și precedenta vizită la București a lui Donald Tusk în calitate de președinte al Consiliului European a avut loc înaintea une reuniuni a șefilor de stat sau de guvern extrem de importantă: pe 15 februarie 2016, înaintea summitului în care liderii UE discutau cu premierul britanic de atunci, David Cameron, documentul în patru puncte privind rămânerea Marii Britanii în UE.

De altfel, în contextul discuțiilor pe care cei doi lideri le vor avea despre viitorul UE, este de așteptat să fie abordate și principalele elemente din discursul lui Jean-Claude Juncker privind Starea Uniunii în care președintele Comisiei Europene a invitat România, în calitate de stat ce va deține președinția Consiliului UE în ianuarie-iunie 2019, și pe Donald Tusk, să organizeze un summit extraordinar la Sibiu pe 30 martie 2019, la o zi după ce Marea Britanie va fi părăsit Uniunea Europeană.

Precedenta întâlnire dintre Klaus Iohannis și Donald Tusk a avut loc la New York, luna trecută, în marja lucrărilor Adunării Generale a ONU. Totodată, vizita lui Donald Tusk în România are loc la câteva luni distanță după ce acesta a primit alături de președintele României, medaliile “Dr. Wilhelm Filderman – Răsplată pentru merit” din partea Uniunii Comunităților Evreiești din România.

 

.

One Response to Donald Tusk, președintele Consiliului European, se întâlnește astăzi la București cu Klaus Iohannis, cu o săptămână înainte de summitul liderilor UE

  1. Camelian Propinatiu 13/10/2017 at 19:02

    Vitezele se diferenţiază de la sine, după procentul din pib pt EduCultură. Urgenţa e a nu-i mai trata pe alţi membri UE, sub pretexte ridicole, ca rasă inferioară, indezirabilă în spaţiul Schengen.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.