Connect with us

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, a avut consultări cu factorii interesați din Danemarca și Italia

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), co-raportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, a avut consultări cu factorii interesați din Danemarca și Italia privind conținutul politic și cum ar trebui conceput planul de redresare, dincolo de discuțiile despre sume, respectiv despre împărțirea subvențiilor și a împrumuturilor. 

Eurodeputatul român a precizat în repetate rânduri că pentru a elabora un instrument care să poată finanța reformele și să asigure investiții în beneficiul cetățenilor europeni, trebuie mai întâi să ascultați beneficiarii lor. 

Programul de 672,5 de miliarde de euro reprezintă cea mai importantă componentă (90%) a instrumentului Next Generation EU (NGEU) și își propune să pună la dispoziția Uniunii Europene și Statelor membre mijloacele necesare pentru a răspunde provocărilor generate de pandemia de COVID-19. 

Citiți și Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Prin urmare, acesta a decis să demareze o serie de consultări cu organizațiile și părțile interesate din țările UE pentru a obține opinia lor despre cum ar trebui să arate poziția Parlamentului European cu privire la noul instrument economic.

În ceea ce privește discuțiile cu organizațiile daneze, Dragoș Pîslaru a concluzionat că cetățenii danezi ar dori să vadă un instrument orientat spre viitor, care nu numai că se concentrează pe remedierea golurilor lăsate de pandemie, dar care se bazează pe o viziune pentru o Europă mai bună, relatează publicația Altinget. Mai exact, Danemarca pune accentul pe investițiile în crearea de noi locuri de muncă ținând cont atât de tranziția digitală, unde automatizarea muncii este un proces în extindere, cât și de cea ecologică, însă fără a uita de lupta împotriva inegalităților sociale.

De asemenea, danezii se așteaptă ca Mecanismul de Redresare și Reziliență să țină cont de nevoile de cercetare și inovare existente, cu precădere în contextul în care UE are obiective ambițioase de mediu și digitalizare. 

De cealaltă parte, lecțiile învățate din consultările cu actorii economici din Italia au relevat faptul că italienii se așteaptă ca fondurile din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență să poată fi accesate într-un timp util pentru ca reformele și proiectele de dezvoltare propuse de statele membre să aibă eficiența scontată, relatează askanews. Acest lucru ar însemna o reducere a birocrației și o simplificare a procedurilor de atragere a banilor europeni.

De asemenea, un punct esențial care trebuie clarificat este dacă resursele Fondului de recuperare sunt sau nu supuse regulilor privind ajutorul de stat, care sunt deosebit de rigide si care nu permit flexibilizarea cheltuielilor în cazul unor situații excepționale care cer măsuri excepționale, precum gestionarea efectelor pandemiei de coronavirus. În acest sens, reprezentanții asociațiilor din domeniul agroalimentar din Italia i-au cerut co-raportorului Dragoș Pîslaru să clarifice aceste aspecte sau să facă obiectul unor amendamente specifice pentru a stabili dacă resursele din Mecanismul de Redresare și Reziliență sunt considerate fonduri europene sau resurse naționale. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dragoș Pîslaru

Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate raportul lui Dragoș Pîslaru privind Instrumentul pentru Asistență Tehnică, element esențial în accesarea fondurilor din mecanismul de 672,5 miliarde de euro

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Parlamentul European a aprobat marți, cu o majoritate largă, Instrumentul pentru Asistență Tehnică, dosar coordonat de eurodeputatul Dragoș Pîslaru (USR-PLUS, Renew Europe) în calitate de raportor.

Raportul privind Instrumentul pentru Asistență Tehnică a fost adoptat cu 540 de voturi pentru, 75 împotrivă și 77 de abțineri.

“Ca parte a pachetului de recuperare, acest instrument este esențial pentru pregătirea, modificarea, implementarea și revizuirea planurilor naționale pe care statele membre le vor prezenta pentru a accesa banii din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență. Dacă acest instrument va fi folosit corect, pentru a pregăti planurile naționale de recuperare și reziliență, pentru a accesa fondurile necesare reformelor și investițiilor, pentru a crea un viitor durabil și echitabil economic și social, vom deveni cu adevărat mai rezistenți la provocările viitoare”, a scris Dragoș Pîslaru, pe Facebook, după anunțarea rezultatelor votului.

În prealabil, Instrumentul pentru Asistență Tehnică a fost adoptat săptămâna trecută în Comisia pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European. În aceeași zi, Comisia pentru bugete a aprobat și Mecanismul de redresare și reziliență de 672,5 miliarde de euro.

Instrumentul pentru asistență tehnică este considerat esențial în pregătirea și implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență post-pandemie ale statelor membre. Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a ajuns la un acord cu Consiliul UE privind acest instrument la 15 decembrie anul trecut.

La 28 mai 2020, Comisia Europeană a adoptat o propunere de regulament privind un instrument de sprijin tehnic care să înlocuiască Programul de sprijin pentru reforme structurale (PSRS). Prin intermediul noului Instrument de sprijin tehnic, Comisia va putea continua să ofere expertiză individualizată la fața locului, astfel încât statele membre să dispună de capacitatea instituțională și administrativă necesară pentru a elabora și a pune în aplicare reforme de promovare a creșterii și să poată consolida reziliența economiilor europene post-pandemie prin intermediul unor structuri administrative eficiente și funcționale.

În acest scop, similar PSRS, Instrumentul de sprijin tehnic va urmări să ofere statelor membre solicitante pe o bază voluntară sprijin tehnic pentru a-și consolida capacitatea instituțională și administrativă în elaborarea și punerea în aplicare a reformelor. În contextul planului de redresare, acesta va sprijini pregătirea și punerea în aplicare a planurilor de redresare și reziliență, a reformelor și a investițiilor legate de tranzițiile ecologice și digitale. Tipul de asistență pe care îl poate oferi se referă, printre altele, la evaluări de impact sau bugetare. 

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Prin Instrumentul pentru Asistență Tehnică, România și celelalte state membre își pot crește capacitatea administrativă de a pregăti și implementa reforme

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Parlamentul European va dezbate în prima sesiune plenară din acest an Instrumentul pentru Asistență Tehnică, dosar pe care eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) l-a coordonat în calitate de co-raportor al Legislativului European.

”Acest instrument este esențial în redactarea planurilor naționale de redresare și reziliență, prin care putem accesa cele 672,5 miliarde de euro ca să ne revenim după criză. Pe termen lung, cu ajutorul instrumentului, statele membre își pot crește capacitatea administrativă de a pregăti și implementa reforme. Statele membre pot primi, printre altele, asistență atunci când proiectează infrastructură digitală, competențe și soluții de guvernare sau construiesc sisteme de comunicații digitale sigure. Prin acest instrument vom deveni cu adevărat mai rezistenți la provocările viitoare”, a transmis eurodeputatul român într-un mesaj pe Facebook.

Dragoș Pîslaru a anunțat că o altă dezbatere importantă care va avea loc în această săptămână este cea privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane. ”În calitate de raportor din partea grupului Renew, am propus măsuri specifice pentru a combate efectele pandemiei COVID-19 asupra persoanelor defavorizate”, a mai spus Pîslaru.

Comisiile pentru afaceri economice și monetare și pentru bugete ale Parlamentului European au dat luni undă verde Mecanismului de redresare și reziliență de 672,5 miliarde de euro și Instrumentului pentru asistență tehnică, dosare coordonate de Dragoș Pîslaru. 

Amintim că eurodeputatul Dragoș Pîslaru și ceilalți doi co-raportori ai Parlamentului European pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro, nucleul fondului de redresare Next Generation EU, care se ridică la 750 de miliarde de euro, au ajuns la un acord cu președinția germană a Consiliului Uniunii Europene și cu Comisia Europeană la 18 decembrie 2020.

În noul exercițiu financiar, România va beneficia de o alocare de aproximativ 80 de miliarde de euro din planul financiar european de peste 1.8 trilioane de euro convenit de șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre, format dintr-un fond de redresare numit Next Generation EU în valoare de 750 de miliarde de euro și dintr-un Cadru Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, a cărui valoare se ridică la suma de 1.074 miliarde de euro.

Aceaste 80 de miliarde de euro alocate țării noaste sunt distribuite pe doi piloni:

I. Aproximativ 33 de miliarde de euro (prețuri curente) provin din fondul de redresare Next Generation EU, împărțite astfel: 30,44 de miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, 1.4 miliarde de euro pentru programul React-EU, 650 de milioane de euro prin Fondul pentru Dezvoltare Rurală și 1 miliard prin Fondul pentru tranziție justă.

II. 46,3 miliarde de euro alocate României prin Cadrul financiar Multianual 2021-2027, defalcate după cum urmează: 26,8 miliarde de euro pentru Politica de coeziune, care va contribui, între altele, la crerea de locuri de muncă, sporirea competitivității întreprinderilor, creșterea economică, îmbunătățirea infrastructurii de transport, 18,6 miliarde de euro pentru Politica Agricolă Comună (PAC), 160 milioane de euro pentru Politica pentru pescuit și 760 milioane de euro pentru Fondul pentru tranziție justă, instrument ce finanțează teritoriile care se confruntă cu provocări socio-economice majore aferente procesului de tranziție către o economie a Uniunii neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

În ce privește Instrumentul pentru asistență tehnică, acesta este considerat fundamental pentru pregătirea și implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență post-pandemie ale statelor membre. Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a ajuns la un acord cu Consiliul UE privind acest instrument la 15 decembrie anul trecut.

La 28 mai 2020, Comisia Europeană a adoptat o propunere de regulament privind un instrument de sprijin tehnic care să înlocuiască Programul de sprijin pentru reforme structurale (PSRS).

Prin intermediul noului Instrument de sprijin tehnic, Comisia va putea continua să ofere expertiză individualizată la fața locului, astfel încât statele membre să dispună de capacitatea instituțională și administrativă necesară pentru a elabora și a pune în aplicare reforme de promovare a creșterii și să poată consolida reziliența economiilor europene post-pandemie prin intermediul unor structuri administrative eficiente și funcționale.

În acest scop, similar PSRS, Instrumentul de sprijin tehnic va urmări să ofere statelor membre solicitante pe o bază voluntară sprijin tehnic pentru a-și consolida capacitatea instituțională și administrativă în elaborarea și punerea în aplicare a reformelor. 

În contextul planului de redresare, acesta va sprijini pregătirea și punerea în aplicare a planurilor de redresare și reziliență, a reformelor și a investițiilor legate de tranzițiile ecologice și digitale. Tipul de asistență pe care îl poate oferi se referă, printre altele, la evaluări de impact sau bugetare. 

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru cere explicații la Bruxelles și la Londra privind taxa discriminatorie pentru obținerea vizei de către muncitorii sezonieri români în Regatul Unit

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) a cerut explicații la Bruxelles și la Londra privind taxa discriminatorie pentru obținerea vizei de către muncitorii sezonieri români în Regatul Unit, potrivit unui mesaj pe Facebook.

Demersurile eurodeputatului, coordonatorul rezoluției Parlamentului European privind protejarea drepturilor muncitorilor transfrontalieri și sezonieri în contextul pandemiei de COVID-19, au venit pe fondul publicării pe site-ul guvernului britanic a informațiilor privind obținerea vizei pentru muncitorii sezonieri și care fac referire la o reducere de taxe pentru cetățenii anumitor state din UE

Brexit-ul începe să își facă simțită prezența.

Site-ul guvernului britanic a fost actualizat zilele trecute cu…

Posted by Dragoș Pîslaru on Thursday, 14 January 2021

„Imediat ce ajungi la paragraful referitor la taxe, îți sare în ochi un detaliu: o reducere de 55 de lire pentru cetățenii anumitor state. Ei bine, România nu se află pe acea listă, ceea ce înseamnă că cetățenii români vor plăti cu 55 de lire mai mult decât polonezii, spaniolii sau croații dacă își doresc să devină muncitori sezonieri în Regatul Unit”, explică Dragoș Pîslaru.

În căutarea unei explicații, eurodeputatul precizează că s-a adresat Consulatului României din Londra, doamnei Ministru al Muncii Mims Davies, și a înaintat o întrebare scrisă Comisiei Europene. De asemenea, Pîslaru spune că va verifica informația cu ministrul Aurescu, urmând să revină cu clarificări „imediat ce aflăm care este, de fapt, motivul pentru care românii trebuie să plătească, astăzi, 55 de lire mai mult decât alți cetățeni europeni pentru același serviciu”.

„Nu trebuie să acceptăm astfel de măsuri, la prima vedere clar discriminatorii, mai ales în contextul în care muncitorii românii sunt un aport substanțial pentru economia britanică. Ei mențin în viață sectoare importante, iar în timpul pandemiei mulți au fost în prima linie de risc. Felul în care sunt răsplătiți acum nu este tocmai cel mai corect”, a amintit Dragoș Pîslaru.

Continue Reading

Facebook

Dragoș Pîslaru3 hours ago

Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate raportul lui Dragoș Pîslaru privind Instrumentul pentru Asistență Tehnică, element esențial în accesarea fondurilor din mecanismul de 672,5 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisia Europeană dorește ca 70% din populația adultă a statelor membre să fie vaccinată împotriva COVID-19 până în vară: Vaccinarea este esențială pentru a ieși din această criză

ROMÂNIA6 hours ago

Premierul Florin Cîțu: Banca Mondială clasează România în topul țărilor cu cele mai multe și aplicate măsuri din lume în contextul pandemiei de COVID-19

Eugen Tomac6 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

Corina Crețu6 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu consideră că România trebuie să-și consolideze strategia națională de vaccinare: Găsirea vaccinului anti-COVID-19 nu a fost decât primul pas. Crucial este acum procesul de vaccinare

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Parlamentului European: Membrii forului legislativ al UE au sprijinit prin ajutor financiar lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept

ROMÂNIA8 hours ago

Premierul Florin Cîțu, asigurat de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA că relația Statele Unite – România va rămâne puternică în timpul administrației Biden

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI9 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Investițiile în infrastructura feroviară trebuie să fie o prioritate pentru România și pentru Europa, transportul pe calea ferată fiind o soluție verde eficientă

ȘTIRI POZITIVE10 hours ago

Publicație britanică: Timișoara și Cluj-Napoca, în top 20 cele mai sănătoase orașe de locuit din lume, devansând München sau Copenhaga

ROMÂNIA11 hours ago

România, pe locul 18 la nivel global și pe locul 6 la nivelul UE în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19 (Bloomberg)

Eugen Tomac6 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.1 week ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA4 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA4 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA4 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

Advertisement
Advertisement

Trending