Connect with us

Dragoș Tudorache

Dragoș Tudorache, raportorul PE pentru Republica Moldova: Vizita Maiei Sandu la Bruxelles, prioritară pentru începutul mandatului ei. UE a devenit principalul partener comercial al Chișinăului

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar vizita președintelui Maia Sandu la Bruxelles este prioritară pentru începutul mandatului său, a afirmat luni eurodeputatul Dragoș Tudorache (Renew Europe), raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova.

Ma bucură vizita la Bruxelles a Maiei Sandu, una prioritară pentru începutul mandatului ei de președinte. În anii care au trecut de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, exporturile Republicii Moldova către țările europene au crescut semnificativ, iar UE a devenit principalul partener comercial. E important pentru ambele părți să se concentreze pe aspectele cu adevărat importante pentru viața cetățenilor din Republica Moldova“, a scris Tudorache, pe pagina sa de Facebook.

Raportorul PE a subliniat, astfel, că este necesară “o construcție și mai aprofundată a relațiilor economice” dintre UE și Chișinău.

Cred că, dincolo de subiectele fundamentale pe care le cunoaștem, cum sunt statul de drept si lupta anticorupție, e timpul să insistăm pe o construcție a relațiilor economice și mai aprofundată decât până acum. Să nu uităm că statele europene au fost cele care au compensat efectele dramatice ale embargoului rusesc de acum câțiva ani“, a mai adăugat el.

Potrivit unui infografic publicat de Tudorache, principalii parteneri comerciali din UE ai Chișinăului sunt Bucureștiul, Berlinul și Roma. 28,4% din exporturile Republicii Moldova merg către România, 9,2% către Germania și 8,6% către Italia.

 

Președintele Republicii Moldova efectuează luni și marți o vizită de lucru la Bruxelles cu scopul de a reseta relațiile cu Uniunea Europeană, parțial înghețate în timpul mandatului prezidențial al pro-rusului Igor Dodon.

Maia Sandu, s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu Înaltul Reprezentant Josep Borrell și cu mai mulți comisari europeni, între care cei pentru extindere, pentru buget și pentru justiție.

“În ultimii ani, Republica Moldova a fost izolată de Uniunea Europeană. Această izolare a fost cauzată de unii politicieni de la Chișinău care au decis să sacrifice interesul țării pentru cel propriu și au încălcat interesul a milioane de concetățeni pentru propriile interese corupte. Această etapă s-a încheiat, iar Republica Moldova își poate relua calea firească de apropiere de familia europeană. Suntem un popor european, cu vocație europeană și viitor european. Însă acest viitor ni-l putem crea doar noi, prin lucrurile pe care le facem acasă – prin lupta împotriva corupției, prin munca continuă pentru modernizarea țării, prin apărarea valorilor democrației și ale statului de drept și edificarea Europei la noi acasă”, a spus Sandu, după întâlnirea cu Charles Michel.

De altfel, președintele Maia Sandu a discutat atât cu Ursula von der Leyen, cât și cu Josep Borrell, despre asistența financiară oferită de UE, dar și despre sprijinirea țării în redresarea post-COVID-19.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dragoș Tudorache

Dragoș Tudorache, șeful Comisiei speciale pentru inteligență artificială din PE: Parteneriatul transatlantic UE-SUA, piatra de temelie pentru a trasa regulile viitorului în era digitală

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Parteneriatul transatlantic și coordonarea UE-SUA în instituțiile multilaterale sunt o piatră de temelie pentru a trasa regulile viitorului în era digitală conform valorilor noastre comune, a afirmat luni eurodeputatul Dragoș Tudorache (USR PLUS, Renew Europe), președinte al Comisiei speciale pentru inteligență artificială din Parlamentul European (AIDA).

Tudorache a organizat luni, împreună cu Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET), o audiere AIDA despre dimensiunea de politică externă și diplomație a Inteligenței Artificiale.

Parteneriatul transatlantic și coordonarea UE-SUA în instituțiile multilaterale sunt o piatră de temelie pentru a trasa regulile viitorului în era digitală conform valorilor noastre comune, cu respect pentru libertatea individuală, drepturile omului, democrație și domnia legii“, a afirmat el.

Potrivit lui Dragoș Tudorache, aceste valori trebuie să guverneze tranziția digitală, ca o alternativă directă la modelul totalitar promovat de China și ca o soluție la modul în care Rusia folosește noile tehnologii pentru a destabiliza funcționarea țărilor democratice.

“Cooperarea în domeniul digital cu SUA și cu alte țări, precum Marea Britanie, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, este cheia succesului pentru ambiția UE de a deveni un actor geopolitic și de a-și menține competitivitatea la nivel global”, a completat eurodeputatul român.

Tudorache a arătat că discuțiile purtate luni reprezintă doar începutul. “Îmi propun să contribui în mod direct la consolidarea relației transatlantice în domeniul digital și la promovarea valorilor europene în instituțiile multilaterale în care se decid regulile viitorului“, a conchis el.

Importanți lideri și oficiali europeni, între care președintele Comisiei Europene, președintele Consiliului European și comisarul european pentru piață internă, au evocat în ultima lună, după instalarea administrației Biden la Washington, oportunitatea cooperarea transatlantice în domeniul digital, inclusiv prin reglementarea platformelor și prin protejarea infrastructurilor critice.

Continue Reading

Dragoș Tudorache

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

Published

on

Actul Normativ privind Piețele Digitale este oportun pentru protejarea pieței unice digitale de distorsionarea concurenței de către giganții tehnologici, a declarat eurodeputatul Dragoș Tudorache (Renew Europe), în cadrul conferinței online „Reglementarea serviciilor digitale în UE. Noile măsuri propuse prin Actul Legislativ privind Serviciile Digitale” organizată vineri, 26 februarie, de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană și Biroul Parlamentului European în România.

„Actul normativ privind Piețele Digitale se adresează actorilor mari, platformelor și giganților tehnologici, pe care, din păcate, nu îi avem în spațiul european dacă ne uităm la cifra de miliarde pe care o capitalizează. Esențială aici este intenția Comisiei de a impune reguli care țin de zona concurențială, încercarea de a destructura practic modul vertical integrat în care aceste platforme operează la acest moment și de a desprinde o parte din serviciile care creează dependențe sau care, prin felul în care au fost dezvoltate, au creat dependențe între servicii, care au dus, la rândul lor la o distorsionare a concurenței pe piața liberă digitală și care necesită intervenția dură a Comisiei”, a declarat eurodeputatul Renew Europe. 

Dragoș Tudorache consideră că o astfel de propunere legislativă este oportună,  fiind timpul „să avem la nivel european o reglementare care să protejeze concurența pe piața unică digitală pe care vrem să o construim”.

De asemenea, acesta a precizat că platformele online foarte mari sunt vizate și de Actul legislativ privin Serviciile Digitale prin obligații de o complexitate mare, cum ar fi acele analize de sistem pe care trebuie să le facă pentru a determina dacă serviciile furnizate utilizatorilor, algoritmii pe care îi folosesc, sunt susceptibili să fie utilizați în mod fraudulos sau în mod contrar intereselor inițiale. Dacă se constată nereguli, explică Tudorache, „platformele trebuie să ia măsuri și să raporteze măsurile pe care le iau pentru a mitiga aceste riscuri sistematice”.

Totuși, eurodeputatul a atras atenția că propunerile legislative sunt destul de vagi cu privire la definirea acestor riscuri sistematice și la operaționalizarea analizelor, iar elementele menționate vor trebui clarificate în timpul negocierilor dintre Consiliu și Parlamentul European. 

Dezbaterea de astăzi se axează pe propunerea Comisiei Europene de a modifica regulile în vigoare în ceea ce privește serviciile digitale în UE și impactul asupra consumatorilor și a platformelor online.

La discuții au participat și eurodeputatul Victor Negrescu, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților (S&D); Dragoș Preda, secretar de stat, Ministerul Transporturiloe și Infrastructurii din România; Oleg Roibu, Legal and Public Policy Director, eMAG și Marcin Krasuski, Government Affairs and Public Policy Manager, Google.

Comisia a propus la mijlocul lunii decembrie o reformă ambițioasă a spațiului digital și un set cuprinzător de norme noi pentru toate tipurile de servicii digitale, printre care platformele de comunicare socială, piețele online și alte platforme online care operează în Uniunea Europeană: Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețele digitale.

Valorile europene se află în centrul ambelor propuneri, iar normele propuse vor proteja mai bine consumatorii și drepturile lor fundamentale online și vor duce la piețe digitale mai echitabile și mai deschise pentru toți. 

În temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, se vor institui obligații juridice la nivelul UE pentru toate serviciile digitale care conectează consumatorii la bunuri, servicii sau conținut, inclusiv noi proceduri pentru eliminarea mai rapidă a conținutului ilegal, precum și o protecție cuprinzătoare a drepturilor fundamentale ale utilizatorilor online. Noul cadru va reechilibra drepturile și responsabilitățile utilizatorilor, ale platformelor intermediare și ale autorităților publice și are la bază valorile europene – printre care respectarea drepturilor omului, a libertății, a democrației, a egalității și a statului de drept. Propunerea completează Planul de acțiune pentru democrația europeană, care vizează sporirea rezilienței democrațiilor.

Actul legislativ privind piețele digitale abordează consecințele negative al anumitor comportamente ale platformelor care acționează ca niște „controlori digitali ai fluxului de informație” pe piața unică. Acestea sunt platforme care au un impact semnificativ asupra pieței interne, care servesc drept punct de acces important utilizatorilor profesionali pentru a ajunge la clienții lor și care se bucură sau se vor bucura, în mod previzibil, de o poziție solidă și durabilă. Astfel, Actul stabilește norme armonizate care definesc și interzic aceste practici neloiale ale controlorilor fluxului de informație și oferă un mecanism de asigurare a respectării normelor bazat pe investigații de piață. Același mecanism va garanta că obligațiile prevăzute în regulament sunt actualizate în permanență în contextul unei evoluții constante a realității digitale.

Continue Reading

Dragoș Tudorache

Diplomați europeni expulzați din Rusia. Eurodeputatul Dragoș Tudorache îi cere lui Josep Borrell să demisioneze din funcția de șef al diplomației UE după ”insulta Moscovei la adresa UE”

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Tudorache ( USR PLUS, Renew Europe) îi cere demisia Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, după ce Rusia a expulzat trei diplomați europeni din Germania, Polonia și Suedia, acuzându-i că au participat la o manifestare în favoarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, condamnat la închisoare.

”Uniunea Europeană nu are în acest moment un reprezentant în ceea ce privește afacerile externe. Nu găsesc altă explicație pentru rușinea pe care o trăim ca cetățeni ai Europei. Știm cu toții că există un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, care ocupă și poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Dar dacă am fi avut un ministru de Externe al Uniunii Europene care înțelege exigențele propriei misiuni, nu cred că el s-ar fi dus la Moscova ca să asiste pasiv la expulzarea a trei diplomați europeni de către oficialii ruși, după ce i-au acuzat că ar fi participat la manifestațiile declanșate de arestarea lui Alexei Navalnîi”, și-a exprimat revolta Dragoș Tudorache într-un mesaj pe Facebook.

În acest context, eurodeputatul român consideră că ”Josep Borrell nu are altă alternativă decât să demisioneze imediat din funcția pe care o ocupă, deoarece nu reușește să se ridice la nivelul necesar îndatoririlor pe care aceasta le cere. Insulta Rusiei la adresa UE este inacceptabilă și, ce e mai grav, această insultă a fost posibilă din cauza acțiunilor lui Josep Borrell (…) E inacceptabil ca diplomatul-șef al UE să pună Uniunea într-o astfel de situație”, a mai spus Tudorache.

Acesta a criticat faptul că Josep Borrell a efectuat această vizită în pofida numeroaselor apeluri venite din partea grupurilor politice din Parlamentul European de a anula sau amâna această călătorie la Moscova.

De altfel, Dragoș Tudorache a subliniat acest aspect într-o postare care a precedat-o pe cea amintită mai sus.

”Vizita Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, este opusă poziției Parlamentului European și a mesajului pe care l-am transmis”, a spus eurodeputatul care a participat la ședința extraordinară a Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European, al cărei membru supleant este.

”Există valori și principii care nu sunt negociabile, indiferent de context. Ceea ce întâmplă zilele acestea în Rusia nu e este acceptabil. Nu vorbim aici doar despre arestarea liderului opoziției, Alexei Navalni, ci despre arestarea atâtor protestatari cărora le este încălcat dreptul la exprimarea opiniei, libertatea și demnitatea umană. Aceste acțiuni ale guvernului rus sunt încălcări severe ale drepturilor fundamentale ale omului. Poliția caută activiști, ziariști în casele lor, indiferent dacă aceștia au participat sau nu la proteste. Este absolut inacceptabil și fără precedent ca în zilele noastre să mai existe intimidare politică. 11.000 de oameni sunt torturați, închiși și privați de demnitate. Aceste acte încalcă nu doar legi universale, ci atât de multe legi ale organizațiilor internaționale din care Rusia face parte”, a subliniat Tudorache.

Eurodeputatul român consideră că ”Uniunea Europeană trebuie să acționeze unitar, decisiv și repede” în acest context.

”Ca un promotor al democrației, Uniunea Europeană nu poate sta pasivă, spectatoare în fața acestor violențe revoltătoare. Prin mesaje contradictorii, mesaje fără acțiuni și sancțiuni, Uniunea Europeană pierde credibilitatea și pârghiile necesare în negocieri. Vizita Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, este opusă poziției Parlamentului European și a mesajului pe care l-am transmis. Sper să lămurim această discrepanță în audierea care va urma după întoarcerea acestuia în Bruxelles”, a mai precizat europarlamentarul.

De altfel, acest lucru a fost cerut și de liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș.

”Evenimentele de astăzi sunt o palmă pe obrazul Europei şi trebuie să servească drept lecție că în negocierile cu rușii nu ne putem impune decât dacă suntem uniţi în apărarea valorilor pe baza cărora este fondată Uniunea Europeană: respectul pentru demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului. Avem instrumentele cu care să apărăm drepturile omului, acum trebuie să le şi folosim”, a continuat liderul Renew Europe.

Dacian Cioloș a spus că Josep Borrell trebuie să vină să îşi justifice acțiunile în faţa plenului Parlamentului European.

Moscova a declarat vineri persona non grata diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participarea la o manifestaţie în favoarea opozantului Aleksei Navalnîi, condamnat la închisoare, gest condamnat de Occident.

Aceşti diplomaţi sunt acuzaţi că au participat la aceste adunări ”ilegale pe 23 ianuarie” la Sankt-Petersburg şi Moscova, a indicat Ministerul rus de Externe, considerând ”astfel de acţiuni inacceptabile şi incompatibile cu statutul lor diplomatic”.

Josep Borrell a sosit joi pentru o vizită de două zile la Moscova, până pe 6 februarie, pentru a cere eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi şi pentru a analiza posibilitatea unei normalizării a relaţiilor dintre UE şi Rusia.

Navalnîi a compărut din nou vineri în faţa unui tribunal rus pentru acuzaţii de defăimare, în pofida apelurilor din partea puterilor occidentale la eliberarea opozantului încarcerat într-un alt dosar, în timp ce şeful diplomaţiei europene se afla la Moscova.

Navalnîi a fost condamnat săptămâna aceasta la trei ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea condiţiilor de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare la trei ani şi jumătate de închisoare în 2014 în cazul unei delapidări de la o firmă afiliată companiei ”Yves Rocher”, un dosar despre care el spune că a fost orchestrat de autorităţi.

Mai multe ţări occidentale au denunţat această condamnare şi au cerut eliberarea opozantului rus, victima unei tentative de otrăviri cu agent neurotoxic de tip Noviciok cu caracter militar în luna august.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

PPE14 mins ago

Rareș Bogdan face apel la cetățeni să se informeze: România este printre cele mai relaxate țări ca măsuri anti-COVID-19 și în top 3 ca număr de persoane de vaccinate

PARLAMENTUL EUROPEAN32 mins ago

Kamala Harris a pledat pentru consolidarea “alianței transatlantice” într-o intervenție premieră în plenul Parlamentului European de Ziua Internațională a Femeii

NATO14 hours ago

MApN a demarat licitațiile pentru extinderea infrastructurii Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu

FONDURI EUROPENE14 hours ago

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care România accesează cele 4,1 miliarde de euro de la UE, disponibile sub formă de împrumut prin programul SURE

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Președintele SUA Joe Biden salută vizita “istorică” a Papei Francisc în Irak: “Un simbol al speranţei pentru lumea întreagă”

ROMÂNIA16 hours ago

Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată

ROMÂNIA16 hours ago

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, despre PNRR: Am făcut paşi înainte. Vom ajunge la o formă pe care să o putem discuta cu preşedintele și pe care să o transmitem ulterior Comisiei Europene

FONDURI EUROPENE16 hours ago

Președintele Klaus Iohannis a promulgat bugetul pe anul 2021, unul “axat pe investiții și pe accesarea fondurilor europene”

SUA16 hours ago

Primul înalt oficial al administrației Biden care vine în Europa: John Kerry, trimisul special pentru climă, efectuează vizite la Londra, Bruxelles și Paris și participă la reuniunea Colegiului Comisiei Europene

MAREA BRITANIE17 hours ago

Uniunea Europeană și Statele Unite încheie negocierile pentru acordul privind cotele agricole post-BREXIT

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Florin Cîțu: În PNRR sunt alocate sume considerabile pentru construcția de spitale noi. Reforma trebuie să se vadă în investiții

FONDURI EUROPENE4 days ago

Nicușor Dan: Primăria Capitalei a depus la MIPE proiecte care însumează 7 miliarde de euro. Acestea vizează domenii precum protecţia mediului, sănătatea, termoficarea, educaţia

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisia Europeană: Clauza derogatorie generală din cadrul Pactului de Stabilitate și Creștere ar trebui să rămână activă în 2022 pentru o redresare sustenabilă post-pandemie

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Florin Cîțu consideră că digitalizarea administrației publice reprezintă ”un mod natural de a îmbunătăți comportamentul statului față de cetățeni”: Va fi finanțată din fonduri europene

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu are convingerea că premierul României va acorda prioritate proiectelor de infrastructură din Oltenia și Nordul Moldovei în vederea recuperării decalajului de dezvoltare între regiuni

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE2 weeks ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE2 weeks ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

Advertisement
Advertisement

Trending