Connect with us

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru: Statele membre trebuie să se ralieze în jurul Pilonului European al Drepturilor Sociale pentru a putea aduce valoarea adăugată și consolida reziliența UE în contextul redresării economice

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Statele membre trebuie să se ralieze în jurul Pilonului European al Drepturilor Sociale pentru a putea aduce valoarea adăugată și consolida reziliența UE în contextul redresării economice, este mesajul transmis luni, 22 februarie, de eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), co-raportor al Parlamentului European și raportor al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), în cadrul unei dezbateri europarlamentare privind integrarea dimensiunii sociale în planurile naționale de redresare și reziliență. 

„Cele 27 de state membre vor trebui să își stabilească ambițiile și viziunile în planurile naționale de recuperare și reziliență. Oricât de diferite ar fi acestea, trebuie să genereze valoare adăugată europeană. Și vor putea face acest lucru dacă cele 27 de planuri vor avea același obiectiv: să transforme Pilonul european al drepturilor sociale în realitate. De ce? Pentru că, dacă vorbim despre reziliență, Pilonul european al drepturilor sociale este pilonul pe care se bazează cu adevărat reziliența noastră cu privire la investițiile în combaterea sărăciei, asigurarea unui sistem educațional solid, echiparea copiilor și tinerilor noștri cu abilități adaptate pieței muncii”, a explicat Dragoș Pîslaru. 

Mecanismul de Redresare și Reziliență, cel mai mare instrument financiar al Uniunii Europene din istorie, cu un buget de 672,5 miliarde de euro, va fi disponibil statelor membre pentru a recupera decalajele de până acum, pentru a corecta minusurile prin reforme, dar și pentru a construi pentru viitor prin investiții. România va beneficia, din acest buget, de peste 30 de miliarde de Euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Eurodeputatul a amintit că membrii Comisiei EMPL au gândit și vorbit „pe o singură voce” atunci când au decis că cetățenii trebuie să fie esența Mecanismului de Redresare și Reziliență, nu doar beneficiarii acestui instrument. 

„Coeziunea socială se află în centrul acestui instrument, copiii și tinerii cetățeni fiind o prioritate europeană. Trebuie să rămână așa în planurile naționale. Ne propunem să vedem soluții inovatoare și o cooperare autentică cu societatea civilă și părțile interesate naționale. Acesta este momentul să îndrăznim, să aducem soluții inovatoare, să generăm investiții cu impact social, să redefinim conceptul de cheltuieli sociale. Iar partenerii sociali, organizațiile societății civile și sectorul privat sunt soluția la această provocare. Dorim să vedem cum se promovează egalitatea de șanse și cum se abordează discriminarea de gen. Cea mai bună metodă de combatere a sărăciei și de combatere a șomajului pentru ca economiile noastre să-și revină fără să lase pe nimeni în urmă”, a mai spus Dragoș Pîslaru. 

În esență, a subliniat el, UE trebuie să evite ca următoarea generație să devină „carantinată”, iar soluția prin care se poate evita acest lucru sunt investițiile în viitorul, educația și abilitățile copiiilor și tinerilor, pentru a le oferi acces și oportunități pentru educație adecvată, sănătate, nutriție, locuri de muncă și opțiuni de perfecționare și recalificare.

Parlamentul European, Consiliul și Comisia au proclamat Pilonul european al drepturilor sociale în cadrul Summitului social pentru creștere și locuri de muncă echitabile de la Göteborg (Suedia), la 17 noiembrie 2017. Pilonul stabilește 20 de principii și drepturi esențiale pentru a contribui la menținerea unor piețe ale forței de muncă echitabile și funcționale, structurate în jurul a trei capitole: egalitate de șanse și acces pe piața forței de muncă; condiții de muncă echitabile; protecție și incluziune socială.

Pilonul este primul set de drepturi sociale proclamat de instituțiile UE de la adoptarea Cartei drepturilor fundamentale în anul 2000. Pentru a pune în practică cele 20 de drepturi și principii, Comisia a lansat inițiative concrete la nivel european.

În discursul său rostit în fața Parlamentului European de la Strasbourg în iulie 2019 și în orientările politice pentru mandatul viitoarei Comisii Europene, președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, s-a angajat în favoarea Pilonului, anunțând noi acțiuni pentru punerea în aplicare a principiilor și drepturilor.

Deși majoritatea instrumentelor necesare pentru implementarea pilonului se află la dispoziția statelor membre, dar și a partenerilor sociali și a societății civile, instituțiile Uniunii Europene, în special Comisia Europeană, pot contribui prin stabilirea cadrului și trasarea direcției.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru: România trebuie să suplimenteze banii europeni cu scheme naționale de sprijin pentru dezvoltarea industriei

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

România trebuie să suplimenteze banii europeni cu scheme naționale de sprijin pentru dezvoltarea industriei, este de părere eurodeputatul Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe).

„România are o șansă unică de a-și revitaliza industria. La începutul pandemiei am văzut cât de greu e să obținem măști, dezinfectanți, produse esențiale în spitale. Aprovizionarea magazinelor alimentare a avut și ea de suferit. Și asta ne-a dat cu adevărat dimensiunea dependenței pe care o avem față de producția industrială, concentrată departe de România și de Europa. Avem bani puși la dispoziție de Uniunea Europeană. Urmează, foarte curând, să primim prima tranșă de finanțare prin PNRR. Iar pentru a crește și a dezvolta industria ca să nu mai fim luați prin surprindere în situații critice, România trebuie să suplimenteze cu scheme naționale de sprijin”, afirmă eurodeputatul român.

Potrivit lui Dragoș Pîslaru, din totalul de 5200 de produse care sunt importate în UE, de care noi, europenii, suntem dependenți, 6% sunt esențiale. Mai precis, 137 de produse din ecosisteme sensibile.

Ursula von der Leyen, în discursul privind Starea Uniunii, de miercuri, a atras atenția că, în vreme ce cererea globală a explodat, cota Europei pe întregul lanț valoric, de la proiectare la capacitatea de producție, s-a redus. Avem nevoie la nivel european de un ecosistem industrial de vârf, spune președinta Comisiei Europene. „România trebuie să fie în avangarda acestui ecosistem”, subliniază Dragoș Pîslaru. 

De asemenea, politicianul Renew Europe îndeamnă la susținerea industrializării, a antreprenorilor și a inovării, nefiind de acord cu „risipirea banilor în mod discreționar pe PNDL3”.

„Numai așa putem ajuta acest sector esențial, economic și competitiv. Nu doar ca să recuperăm ce am pierdut în pandemie, dar mai ales ca să ne putem dezvolta”, adaugă Dragoș Pîslaru.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

Published

on

© caleaeuropeana.ro

Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Alexandra Loy

Procesul tehnic de aprobare a planului național de redresare și reziliență (PNRR) este finalizat, iar în noiembrie ar putea intra în România 2 mld. de euro prefinanțare, a declarat eurodeputatul Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe), co-raportor și membru în echipa de supraveghere a Parlamentului European privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, într-un interviu pentru caleaeuropeana.ro. 

„Dacian Cioloș s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen ieri și confirmarea pe surse pe care o avem cu toții este că consultarea inter-servicii se apropie de sfârșit. Asta înseamnă că procesul tehnic prin care raportul cu privire la România este pus pe masă către Colegiul Comisarilor s-a cam finalizat. Formalizarea în Colegiu este o chestiune care se face mai mult politic și în corelare cu o vizită pe care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o face în țara respectivă, iar în funcție de aceasta se anunță momentul aprobării”, a declarat Dragoș Pîslaru. 

De altfel, acesta a confirmat declarațiile fostului ministru al investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, privind transmiterea ultimelor clarifiări către Comisia Europeană.

„Este absolut corect și verificat și de mine intern, între instituțiile europene și asta înseamnă, de fapt, că cel mai probabil în luna noiembrie ar fi posibil să primim și noi prefinanțare în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, ulterior urmând să antamăm și împrumuturile într-o fază ulterioară, pentru a ajunge la cele 3,3 miliarde la care vom avea acces, echivalând cu cei 13% din suma totală”, a precizat eurodeputatul Renew Europe.

Citiți și Cristian Ghinea: PNRR-ul României intră azi pe circuitul de avizare al Comisiei Europene, de unde vom avea 29,2 mld. de euro și sute de investiții de reforme în următorii ani

De asemenea, în interviul acordat caleaeuropeana.ro. în contextul prezentării discursului privind Starea Uniunii de către președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, eurodeputatul Dragoș Pîslaru a mai vorbit despre lanțuri valorice, autonomie strategică, tineri, economie socială, digitalizare și industria de îngrijire, domeniu pentru care acesta și-a exprimat un interes aparte și care poate poziționa România pe harta europeană.

România, hub de excelență în industria de îngrijire

La intersecția dintre economie și sănătate se află industria de îngrijire care presupune a cupla tendințele demografice cu faptul că există un Pilon European al Drepturilor Sociale, axat pe asigurarea serviciilor medicale și accesului la acestea pentru cei care sunt deja în populația ocupată, cu economia argintie, care se referă la reconfigurarea oportunităților pentru persoanele în vârstă.

„La această intersecție există o industrie de îngrijire care îți permite să-ți prelungești viața fără a mai avea suferințe, care implică prevenție și reducerea facturii în sistemul medical. Sunt câteva lucruri care ar putea ajuta România să devină un hub de excelență în tratamente care țin, de exemplu, de geriatrie, paliație sau de balneo, sector pe care noi îl atașăm de turism. De aici, dacă am suprapune o componentă medicală și de îngrijire, am putea crea niște debușee în chirurgia estetică sau în stomatologie, unde România a găsit niște nișe extraordinare”, a explicat Dragoș Pîslaru.

Totuși, pentru a realiza aceste lucruri, eurodeputatul spune că este nevoie de o coalizare a agenților care au capacități de cazare și care pot intra în contact direct cu lumea medicală și de îngrijire. „Noi avem o zonă de recuperare care poate fi asociată cu cele de geriatrie și baleno sub un branding public de tipul Ana Aslan, care ne-ar da o recunoaștere internațională facilă pe proceduri”, a adăugat acesta. 

Naționalismul românesc, tradus prin ambiții legate de digitalizare și ecologizare

Dragoș Pîslaru a vorbit și despre oportunitățile României de a face performanță în domeniul tehnologic, digital și climatic printr-o coalizare a forțelor din mediul public și privat și prin depășirea mentalității de „cârpaci”.

„În România avem mereu dilema între a repara chestii de bază și progres, iar dacă vom rămâne în paradigma asta de gândire, mereu vom cârpi și vom rămâne în urmă, să recuperăm decalaje. Acest lucru nu reflectă ambițiile noastre. Mi-ar placea ca naționalismul românesc să țină de ambiția noastră și de capacitatea de a pune în operă un viitor bazat pentru tehnologizare, decarbonizare și respect pentru climă. România poate aduce valoare adăugată pe componenta de hardware, digital, de semiconductori, electronică, unde România are o tradiție și un învățământ care este destul de performant și nu numai. Însă noi nu avem această mapare a domeniilor în care poate performa”, a spus eurodeputatul român. 

Potrivit acestuia, există participări punctuale în proiectele de interes european, „avem pe ici, pe colo niște idei”, dar România este departe de a avea un parteneriat public-privat „care să vadă aceste lucruri pe care le discutăm la Strasbourg ca fiind oportunitatea pentru care pun mâna pe telefon, găsesc parteneri în zona publică și privată și creează un proiect de anvergură”.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Flexibilitatea platformelor digitale, factorul cheie pentru reziliența și atractivitatea domeniului în perioada pandemiei

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Membrii grupului Renew Europe din Parlamentul European așteaptă din partea Comisiei Europene o propunere legislativă care să garanteze atât condițiile de muncă și de protecție socială pentru lucrătorii platformelor digitale, cât și flexibilitatea acestora din urmă, care a fost un factor cheie pentru atractivitatea și reziliența domeniului în perioada pandemiei, a declarat eurodeputatul Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe”, în intervenția sa din plen, luni, 13 septembrie, pe marginea dezbaterii privind condițiile de muncă și protecție socială ale lucrătorilor platformelor digitale. 

Vreau să încep prin a o felicita pe colega noastră din Renew Europe, Sylvie Brunet, pentru munca excelentă pe care a depus-o pentru acest raport de inițiativă; a reușit să găsească un echilibru excelent între două laturi ale unei dezbateri spinoase și cred cu tărie că acest text trebuie să ne servească drept exemplu pentru viitor Comisiei Europene pentru propunerea legislativă la care lucrează. Cuvântul cheie aici este echilibru, echilibrul între drepturile sociale solide, pentru care europenii s-au luptat zeci de ani, și spiritul de inovație și antreprenoriat în tehnologie pentru care sper să nu fie nevoie să ne luptăm alte zeci de ani ca să-l păstrăm și să-l dezvoltăm. Adevărul pentru platforme este că spațiul legislativ vag a început să fie tot mai problemativ. Niște principii generale care asigură o protecție de ambele părți ale relației de muncă sau colaborare sunt vitale pentru evitarea erorilor, abuzurilor și atacurilor împotriva platformelor digitale. Trebuie păstrat echilibrul și între tipurile de platforme, iar cerințele pentru companii trebuie adaptate la dimensiunile acestora. Sigur, este bine să avem principii generale de protecție a lucrătorilor care colaborează cu ele, dar și spațiu pentru subsidiaritate pentru statele membre. Cu siguranță elementele cheie sunt transparența și accesul la deciziile de operare, la cadrul în care colaborarea cu platformele digitale este oferită și gestionată de către acestea cu scopul clar de a proteja lucrătorii și drepturile acestora. Dar la fel de importantă este și predictibilitatea legală pentru antreprenori și investitori și spațiul de libertate pentru inovare. Flexibilitatea platformelor este ceea ce le face atractive pentru lucrători, dar și pentru utilizatori, iar aceasta nu trebuie îngrădită artificial sau din cauza fricii. Să nu uităm că platformele digitale au fost vitale în timpul pandemiei: ele au ținut în viață mii de restaurane europene, de furnizori de servicii, au generat locuri de muncă și venituri, iar tocmai flexibilitatea lor a fost factorul cheie în reziliența domeniului. Așteptăm, așadar, o propunere din partea Comisiei care să fie atentă la aceste componente și care va fi gândită pentru viitor și pentru cetățeni, nu motivată de fricile trecutului”, a afirmat eurodeputatul Dragoș Pîslaru. 

Activitatea pe platformele online contribuie la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă în UE, întrucât oferă noi oportunități și reduce barierele de intrare pe piața muncii. Prin urmare, le poate permite oamenilor să rămână sau să devină activi din punct de vedere economic. Munca pe platforme poate aduce o flexibilitate sporită și venituri suplimentare.

Cu toate acestea, natura sa complexă și fluidă ridică provocări importante pentru elaborarea politicilor. Anumite tipuri de muncă pe platformă pot fi asociate cu condiții de muncă precare, reflectate în lipsa de transparență și previzibilitate a acordurilor contractuale, în probleme de sănătate și siguranță și în accesul inadecvat la protecție socială.

În orientările sale politice, președinta von der Leyen a subliniat că “transformarea digitală aduce schimbări rapide care afectează piețele noastre de muncă”. Aceasta și-a asumat angajamentul de a „analiza modalitățile de îmbunătățire a condițiilor de muncă ale lucrătorilor de pe platforme”. Programul de lucru 2021 al Comisiei a anunțat o inițiativă legislativă privind îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor de pe platforme până la sfârșitul anului 2021.

Comisia a întreprins schimburi extinse cu diferite părți interesate, iar lansarea în februarie a consultării partenerilor sociali reprezintă o etapă importantă în procesul de definire a unei inițiative a UE privind munca pe platformă. Această consultare în două etape este un proces deschis, iar contribuția partenerilor sociali va juca un rol crucial în definirea conținutului și a tipului de instrument, precum și a naturii sale juridice.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ONU6 hours ago

Klaus Iohannis participă pentru a cincea oară la Adunarea Generală ONU de la New York: Șeful statului, invitat de Joe Biden și la un summit global pentru coordonarea împotriva COVID-19

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisia Europeană aprobă PNRR-ul Maltei, prin care țara va primi 316,4 milioane de euro pentru implementarea reformelor și investițiilor

ENERGIE6 hours ago

Klaus Iohannis a discutat cu CEO-ul OMV Petrom despre exploatarea gazelor din Marea Neagră în conformitate cu Pactul Ecologic European și Pachetul “Fit for 55”

Dan Motreanu7 hours ago

Dan Motreanu, ales responsabilul Grupului PPE pentru revizuirea legislației privind reducerea emisiilor în sectoarele agriculturii

Daniel Buda7 hours ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE: România va beneficia în următorii 7 ani de peste 8 miliarde de euro care trebuie să se regăsească în dezvoltarea și modernizarea fermelor

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Ambasadorii României și Japoniei în SUA au discutat despre realizarea Parteneriatului Strategic bilateral și alianțele celor două țări cu Statele Unite

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană a lansat HERA – Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară, încă “o piatră de temelie a unei uniuni a sănătății”

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Vicepreședintele CE Margaritis Schinas echivalează gestionarea pandemiei cu „un miracol european” din perspectivă economică și sanitară

ROMÂNIA8 hours ago

Institutul Diplomatic Român și Ministerul Afacerilor Externe au lansat programul de conferințe și dezbateri intitulat “Viitorul Europei = Viitorul României“

ROMÂNIA8 hours ago

Agenția Națională a Funcționarilor Publici lansează ”E-bugetar – baza de date cu toţi bugetarii din România”

Dragoș Pîslaru1 day ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D1 day ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen anunță o nouă inițiativă a UE în domeniul semiconductorilor pentru a reduce dependența de Asia: Este o chestiune de suveranitate tehnologică. Să arătăm că suntem îndrăzneți

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen îndeamnă la accelerarea procesului pentru o abordare comună a UE privind migrația: Subiectul nu ar trebui folosit niciodată pentru a diviza

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza împreună cu Emmanuel Macron un summit european al apărării: Avem nevoie de o Uniune Europeană a Apărării

COMISIA EUROPEANA2 days ago

SOTEU 2021. Ursula von der Leyen afirmă că UE este lider mondial în lupta împotriva COVID: O pandemie este un maraton, nu un sprint. Am ales calea europeană. Și a funcționat!

COMISIA EUROPEANA2 days ago

SOTEU2021. Ursula von der Leyen anunță că UE și NATO vor adopta o nouă declarație comună: Trebuie să ne bazăm pe puterea unică a fiecărei părți

Vlad Nistor2 days ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: În UE este absolut necesară o politică înțeleaptă față de China, Rusia și Turcia

Team2Share

Trending