Connect with us

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru: Resursele financiare din programele UE ar trebui planificate pentru sprijinirea tranziției către o viață independentă a persoanelor cu dizabilități

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Strategia europeană pentru dizabilități ar trebui să planifice resursele financiare din programele UE pentru sprijinirea tranziției către o viață independentă a persoanelor cu dizabilități, a susținut eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), în cadrul consultării comisarului european pentru egalitate, Helena Dalli, cu Intergrupul pentru drepturile persoanelor cu dizabilități din Parlamentul European pe subiectul noii Strategii europene pentru persoanele cu dizabilități.

Potrivit unei postări pe Facebook, discuția dintre eurodeputați și comisarul european a vizat mai multe priorități care trebuie să se regăsească în viitoarea Strategie, aflată în curs de elaborare de către Comisia Europeană.

În context, Dragoș Pîslaru a subliniat în intervenția sa un aspect pe care îl consideră relevant în contextul impactului pandemiei COVID-19 și asupra căruia s-a axat și în perioada în care am fost ministrul muncii și protecției sociale: tranziția către o viață independentă a persoanelor cu dizabilități.

„Au fost numeroase cazuri de focare de infecție în centre rezidențiale din Europa și de tratament discriminatoriu al persoanelor cu dizabilități instituționalizate în acces la serviciile medicale. Chiar dacă soluția rapidă este o mai bună protecție a acestora în cadrul centrelor, soluția reală este însă dezinstituționalizarea, cu finanțare și servicii alternative adecvate”, susține Dragoș Pîslaru.

Potrivit acestuia, „statele membre și-au stabilit ținte pentru procesul de dezinstituționalizare cu ceva timp în urmă, dar ceea ce s-a observat în ultimul deceniu este că tranziția la o viață independentă nu este la fel de rapidă cum ne-am propus și că țintele au suferit amânări de la an la an”. În România, explică Pîslaru, procesul este lent, numărul persoanelor cu dizabilități instituționalizate rămânând azi de 17.496. Acesta mai spune că, deși România și-a asumat angajamentul de a începe procesul de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități din 2010, când a ratificat Convenția ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, primii pași concreți în acest sens s-au făcut abia în 2016, când, „împreună cu colegii din Guvernul Cioloș, am pus pe masă două Hotărâri de Guvern prin care am promovat și finanțat procesul de tranziție spre o viață independentă a persoanelor cu dizabilități din România” și anume, Hotărârea pentru aprobarea strategiei “O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi” 2016-2020 și a Planului Operațional aferent, respectiv Hotărârea privind aprobarea programului de interes naţional (PIN) în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate”.

De asemenea, eurodeputatul Renew Europe precizează că „sunt și state Membre care s-au descurcat mai bine decât România în procesul de tranziție la o viață independentă pentru persoanele cu dizabilități, dar cu toate acestea, punerea în aplicare a dreptului persoanelor cu dizabilități de a trăi independent și de a fi incluse în comunitate, rămâne o provocare pentru Europa și UE în ansamblu, nu numai pentru acele țări cu instituții de îngrijire de mari dimensiuni”. Totodată, menționează că „este bine știut că, în toată Europa, îngrijirea instituțională continuă să consume niveluri disproporționate de cheltuieli publice, depășind cu mult investițiile în servicii comunitare alternative”.

Dragoș Pîslaru mai scrie că a subliniat în cadrul intervenției că strategia europeană pentru dizabilități ar trebui să planifice resursele din programele de finanțare ale UE pentru a sprijini trecerea de la asistența instituțională la asistența comunitară. El este de părere că este nevoie de sprijinirea furnizorilor de servicii sociale, a asistenței personale profesioniste și de susținerea organizațiilor persoanelor cu dizabilități.

„Mi-am propus să continui în Parlamentul European munca pe care am început-o în România în domeniul respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități și voi profita de orice ocazie pentru a face acest lucru până la finalul mandatului”, transmite eurodeputatul român.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a lansat Biroul Virtual Disaspora, prima platforma online dedicată exclusiv luptei pentru respectarea drepturilor comunității românești din Europa

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) a lansat Biroul Virtual Disaspora, prima platforma online dedicată exclusiv luptei pentru respectarea drepturilor comunității românești din Europa.


„Concret, Biroul Virtual Diaspora este un punct de legătură al tuturor românilor din afara granițelor cu Parlamentul European, cu grupul Renew Europe și partidele din acest grup, care au reprezentanți aleși în aproape toate regiunile cu numere semnificative de români.”

Dragoș Pîslaru, membru Renew Europe


Prin căsuța de email reneweurope.diaspora@europarl.europa.eu sau prin completarea formularului: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfhjkok6qPL4P3B41kxbpsakj7Ey_skiHC7Ve4pItvD0ZhTYA/viewform, orice cetățean român din diaspora poate semnala abuzuri ale legislației muncii și cere ajutorul.

De asemenea, săptămâna aceasta echipa Biroul Virtual Diaspora a primit solicitări din partea unor cetățeni români din Italia și Olanda. Primul caz este legat de o concediere abuzivă, pe perioada concediului medical solicitat de angajat, iar cel de-al doilea vizează nerespectarea condițiilor detașării de către agenția de recrutare a forței de muncă.

„În ambele situații i-am îndrumat pe cetățenii români către autoritățile competente și i-am conectat cu organizațiile din societate civilă sau cabinetele de avocatura care oferă consiliere juridică specializată și gratuită în dreptul muncii din statele respective și vom continua să monitorizăm subiectele, pentru a genera propuneri atât la nivel național dar și european!”, a mai transmis Dragoș Pîslaru în mesajul postat pe pagina de Facebook.

Amintim că legislativul european a solicitat Comisiei Europene și statelor membre la mijlocul lunii iunie, printr-o rezoluție coordonată de eurodeputatul Dragoș Pîslaru, luarea de măsuri urgente pentru a proteja sănătatea, siguranța și condițiile de lucru echitabile pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri în contextul COVID-19. 

Prin documentul adoptat cu o majoritate covârșitoare, 593 voturi pentru, 34 împotrivă și 38 abțineri, Parlamentul European a îndemnat Comisia Europeană să evalueze situația generală a ocupării forței de muncă și condițiile de sănătate și de siguranță ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, inclusiv rolul agențiilor de muncă temporară, al agențiilor de recrutare, al altor intermediari și al subcontractanților, pentru a identifica lacunele de protecție și eventuala necesitate de a revizui cadrul legislativ existent.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, despre deficitul bugetar la șase luni: Nu trebuie să ratăm folosirea banilor europeni pentru a reechilibra bugetul

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

România nu trebuie să rateze folosirea banilor europeni pentru a reechilibra bugetul și pentru a derula reformele majore necesare, a afirmat marți eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), după ce Ministerul Finanțelor Publice a informat că deficitul bugetar în primele șase luni ale anului a ajuns la 4,17% din PIB.

“Prognoza Comisiei Europene din luna mai sugera un deficit de 9.25% din PIB pentru România pe anul 2020. La doar jumătatea anului, rezultatul anunțat de Ministerul Finanțelor pare să fie în linie cu această prognoză, confirmând un dezechilibru sever datorat administrării iresponsabile de către PSD-ALDE a finanțelor țării in perioada 2017-2019, dublată de efectele economice ale crizei COVID-19”, a scris Pîslaru, pe Facebook.

Dragoș Pîslaru a fost desemnat recent cel mai influent membru al Parlamentului European în domeniul politicii economice a UE, el fiind membru al Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European și co-raportor al PE pentru Facilitatea și Redresare și Reziliență, nucleul de 672,5 miliarde de euro din cadrul fondului de redresare europeană de 750 de miliarde de euro.

În opinia sa, România are nevoie de un plan pe termen mediu și lung, cu o ancoră clară în aderarea la zona euro.

“Trei lucruri sunt evidente acum: 1. Nu avem loc de experimente populiste pe buget; 2. Valul 2 al crizei medicale riscă să ne adâncească deficitul, așa că ar trebui o administrare mult mai fermă, clară și predictibilă a crizei; 3. Nu trebuie să ratăm folosirea banilor europeni pentru a reechilibra bugetul și pentru a derula reformele majore necesare pentru reluarea creșterii economice reale: educație, sănătate, administrație, politica industrială, domeniul social”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 mld lei (4,17% din PIB). Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23,04 mld lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

VoteWatch Europe: Dragoș Pîslaru, desemnat cel mai influent membru al Parlamentului European în domeniul politicii economice a UE

Published

on

© VoteWatch Europe

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) a fost desemnat cel mai influent membru al Parlamentului European în domeniul politicilor economice, conform unui index realizat de think tank-ul european VoteWatch Europe.

Conform index-ului publicat pe pagina VoteWatch Europe, Pîslaru a obținut punctajul maxim (100 de puncte), fiind urmat de Markus Ferber (PPE – 96,9 puncte), Irene Tinagli (S&D – 95,9 puncte), Johan Van Overtveldt (ECR – 80,4 puncte) și Jonas Fernandez (S&D – 80,4 puncte).

© VoteWatch Europe

“Cel mai influent europarlamentar privind politica economică a UE este Dragoș Pîslaru, un nou eurodeputat din cadrul unui partid înființat recent (PLUS, Renew Europe). Înaintea alegerii sale ca membru al Parlamentului European, el a fost ministru al muncii în România (2016-2017) în cadrul guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș”, notează VoteWatch Europe.

Think tank-ul menționează că Dragoș Pîslaru a obținut cel mai mare punctaj datorită implicării sale legislative în cele mai importante dosare economice din ultimele luni, precum programul de sprijin al reformelor pentru perioada 2021-2027 și raportul privind instrumentul bugetar de competitivitate și convergență de la nivelul zonei euro.

De asemenea, Pîslaru este coordonatorul grupului Renew Europe în cadrul Comisiei pentru ocuperea forței de muncă și afaceri sociale și este vicepreședinte al Intergrupului pentru sindicate.

De altfel, Dragoș Pîslaru a fost desemnat recent co-raportor al Parlamentului European pentru Facilitate de Redresare și Reziliență din cadrul Next Generation EU, planul de 750 de miliarde de euro aprobat la 21 iulie de șefii de stat sau de guvern din UE. Facilitatea de Redresare și Reziliență va dispune de o alocare de 672,5 miliarde de euro, din care 360 de miliarde de euro vor fi disponibile sub formă de împrumuturi, iar 312,5 miliarde de euro sub formă de granturi.

Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) se află la primul său mandat de deputat european, după ce anterior a deținut funcția de ministru al muncii (18 aprilie 2016 până în 4 ianuarie 2017) și consilier de stat pe probleme economice în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, actualul lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European. În Parlamentul European, Dragoș Pîslaru este membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare, în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și în Delegația pentru relațiile cu Japonia. Totodată, europarlamentarul PLUS este coordonator al grupului Renew Europe în Comisia pentru muncă și afaceri sociale a PE. Este doctor în științe economice, antreprenor, analist și consultant economic cu experiență în domeniul reformelor structurale, dezvoltării locale și creșterii competitivității fiind manager general al companiei de consultanță strategică GEA Strategy & Consulting. Este absolvent al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), are un Master în Științe — Relații Internaționale obținut în cadrul London School of Economics and Political Science din Marea Britanie și o diplomă de studii ”Entrepreneurship — Case Study Centered Learning” obținută în cadrul Harvard Business School (iulie 2006).

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending