Connect with us

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru: Grupul Renew solicită protecție și drepturi pentru muncitorii transfrontalieri și sezoneri, dar fără a sufoca mediul de afaceri

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a subliniat că poziția grupului Renew Europe din Parlamentul European cu privire la rezoluția pentru protecția muncitorilor sezonieri și transfrontalieri în contextul pandemiei de coronavirus, care va fi votată în sesiunea plenară din 17-19 iunie, este una de mijloc, în sensul în care solicită siguranță și demnitate pentru aceste categorii de muncitori, reguli mai clare și predictibile pentru angajatori, dar fără a afecta mediul de afaceri și locurile de muncă din acest sector.

În calitate de coordonator al procesului de elaborare a rezoluției amintite, Dragoș Pîslaru a descris, într-un articol pentru Digi24, cum au decurs negocierile între grupurile politice, discuții pe care eurodeputatul le-a considerat la fiecare întâlnire „intense, cu tensiune, dar și cu un gen de destindere specifică interacțiunilor între oameni bine pregătiți, care simt că fac ceva important”.


În ceea ce privește poziția Grupului Renew, inițiatorul rezoluției, Pîslaru menționează: „Noi am propus un text echilibrat: vrem protecția și drepturi pentru muncitori, dar fără a sufoca mediul de afaceri și a face locurile lor de muncă să dispară. Vrem să aibă unde munci și locui în siguranță, demn, fără abuzuri. Propunem și câteva idei noi dar cum e o rezoluție, cerem și aplicarea legislației deja existente. Pe scurt, vrem drepturi și informație pentru muncitori, reguli mai clare și predictibile pentru angajatori, o piață unică mai puternică și o responsabilizare a autorităților naționale”. De altfel, eurodeputatul a atenționat că și țara de origine trebuie să îi sprijine pe acești muncitori:- „Este firesc ca țările de proveniență să nu își abandoneze cetățenii și să nu reacționeze doar când apar scandaluri în media, ci acordând un sprijin permanent, prin informare, reacție imediată la abuzuri, ajutor în caz de accidente sau pentru repatriere, protecție socială minimală”.

De cealaltă parte, celelalte grupuri au fiecare propriile poziții, spune Dragoș Pîslaru, subliniind, totodată, că „este interesantă combinația de grup politic cu nația celui sau celei care vorbește”: „Un vestic, un sudic sau un estic, chiar dacă sunt din același grup, nu vor zice mereu exact aceleași lucruri”, adaugă el.

Mai exact, popularii sunt reținuți, dorindu-și rezoluția, dar fără idei noi, ci doar cu accentuarea legislației existente. La polul opus, socialiștii adaugă „multe, multe puncte noi – unele bune, altele, zicem noi, poate cam în plus”. Unele amendamentele ale acestora „sunt copy-paste de la sindicate, dar au și idei importante și bune”, precizează Dragoș Pîslaru. La rândul lor, mai menționează acesta, „Verzii vin cu multe soluții de mijloc, dar vor tare mult să discutăm în rezoluție despre migranți, ceva ce inițial ni se pare în afara contextului, însă, „pentru că sunt mulți sezonieri în agricultură și din afara UE”, s-a ajuns la un compromis pentru a-i menționa într-un singur loc.

În opinia sa, conservatorii reformiști sunt cel mai aproape de poziția grupului Renew Europe privind situația muncitorilor sezonieri și transfrontalieri, majoritatea de polonezi din grupul ECR făcând presiuni pentru „mai multă acțiune din partea UE”.

În sfârșit, eurodeputatul Renew Europe are încredere că, odată adoptată rezoluția, care reprezintă un caz rar de consens între șase grupuri politice, „vom face un pas important pentru milioanele de lucrători mobili din Europa, în special pentru cei români, de la problemele cărora a plecat această inițiativă”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE privind „Facilitatea de Redresare și Reziliență”, invită românii să completeze un chestionar privind reformele din fonduri europene pe care le consideră necesare

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), co-raportor al Parlamentului European privind „Facilitatea de Redresare și Reziliență”, invită românii să completeze un chestionar privind reformele pe care le consideră necesare la nivel național și care pot fi realizate din fonduri europene.

 

„Fonduri europene! Ai auzit de ele, cu siguranță! Dar de câte ori ai avut ocazia să contribui la proiectarea lor? De câte ori ai fost întrebat cum ar trebui cheltuiți acești bani? Sunt co-raportor al Parlamentului European pe „Facilitatea de Redresare și Reziliență” cu buget de 672,5 miliarde EUR și este extrem de important pentru mine să legiferez în mod reprezentativ. Adică să îți ascult opiniile și să mă asigur că cel mai mare fond european gândit vreodată va veni în întâmpinarea nevoilor reale ale europenilor. Am lansat acest chestionar în toate statele membre UE, cu sprijinul Reprezentațelor din fiecare țară, dar evident că vreau răspunsuri cât mai multe și din România! Completează chestionarul aici: ➡️ https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/RRF

Nu îți ia mult, dar contribui la cel mai important dosar de pe agenda europeană din acest moment”, transmite Dragoș Pîslaru, într-o postare pe Facebook.

Citiți și Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE privind Facilitatea de Redresare și Reziliență: Este cel mai mare test pentru România. Trebuie să venim cu o strategie de reforme și investiții pentru a accesa rapid finanțările UE

Facilitatea de Redresare și Reziliență este pilonul principal al Instrumentului Next Generation EU în valoare de 750 miliarde de euro, menit să sprijine relansarea economică a statelor membre în urma pandemiei de coronavirus. Facilitatea, la rândul său, are scopul de a sprijini statele membre să își finanțeze propriile planuri naționale de redresare economică. Accentul va fi pus pe investiții în modernizarea statelor membre. Banii vor merge în digitalizare, în economia verde, în modernizarea spitalelor și a școlilor. Scopul este accelerarea redresării economice prin investiții care să ne facă economiile mai productive și mai competitive.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a lansat Biroul Virtual Disaspora, prima platforma online dedicată exclusiv luptei pentru respectarea drepturilor comunității românești din Europa

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) a lansat Biroul Virtual Disaspora, prima platforma online dedicată exclusiv luptei pentru respectarea drepturilor comunității românești din Europa.


„Concret, Biroul Virtual Diaspora este un punct de legătură al tuturor românilor din afara granițelor cu Parlamentul European, cu grupul Renew Europe și partidele din acest grup, care au reprezentanți aleși în aproape toate regiunile cu numere semnificative de români.”

Dragoș Pîslaru, membru Renew Europe


Prin căsuța de email reneweurope.diaspora@europarl.europa.eu sau prin completarea formularului: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfhjkok6qPL4P3B41kxbpsakj7Ey_skiHC7Ve4pItvD0ZhTYA/viewform, orice cetățean român din diaspora poate semnala abuzuri ale legislației muncii și cere ajutorul.

De asemenea, săptămâna aceasta echipa Biroul Virtual Diaspora a primit solicitări din partea unor cetățeni români din Italia și Olanda. Primul caz este legat de o concediere abuzivă, pe perioada concediului medical solicitat de angajat, iar cel de-al doilea vizează nerespectarea condițiilor detașării de către agenția de recrutare a forței de muncă.

„În ambele situații i-am îndrumat pe cetățenii români către autoritățile competente și i-am conectat cu organizațiile din societate civilă sau cabinetele de avocatura care oferă consiliere juridică specializată și gratuită în dreptul muncii din statele respective și vom continua să monitorizăm subiectele, pentru a genera propuneri atât la nivel național dar și european!”, a mai transmis Dragoș Pîslaru în mesajul postat pe pagina de Facebook.

Amintim că legislativul european a solicitat Comisiei Europene și statelor membre la mijlocul lunii iunie, printr-o rezoluție coordonată de eurodeputatul Dragoș Pîslaru, luarea de măsuri urgente pentru a proteja sănătatea, siguranța și condițiile de lucru echitabile pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri în contextul COVID-19. 

Prin documentul adoptat cu o majoritate covârșitoare, 593 voturi pentru, 34 împotrivă și 38 abțineri, Parlamentul European a îndemnat Comisia Europeană să evalueze situația generală a ocupării forței de muncă și condițiile de sănătate și de siguranță ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, inclusiv rolul agențiilor de muncă temporară, al agențiilor de recrutare, al altor intermediari și al subcontractanților, pentru a identifica lacunele de protecție și eventuala necesitate de a revizui cadrul legislativ existent.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, despre deficitul bugetar la șase luni: Nu trebuie să ratăm folosirea banilor europeni pentru a reechilibra bugetul

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

România nu trebuie să rateze folosirea banilor europeni pentru a reechilibra bugetul și pentru a derula reformele majore necesare, a afirmat marți eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), după ce Ministerul Finanțelor Publice a informat că deficitul bugetar în primele șase luni ale anului a ajuns la 4,17% din PIB.

“Prognoza Comisiei Europene din luna mai sugera un deficit de 9.25% din PIB pentru România pe anul 2020. La doar jumătatea anului, rezultatul anunțat de Ministerul Finanțelor pare să fie în linie cu această prognoză, confirmând un dezechilibru sever datorat administrării iresponsabile de către PSD-ALDE a finanțelor țării in perioada 2017-2019, dublată de efectele economice ale crizei COVID-19”, a scris Pîslaru, pe Facebook.

Dragoș Pîslaru a fost desemnat recent cel mai influent membru al Parlamentului European în domeniul politicii economice a UE, el fiind membru al Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European și co-raportor al PE pentru Facilitatea și Redresare și Reziliență, nucleul de 672,5 miliarde de euro din cadrul fondului de redresare europeană de 750 de miliarde de euro.

În opinia sa, România are nevoie de un plan pe termen mediu și lung, cu o ancoră clară în aderarea la zona euro.

“Trei lucruri sunt evidente acum: 1. Nu avem loc de experimente populiste pe buget; 2. Valul 2 al crizei medicale riscă să ne adâncească deficitul, așa că ar trebui o administrare mult mai fermă, clară și predictibilă a crizei; 3. Nu trebuie să ratăm folosirea banilor europeni pentru a reechilibra bugetul și pentru a derula reformele majore necesare pentru reluarea creșterii economice reale: educație, sănătate, administrație, politica industrială, domeniul social”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 mld lei (4,17% din PIB). Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23,04 mld lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending