Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

După anunțul numirii în funcție, noul șef al diplomației de la Chișinău a discutat cu omologul român despre sprijinul României pentru integrarea europeană a R. Moldova

Published

on

© MAEIE

Ministrul de externe Luminița Odobescu a avut miercuri prima discuție telefonică cu noul său omolog de la Chișinău, Mihai Popsoi, pe care l-a felicitat pentru nominalizarea în funcția de ministru al afacerilor externe al Republicii Moldova.

“În prima noastră discuție telefonică am confirmat angajamentul României pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, avansarea proiectelor comune și a cooperări bilaterale”, a scris Odobescu, pe platforma X (ex-Twitter).

După anunțul numirii în funcție, Mihai Popșoi a avut o discuție telefonică cu ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, a transmis și biroul noului ministru de externe de la Chișinău.

Cei doi oficiali au discutat despre importanța relațiilor bilaterale speciale dintre Republica Moldova și România, planurile de colaborare pentru perioada imediat următoare și progresul realizat de țara noastră cu sprijinul generos și sincer al României.

“Am exprimat recunoștința pentru sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldova. În continuare mizăm pe experiența României în procesul de integrare europeană și consolidare a rezilienței Republicii Moldova. I-am mulțumit doamnei ministru Luminița Odobescu pentru invitația de a efectua o vizită la București pe care o voi onora cu o deosebită plăcere în cel mai scurt timp”, a scris Mihai Popșoi într-un comunicat, citat de Radio Moldova.

Mihai Popșoi a fost desemnat în funcția de ministru al Afacerilor Externe, miercuri, 24 ianuarie, de către premierul Dorin Recean, după ce Nicu Popescu a anunțat că pleacă din această funcție din 1 februarie. Ceremonia de învestire a noului ministru de Externe urmează să aibă loc săptămâna viitoare.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

UE, Ucraina și R. Moldova vor pace, Putin nu vrea, afirmă Kaja Kallas la Chișinău: UE aprobă sprijin de 60 de milioane de euro pentru armata moldoveană

Published

on

© presedinte.md

Uniunea Europeană, Ucraina și Republica Moldova doresc pacea, în timp ce președintele rus Vladimir Putin este cel care nu vrea pace, a declarat joi, la Chișinău, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, referindu-se la ultimul atac masiv asupra Ucrainei de miercuri spre joi, relatează EFE și media de peste Prut.

“Moldovenii, ucrainenii și europenii vor pace, dar realitatea este că Putin își intensifică atacurile. El arată clar că nu vrea pace”, a subliniat Kallas la Chișinău, în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele moldovean Maia Sandu, conform Agerpres.

Kallas, care s-a întâlnit joi cu premierul moldovean Dorin Recen și cu ministrul de externe Mihai Popșoi, a declarat că UE este ‘un proiect de pace’.

“Este nevoie de doi pentru a face pace, dar pentru a lansa un război e suficient și o singură persoană”, a remarcat ea.

Șefa diplomației europene s-a referit în special la ultimul atac al armatei ruse asupra Kievului, care s-a soldat cu cel puțin 12 morți și 90 de răniți.

În timpul vizitei lui Kallas la Chișinău, Consiliul UE a adoptat o a șaptea tranșă de asistență în cadrul Facilității europene pentru pace în sprijinul Forțelor armate ale Republicii Moldova pentru modernizarea capacităților de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune ale țării.

Măsura de asistență adoptată este în valoare de 20 de milioane de euro și va finanța lansatoare și rachete de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune.

Anterior, la 7 aprilie, Consiliul a adoptat cea de-a șasea măsură de asistență EPF în sprijinul mobilității infanteriei forțelor armate ale Republicii Moldova, precum și al capacităților de comandă și control legate de apărarea aeriană, în valoare de 40 de milioane de euro. Această măsură este destinată finanțării vehiculelor de mobilitate tactică ușoară, precum și a echipamentelor de comandă și control pentru integrarea tactică și operațională a sistemelor de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune.

Prin aceste noi acțiuni, sprijinul acordat de EPF Moldovei se ridică până în prezent la 197 de milioane de euro.

“UE este primul partener de securitate al Moldovei. Echipamentele pe care le livrăm – cum ar fi vehicule, echipamente de protecție și ambulanțe mobile – reprezintă o investiție în pace și în protejarea oamenilor. Acestea vizează modernizarea armatei Moldovei și consolidarea capacităților sale de apărare, cu respectarea deplină a neutralității Moldovei. Și urmează și mai multe”, a promis Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună

Published

on

© Președinția Republicii Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va participa sâmbătă la funeraliile Sanctității Sale Papa Francisc, a informat președinția de la Chișinău într-un comunicat.

Din numele tuturor cetățenilor, șefa statului moldovean va aduce un omagiu fostului Suveran Pontif, care și-a dedicat viața promovării compasiunii și echității, precum și solidarității între oameni și popoare, mai scrie comunicatul.

Maia Sandu i-a adus luni un omagiu Suveranului Pontif, precizând că acesta “și-a dedicat viața valorilor umanității, speranței și solidarității, iar prin exemplul personal al modestiei și smereniei, a reușit să apropie oamenii, indiferent de credință, origine sau statut”.

“Plecarea sa este un moment de reflecție pentru întreaga umanitate. Fie ca lumina pe care a aprins-o în inimile atâtor oameni să rămână vie și să ne călăuzească spre o lume mai bună”, a adăugat ea.

Președinta Republicii Moldova se alătură astfel liderilor mondiali care au confirmat participarea la ceremoniile funerare ale Suveranului Pontif, între care se vor regăsi președintele Statelor Unite, Donald Trumpșeful statului francez Emmanuel Macron și omologul lor ucrainean Volodimir Zelenski, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, președintele Poloniei Andrzej Duda, președintele Argentinei Javier Milei, monarhii Spaniei și Belgiei și liderii instituțiilor Uniunii Europene.

Vaticanul a anunțat marți dimineață că funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, în Basilica Sfântul Petru, la ora locală 10:00 (11:00, ora României).

Citiți și Papa Francisc a încetat din viață la vârsta de 88 de ani, în a doua zi de Paște (Vatican)

Papa Francisc a murit luni la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul. Suveranul Pontif a trecut în neființă în a doua zi de Paște, nu înainte de a-și face apariția duminică, în prima zi de Paște, în Piața Sfântul Petru pentru a-i binecuvânta pe credincioși în tradiționala “Urbi et Orbi”.

Decesul său a fost anunțat de cardinalul Kevin Farrell, șambelan al Vaticanului.

“Dragi frați și surori, cu profundă tristețe trebuie să anunț moartea Sfântului Părinte Francisc. În această dimineață, la ora 7.35, episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și Bisericii Sale. El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați. Cu imensă recunoștință pentru exemplul său de adevărat discipol al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii milostive infinite a Dumnezeului Unic și Treimic”, a anunțat Vaticanul, într-un comunicat.

Născut la 17 decembrie 1936, la Buenos Aires, sub numele de Jorge Mario Bergoglio, Papa Francisc a fost al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor, fiind primul papă non-european după Papa Grigore al III-lea, primul papă sud-american din istorie și primul papă iezuit.

Jorge Mario Bergoglio s-a născut într-o familie de imigranți italieni. A fost hirotonit preot în ordinul iezuit în anul 1969. În perioada 1973-1979, a fost principalul lider al acestui ordin în Argentina. A devenit episcop auxiliar de Buenos Aires în 1992 și arhiepiscopul acestui oraș în 1998. A fost numit cardinal în 2001 de papa Ioan Paul al II-lea.

Francisc, care a fost episcop al Romei și suveran al Sfântului Scaun, a devenit papă după ce predecesorul său Benedict al XVI-lea a demisionat.

Vaticanul a publicat luni seară certificatul de deces în care a anunțat că Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral care a provocat o comă și o insuficiență cardio-circulatorie ireversibilă.

În seara morții Sfântului Părinte, Sala de Presă a Sfântului Scaun a publicat testamentul regretatului pontif, care a dispus să fie înmormântat în bazilica Santa Maria Maggiore, nu departe de icoana Fecioarei Maria ”Salus Populi Romani” din Roma.

Pontiful argentinian a cerut ca mormântul să fie simplu, direct în pământ, și să fie inscripționat cu cuvântul ”Franciscus”.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președinta Maia Sandu, în plenul Parlamentului: „Moldova nu mai este singură – suntem pe calea aderării la UE. Și vom reuși doar dacă menținem țara de partea păcii”

Published

on

© Maia Sandu / Facebook

Republica Moldova nu mai este singură – este pe calea aderării la Uniunea Europeană, a transmis joi președinta Maia Sandu într-un discurs susținut în plenul Parlamentului de la Chișinău. „Vom reuși doar dacă menținem Moldova de partea păcii, dacă rămânem uniți și hotărâți”, a subliniat ea.

„Astăzi am mers în Parlament cu un mesaj către toți cetățenii Republicii Moldova. Credința noastră într-o lume dreaptă, bazată pe reguli și pe respect, o lume stabilă și previzibilă, este puternic zdruncinată. Pe toți ne macină aceleași întrebări – despre viitor, despre siguranță, despre ziua de mâine. Îndemnul meu, în timpuri complicate, este să ne aducem aminte că vrem cu toții, mai presus de toate, să trăim în pace și libertate. Să mergem pe un drum ce va asigura pace și siguranță familiilor noastre, stabilitate și unitate națională, dezvoltare economică și bunăstare”, a declarat președinta Republicii Moldova. 

Maia Sandu a reafirmat și importanța parteneriatelor internaționale, subliniind că Moldova a construit deja relații solide și are în continuare nevoie de prietenii puternice care să o susțină și să o protejeze.

„Moldova nu mai este singură – suntem pe calea aderării la Uniunea Europeană. Și vom reuși doar dacă menținem Moldova de partea păcii, dacă rămânem uniți și hotărâți”, a subliniat președinta.

Președinta a recunoscut dificultățile momentului și tentația resemnării, dar a îndemnat la rezistență și curaj: „Știu că nu e ușor și uneori ne simțim descurajați. Cei care nu vor binele țării noastre vor ca noi să ne temem, să ne fie lehamite, să lăsăm mâinile în jos”, a punctat Maia Sandu.

În fața fricii, a spus ea, Republica Moldova are două răspunsuri puternice: unitatea de neam și solidaritatea externă.

„Iar în fața oboselii, avem voința de a merge înainte. În fața urii pe care vor s-o semene între noi, avem dragostea față de aproapele nostru și față de țară. Cred în Moldova. Știu că vom obține ceea ce ne dorim – o țară protejată, bogată, curată și plină de bucurie. Cu încredere, ajutor de la prieteni și unitate, ducem Moldova înainte”, a conchis Maia Sandu. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA14 hours ago

Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE

ROMÂNIA14 hours ago

20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul de Externe, vizită în Austria. Emil Hurezeanu a evidențiat oportunitățile de cooperare bilaterală în promovarea de obiective vizând competitivitatea UE, securitatea energetică și securitatea internă

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Polonia ar putea solicita Comisiei Europene o derogare pentru cheltuielile pentru apărare, dar se teme că alte state nu o vor face

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI19 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze

ROMÂNIA20 hours ago

Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu reprezentanții CCIFER despre dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Franța

U.E.20 hours ago

Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei cu Rusia și Belarus sunt în grafic, afirmă ministrul leton al Apărării: „Principalul obiectiv este de a stopa un potențial intrus”

PARLAMENTUL EUROPEAN21 hours ago

Eurodeputații pledează pentru un program european mai ambițios privind industria de apărare centrat pe stimularea capacității de producție, îmbunătățirea aprovizionării și sprijin pentru Ucraina

U.E.21 hours ago

Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni

ROMÂNIA2 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO4 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending