Parlamentul European va dezbate în prima sesiune plenară din acest an Instrumentul pentru Asistență Tehnică, dosar pe
care eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) l-a coordonat în calitate de co-raportor al Legislativului European.
”Acest instrument este esențial în redactarea planurilor naționale de redresare și reziliență, prin care putem accesa cele 672,5 miliarde de euro ca să ne revenim după criză. Pe termen lung, cu ajutorul instrumentului, statele membre își pot crește capacitatea administrativă de a pregăti și implementa reforme. Statele membre pot primi, printre altele, asistență atunci când proiectează infrastructură digitală, competențe și soluții de guvernare sau construiesc sisteme de comunicații digitale sigure. Prin acest instrument vom deveni cu adevărat mai rezistenți la provocările viitoare”, a transmis eurodeputatul român într-un mesaj pe Facebook.
Dragoș Pîslaru a anunțat că o altă dezbatere importantă care va avea loc în această săptămână este cea privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane. ”În calitate de raportor din partea grupului Renew, am propus măsuri specifice pentru a combate efectele pandemiei COVID-19 asupra persoanelor defavorizate”, a mai spus Pîslaru.
Comisiile pentru afaceri economice și monetare și pentru bugete ale Parlamentului European au dat luni undă verde Mecanismului de redresare și reziliență de 672,5 miliarde de euro și Instrumentului pentru asistență tehnică, dosare coordonate de Dragoș Pîslaru.
Amintim că eurodeputatul Dragoș Pîslaru și ceilalți doi co-raportori ai Parlamentului European pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro, nucleul fondului de redresare Next Generation EU, care se ridică la 750 de miliarde de euro, au ajuns la un acord cu președinția germană a Consiliului Uniunii Europene și cu Comisia Europeană la 18 decembrie 2020.
În noul exercițiu financiar, România va beneficia de o alocare de aproximativ 80 de miliarde de euro din planul financiar european de peste 1.8 trilioane de euro convenit de șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre, format dintr-un fond de redresare numit Next Generation EU în valoare de 750 de miliarde de euro și dintr-un Cadru Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, a cărui valoare se ridică la suma de 1.074 miliarde de euro.
Aceaste 80 de miliarde de euro alocate țării noaste sunt distribuite pe doi piloni:
I. Aproximativ 33 de miliarde de euro (prețuri curente) provin din fondul de redresare Next Generation EU, împărțite astfel: 30,44 de miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, 1.4 miliarde de euro pentru programul React-EU, 650 de milioane de euro prin Fondul pentru Dezvoltare Rurală și 1 miliard prin Fondul pentru tranziție justă.
II. 46,3 miliarde de euro alocate României prin Cadrul financiar Multianual 2021-2027, defalcate după cum urmează: 26,8 miliarde de euro pentru Politica de coeziune, care va contribui, între altele, la crerea de locuri de muncă, sporirea competitivității întreprinderilor, creșterea economică, îmbunătățirea infrastructurii de transport, 18,6 miliarde de euro pentru Politica Agricolă Comună (PAC), 160 milioane de euro pentru Politica pentru pescuit și 760 milioane de euro pentru Fondul pentru tranziție justă, instrument ce finanțează teritoriile care se confruntă cu provocări socio-economice majore aferente procesului de tranziție către o economie a Uniunii neutră din punct de vedere climatic până în 2050.
În ce privește Instrumentul pentru asistență tehnică, acesta este considerat fundamental pentru pregătirea și implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență post-pandemie ale statelor membre. Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a ajuns la un acord cu Consiliul UE privind acest instrument la 15 decembrie anul trecut.
La 28 mai 2020, Comisia Europeană a adoptat o propunere de regulament privind un instrument de sprijin tehnic care să înlocuiască Programul de sprijin pentru reforme structurale (PSRS).
Prin intermediul noului Instrument de sprijin tehnic, Comisia va putea continua să ofere expertiză individualizată la fața locului, astfel încât statele membre să dispună de capacitatea instituțională și administrativă necesară pentru a elabora și a pune în aplicare reforme de promovare a creșterii și să poată consolida reziliența economiilor europene post-pandemie prin intermediul unor structuri administrative eficiente și funcționale.
În acest scop, similar PSRS, Instrumentul de sprijin tehnic va urmări să ofere statelor membre solicitante pe o bază voluntară sprijin tehnic pentru a-și consolida capacitatea instituțională și administrativă în elaborarea și punerea în aplicare a reformelor.
În contextul planului de redresare, acesta va sprijini pregătirea și punerea în aplicare a planurilor de redresare și reziliență, a reformelor și a investițiilor legate de tranzițiile ecologice și digitale. Tipul de asistență pe care îl poate oferi se referă, printre altele, la evaluări de impact sau bugetare.