După luni intense de negocieri, UE a ajuns la un acord comercial ”de principiu” cu Mexic. Jean-Claude Juncker: Lista celor care vor să apere comerțul liber crește rapid

Uniunea Europeană și Mexic au convenit, ”de principiu”, asupra unui nou acord privind comerțul, ca formă de modernizarea acordului UE-Mexic, care a intrat în cel de-al 18-lea an de existență. Decizia reprezintă un mesaj puternic transmis președintelui american Donald Trump, care a recurs la măsuri comerciale protecționiste, anunță Deutsche Welle.

Comerțul poate și trebuie să fie un proces avantajos de ambele părți, iar acordul de astăzi arată acest lucru. Lista partenerilor care doresc să colaboreze cu UE în apărarea comerțului liber, echitabil și bazat pe reguli crește rapid”, a fost comentariul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. 

Acordul survine după luni de intense negocieri între delegațiile europeană și mexicană. În vreme ce unele probleme tehnice încă trebuie rezolvate, se așteaptă ca un text convenit de comun acord să fie gata până la finalul anului.

”În mai puțin de doi ani, UE și Mexic au reușit să ajungă la un acord care să fin în concordanță cu provocările economice și politice ale secolului al XXI-lea”, a declarat comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom. ”Acordul de astăzi trimite un mesaj puternic și altor parteneri că este posibilă o modernizare a relațiilor comerciale existente atunci când ambii parteneri împărtășesc o credință clară în meritele deschiderii și al comerțului liber și echitabil”, a completat înaltul oficial european, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. 

Comentariile Ceciliei Malmstrom par a fi fost întreptate spre președintele american Donald Trump care și-a exprimat în repetare rânduri dorința de a renegocia Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA), din care face parte și Mexic, alături de Canada.

UE a încercat să se constituie într-un apărător important al comerțului liber în fața protecționismului american, de când planurile pentru un acord comercial cu SUA au fost oprite după victoria electorală a Trump, în noiembrie 2016.

Un oficial de rang înalt al UE a declarat sâmbătă că blocul va lupta pentru a obține o scutire permanentă de la tarifele suplimentare impuse de Statele Unite pentru importurile de aluminiu și oțel, decizie care a atras critici virulente din partea comunității internaționale, cu precădere din partea Chinei, principala țintă a acestei măsuri protecționiste. Exceptarea temporară de care se bucură UE privind tarifele impunse pentru importurile de aluminiu și oțel expiră pe data de 1 mai.

Acordul UE cu Mexic are drept sursă de inspirație o înțelegere comercială recent încheiată între UE și Canada ( CETA).

Ce presupune acordul comercial UE-Mexic?

1) Exporturile agricole din Uniunea Europeană vor avea cel mai mult de câștigat. În particular, acordul presupune:

a. asigură acces preferențial al brânzeturilor pe piața mexicană, precum gorgonzola și Roquefort, taxe care se ridică în prezent la 20%,

b. asigură un volum considerabil pentru exporturile de lapte praf pe una dintre cele mai mari piețe, începând cu 30.000 de tone, odată cu intrarea în vigoare a acordului, crescând la 50.000 de tone după 5 ani,

c. permite UE să își mărească substanțial exporturile de carne de porc în Mexic, cu comerț duty-free pentru practic toate produsele de carne de porc,

d. elimină tarifele pentru produse precum ciocolată (în prezent până la 30%) și paste făinoase (în prezent până la 20%),

e. asigură protecție împotriva imitării în Mexic a 340 de produse alimentare și băuturi europene distincte, așa-numitele indicații geografice, cum ar fi brânzeturile Comté din Franța, brânzeturile Queijo São Jorge din Portugalia, Szegedi szalámi din Ungaria și magiunul de prune Topoloveni, din România. Înseamnă că producătorii din UE de delicatese tradiționale nu se confruntă cu copierea produselor, iar când consumatorii cumpără aceste produse, pot face acest lucru știind că achiziționează produsul real.

2) Acordul include un capitol cuprinzător privind comerțul și dezvoltarea durabilă, care stabilește cele mai înalte standarde de protecție a muncii, siguranței, protecției mediului și a consumatorilor; introduce un nou dialog cu societatea civilă în toate domeniile acordului, consolidează acțiunile UE și Mexic privind dezvoltarea durabilă și schimbările climatice, în special obligațiile asumate de ambele părți în cadrul Acordului de la Paris privind schimbările climatice; și menține și garantează pe deplin dreptul statelor membre de a organiza serviciile publice așa cum ele aleg.

Acordul include, de asemenea, o trimitere explicită la principiul precauției conform căruia, deja consacrat în tratatele UE, permite Uniunii să mențină produse în afara pieței sale, atât timp cât nu există certitudine științifică că acestea sunt sigure.

Acesta va fi, de asemenea, primul acord comercial al UE care va include dispoziții privind combaterea corupției, cu măsuri de combatere a corupției și a spălării banilor.

3) Acordul reprezintă un mare pas înainte în ceea ce privește acordarea de acces reciproc la contractele guvernamentale atât în UE cât și în Mexic. UE și companiile mexicane vor fi plasate pe picior de egalitate, indiferent dacă vor prezenta o ofertă în Mexic sau în UE. Mexicul s-a angajat, de asemenea, să inițieze negocieri cu statele mexicane pentru a permite întreprinderilor din UE să liciteze pentru contracte la nivel de stat până la semnarea acordului.

4) Această deschidere merge mână în mână cu stabilirea unor condiții echitabile: am convenit asupra unui nivel ridicat de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală. Aceasta protejează cercetarea și dezvoltarea UE și garantează remunerarea echitabilă a artiștilor UE, precum și cele 340 de delicatese tradiționale ale UE menționate mai sus.

5) Noul acord deschide calea pentru schimbul de servicii, cum ar fi serviciile financiare, transportul, comerțul electronic și telecomunicațiile. Acordul va contribui, de asemenea, la dezvoltarea unui mediu favorabil pentru o economie bazată pe cunoaștere, cu un nou capitol privind comerțul digital. Acest lucru va elimina barierele inutile din calea comerțului online, cum ar fi impunerea de taxe vamale la descărcarea unei aplicații și va pune în aplicare norme clare pentru a proteja consumatorii online.

6) În ceea ce privește protecția investițiilor, acordul îmbunătățește condițiile de investiție și include noul sistem al Curții de Investiții din UE, asigurând transparența și dreptul guvernelor de a reglementa în interesul public și va oferi, de asemenea, garanția că Mexicul și UE depun eforturi pentru crearea unei Curți multilaterale de investiții.

Negocierile pentru noul acord cu Mexicul au început în mai 2016, pe baza directivelor de negociere ale Consiliului. Acestea au fost efectuate în conformitate cu standardele înalte de transparență ale Comisiei. În afară de examinarea atentă din partea Parlamentului European și a statelor membre, Comisia a asigurat accesul la informații privind progresele înregistrate în negocieri prin publicarea de rapoarte periodice din rundele de negociere, precum și prin propuneri de negociere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.