Connect with us

Victor Negrescu

Echipa de negociatori a PE, din care face parte eurodeputatul Victor Negrescu, a obținut 479,4 milioane de euro în plus pentru cetățenii UE în bugetul pentru 2022

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Echipa de negociatori a PE, din care face parte Victor Negrescu, a obținut 479,4 milioane de euro în plus pentru cetățenii UE în bugetul pentru 2022, a transmis eurodeputatul S&D într-un mesaj pe Facebook. 

„Aseară, cu câteva minute înainte de termenul final al negocierilor, echipa de negociatori a Parlamentului European, din care fac parte în calitate de raportor alternativ al Grupului S&D, privind bugetul european pe anul 2022, a obținut 479,4 milioane în plus pentru cetățeni în bugetul european. Aceste sume se traduc în mai mulți bani europeni pentru medicamente și echipamente medicale, dotarea școlilor, protejarea mediului, reconstrucția zonelor afectate de inundații sau sprijinirea IMM-urilor, turismului și tinerilor. Acum rămâne ca România să profite de această oportunitate și să acceseze aceste sume disponibile la nivel european!”, a transmis Victor Negrescu.

Suma de bani obținută în plus pentru bugetul UE de anul viitor va fi împărțită astfel:

  • 86 de milioane de euro pentru sănătate
  • 30 de milioane de euro pentru IMM-uri, din care 10 milioane de euro pentru turism
  • 8 milioane de euro pentru Anul European al Tinerilor
  • 35 de milioane de euro pentru educație
  • 47 de milioane de euro pentru mediu
  • 10 milioane de euro pentru Parteneriatul Estic, inclusiv Republica Moldova
  • 5,5 milioane de euro pentru cultură
  • 10 milioane de euro pentru politicile și drepturile sociale
  • 190 milioane de euro pentru solidaritatea internațională
  • 211 milioane de euro în plus pentru Fondul de Solidaritate European

Negociatorii Consiliului Uniunii Europene și Parlamentului European au ajuns la un acord cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru 2022, cu puțin timp înainte de termenul limită al perioadei de conciliere, care se încheia luni, 15 noiembrie, la miezul nopții.

Bugetul de anul viitor, care cuprinde angajamente în valoare de 169,5 miliarde de euro și plăți de 170,6 miliarde de euro, oglindește principalele priorități ale UE: redresarea economică, combaterea schimbărilor climatice și tranziția ecologică și digitală.

De asemenea, acesta lasă suficiente resurse sub plafoanele de cheltuieli ale cadrului financiar multianual 2021-2027 pentru a permite UE să reacționeze la nevoi imprevizibile.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Victor Negrescu a discutat cu comisarul european Johansson despre șansele tot mai mari ale României de a adera la Schengen

Published

on

© Victor Negrescu - Facebook

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD, S&D) a discutat cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, la o zi după ce Comisia Europeană a decis să ridice Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România.

Cu acest prilej, eurodeputatul român a subliniat oficialului Comisiei Europene atuurile României în contextul în care urmează în scurt timp votul Consiliului UE cu privire la intrarea țării noastre în Schengen: „Am discutat cu doamna comisar Ylva Johansson despre șansele tot mai mari pe care le are România de a adera la spațiul Schengen, în contextul finalizării raportului privind Mecanismul de Cooperare și Verificare. Am prezentat încă o dată atuurile României, am subliniat necesitatea unei decizii ce trebuie luată anul acesta pentru aderarea noastră la zona de libera circulație și am discutat despre eforturile care trebuie făcute în continuare pentru a convinge statele reticente.”

De asemenea, Victor Negrescu i-a transmis mulțumiri comisarului social-democrat pentru eforturile personale făcute în sprijinirea României: „Mă bucur că am reușit să punem la dispoziția Comisiei Europene și a statelor care gestionează frontierelor externe ale UE fonduri suplimentare, ca urmare a amendamentelor pe care le-am depus și care au fost aprobate în bugetul european pentru anul viitor.

„Împreună cu delegația PSD în Parlamentul European și cu colegul meu Dan Nica, continuăm să depunem toate eforturile necesare pentru sprijinirea acestui obiectiv important pentru țara noastră”, a conchis acesta. 

Reamintim că ieri, Comisia Europeană a anunțat că nu va mai monitoriza și nu va mai raporta cu privire la România în cadrul MCV, însă monitorizarea va continua în cadrul ciclului anual privind statul de drept. Raportarea va fi consolidată în Raportul anual al Comisiei privind statul de drept, la fel ca în cazul tuturor statelor membre.

Comisia Europeană a apreciat că au fost înregistrate progrese în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și combaterea corupției. 

Citiți și: La 15 ani de la aderarea la UE, Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV pentru România, o piatră de hotar în calea aderării la spațiul Schengen 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Victor Negrescu: Comisia Europeană urmează să discute despre implicarea sa ”directă și clară” pentru susținerea aderării României la spațiul Schengen

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD, S&D) informează cu privire la agenda instituțiilor europene care pregătesc reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 decembrie, eveniment în urma căruia se așteaptă un vot final și pozitiv pentru aderarea României la Schengen. 

Astfel, mâine, 15 noiembrie în Grupul de lucru pentru chestiuni Schengen va avea loc o primă discuție privind propunerea de rezoluție a Consiliului cu privire la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Potrivit deputatului european, vor fi analizate concluziile parțiale ale raportului realizat de Comisia Europeană privind protecția frontierelor de către România și Bulgaria, cu rezultate pozitive pentru țara noastră.

La sfârșitul lunii octombrie, premierul României informa că rezultatele Comisiei de Evaluare „sunt cât se poate de pozitive și asigură continuarea cadrului de evaluare și discuții în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen.”

Victor Negrescu subliniază că este îngrijorător faptul că în paralel, separat de România și Bulgaria, există și o propunere de rezoluție privind Croația, „ceea ce poate conduce la o aderare separată la spațiul Schengen.”

„Nu în ultimul rând, în ședința de săptămâna aceasta a Comisiei Europene, la inițiativa comisarilor social-democrați, se va discuta despre implicarea directă și clară a executivului european pentru susținerea aderării României la spațiul Schengen”, a mai transmis Victor Negrescu într-o postare publicată pe pagina de Facebook. 

Eurodeputatul social-democrat reamintește că în perspectiva Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 decembrie, când ar trebui adoptată o decizie privind aderarea României la spațiul Schengen, există câteva momente cheie: primul, cu aproximativ o săptămână înaintea reuniunii miniștrilor, când urmează să fie adoptate pozițiile statelor membre în parlamentele naționale, iar al doilea, în data de 30 noiembrie, când au loc ședințele, atât în format Coreper II, cât și cea a grupul de lucru privind Schengen, unde vor exista dezbateri definitorii pentru decizia finală.

„Am făcut apel la tot spectrul politic, la mediul de afaceri și la diaspora românească să insiste pentru promovarea acestui obiectiv important pentru țară”, a conchis deputatul european. 

Reamintim că la inițiativa grupului social-democraților (S&D) din Parlamentul European, aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen a fost din nou dezbătută în plenul Parlamentului European.

Citiți și: Rezoluție adoptată cu majoritate covârșitoare: Parlamentul European cere admiterea României în Schengen la începutul lui 2023

Continue Reading

S&D

Opiniile privind politica externă, de securitate și apărare comună, elaborate de eurodeputatul Victor Negrescu, au fost adoptate cu largă majoritate în Comisia AFCO din PE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Opiniile privind politica externă, de securitate și apărare comună, elaborate de eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D), în calitate de raportor, au fost adoptate cu largă majoritate în Comisia de Afaceri Constituționale (AFCO) din Parlamentul European (PE). Acestea cuprind, totodată, elemente importante pentru România, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a politicianului.

Potrivit eurodeputatului, textele întăresc nevoia de a proteja flancul estic, de a intensifica cooperarea cu NATO și partenerii strategici, precum Statele Unite, și de a ne asigura că noile provocări cibernetice și tehnologice pe zona de securitate sunt combătute cu resurse adecvate.

Cu toate acestea, Victor Negrescu deplânge acțiunile dreptei politice europene în ceea ce privește susținerea României și recunoașterea rolului său în asigurarea securității europene.

„Dreapta politică europeană spune una și face alta. Astăzi, în Comisia de Afaceri Constituționale, popularii europeni au solicitat scoaterea referinței la eforturile României privind asigurarea protecției frontierelor externe ale UE și respectarea criteriilor Schengen în contextul războiului din Ucraina. Amendamentul pe care l-am propus în cadrul opiniei comisiei AFCO privind politica de securitate și apărare comună avea ca scop să recunoască rolul jucat de România, în situația în care țara noastră, deși nu este un stat membru al spațiului Schengen, are cea mai lungă frontieră cu Ucraina și a demonstrat aplicarea și respectarea deplină a acquis-ului Schengen, în ciuda situației dificile cu care ne-am confruntat. De altfel, în discuțiile purtate pe acest subiect în comisia de resort, am subliniat faptul că, în prezent, capacitatea de securitate și de apărare a UE în zona flancului estic este amputată de faptul că România nu este în spațiul Schengen, iar eforturile pentru menținerea rutelor comerciale și a celor destinate reconstrucției Ucrainei sunt afectate de acest lucru”, a explicat eurodeputatul social-democrat.

Mai departe, Victor Negrescu a prezentat textul amendamentului cu modificarea făcută în ceea ce privește România:

„Întrucât o atenție specială ar trebui să fie dată protecției frontierelor externe ale UE; evidențiază esențialul rolul spațiului Schengen în asigurarea protecției și controlului la frontieră; subliniază faptul că, în contextul războiului din Ucraina, țările din prima linie, (partea din text scoasă la inițiativa PPE: <<cum ar fi România>>), au demonstrat aplicarea deplină a acquis-ul Schengen, contribuind la protecția frontierelor externe ale UE.”

În acest context, eurodeputatul menționează existența a numeroase texte ale legislativului european în care se menționează nume de țări, iar eforturile făcute de România privind protecția frontierei externe a UE au fost subliniate de mulți decidenți europeni.

Continue Reading

Facebook

CHINA25 mins ago

China caută să își intensifice legăturile energetice cu Rusia. Sunt așteptate noi măsuri din partea G7 cu privire la exporturile de petrol rusesc

Eugen Tomac40 mins ago

Președinta Parlamentului European, prezentă, la invitația lui Eugen Tomac, la inaugurarea unei expoziții fotografice dedicate R. Moldova

U.E.1 hour ago

Josep Borrell subliniază nevoia de a evita ”capcanele mercantilismului” în relația cu regiunea Indo-Pacifică: Avem nevoie de o abordare care să acopere și dimensiunea de securitate

NATO1 hour ago

Miniștrii de externe din NATO au adoptat Declarația de la București, “aproape de țărmul Mării Negre, reafirmând deciziile summitului din 2008” privind aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei

NATO2 hours ago

Klaus Iohannis: Este pentru prima dată când R. Moldova participă la o reuniune ministerială NATO, iar această premieră are loc la București

NATO2 hours ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

NATO2 hours ago

Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

COMUNICATE DE PRESĂ3 hours ago

New Strategy Center, în parteneriat cu Munich Security Conference, a organizat dezbaterea ”Black Sea Alert: Mapping the Challenges of the Region”. A fost subliniată nevoia unui răspuns cuprinzător și unitar

MAREA BRITANIE3 hours ago

Nicolae Ciucă anunță după întâlnirea cu James Cleverly că ”este în lucru un draft pentru modificarea şi completarea” Parteneriatului Strategic dintre România și Marea Britanie

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Strategia europeană privind dronele 2.0, adoptată de Bruxelles, stabilește o viziune pentru dezvoltarea pieței europene a dronelor

NATO2 hours ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

NATO2 hours ago

Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

NATO5 hours ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

ROMÂNIA7 hours ago

Antony Blinken, alături de Nicolae Ciucă la aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA: Avem o alianță de neclintit, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale

NATO10 hours ago

Începe ministeriala de externe a NATO de la București. Jens Stoltenberg: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Mă aștept să sporim sprijinul de apărare antiaeriană pentru Ucraina

NATO1 day ago

Reuniunea Liderilor de la München. Klaus Iohannis: Unitatea transatlantică, o surpriză strategică pentru Rusia. Importanța strategică a Mării Negre, o lecție învățată

NATO1 day ago

Bogdan Aurescu: Organizarea Reuniunii Liderilor de la München la București, o recunoaștere a rolului strategic al României. Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă a discutat cu premierul Serbiei despre revigorarea dialogului bilateral și intensificarea cooperării economice

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul croat de externe se așteaptă la o decizie pozitivă privind aderarea țării sale la Schengen: Susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

Team2Share

Trending