Drumul României spre Occident. Analistul Iulian Fota atrage atenția: Abaterea de la calea europeană, ruperea legăturilor cu UE, ne aruncă în brațele Rusiei

Dacă cumva ne abatem de la calea europeană, rupem legăturile cu Uniunea Europeană, ne apropiem de Rusia, a avertizat Iulian Fota, fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, în cadrul unor declarații acordate PS News.

”România are două variante în momentul de față (…) : cea pro-occidentală așa imperfectă cum este ea ori dacă unora nu le mai place cu occidentul pentru că prea are prea multe pretenții cum ar fi să fii competent, să fii cinstit, să fii dedicat inevitabil vor împinge țara către cealaltă variantă pe care cei de la Moscova de abia o așteaptă”, a mai spus Fota.

În vizunea sa, ”nu există altă variantă pentru România. Ori este cea pro-occidentală, americană, europeană, ori în brațele Rusiei”, a completat analistul politic.

Acesta a ținut să semnaleze că ”este pentru prima dată când Occidentul, din 2004 încoace, de când am aderat la NATO, își exprimă neîncrederea în opțiunea pro-occidentală a României”.

Afirmațiile sale survin în contextul în care, în cadrul dezbaterii privind statul de drept în Ungaria, liderul Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a făcut trimitere la protestele din 10 august, desfășurate în România.

”Să nu uităm că au avut loc demonstrații de masă nu în Budapesta în această vară, ci la București și președintele ( n.r. Klaus Iohannis) a trebuit să intervină după aceste proteste certând forțelor de ordine să fie puțin mai atente. Există și alte probleme politice în sânul grupului socialist din Europa și sper că toată lumea este dispusă să lupte împotriva corupției în toate situațiile în care aceasta se manifestă”, a menționat Manfred Weber, candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene.

Intervenția sa avea loc în contextul în care, într-o emisiune a postului public german ZDF, Weber a criticat dur guvernul de la București, atrăgând atenția că drepturile fundamentale prevăzute de tratatele comunitare reprezintă ”sufletul Europei” și că respectare lor este nenegociabilă.

”Guvernul socialist de la București face abuz de putere cu scopul de a facilita corupția”, a avertizat atunci politicianul creștin-social german, opinie reluată, de asemenea, într-un interviu pe care șeful PPE l-a acordat CaleaEuropeană.ro, când acesta a vorbit despre aderarea României la Spațiul Schengen.

Citiți și: 

Liderul PPE din PE, Manfred Weber cere acceptarea Croației și Bulgariei în Schengen iar ”guvernului României să oprească riscurile care afectează procesul de luptă împotriva corupției”

”România trebuie să devină membră a spațiului Schengen, fără îndoială. Dar ultimele evoluții din ultimii ani, dezbaterile despre corupție, preocupările privind combaterea corupției, nemulțumirile care au adus zeci de mii de oameni în București, deci sunt îngrijorări și în rândul românilor – acestea au afectat mult procesul de extindere Schengen și de aceea avem o situație bună pentru Bulgaria, Croația, țări în care guvernele se confruntă într-adevăr cu problemele,și avem o mulțime de probleme încercând să găsim răspunsuri pentru comportamentul guvernului socialist din România. Și acesta este un motiv de îngrijorare. Vreau să clarific faptul că România trebuie să devină membră a spațiului Schengen și că aceasta este în avantajul ambelor părți, atât pentru ​​Europa cât și pentru România, dar guvernul actual dăunează acestei direcții”, a declarat Weber.

Reamintim că, în sesiunea plenară a Parlamentului European din 1-4 octombrie, va avea loc o dezbatere privind situația din România, premierul Viorica Dăncilă fiind, de asemenea, invitată să participe.

Această dezbatere va fi a treia din ultimul an și jumătate în care eurodeputații discută situația democrației și a statului de drept în România, precedentele având loc în luna februarie anul acesta și anul trecut. Dezbaterea de la sesiunea plenară din 1-4 octombrie va avea loc cu trei luni înainte ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene.

Totodată, o rezoluție privind țara noastră va fi adoptată în cadrul sesiunii din 22-25 octombrie, atunci când președintele Klaus Iohannis se va afla la Strasbourg. Șeful statului a fost invitat să susțină un discurs privind viitorul Europei pe 23 octombrie, într-o serie de dezbateri cu președinți și prim-miniștri din țările membre ale Uniunii Europene

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.