Aproape 20,000 de persoane și-au pierdut viața în urma unui accident rutier în cursul anului trecut, în creștere cu 5% (1000 de decese) față de anul 2020, dar în scădere cu aproximativ 3000 de decese (-13%) față de perioada pre-pandemică din 2019, arată cifrele preliminare publicate de Comisia Europeană.
Obiectivul general este de a reduce la jumătate numărul de decese până în 2030. La nivelul UE, în ultimul deceniu s-a înregistrat o scădere de 36%.
”Pe măsură ce nivelurile de trafic revin la normalitate, trebuie să ne asigurăm că nu ne întoarcem la cifrele pre-pandemice de decese pe drumurile noastre. La nivelul UE, ne vom strădui, prin finanțare, legislație și acțiuni de sensibilizare, să contribuim la realizarea unui <<sistem sigur>> care să cuprindă o infrastructură mai sigură, vehicule mai sigure, o utilizare mai sigură a drumurilor și o mai bună îngrijire după accident. Dar aceasta este o responsabilitate comună a statelor membre, a industriei și a participanților în trafic. Fiecare deces pe drumurile noastre poate fi evitat”, a transmis comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.
Situație contrastantă pe drumurile din Uniunea Europeană
Anul trecut, la nivel UE, numărul deceselor provocate de accidentele rutiere a crescut cu 5 % față de 2020, deși comparațiile cu acest an sunt puternic influențate de tendințele nivelului de trafic din fiecare țară în contextul pandemiei. Între 2019 și 2020, numărul de decese rutiere a scăzut cu 17%.
Clasamentul general al ratei mortalității nu a suferit modificări substanțiale, cele mai sigure drumuri fiind în Suedia (18 decese la un milion de locuitori), în vreme ce România (93 la un milion de locuitori) a raportat cea mai mare rată în 2021. Media UE a fost de 44 de decese la un milion de locuitori.
Pe baza cifrelor preliminare, nouă state membre (Danemarca, Germania, Irlanda, Cipru, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia și Suedia) au înregistrat în 2021 cel mai mic număr din istorie de decese provocate de accidente rutiere.
Comparativ cu anul 2019, anul pre-pandemic, în 2021 decesele survenite în urma unui accident rutier au scăzut cu 13%, cele mai mari scăderi, de peste 20%, înregistrându-se în Danemarca, Belgia, Portugalia, Polonia și Lituania.
În schimb, în ultimii doi ani, Letonia, Slovenia și Finlanda au înregistrat creșteri la acest capitol.
Care au fost cele mai afectate categorii?
În general, 52% dintre accidentele rutiere soldate cu deces au avut loc pe drumurile rurale, față de 40% în zonele urbane și 8% pe autostrăzi.
43% dintre cei care au decedat în urma unui accident rutier au fost ocupanți ai autoturismelor (șoferi și pasageri), în timp ce pietonii au reprezentat 20%, utilizatorii de vehicule pe două roți (motociclete și motorete) 18% și bicicliștii 10% din totalul deceselor.
În zonele urbane, modelul este foarte diferit, pietonii (37%) reprezentând cea mai mare parte a victimelor.
Utilizatorii de vehicule motorizate pe două roți reprezintă 18% din numărul total al deceselor provocate de accidente rutiere și un număr tot mai mare de bicicliști, adică 14%, au fost uciși, ceea ce înseamnă că aproape 70% din totalul deceselor din zonele urbane au fost înregistrate în rândul categoriilor vulnerabile.
În ceea ce privește genul, trei din patru decese s-au înregistrat în rândul bărbaților (77%). 20% din totalul deceselor au fost întâlnite rândul persoanelor mai în vârstă (+65 de ani), deși, proporțional, mai mulți tineri sunt uciși pe șosele.
În vreme ce 12% dintre persoanele decedate într-un accident rutier aveau între 18 și 24 de ani, acest grup de vârstă reprezintă doar 7% din populația UE.
Prin urmare, statisticile arată că tinerii sunt mai susceptibili de a fi implicați într-o coliziune mortală pe șosea.