Donald Tusk: Responsabilitatea negocierilor privind Brexit revine Marii Britanii. Dacă vom eșua, discuțiile se vor încheia cu înfrângerea noastră

Marii Britanii are responsabilitatea față de rezultatul negocierilor privind Brexit, a spus președintele Consiliului European Donald Tusk într-o dezbatere consacrată rezultatelor Summitului UE din 19-20 octombrie, desfășurat la Bruxelles. Donald Tusk a atras, totodată, atenția asupra faptului că un eșec în negocieri se va încheia ”cu înfrângerea noastră”.

„Mă obsedează ideea unităţii. Nimeni nu poate să dezbine cei 27 de membri ai UE. Liderii UE au stabilit că dorim unitatea Europei şi cu toţii ne-am însuşit aceste lucruri. Doar împreună putem fi puternici. Trebuie să fim ambiţioşi şi solidari. Trebuie să vedem ceea ce ne uneşte, nu doar ceea ce ne dezbină.”, a transmis Tusk în plenul PE.

Foto: europarl.europa.eu

În privința ieșirii Marii Britanii din UE, ”ne aşteaptă ce este mai greu iar dacă picăm la acest examen, nu va fi în regulă pentru Europa”, este de părere oficialul european. ”Mingea este în terenul Guvernului de la Londra însă indiferent de scenariu, vom ocroti interesul nostru, doar dacă suntem solidari. Trebuie ca în acest efort să cugentăm la valorile esenţiale.” 

”Noi trebuie să rămânem uniți indiferent de turnura pe care o iau negocierile. Testul de rezistență cel mai dur încă nu a venit. Dacă vom eșua, negocierile se vor încheia cu înfrângerea noastră”, a continuat fostul premier polonez.

La summitul UE de săptămâna trecută, liderii statelor UE nu au aprobat avansarea negocierilor privind Brexit până ce nu va exista o ”convergență care să ofere certitudine și garanții juridice” și până ce Regatul Unit nu va arăta angajamentul ferm de a-și onora obligațiile financiare.

”La următoarea sesiune din decembrie, Consiliul European va reevalua stadiul progresului negocierilor în vederea stabilirii dacă au fost realizate progrese suficiente în fiecare dintre cele trei aspecte de mai sus. În acest caz, va adopta linii directoare suplimentare în ceea ce privește cadrul pentru viitoarea relație și eventualele acorduri tranzitorii care sunt în interesul Uniunii și respectă condițiile și principiile esențiale ale liniilor directoare din 29 aprilie 2017. În acest context, Consiliul European invită Consiliul (articolul 50) și negociatorul Uniunii să lanseze discuții pregătitoare interne”, se arată în decizia liderilor UE.

În ceea ce privește criza migraţiei, Tusk a făcut apel la ”o soluţie comună a Europei”. ”Trebuie să oferim un sprijin consistent ţărilor de frontieră ale Europei. Dacă vom fi eficienţi, vom reuşi.”

”Dacă vrei să mergi repede, mergi singur, dacă vrei să mergi departe, mergi în echipă!”, a conchis acesta. 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.