Donald Tusk: Summitul extraordinar al zonei euro nu va fi PASUL FINAL în criza din Grecia

consilium.europa.eu

consilium.europa.eu

Donald Tusk, președintele Consiliului European,  a declarat, vineri, că summitul extraordinar de luni al șefilor de stat și de guvern din zona euro  nu va fi “pasul final” în criza din Grecia, potrivit unui mesaj video postat pe internet, informează Agerpres.

Trebuie să renunțăm la orice iluzii că va exista soluție magică la nivel de lideri. Nu vor fi negocieri tehnice detaliate. Aceasta rămâne sarcina miniștrilor de finanțe‘, a declarat Tusk. “Obiectivul summitului este de a ne asigura că înțelegem cu toții pozițiile fiecărei părți și consecințele deciziilor noastre’, a subliniat Tusk, care va prezida summitul. El a cerut de asemenea încetarea oricăror ‘jocuri’. ‘Ne apropiem de punctul în care guvernul grec va trebui să aleagă între acceptarea a ceea ce cred că este o ofertă bună de continuare a sprijinului sau să se îndrepte spre incapacitate de plată”, a explicat președintele Consiliului European.

Grecia trebuie să ramburseze, la 30 iunie, 1,6 miliarde de euro din împrumuturile FMI și riscă să nu poată onora această scadență fără deblocarea a 7,2 miliarde de euro, suspendată de la începutul verii și condiționată de un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme.

În 2012, Grecia a beneficiat de o reducere cu 100 de miliarde de euro a datoriei externe și, în plus, a primit în ultimii patru ani împrumuturi în valoare de 200 de miliarde de euro.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.