Connect with us

INTERNAȚIONAL

După ce a adoptat legea privind influența străină de inspirație rusă, Georgia a ales China pentru construcția unui port strategic la Marea Neagră

Published

on

© Levan Bezhashvili/ X

Guvernul georgian a anunţat joi că a ales pentru construcţia unui port cu ape adânci la Marea Neagră – portul Anaklia – un consorţiu de companii chineze, care a concurat pentru adjudecarea contractului cu o companie elveţiano-luxemburgheză, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

“Câştigătorul este una din companiile de stat cele mai mari din China, cu o vastă experienţă, de asemenea în executarea proiectelor de acest tip. Oferta sa pentru implementarea proiectului a fost foarte bună”, a declarat premierul georgian Irakli Kobajidze.

Predecesorul acestuia, Irakli Garibaşvili, a semnat în urmă cu un an la Beijing un acord de asociere strategică între Georgia şi China.

“Acest proiect este foarte important întrucât (…) conferă o importanţă specială transportului mărfurilor chineze”, a mai spus actualul premier despre proiectul de construire a portului Anaklia încredinţat consorţiului format din companiile chineze China Communications Construction Company Limited şi China Harbour Investment, care a concurat cu compania elveţiano-luxemburgheză Terminal Investment Limited Holding S.A.

Alegerea ofertei chineze pentru construirea noului port georgian la Marea Neagră survine într-un moment de puternice tensiuni între guvernul de la Tbilisi şi ţările occidentale după adoptarea definitivă de către parlamentul georgian a “legii asupra transparenţei influenţei străine”, în urma unui vot care a respins veto-ul opus acestei legi de preşedinta pro-europeană Salomé Zurabişvili.

Uniunea Europeană, prin președinții Consiliului European și Comisiei Europene, și Statele Unite au criticat marți adoptarea definitivă de către Parlamentul georgian a legii privind influența străină, de inspirație rusă.

“Adoptarea legii privind transparența în parlament reprezintă un pas înapoi și îndepărtează Georgia și mai mult de calea sa către UE“, a afirmat șeful Consiliului European, Charles Michel, amintind că, în decembrie 2023, Consiliul European a decis să acorde Georgiei statutul de țară candidată, cu condiția ca Georgia să ia măsurile relevante și să realizeze reformele democratice necesare.

La rândul său, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. a amintit că populația georgiană dorește în proporție covârșitoare să adere la UE, dar decizia luată de legislativul de la Tbilisi determină UE să ia în calcul toate opțiunile.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

Biden inspiră de departe mai multă încredere decât Trump la nivel global (sondaj)

Published

on

© Team Trump/ Facebook

Președintele american Joe Biden este perceput mai pozitiv la nivel mondial decât predecesorul său Donald Trump, potrivit unui nou sondaj publicat marți de Pew Research Center, cu sediul la Washington, relatează DW.

Sondajul, realizat în 34 de țări între ianuarie și mai anul acesta, a arătat că oamenii din aceste locuri au mai multă încredere în Biden decât în Trump pentru a acționa corect în ceea ce privește afacerile globale.

Pew a constatat că diferența de opinii cu privire la cei doi președinți americani este foarte mare în unele națiuni. Acesta a remarcat că încrederea în Trump a este deosebit de scăzută în țările din Europa de Vest și în Canada.

„Majoritatea celor din Canada și din Europa nu au încredere în Trump, iar mai mult de opt din zece sunt de aceeași părere în Franța, Germania și Suedia”, se arată în raport.

În Germania, „63% dintre germani au încredere în Biden, dar doar 15% au încredere în Trump – o diferență de aproape 50 de puncte procentuale”.

Imaginea lui Biden a fost, însă, afectată la nivel global de modul în care administrația sa a abordat războiul Israel-Hamas din Gaza. Majoritatea persoanelor intervievate de Pew au dezaprobat acțiunile Washingtonului.

„Ratingurile pentru actualul președinte american sunt în scădere față de anul trecut în 14 din cele 21 de țări pentru care sunt disponibile tendințe, inclusiv cu două cifre în Australia, Israel, Japonia, Polonia, Africa de Sud, Spania, Suedia și Regatul Unit”, potrivit autorilor raportului. „În aproape toate țările intervievate, mai puțin de jumătate dintre ele aprobă modul în care acesta a abordat războiul”, se arată în raport. „Ratele de dezaprobare sunt deosebit de ridicate în unele țări în care o mare majoritate a populației este musulmană, în special în Malaezia, Tunisia și Turcia”.

Sondajul Pew a fost realizat înainte ca Biden să anunțe o propunere pentru a pune capăt conflictului.

Luni, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a susținut o rezoluție americană care cerea încetarea focului în Gaza. Planul prevede o încetare a focului în etape, care să conducă în cele din urmă la o încetare permanentă a războiului.

Israelul a declarat că va fi de acord doar cu pauze temporare până când Hamas – care este desemnată drept organizație teroristă de către SUA, Germania, UE și alții – va fi învinsă. Hamas a susținut că nu va accepta un acord care nu garantează o încetare permanentă a focului.

Mulți dintre respondenții sondajului Pew dezaprobă, de asemenea, modul în care Biden a gestionat războiul dintre Rusia și Ucraina. Dar opiniile diferă puternic în Europa.

În timp ce aproape două treimi dintre polonezi aprobă modul în care Washingtonul a abordat conflictul, respondenții din Turcia și Ungaria dezaprobă puternic.

„În total, jumătate sau mai mult dezaprobă modul în care Biden tratează conflictul dintre Rusia și Ucraina în șase dintre cele 12 state membre NATO analizate.”

De la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, administrația Biden a oferit Ucrainei asistență militară și financiară în valoare de peste 100 miliarde de dolari.

Biden a semnat cel mai recent pachet de ajutor în luna aprilie a acestui an, după luni de întârziere în Congresul SUA.

În ciuda faptului că multe persoane din întreaga lume dezaprobă politicile SUA în ceea ce privește conflictul dintre Israel și Hamas, atitudinile generale față de SUA rămân în general pozitive, potrivit Pew.

În Europa, polonezii sunt cei mai predispuși să evalueze pozitiv SUA, 86% dintre ei având o părere favorabilă, subliniază raportul.

„În regiunea Asia-Pacific, 70% sau peste evaluează pozitiv SUA în Japonia, Filipine, Coreea de Sud și Thailanda”, a precizat raportul.

În schimb, „Statele Unite primesc cele mai mici evaluări din sondaj în Tunisia și Turcia, unde 80% sau peste au o opinie negativă”.

Continue Reading

NATO

Stoltenberg și Orban au stabilit că Ungaria nu va participa la sprijinul NATO pentru Ucraina, dar nu îl va bloca

Published

on

© NATO

Ungaria nu va participa la viitoarele eforturi ale NATO de a-şi consolida ajutorul pentru Ucraina, dar nici nu se va opune ca ceilalţi parteneri din Alianţă să facă acest lucru, a anunţat miercuri, la Budapesta, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în urma unei discuţii cu prim-ministrul Viktor Orban, transmit EFE şi AFP, potrivit Agerpres.

Secretarul general a explicat că NATO acceptă poziţia Budapestei, în timp ce guvernul Ungariei s-a angajat să nu se opună şi să “permită” acţiuni în sprijinul Kievului ale “celorlalţi aliaţi”.

Prim-ministrul şi cu mine am convenit că Ungaria nu îi va împiedica pe ceilalţi aliaţi să susţină financiar Ucraina şi NATO să joace un rol de prim-plan în coordonare“, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună.

“Niciun fel de personal ungar nu va participa” la acţiunile ce vor fi convenite la următorul summit NATO din iulie la Washington, a adăugat el.

La întâlnirea cu uşile închise s-a convenit şi ca pentru aceste acţiuni să nu fie folosite fonduri ungare.

Ungaria a spus clar în negocierile de astăzi că nu doreşte să blocheze deciziile NATO care, deşi diferă de poziţia ungară, sunt sprijinite de celelalte ţări membre“, a confirmat Orban.

Citiți și Jens Stoltenberg le cere aliaților NATO un ajutor anual de minim 40 de miliarde de euro pentru Ucraina “atât timp cât va fi necesar” și într-un “mod echitabil”

El a mai declarat că, la întâlnirea cu Stoltenberg, a subliniat că, în conformitate cu tratatul de constituire a NATO, nu există nicio obligaţie pentru aliaţi să participe la acţiuni în afara teritoriului statelor membre.

Ungaria “a primit garanţiile necesare”, a spus Orban, subliniind că ţara sa va rămâne un membru loial şi angajat al Alianţei Nord-Atlantice.

Continue Reading

CHINA

Comisia Europeană stabilește taxe vamale de până la 38% pentru vehiculele electrice din China care ar urma să intre în vigoare din 4 iulie dacă autoritățile chineze nu cooperează pentru a identifica o soluție

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Comisia Europeană a concluzionat cu titlu provizoriu că lanțul valoric al vehiculelor electrice alimentate cu baterii (BEV) din China beneficiază de subvenții neloiale, fapt ce cauzează o amenințare de prejudiciu economic pentru producătorii europeni de vehicule electrice alimentare cu baterii.

Potrivit unui comunicat al instituției, ancheta a examinat, de asemenea, consecințele și impactul potențial al măsurilor asupra importatorilor, utilizatorilor și consumatorilor de BEV-uri din UE.

În consecință, Comisia a contactat autoritățile chineze pentru a discuta aceste constatări și pentru a explora posibilele modalități de soluționare a problemelor identificate într-un mod compatibil cu normele OMC.

În acest context, Comisia a dezvăluit în prealabil nivelul taxelor compensatorii provizorii pe care le va impune la importurile de vehicule electrice cu baterii („BEV”) din China.

În cazul în care discuțiile cu autoritățile chineze nu vor conduce la o soluție eficientă, aceste taxe compensatorii provizorii vor fi introduse începând cu 4 iulie printr-o garanție (în forma care urmează să fie decisă de autoritățile vamale din fiecare stat membru). Acestea ar fi percepute numai dacă și atunci când se impun taxe definitive. 

Taxele individuale pe care Comisia le-ar aplica celor trei producători chinezi incluși în eșantion ar fi:

  • BYD: 17,4%;
  • Geely: 20%; și
  • SAIC: 38,1%.

Alți producători de BEV din China, care au cooperat la anchetă, dar care nu au fost incluși în eșantion, vor fi supuși următoarei taxe medii ponderate: 21%.

Toți ceilalți producători de vehicule electrice cu baterii din China care nu au cooperat la anchetă vor fi supuși următoarei taxe reziduale: 38,1%.

La 4 octombrie 2023, Comisia a deschis în mod oficial o anchetă antisubvenție din oficiu privind importurile de vehicule electrice cu baterii pentru pasageri originare din China. Orice anchetă se finalizează în termen de maximum 13 luni de la deschidere. Comisia poate publica taxe compensatorii provizorii în termen de 9 luni de la deschidere (adică până la 4 iulie cel târziu). Măsurile definitive trebuie instituite în termen de 4 luni de la instituirea taxelor provizorii.

În urma unei cereri motivate, un producător de BEV din China – Tesla – poate beneficia de un nivel al taxei calculat individual în etapa definitivă. Orice altă societate producătoare din China care nu a fost inclusă în eșantionul final și care dorește ca situația sa specială să fie investigată poate solicita o reexaminare accelerată, în conformitate cu regulamentul antisubvenții de bază, imediat după instituirea măsurilor definitive (adică la 13 luni de la inițiere). Termenul pentru încheierea unei astfel de reexaminări este de 9 luni.

Informațiile cu privire la nivelurile preconizate ale taxelor provizorii sunt furnizate tuturor părților interesate (inclusiv producătorilor, importatorilor și exportatorilor din Uniune și asociațiilor reprezentative ale acestora, producătorilor-exportatori chinezi și asociațiilor reprezentative ale acestora, precum și țării de origine și/sau de export, și anume China), precum și statelor membre ale UE înainte de instituirea unor astfel de măsuri, în conformitate cu procedurile prevăzute de regulamentul de bază antisubvenții al UE.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.7 hours ago

După câștigarea alegerilor europene, von der Leyen s-a întâlnit cu Macron la Paris pentru a discuta “agenda strategică europeană”: Sprijinul pentru Ucraina, prioritate existențială pentru UE

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

“Consens neobișnuit de rapid pentru funcțiile de top din UE” vs. “liderii nu vin la Bruxelles să aprobe un acord”: Cei 4 lideri care ar urma să conducă Uniunea

ROMÂNIA10 hours ago

Klaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

ROMÂNIA10 hours ago

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a depus la OIM documentul de ratificare de către România a Convenției privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii

SUA10 hours ago

Biden inspiră de departe mai multă încredere decât Trump la nivel global (sondaj)

CONSILIUL EUROPEAN11 hours ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

ROMÂNIA12 hours ago

Eurostat: În 2023, românii erau cetățenii UE cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

CE prezintă etapele cheie și acțiunile necesare pentru implementarea Pactului privind migrația și Azilul. Statele membre vor pregăti planuri naționale de implementare până în decembrie

EDUCAȚIE13 hours ago

Universitatea din București, prima universitate din România și în primele 101 – 200 de universități din lume privind dezvoltarea durabilă, conform Times Higher Education Impact Rankings 2024

U.E.13 hours ago

Emmanuel Macron își apără decizia de a convoca alegeri anticipate în Franța: “Eu nu vreau să dau cheile puterii” extremei drepte

CONSILIUL EUROPEAN11 hours ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după alegerile europene: Uniunea merge înainte. Guvernul va stabili și va negocia poziția de comisar european

NATO1 day ago

Klaus Iohannis: Războiul este în zona Mării Negre, capacitatea de apărare NATO trebuie să fie totală; R. Moldova, un partener pe care îl dorim de partea noastră

NATO1 day ago

De la summitul B9, Klaus Iohannis anunță convocarea CSAT pentru a analiza posibilitatea transferului unui sistem de rachete Patriot către Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 days ago

UE va trimite în iunie Kievului o sumă suplimentară de 1,9 mld. de euro din Mecanismul pentru Ucraina

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Adrian Câciu, după ieșirea de la urne: Am votat pentru ”o echipă puternică în PE, care să fie întotdeauna la masa deciziilor și care să ne netezească drumul către aderarea la Schengen terestru”

PPE4 days ago

Alegeri europene și locale. Rareș Bogdan a votat ”cu gândul la viaţa românilor de peste tot” și pentru ”o Românie puternică în Europa”

ROMÂNIA4 days ago

Sebastian Burduja: Am votat pentru schimbare. Speranța din inimile bucureștenilor va fi victoria acestei zile

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Siegfried Mureșan a votat pentru ”o Românie puternică într-o Europă puternică” și pentru dezvoltarea țării ”cu fonduri europene”

Trending