Connect with us

INDIA

După nouă ani de întreruperi, UE și India reiau negocierile pentru un acord de liber schimb

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană și India au reluat luni, după o pauză de nouă ani, negocierile în vederea încheierii unui acord de liber schimb până la sfârșitul luni 2023, discuții ce se desfășoară în contextul în care occidentalii încearcă să-și consolideze legăturile strategice cu New Delhi, anunță AFP, citat de Agerpres.

Prima rundă a negocierilor, care se desfășoară în anul celebrării a șase decenii de relații bilaterale, au loc în capitala Indiei până pe 1 iulie. Obiectivul final este acela de a stabili un acord de liber schimb, dar și acorduri sectoriale, precum protejarea investițiilor și a indicațiilor geografice ale produselor.

Tratativele comerciale sunt blocate din 2013 din cauza unor dosare precum protejarea brevetelor sau reducerile tarifare.

India se numără printre marile economii cu cea mai rapidă creștere din lume, fiind un actor important în guvernanța economică globală. Aceasta este deja un deja un partener comercial și de investiții important pentru UE și ar putea avea un potențial semnificativ în continuare. Ea reprezintă o piață considerabilă și dinamică, cu o rată anuală de creștere a PIB-ului de peste 8%, conform Fondului Monetar Internațional, ceea ce ar face-o să fie economia emergentă cu cea mai rapidă creștere.

Uniunea Europeană este al treilea partener comercial al Indiei, reprezentând 88 de miliarde de euro în comerțul cu bunuri în 2021, adică 10,8% din totalul comerțului indian, după SUA (11,6%) și China (11,4%), potrivit datelor oferite de Comisia Europeană.

UE este a doua cea mai mare destinație pentru exporturile indiene (14,9% din total), după SUA (18,1%), în timp ce China se situează doar pe locul patru (5,8%).

India este al zecelea partener comercial al UE, reprezentând 2,1% din totalul comerțului cu bunuri al UE în 2021, mult în urma Chinei (16,2%), a SUA (14,7%) sau a Regatului Unit (10%).

Comerțul cu bunuri între UE și India a crescut cu aproximativ 30% în ultimul deceniu, în vreme ce comerțul cu servicii între UE și India a atins 30,4 miliarde de euro în 2020.

Ponderea UE în ceea ce privește investițiile străine în India a atins nivelul de 87,3 miliarde de euro în 2020, în creștere de la 63,7 miliarde de euro în 2017, ceea ce face ca UE să fie principalul investitor străin în India. Această cifră este semnificativă, dar cu mult sub nivelul de investiții străine ale UE în China (201,2 miliarde de euro) sau în Brazilia (263,4 miliarde de euro).

Aproximativ 6 000 de întreprinderi europene sunt prezente în India, asigurând în mod direct 1,7 milioane de locuri de muncă și, indirect, 5 milioane de locuri de muncă într-o gamă largă de sectoare.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INDIA

Emmanuel Macron efectuează o vizită în India pentru a ”consolida relațiile economice și diplomatice” dintre cele două țări

Published

on

© Narendra Modi - Twitter

Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns în joi în India, în cadrul unei vizite de două zile care prevede discuțiile referitoare la potențiale acorduri în domeniile apărării și comerțului, într-un moment în care India celebrează Ziua Republicii, anunță Deutsche Welle.

Prima oprire a lui Macron a fost în orașul Jaipur, unde a fost întâmpinat cu covor roșu și o paradă cu elefanți. Ulterior, Macron va participa la un dineu de stat unde va fi întâmpinat de premierul indian Narendra Modi.

În timpul șederii sale în Jaipur, se așteaptă ca Macron să viziteze mai multe monumente culturale și istorice, a relatat site-ul de știri indian Mint.

Vineri, Macron va fi invitatul de onoare al premierului Modi pentru a marca împreună cea de-a 75-a Zi a Republicii din India, la New Delhi, premierul indian întorcând astfel gestul. Ne amintim că acesta a fost invitatul de onoare al lui Macron la festivitățile de Ziua Franței.

Citiți și: India anunță că va cumpăra avioane de luptă și submarine franceze, în contextul în care premierul Narendra Modi este invitat de onoare de Ziua Națională a Franței

Vizita liderului francez în India vine în contextul unor perspective solide privind viitoare negocieri pentru un acord referitor la avioane franceze ”Rafale”.

Franța este, de asemenea, al doilea cel mai mare furnizor de arme al Indiei, după Rusia, iar războiul din Ucraina a determinat New Delhi să își accelereze eforturile de a-și diversifica sursele de echipament militar. Președinția franceză a explicat că această vizită ”va consolida și va fortifica relațiile economico-diplomatice”.

De cealaltă parte, Ministerul indian de Externe a subliniat că Parisul și New Delhi sunt ”parteneri strategici”.

Înaintea vizitei, președinția franceză a declarat că India este ”un partener-cheie în contribuția la pacea și securitatea internațională”.

Experții din India spun că deplasarea lui Macron este, de asemenea, de natură să dea un impuls discuțiilor în curs de desfășurare privind un acord comercial între India și Uniunea Europeană .

Cu toate acestea, oficialii francezi au declarat că această călătorie contribuie la consolidarea parteneriatului dintre cele două țări, dar nu se așteaptă niciun acord în sectorul apărării.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE și India au semnat un acord privind cipurile pentru a construi lanțuri de aprovizionare robuste cu semiconductori

Published

on

© European Union 2023 - Source: EC

Uniunea Europeană și India au semnat vineri un memorandum de înțelegere privind semiconductorii, un acord care stabilește modul în care UE și India vor coopera pentru a construi lanțuri de aprovizionare robuste cu semiconductori și pentru a colabora în domeniul inovării.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, co-președinții Consiliului UE-India pentru comerț și tehnologie (TTC), vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis și vicepreședintele Věra Jourová, au avut vineri o convorbire de bilanț cu omologii lor indieni – ministrul afacerilor externe, Subrahmanyam Jaishankar, ministrul căilor ferate, comunicațiilor, electronicii și tehnologiei informației, Ashwini Vaishnaw, și ministrul comerțului, Piyush Goyal – pentru a evalua activitatea desfășurată până în prezent în cadrul TTC UE-India și pentru a pregăti terenul pentru următoarea reuniune ministerială.

Aceștia au salutat acordul dintre UE și India cu privire la un memorandum de înțelegere privind semiconductorii. Acesta a fost semnat de Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, și Ashwini Vaishnaw, ministrul căilor ferate, comunicațiilor, electronicii și tehnologiei informației din guvernul indian. 

În cadrul acestui memorandum, UE și India intenționează:

– să facă schimb de experiențe, de bune practici și de informații privind ecosistemele noastre respective de semiconductori;

 – să identifice domenii de colaborare în materie de cercetare, dezvoltare și inovare între universități, organizații de cercetare și întreprinderi;

– să promoveze dezvoltarea competențelor, a talentelor și a forței de muncă pentru industria semiconductoarelor și să faciliteze colaborarea prin organizarea de ateliere de lucru, parteneriate și promovarea investițiilor directe;

– să asigure condiții de concurență echitabile în acest sector, inclusiv prin schimbul de informații privind subvențiile publice acordate.

Etapele următoare

Ambii parteneri vor continua să se întâlnească în mod regulat și să raporteze în cadrul TTC. Următoarea reuniune ministerială TTC este planificată pentru începutul anului 2024 în India.

Context

Parteneriatul cu India este una dintre cele mai importante relații pentru UE, iar consolidarea acestui parteneriat, prin inițiative precum TTC, este o prioritate.

Prima reuniune ministerială TTC a avut loc la 16 mai 2023 la Bruxelles și urmează lansării la 6 februarie 2023 și anunțului făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, la 25 aprilie 2022 la New Delhi.

TTC UE-India este al doilea forum bilateral de acest tip pentru UE și primul creat cu orice partener pentru India. UE și SUA au lansat un TTC în iunie 2021. Acesta completează parteneriatele digitale deja lansate cu partenerii asiatici în cadrul Strategiei UE de cooperare în zona Indo-Pacific.

Continue Reading

G20

Acord “istoric” la G20: SUA, UE, India, Arabia Saudită și EAU au lansat “coridorul economic India – Orientul Mijlociu – Europa”. Cele trei regiuni vor fi conectate feroviar și prin cabluri electrice și de date

Published

on

Uniunea Europeană, Statele Unite, India, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au semnat sâmbătă, la summitul G20 de la New Delhi, un acord care oficializează crearea coridorului economic India – Orientul Mijlociu – Europa, un proiect strategic creat sub auspiciile Parteneriatului pentru infrastructură și investiții globale lansat de președintele american Joe Biden și liderii G7 menit, între altele, să rivalizeze cu proiectul “Noile Drumuri ale Mătăsii” promovat intens de China.

La un eveniment al PGII găzduit de premierul indian Narendra Modi și președintele american Joe Biden, cele cinci părți au lansat Coridorul economic India – Orientul Mijlociu – Europa, care va lega cele trei regiuni “prin intermediul unei infrastructuri de conectivitate de ultimă generație, contribuind la ridicarea relațiilor economice dintre ele la un nou nivel și oferind cetățenilor și întreprinderilor un acces îmbunătățit la bunuri, energie și date”.

“Au trecut doi ani de când am lansat PGII, o viziune comună a principalelor economii ale lumii de a investi în infrastructura de care au nevoie țările cu venituri mici și mijlocii. Și, după doi ani, tot mai multe proiecte la scară largă văd lumina tiparului. Astăzi prezentăm două dintre acestea”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referindu-se la acest coridor și la o declarație comună UE-SUA, prin care cele două mari puteri transatlantice vor moderniza un coridor trans-african crucial pentru infrastructura critică din Africa Subsahariană.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, coridorul economic India – Orientul Mijlociu – Europa va integra liniile de cale ferată și conexiunile portuare din India către Europa, prin EAU, Arabia Saudită, Iordania și Israel, ceea ce va duce la un tranzit mai ușor și mai rapid al mărfurilor, va dezvolta infrastructura energetică și va permite producerea și transportul de hidrogen verde către toți partenerii; și va consolida telecomunicațiile și a transferurile de date datorită unui nou cablu submarin care va conecta regiunile.

“Acesta nu este nimic mai puțin decât istoric. Va fi cea mai directă conexiune de până acum între India, Golful Arabiei și Europa: cu o legătură feroviară care va accelera cu 40 % schimburile comerciale dintre India și Europa; cu un cablu de electricitate și o conductă de hidrogen nepoluant pentru a promova comerțul cu energie curată între Asia, Orientul Mijlociu și Europa; cu un cablu de date de mare viteză pentru a lega unele dintre cele mai inovatoare ecosisteme digitale din lume și pentru a crea oportunități de afaceri pe tot parcursul traseului. Acestea sunt conexiuni de ultimă generație pentru lumea de mâine – mai rapide, mai scurte, mai curate. Acest coridor este mult mai mult decât “doar” o cale ferată sau un cablu, este o punte ecologică și digitală care traversează continente și civilizații”, a declarat Ursula von der Leyen, în cadrul evenimentului.

PGII reprezintă inițiativa emblematică a președintelui Joe Biden și a G7 în domeniul infrastructurii pentru a contracara proiectul strategic cu “Noile Drumuri ale Mătăsii” promovat de China, iar anunțul acestei implicării a Statelor Unite și Uniunii Europene vine pe fondul absenței președintelui chinez Xi Jinping la summitul din India.

UE este un actor cheie în PGII prin programul său emblematic Global Gateway. Global Gateway va activa 300 de miliarde de investiții în proiecte critice de conectivitate în perioada 2021-2027, dintre care jumătate sunt destinate Africii. Au fost identificate peste 90 de proiecte în Africa, America Latină și Caraibe, Asia și Pacific și în Balcanii de Vest.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.2 mins ago

Reacție comună Macron-Scholz privind legea “influenței străine” de la Tbilisi: “Calea europeană a Georgiei a fost trasată. Viteza și direcția de înaintare depind de Georgia”

INTERNAȚIONAL38 mins ago

Volodimir Zelenski respinge propunerea lui Macron de suspendare a ostilităților pe durata Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris: ”Suntem împotriva oricărui armistițiu care face jocul inamicului”

ROMÂNIA1 hour ago

Mecanismul de protecție civilă al UE: România a furnizat civililor palestinieni din Gaza un ajutor umanitar format din 88.000 de conserve

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu îl felicită pe Andrej Plenkovic pentru reconfirmarea în funcția de prim-ministru al Croației: Aștept cu nerăbdare să consolidăm colaborarea noastră în UE și NATO

CONSILIUL EUROPEAN6 hours ago

Charles Michel cere politicienilor din Georgia să profite de ”fereastra de oportunitate” deschisă de vetoul președintei Zurabişvili asupra legii privind ”influența străină”: Mențineți țara pe ”direcția europeană”

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Președinta Georgiei se opune printr-un veto mai mult simbolic legii “agenților străini” și îi cere lui Macron să vină la Tbilisi pentru a scoate Caucazul de sub influența rusă

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

Maia Sandu a primit, la Leipzig, premiul inaugural Robert Blum pentru democrație pentru “angajamentul său de neclintit față de democrație și cooperarea europeană”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.1 day ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

ROMÂNIA1 day ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA2 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL4 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA6 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending