Connect with us

INDIA

După nouă ani de întreruperi, UE și India reiau negocierile pentru un acord de liber schimb

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană și India au reluat luni, după o pauză de nouă ani, negocierile în vederea încheierii unui acord de liber schimb până la sfârșitul luni 2023, discuții ce se desfășoară în contextul în care occidentalii încearcă să-și consolideze legăturile strategice cu New Delhi, anunță AFP, citat de Agerpres.

Prima rundă a negocierilor, care se desfășoară în anul celebrării a șase decenii de relații bilaterale, au loc în capitala Indiei până pe 1 iulie. Obiectivul final este acela de a stabili un acord de liber schimb, dar și acorduri sectoriale, precum protejarea investițiilor și a indicațiilor geografice ale produselor.

Tratativele comerciale sunt blocate din 2013 din cauza unor dosare precum protejarea brevetelor sau reducerile tarifare.

India se numără printre marile economii cu cea mai rapidă creștere din lume, fiind un actor important în guvernanța economică globală. Aceasta este deja un deja un partener comercial și de investiții important pentru UE și ar putea avea un potențial semnificativ în continuare. Ea reprezintă o piață considerabilă și dinamică, cu o rată anuală de creștere a PIB-ului de peste 8%, conform Fondului Monetar Internațional, ceea ce ar face-o să fie economia emergentă cu cea mai rapidă creștere.

Uniunea Europeană este al treilea partener comercial al Indiei, reprezentând 88 de miliarde de euro în comerțul cu bunuri în 2021, adică 10,8% din totalul comerțului indian, după SUA (11,6%) și China (11,4%), potrivit datelor oferite de Comisia Europeană.

UE este a doua cea mai mare destinație pentru exporturile indiene (14,9% din total), după SUA (18,1%), în timp ce China se situează doar pe locul patru (5,8%).

India este al zecelea partener comercial al UE, reprezentând 2,1% din totalul comerțului cu bunuri al UE în 2021, mult în urma Chinei (16,2%), a SUA (14,7%) sau a Regatului Unit (10%).

Comerțul cu bunuri între UE și India a crescut cu aproximativ 30% în ultimul deceniu, în vreme ce comerțul cu servicii între UE și India a atins 30,4 miliarde de euro în 2020.

Ponderea UE în ceea ce privește investițiile străine în India a atins nivelul de 87,3 miliarde de euro în 2020, în creștere de la 63,7 miliarde de euro în 2017, ceea ce face ca UE să fie principalul investitor străin în India. Această cifră este semnificativă, dar cu mult sub nivelul de investiții străine ale UE în China (201,2 miliarde de euro) sau în Brazilia (263,4 miliarde de euro).

Aproximativ 6 000 de întreprinderi europene sunt prezente în India, asigurând în mod direct 1,7 milioane de locuri de muncă și, indirect, 5 milioane de locuri de muncă într-o gamă largă de sectoare.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INDIA

Emmanuel Macron efectuează o vizită în India pentru a ”consolida relațiile economice și diplomatice” dintre cele două țări

Published

on

© Narendra Modi - Twitter

Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns în joi în India, în cadrul unei vizite de două zile care prevede discuțiile referitoare la potențiale acorduri în domeniile apărării și comerțului, într-un moment în care India celebrează Ziua Republicii, anunță Deutsche Welle.

Prima oprire a lui Macron a fost în orașul Jaipur, unde a fost întâmpinat cu covor roșu și o paradă cu elefanți. Ulterior, Macron va participa la un dineu de stat unde va fi întâmpinat de premierul indian Narendra Modi.

În timpul șederii sale în Jaipur, se așteaptă ca Macron să viziteze mai multe monumente culturale și istorice, a relatat site-ul de știri indian Mint.

Vineri, Macron va fi invitatul de onoare al premierului Modi pentru a marca împreună cea de-a 75-a Zi a Republicii din India, la New Delhi, premierul indian întorcând astfel gestul. Ne amintim că acesta a fost invitatul de onoare al lui Macron la festivitățile de Ziua Franței.

Citiți și: India anunță că va cumpăra avioane de luptă și submarine franceze, în contextul în care premierul Narendra Modi este invitat de onoare de Ziua Națională a Franței

Vizita liderului francez în India vine în contextul unor perspective solide privind viitoare negocieri pentru un acord referitor la avioane franceze ”Rafale”.

Franța este, de asemenea, al doilea cel mai mare furnizor de arme al Indiei, după Rusia, iar războiul din Ucraina a determinat New Delhi să își accelereze eforturile de a-și diversifica sursele de echipament militar. Președinția franceză a explicat că această vizită ”va consolida și va fortifica relațiile economico-diplomatice”.

De cealaltă parte, Ministerul indian de Externe a subliniat că Parisul și New Delhi sunt ”parteneri strategici”.

Înaintea vizitei, președinția franceză a declarat că India este ”un partener-cheie în contribuția la pacea și securitatea internațională”.

Experții din India spun că deplasarea lui Macron este, de asemenea, de natură să dea un impuls discuțiilor în curs de desfășurare privind un acord comercial între India și Uniunea Europeană .

Cu toate acestea, oficialii francezi au declarat că această călătorie contribuie la consolidarea parteneriatului dintre cele două țări, dar nu se așteaptă niciun acord în sectorul apărării.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE și India au semnat un acord privind cipurile pentru a construi lanțuri de aprovizionare robuste cu semiconductori

Published

on

© European Union 2023 - Source: EC

Uniunea Europeană și India au semnat vineri un memorandum de înțelegere privind semiconductorii, un acord care stabilește modul în care UE și India vor coopera pentru a construi lanțuri de aprovizionare robuste cu semiconductori și pentru a colabora în domeniul inovării.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, co-președinții Consiliului UE-India pentru comerț și tehnologie (TTC), vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis și vicepreședintele Věra Jourová, au avut vineri o convorbire de bilanț cu omologii lor indieni – ministrul afacerilor externe, Subrahmanyam Jaishankar, ministrul căilor ferate, comunicațiilor, electronicii și tehnologiei informației, Ashwini Vaishnaw, și ministrul comerțului, Piyush Goyal – pentru a evalua activitatea desfășurată până în prezent în cadrul TTC UE-India și pentru a pregăti terenul pentru următoarea reuniune ministerială.

Aceștia au salutat acordul dintre UE și India cu privire la un memorandum de înțelegere privind semiconductorii. Acesta a fost semnat de Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, și Ashwini Vaishnaw, ministrul căilor ferate, comunicațiilor, electronicii și tehnologiei informației din guvernul indian. 

În cadrul acestui memorandum, UE și India intenționează:

– să facă schimb de experiențe, de bune practici și de informații privind ecosistemele noastre respective de semiconductori;

 – să identifice domenii de colaborare în materie de cercetare, dezvoltare și inovare între universități, organizații de cercetare și întreprinderi;

– să promoveze dezvoltarea competențelor, a talentelor și a forței de muncă pentru industria semiconductoarelor și să faciliteze colaborarea prin organizarea de ateliere de lucru, parteneriate și promovarea investițiilor directe;

– să asigure condiții de concurență echitabile în acest sector, inclusiv prin schimbul de informații privind subvențiile publice acordate.

Etapele următoare

Ambii parteneri vor continua să se întâlnească în mod regulat și să raporteze în cadrul TTC. Următoarea reuniune ministerială TTC este planificată pentru începutul anului 2024 în India.

Context

Parteneriatul cu India este una dintre cele mai importante relații pentru UE, iar consolidarea acestui parteneriat, prin inițiative precum TTC, este o prioritate.

Prima reuniune ministerială TTC a avut loc la 16 mai 2023 la Bruxelles și urmează lansării la 6 februarie 2023 și anunțului făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, la 25 aprilie 2022 la New Delhi.

TTC UE-India este al doilea forum bilateral de acest tip pentru UE și primul creat cu orice partener pentru India. UE și SUA au lansat un TTC în iunie 2021. Acesta completează parteneriatele digitale deja lansate cu partenerii asiatici în cadrul Strategiei UE de cooperare în zona Indo-Pacific.

Continue Reading

G20

Acord “istoric” la G20: SUA, UE, India, Arabia Saudită și EAU au lansat “coridorul economic India – Orientul Mijlociu – Europa”. Cele trei regiuni vor fi conectate feroviar și prin cabluri electrice și de date

Published

on

Uniunea Europeană, Statele Unite, India, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au semnat sâmbătă, la summitul G20 de la New Delhi, un acord care oficializează crearea coridorului economic India – Orientul Mijlociu – Europa, un proiect strategic creat sub auspiciile Parteneriatului pentru infrastructură și investiții globale lansat de președintele american Joe Biden și liderii G7 menit, între altele, să rivalizeze cu proiectul “Noile Drumuri ale Mătăsii” promovat intens de China.

La un eveniment al PGII găzduit de premierul indian Narendra Modi și președintele american Joe Biden, cele cinci părți au lansat Coridorul economic India – Orientul Mijlociu – Europa, care va lega cele trei regiuni “prin intermediul unei infrastructuri de conectivitate de ultimă generație, contribuind la ridicarea relațiilor economice dintre ele la un nou nivel și oferind cetățenilor și întreprinderilor un acces îmbunătățit la bunuri, energie și date”.

“Au trecut doi ani de când am lansat PGII, o viziune comună a principalelor economii ale lumii de a investi în infrastructura de care au nevoie țările cu venituri mici și mijlocii. Și, după doi ani, tot mai multe proiecte la scară largă văd lumina tiparului. Astăzi prezentăm două dintre acestea”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referindu-se la acest coridor și la o declarație comună UE-SUA, prin care cele două mari puteri transatlantice vor moderniza un coridor trans-african crucial pentru infrastructura critică din Africa Subsahariană.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, coridorul economic India – Orientul Mijlociu – Europa va integra liniile de cale ferată și conexiunile portuare din India către Europa, prin EAU, Arabia Saudită, Iordania și Israel, ceea ce va duce la un tranzit mai ușor și mai rapid al mărfurilor, va dezvolta infrastructura energetică și va permite producerea și transportul de hidrogen verde către toți partenerii; și va consolida telecomunicațiile și a transferurile de date datorită unui nou cablu submarin care va conecta regiunile.

“Acesta nu este nimic mai puțin decât istoric. Va fi cea mai directă conexiune de până acum între India, Golful Arabiei și Europa: cu o legătură feroviară care va accelera cu 40 % schimburile comerciale dintre India și Europa; cu un cablu de electricitate și o conductă de hidrogen nepoluant pentru a promova comerțul cu energie curată între Asia, Orientul Mijlociu și Europa; cu un cablu de date de mare viteză pentru a lega unele dintre cele mai inovatoare ecosisteme digitale din lume și pentru a crea oportunități de afaceri pe tot parcursul traseului. Acestea sunt conexiuni de ultimă generație pentru lumea de mâine – mai rapide, mai scurte, mai curate. Acest coridor este mult mai mult decât “doar” o cale ferată sau un cablu, este o punte ecologică și digitală care traversează continente și civilizații”, a declarat Ursula von der Leyen, în cadrul evenimentului.

PGII reprezintă inițiativa emblematică a președintelui Joe Biden și a G7 în domeniul infrastructurii pentru a contracara proiectul strategic cu “Noile Drumuri ale Mătăsii” promovat de China, iar anunțul acestei implicării a Statelor Unite și Uniunii Europene vine pe fondul absenței președintelui chinez Xi Jinping la summitul din India.

UE este un actor cheie în PGII prin programul său emblematic Global Gateway. Global Gateway va activa 300 de miliarde de investiții în proiecte critice de conectivitate în perioada 2021-2027, dintre care jumătate sunt destinate Africii. Au fost identificate peste 90 de proiecte în Africa, America Latină și Caraibe, Asia și Pacific și în Balcanii de Vest.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO3 mins ago

Candidatura lui Iohannis la NATO, pe agenda convorbirii cu Erdogan. Liderul turc susține că următorul secretar general trebuie să consolideze unitatea și solidaritatea Alianței

NATO16 mins ago

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

U.E.7 hours ago

Viktor Orban: Nu vom interveni de nicio parte a războiului ruso-ucrainean

G77 hours ago

Miniștrii de externe din G7 reafirmă ”angajamentul față de securitatea Israelului” și avertizează că sunt gata ”să adopte noi sancțiuni” contra Iranului, cerând părților să evite o escaladare

CONSILIUL EUROPEAN7 hours ago

Charles Michel răspunde la atacurile lui Trump cu cifre: Sprijinul UE pentru Ucraina, 150 de miliarde de dolari. Nu vă lăsați intimidat de Putin, că noi nu suntem

NATO7 hours ago

MApN: Încă trei avioane de luptă F-16 achiziționate de la Norvegia au aterizat în România la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

G77 hours ago

Țările G7 se angajează să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei și vor analiza folosirea activelor rusești înghețate în sprijinirea Kievului

ROMÂNIA8 hours ago

Sebastian Burduja: Hidroelectrica și compania emiratează Masdar încheie un parteneriat de investiții verzi de 1,5 mld. de euro în România

U.E.8 hours ago

UE ar trebui să se folosească de politica comercială pentru a-și reafirma statutul de putere economică, reclamă Suedia și Finlanda, care deplâng abordarea ”mai defensivă și mai restrictivă”

U.E.10 hours ago

Finlanda cere ajutorul UE pentru a opri afluxul de migranți din Rusia

ROMÂNIA1 day ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending