Guvernul britanic preferă să strice relațiile cu Uniunea Europeană decât să accepte compromisuri rezonabile referitoare la protocolul privind Irlanda de Nord, a acuzat luni ministrul irlandez de externe Simon Coveney, înaintea unei săptămâni cruciale pentru relațiile dintre Londra și Bruxelles, în care se așteaptă ca acesta din urmă să prezinte viziunea asupra controversatelor practici comerciale în Irlanda de Nord, informează Politico Europe.
”De fiecare dată când Uniunea Europeană vine cu idei noi, cu propuneri noi pentru a încerca să rezolve problemele, acestea sunt respinse înainte de a fi lansate. Acest lucru se întâmplă din nou în această săptămână. De data aceasta este chiar mai grav”, și-a arătat Coveney frustrarea față de lipsa de flexibilitate și deschidere din partea responsabilului britanic pentru Brexit, David Frost, amintind de recurentele episoade din timpul negocierilor referitoare la acordul de retragere și acordul comercial.
Oficialul irlandez a informat că Executivul european și responsabilul pentru relațiile cu Regatul Unit, Maros Sefcovic, au petrecut multe săptămâni elaborând un pachet de propuneri menite să abordeze toate problemele majore evidențiate de politicienii și întreprinderile din Irlanda de Nord în timpul vizitei recente a lui Sefcovic în regiune.
Cu toate acestea, chiar înainte ca aceste planuri să fie dezvăluite miercuri, Frost a informat mai multe instituții de presă că Regatul Unit va respinge eforturile UE ca fiind inadecvate, în pofida invitației Uniunii Europene de a reveni la masa discuțiilor pentru a identifica o soluție reciproc avantajoasă.
O amenințare voalată de a abandona protocolul privind Irlanda de Nord fusese deja lansată încă de la începutul săptămânii trecute, același David Frost motivând că ”nu poate aștepta la nesfârșit” ca UE să răspundă solicitărilor de revizuire a acordului de retragere.
Articolul 16 reprezintă o frână de urgență stipulată în protocolul care a permis Irlandei de Nord să fie în continuare parte a pieței unice europene și uniunii vamale și după Brexit și care asigură evitarea unei frontiere dure între Irlanda și Irlanda de Nord.
”Dacă executarea prezentului protocol duce la dificultăți economice, societale sau de mediu grave care riscă să persiste ori la deturnarea comerțului, Uniunea sau Regatul Unit poate lua măsuri de salvgardare adecvate în mod unilateral. Domeniul de aplicare și durata acestor măsuri de salvgardare sunt limitate la ceea ce este strict necesar pentru remedierea situației. Se acordă prioritate măsurilor care afectează cel mai puțin funcționarea prezentului protocol”, este stipulat la alin. 1, art. 16. În document nu este detaliat ce înseamnă ”serioase dificultăți”, lucru care lasă ambelor părți posibilitatea de interpretare.
Cu toate acestea, articolul 16 nu reprezintă o ”baghetă magică” prin care protocolul privind Irlanda de Nord să fie abrogat.
Potrivit anexei VII, prin activarea acestuia Londra lansează ”un proces de consultări în vederea identificării unei soluții agreate de comun acord”.
Aceste discuții se desfășoară în cadrul Comitetului mixt, grupul de supraveghere politică condus de Frost și de omologul său din UE, vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.
Guvernul ar trebui să notifice cu o lună înainte orice acțiune unilaterală, cum ar fi suspendarea controalelor vamale dintre Irlanda de Nord și Marea Britanie. De asemenea, ar trebui să participe la consultări periodice cu UE la fiecare trei luni, cu scopul de a reveni la normele prevăzute de protocol. Articolul 16 este menit să fie o pauză temporară, nu o ușă de scăpare.
În cazul în care una dintre părți nu este de acord cu o acțiune unilaterală de salvgardare, aceasta poate riposta cu ”măsuri proporționale de contrabalansare”, conform alin. 2, art. 16.
De exemplu, UE ar putea aplica tarife vamale asupra importurilor britanice sau ar putea suspenda acordul de liber schimb UE-Regatul Unit.
Uniunea Europeană a atras atenția în trecut că va accelera procedurile legale împotriva Regatului Unit dacă va continua să-și încalce angajamentele privind Irlanda de Nord și a reamintit că ”ambele părți sunt obligate legal să-și respecte angajamentele asumate în acord”.