Dumitru Sandu: “ O regionalizare nereusita va crea 42 de guverne ”

2013-06-25-2578 (1)Profesorul Dumitru Sandu de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din Bucuresti a afirmat in cadrul dezbaterii pe tema regionalizarii de marti 25 iunie ca o regionalizare nereusita ar duce la formarea a 42 de guverne in Romania.

Intalnirea a avut loc la Institutul European din Romania si s-a desfasurat abordand regionalizarea prin doua paneluri intitulate „Disparitati si fluxuri in regionalizarea optima a Romaniei” si „Descentralizarea sau mitul medicamentului teritorial”. Evenimentul este parte integrantă a proiectului „Universitatea – pol de inovare și dezvoltare”, număr contract POSDRU/86/1.2/S/64238, co-finanțat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, implementat în parteneriat cu Universitatea din București și Consorțiul Universitar Oulu, Finlanda.

La eveniment au luat cuvantul profesor universitar Gabriela Dragan, director general IER, lector universitar Florin Pasatoiu, Universitatea din Craiova si director de proiect, , profesor universitar Alina Bargaoanu, rector SNSPA, Gabriel Vartopeanu, expert Proiect Universitatea – Pol de Inovare si Dezvoltare, Adrian Dan, profesor conferentiar, Universitatea din Bucureşti. In cel de-al doilea panel au intervenit si deputatul Florentin Gust Balosin si lector universitar Radu Petcu, Universitatea din Craiova.

Directorul general al IER, Gabriela Dragan a  introdus argumentul regionalizarii spunand ca, la nivel european, modelele de urmat sunt multiple si ca acest proces nu trebuie vazut ca unul care va rezolva problema ratei scazute a absorbtiei de fonduri europene.

Procesul de regionalizare a Romaniei a inceput acum 15 ani

Dumitru Sandu si-a continuat interventia enumerand cateva dintre problemele majore intampinate in procesul de regionalizare, cea mai importanta fiind cea legata de institutionalizarea la nivel regional. Sandu, amintind modelul polonez, a spus ca regionalizarea in sine „se uita a doua zi”, dar problemele incep cu functionarea acesteia. Tot Sandu a atras atentia asupra unui aspect legat de incercarea de-a lungul ultimilor 15 ani de a realiza aceasta regionalizare. „Evenimentele si actele normative aprobate in acest sens fac parte din acest proces”, a adaugat. Referindu-se la situatia Romaniei din ultimii 20 de ani, profesorul a afirmat ca nu au existat masuri sa aproprie satul de oras si, in acest sens, trebuie lucrat pentru a atinge un nivel satisfacator de calitate a traiului la nivel national. Dumitru Sandu a prezentat si trei modele de regionalizare, ele fiind modelul cu macroregiuni, care are mai degraba o baza istorica, modelul cu subregiuni care ar mentine si actualele judete si modelul cu regiuni mai mici, dar functionale.  El a analizat si situatia Dobrogei spunand ca acesta este unul dintre cazurile care ne arata cum sa nu facem regionalizare in Romania. Sandu a si explicat ca ideea „daca ai port la Marea Neagra, poti face si regiune”, nu este o idee de succes.

Profesorul Dumitru Sandu a vrut sa sublinieze si aspectele care arata ca un model de regionalizare este pe drumul cel bun. El a vorbit despre necesitatea descentralizarii social-economice si despre necesitatea aplicarii principiului de subsidiaritate. De asemenea, Sandu a completat vorbind si despre fluxurile de migratie interna si despre structura urbana, elemente care trebuie luate in considerare atunci cand vrem sa obtinem o regionalizare functionala. Chiar si aspectul legat de fluxurile de migratie arata daca regionalizarea este reusita sau nu. Mai in detaliu, daca fluxurile merg in afara regiunii, este clar ca regionalizarea este proasta.

Regionalizarea trebuie sa reflecte probleme reale

Adrian Dan, profesor conferentiar la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, a intervenit in cadrul discutiilor spunand ca, pentru a vorbi despre regionalizare, avem nevoie, in primul rand, de o abordare geografica si trebuie vazut daca procesul reflecta intr-adevar problemele reale sau daca acesta este rezultatul unor interese politice si personale. Dan a precizat si faptul ca regionalizarea trebuie facuta pentru cetăţean si ca acesta trebuie sa inteleaga utilitatea acestor reorganizari. El a continuat spunand ca institutiile regionale vor lucra in linie cu statul, dar fara o administratie competenta si fara formarea unor institutii importante, procesul va fi un esec.

Romania necesita o strategie nationala de dezvoltare

Alina Bargaoanu, rector la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, a prezentat contextul Romaniei ca fiind unul fara strategie nationala de dezvoltare si fara viziune pe termen lung. Bargaoanu si-a exprimat ingrijorarea fata de procesul de regionalizare daca acesta nu se va verifica alaturi de un program bine pus la punct. Alina Bargaoanu a spus, de asemenea, ca avem nevoie de un concept simplu, usor de comunicat tuturor si acesta va trebui sa fie gandit tinand cont de idea de dezvoltare si de perspectiva ideologica, dar si de principii precum identitatea culturala, sociala si nationala.

Regionalizarea fara strategia nu va fi de durata

Gabriel Varpoteanu, expert Proiect Universitatea Pol de Inovare si Dezvoltare, a vorbit despre necesitatea de a gandi un concept de regionalizare functional si nu unul politic. Mai departe, Varpoteanu a spus ca procesul de regionalizare fara o strategie adecvata va crea confuzie si nu va fi de durata. In acest sens, a mai spus ca subiectul absorbtiei de fonduri nu depinde de procesul de regionalizare, ci de expertiza si de capacitatea administrativa. Varpoteanu a marturisit ca problemele tarii nu vor fi rezolvate de aceasta reorganizare nationala.

La dezbatere a intervenit si deputatul Florentin Gust Balosin care si-a exprimat sustinerea fata de regionalizarea Romaniei, dar a recunoscut ca, in momentul de fata, aspectele discutate nu sunt reale. El a invitat la o analiza sectoriala pentru a avea o regionalizare specifica pe fiecare domeniu.

 

Alexandru Padure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.