Connect with us

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru susține crearea unei Bănci Naționale de Dezvoltare care să reducă dependența de instituțiile financiare internaționale

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) susține crearea unei Bănci Naționale de Dezvoltare care să reducă dependența de instituțiile financiare internaționale, potrivit unor declarații făcute în cadrul evenimentului online “vorbIMM despre PNRR”, organizat joi de Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), relatează Agerpres.

Totodată, Pîslaru a apreciat că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a performat în ultima vreme, precum şi zona de contragarantare, dar „avem nevoie de mai mult de atât”.

“Ceea ce a făcut până acum FNGCIMM este un lucru absolut excelent, dar cred că avem nevoie de mai mult de atât. Eu cred că avem nevoie de o Bancă Naţională de Dezvoltare care să pună cap la cap zona de garanţii de exporturi, să ia zona de garanţii şi instrumente pe care FNGCIMM a performat în ultima vreme şi să ia zona de contragarantare – dacă avem Banca Naţională de Dezvoltare şi relaţia directă cu BEI-ul, nu am mai avea nevoie de această zonă”, a spus Dragoş Pîslaru, în cadrul unei videoconferinţe despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Eurodeputatul este de părere că ar trebui creat „pilonul care ne-a lipsit până acum şi care să ne permită să nu mai fim dependenţi de instituţiile financiare internaţionale, ci în conlucrare cu ele”.

„Ce reuşeşte FNGCIMM să dezvolte în această perioadă este o aliniere între o activitate a Fondului Naţional de a pregăti terenul şi o activitate, în paralel, de a construi eşafodajul şi Banca Naţională de Dezvoltare”, a mai declarat Dragoş Pîslaru.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru: FSE+ va juca un rol important în implementarea planului de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale și în combaterea efectelor economice ale pandemiei

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Parlamentul European a aprobat săptămâna aceasta un nou instrument de sprijin pentru tineri și persoanele defavorizate, concentrat pe angajarea tinerilor și accesul copiilor la îngrijire, educație, asistență medicală și locuire, statele membre UE urmând să aloce fiecare cel puțin 3% din aceste fonduri pentru măsuri de atenuare a sărăciei extreme, a transmis eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), într-o postare pe Facebook. 

Acesta a subliniat că Fond Social European FSE+ va avea un buget total de 88 de miliarde de euro și va juca în următorii șapte ani un rol important în implementarea planului de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale și în combaterea efectelor sociale și economice ale pandemiei .

„Statele membre care au avut un procent mediu peste UE de copii cu risc de sărăcie sau excluziune socială între 2017 și 2019 ar trebui să investească cel puțin 5% din resurse în sprijinirea directă a accesului egal al copiilor la îngrijire, educație, asistență medicală și locuire decentă. Toate statele membre sunt obligate să investească în combaterea sărăciei copiilor”, a declarat eurodeputatul . 

Mai mult, Dragoș Pîslaru a amintit că statele membre cu un procent peste media UE de tineri care nu au un loc de muncă, educație sau formare (NEET) între 2017 și 2019 ar trebui să aloce cel puțin 12,5% din resursele lor FSE+ pentru a-i ajuta să-și îmbunătățească abilitățile sau să găsească un loc de muncă de bună calitate, iar alte state membre ar trebui să le aloce de asemenea resurse, de preferință prin implementarea schemelor consolidate de garanție pentru tineret.

„La inițiativa PE, cel puțin un sfert din fonduri vor fi alocate măsurilor care încurajează egalitatea de șanse pentru grupurile defavorizate, inclusiv comunitățile marginalizate precum romii și azilanții, pentru a reduce barierele de pe piața muncii, a combate discriminarea și a aborda inegalitățile în materie de sănătate”, a mai spus el.

De asemenea, eurodeputatul român a punctat că actualul Fond pentru ajutor european pentru cei mai defavorizați (FEAD) a fost integrat în noul FSE+, la fel ca Inițiativa pentru ocuparea forței de muncă pentru tineri (YEI) și programul UE pentru ocuparea forței de muncă și Inovare socială (EaSI).

„Conform noilor reguli, toate statele membre vor trebui să cheltuiască cel puțin 3% din fondurile lor pentru hrană și asistență materială de bază pentru a atenua formele sărăciei extreme, cea care contribuie cel mai mult la excluziunea socială”, a conchis Dragoș Pîslaru în mesajul său. 

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE în implementarea MRR: Planurile Naționale de Redresare și Reziliență cer responsabilitate democratică

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Eurodeputatul PLUS Dragoș Pîslaru, co-raportor al Parlamentului European în implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență a ținut un discurs la prima sesiune plenară la Strasbourg de la începutul pandemiei, unde eurodeputații au dezbătut cele 27 de Planuri Naționale de Redresare și Reziliență ale tuturor statelor membre UE

Parlamentul European a votat, în această sesiune plenară, o rezoluție la care eurodeputatul este  co-semnatar, cu comentarii generale despre procesul de evaluare a planurilor.

„În calitate de coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, privesc cu recunoștință în urmă, la tot ceea ce am realizat, împreună, în decurs de un an. Am vorbit în numele a 450 de milioane de cetățeni europeni într-o singură voce și am reușit să lansăm cel mai mare instrument financiar creat vreodată de Uniunea Europeană”, a transmis Dragoș Pîslaru. 

„Dorința mea este ca, peste trei ani, să privim cu toții către această facilitate și să o vedem drept o moștenire de succes. Dar pentru a realiza acest lucru, statele membre trebuie să respecte niște principii solide pentru care Parlamentul European în general și noi, grupul Renew Europe în special, am luptat în timpul negocierilor”, a adăugat acesta. 

În discursul său, eurodeputatul a subliniat că toate Planurile Naționale de Redresare și Reziliență cer responsabilitate democratică. În acest sens, Parlamentul European își va exercita pe deplin dreptul de control până la sfârșitul acestui instrument, iar acest proces va implica și va folosi experiența tuturor statelor membre UE. 

„Numai împreună cu toți reprezentanții cetățenilor UE putem transforma această facilitate în rezultate”, a mai spus el. 

Potrivit eurodeputatului, cele 27 de planuri naționale trebuie să genereze valoare adăugată la nivelul Uniunii Europene. 

„Am creat șase piloni de reforme și investiții pentru a încuraja convergența economică, coeziunea socială și teritorială în întreaga UE. Putem face acest lucru numai dacă reformăm și investim în toți cei șase piloni.

În final, acesta a amintit că Mecanismului de Redresare și Reziliență fost creat pentru generația următoare.

„Copiii și tinerii trebuie să fie întotdeauna la baza planurilor noastre. Pentru ei am făcut acest plan și despre asta este această rezoluție. Le datorăm un viitor decent, durabil, digital și prosper”, a conchis Dragoș Pîslaru,

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – bazat pe reforme și investiții – a fost lansat în dezbatere publică la 19 martie și are la bază cei 6 piloni principali conveniți de Parlamentul European și de Consiliul UE pe care sunt alocate bugetele sectoriale. PNRR cuprinde 30 de componente subsumate celor 6 piloni: Tranziția spre o economie verde; Transformarea digitală; Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă; Coeziunea socială și teritorială; Sănătate și reziliență instituțională; Copii, tineri, educație și competențe.

Aceste reforme și proiecte de investiții publice cuprinse în PNRR trebuie contractate până la 31 decembrie 2023 și puse în aplicare până la 31 decembrie 2026 pentru a putea accesa cele 29,2 miliarde de euro de care România va putea beneficia din Mecanismul de redresare și reziliență de 672,5 miliarde de euro. Din cele 29,2 miliarde de euro, aproximativ 14 miliarde de euro vor fi disponibile sub formă de granturi, iar 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi contractate de Comisia Europeană la dobânzi avantajoase.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE în implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență: A fost gândit pentru generația următoare, iar copiii și tinerii trebuie să fie în centrul planurilor noastre

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Eurodeputatul PLUS Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE în implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, speră că, peste ani, această facilitate să fie privită drept ” una dintre moștenirile de succes ale acestei legislaturi europene”.

În calitate de reprezentant al Renew Europe, acesta s-a numărat printre cei șapte speakeri ai dezbaterii despre ”Rolul parlamentelor naționale în implementarea PNRR” de la COSAC, cea mai mare dezbatere anuală organizată de Parlamentul European și parlamentele naționale ale tuturor statelor membre UE.

”Privesc cu satisfacție realizările ultimului an: am reușit lansarea celui mai important și mai semnificativ instrument financiar creat vreodată de UE”, a precizat Pîslaru.

Eurodeputatul român a explicat că Mecanismul de redresare și reziliență ”a fost gândit pentru generația următoare, iar copiii și tinerii trebuie să fie în centrul planurilor noastre inclusiv dincolo de el. Le datorăm un viitor decent, sustenabil, digital și prosper, sprijinit pe șase piloni de reforme și investiții menite să stimuleze convergența economică, coeziunea socială și teritorială în spațiul UE”, a subliniat Dragoș Pîslaru.

Acesta a punctat că ”planurile naționale de redresare și reziliență cer responsabilitate democratică”, dând asigurări că ”Parlamentul European își va exercita pe deplin drepturile de control până la sfârșitul implementării planurilor”.

”Ceea ce îmi doresc este ca, peste ani, să privim în urmă către această facilitate drept una dintre moștenirile de succes ale acestei legislaturi europene”, a mai spus Pîslaru.

Europarlamentarul a participat ieri la dezbaterea privind o Europă Socială, desfășurată sub aceeași umbrelă COSAC, în cadrul căreia a făcut apel la sprijinirea noii generații prin investim în competențe, ca viitori lucrători din economia națională și europeană

De altfel, acesta a subliniat că ”obiectivele sociale și economice nu mai pot fi tratate decât împreună, ceea ce înseamnă că trebuie să identificăm soluții comune și să identificăm politicile care deopotrivă cresc competitivitatea UE și coeziunea în societate”.

COSAC este organizată la fiecare șase luni în parlamentul statului membru care deține președinția în aceste șase luni, cu participarea parlamentelor naționale și a Parlamentului European, precum și a statelor candidate la Uniunea Europeană sau sunt în curs de aderare, care participă la întâlnire în calitate de observatori.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Democrațiile lumii se unesc pentru competiția cu China: Țările G7 au decis să lanseze un parteneriat global de infrastructură care va rivaliza cu “Noul Drum al Mătăsii”

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Summitul G7: Ursula von der Leyen anunță că Europa poate conta pe o alianță transatlantică puternică pentru a face față Rusiei, care subminează ordinea de securitate europeană

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Summitul G7: Joe Biden și Angela Merkel s-au întâlnit pentru prima dată după inaugurarea noului președinte american

MAREA BRITANIE10 hours ago

Trilaterală încordată la summitul G7: Liderii UE cer Marii Britanii să respecte acordul post-Brexit. Boris Johnson vrea “să le bage în cap europenilor” că Regatul Unit e o singură țară

ROMÂNIA11 hours ago

Miniștrii de externe ai României și Poloniei evocă “identitatea atlantică” a Inițiativei celor Trei Mări: Amprenta economică a SUA ar împiedica influența actorilor care nu împărtășesc valorile democratice

MAREA BRITANIE12 hours ago

Summitul G7: Emmanuel Macron și liderii instituțiilor UE îi cer lui Boris Johnson să îşi respecte “cuvântul dat europenilor” privind protocolul nord-irlandez

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Joe Biden și Emmanuel Macron, mesaj de unitate de la summitul G7: Suntem uniți și gata să ne asumăm cele mai dificile provocări cu care ne confruntăm

RUSIA15 hours ago

În ajunul summitului NATO, Rusia a început noi exerciții militare în Crimeea, în timp ce un distrugător american urmează să intre în Marea Neagră

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Regina Elisabeta a II-a a găzduit o recepție pentru liderii G7 într-o atmosferă destinsă: “Se presupune că trebuie să arăţi ca şi cum te-ai simţi bine?”

Corina Crețu16 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu, despre situația post-Brexit din Irlanda de Nord: Nu Londra și Belfastul au adus pacea acolo, ci Uniunea Europeană

Marian-Jean Marinescu2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Certificatul UE COVID-19, un prim pas către o înțelegere în comun a politicii de sănătate

MAREA BRITANIE3 days ago

Pacta sunt servanda. Ursula von der Leyen și Charles Michel îi cer lui Boris Johnson să respecte protocolul privind Irlanda de Nord: Vom folosi toate instrumentele pentru a proteja integritatea pieței unice

MAREA BRITANIE1 week ago

Ambasadorul României la Londra le amintește cetățenilor români din Regatul Unit că se apropie termenul limită de 30 iunie până la care pot solicita statut de rezident

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Bicicletei: Trebuie să dăm oraşele înapoi oamenilor

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: Strategia noastră fiscal-bugetară, cu revenirea deficitului bugetar sub 3% în 2024, a fost acceptată ca strategie principală de Comisia Europeană

U.E.2 weeks ago

Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef al UE, evocă un moment istoric prin lansarea EPPO: Avem o responsabilitate enormă. Primul caz înregistrat este din Germania

NATO2 weeks ago

Jens Stoltenberg: Din 2014, NATO și-a intensificat prezența militară pe flancul estic. Am făcut multe, dar continuăm să ne adaptăm

NATO2 weeks ago

NATO restrânge accesul în sediul său diplomaților din Belarus, sancționând astfel Minskul pentru deturnarea unui avion de linie

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană remarcă “spiritul de pionierat al României” și anunță că va colabora cu Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București

NATO2 weeks ago

Mircea Geoană, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență din România: Acest centru este oferit parteneriatului strategic indispensabil între NATO și UE

Advertisement
Advertisement

Trending