Duma de Stat a ratificat tratatul privind alipirea Crimeii la Rusia

crimeea proteste steagDuma de Stat a ratificat joi tratatul cu privire la integrarea Crimeii în Federația Rusă și formarea de noi subiecți în cadrul Federației. Documentul a fost aprobat cu 443 de voturi și o abținere, transmite ITAR-TASS, potrivit Agerpres.

Tratatul a fost semnat la Kremlin la 18 martie de președintele rus, Vladimir Putin, și liderii proruși ai Crimeii — premierul Serghei Aksionov, Vladimir Konstantinov (președintele parlamentului local) și Aleksei Cealâi, reprezentantul autorizat al orașului Sevastopol.

Deputații ruși au adoptat și o lege constituțională privind încorporarea Crimeii, peninsulă situată în sudul Ucrainei, în teritoriul rus.

Tratatul presupune acordarea automată a cetățeniei Federației Ruse pentru ucrainenii care locuiesc în Crimeea. De asemenea, stabilește un termen de o lună în cursul căreia locuitorii peninsulei care doresc să păstreze pașaportul ucrainean să declare acest lucru.

Până la 1 ianuarie 2015 va fi o perioadă de tranziție pentru reglementarea problemelor de integrare a Crimeii în sistemul economic, financiar și judiciar al Rusiei, mai informează ITAR-TASS.

Potrivit documentului, alegeri pentru organismele de stat ale Crimeii și Sevastopolului vor avea loc în a doua duminică a lunii septembrie 2015.

Crimeea și Sevastopolul vor avea în Federația Rusă statutul de republică și oraș de importanță federală. Limbile de stat în Crimeea sunt rusa, ucraineana și tătara.

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.