Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2024

“Echipa de vis”: Ursula von der Leyen, Roberta Metsola, Mette Frederiksen și Kaja Kallas. Cum ar putea fi ocupate de femei toate pozițiile de conducere din UE (Politico Europe)

Published

on

Un scenariu potrivit căruia toate pozițiile de conducere ale Uniunii Europene care vor fi decise după alegerile europene – președinții Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European și Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate – ar putea reveni unor femei a fost dezvăluit joi de publicația Politico Europe.

Potrivit sursei, scenariul ar fi acela în care Ursula von der Leyen din Germania ar rămâne la șefia Comisiei; Roberta Metsola din Malta ar păstra funcția de conducere a Parlamentului; Mette Frederiksen, actualul prim-ministru al Danemarcei, ar fi numită președinte al Consiliului European; și Kaja Kallas, premierul estonian, ar fi numită Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, pe scurt, șefa politicii externe a UE.

Acest scenariu este creditat cu șanse, deoarece ar semnifica și o distribuție politică și geografică a pozițiilor de conducere, cu Ursula von der Leyen și Roberta Metsola provenind din rândurile Partidului Popular European, cu Mette Frederiksen fiind din partea Partidului Socialiștilor Europeni și cu Kaja Kallas din partea Renew Europe. Dintre acestea, Frederiksen și Kallas sunt vehiculate și pentru poziția de secretar general al NATO pentru a-i succeda longevivului Jens Stoltenberg la data de 1 octombrie 2024.

În egală măsură, revenirea lui Donald Tusk – fostul președinte al Consiliului European, care este din nou prim-ministru polonez – face din Polonia cea mai mare țară europeană cu un lider PPE, ceea ce înseamnă că ar fi  pur și simplu imposibil de evitat” să se dea o funcție de conducere unui est-european, a declarat un oficial UE, mai precizează Politico Europe.

În acest scenariu, Estul ar avea un lider (Kallas), Vestul un altul (von der Leyen), Nordul pe Frederiksen, iar Sudul ar avea-o pe Metsola, chiar dacă temporar, pentru un mandat de doi ani și jumătate.

La această listă sunt adăugate și Christine Lagarde, în calitate de președinte al Băncii Centrale Europene (mandatul ei durează până în 2027) și Nadia Calviño, care tocmai și-a început mandatul de președinte al Băncii Europene de Investiții, iar astfel “femeile ar deține toate pozițiile cele mai puternice din UE”.

După alegerile parlamentare, care vor avea loc între 6 și 9 iunie în toate cele 27 de țări ale UE, liderii europeni se vor reuni pe 17 iunie și din nou pe 27 și 28 iunie. 

În cadrul acestor reuniuni, aceștia vor încerca probabil să ajungă la un acord cu privire la funcțiile de președinte al Consiliului European, de președinte al Comisiei Europene și de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate. Parlamentul European își va alege președintele la jumătatea lunii iulie, când va avea loc ședința de constituire a acestuia, dar există o cutumă potrivit căreia cele mai mari familii politice – PPE și S&D – își împart funcția prezidențială, fiecare câte doi ani și jumătate.


Citiți și

Ursula von der Leyen, presată de ambasadorii UE să anunțe dacă va candida din nou la șefia Comisiei Europene: “Nu i s-a mişcat nici măcar un singur muşchi pe faţă” la această întrebare

Cum să citim scenariul “Klaus Iohannis, președinte al Consiliului European”?


Potrivit Tratatului de la Lisabona, Consiliul European propune candidații pentru funcțiile de președinte al Comisiei Europene, de președinte al Băncii Centrale Europene și de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate. De asemenea, liderii europeni aleg și președintele Consiliului European, prin consens, pentru un mandat de doi ani și jumătate, cu perspectiva reînnoirii pentru încă un mandat. Conform prevederilor actuale, mandatele tuturor acestor lideri trebuie să debuteze la 1 decembrie 2024. Însă, decizia actualului președinte al Consiliului European Charles Michel de a candida la alegerile europene pune presiune pe liderii europeni să decidă mai rapid asupra succesorului acestuia pentru a evita perspectiva unui mandat interimar al premierului maghiar Viktor Orban, a cărui țară preia la 1 iulie președinția Consiliului UE.

Potrivit proiecțiilor de vot înregistrate până la 15 ianuarie 2024, PPE ar urma să obțină 171 de mandate, iar S&D 141 de mandate. Parlamentul European va avea 720 de locuri în legislatura 2024-2029 pe fondul schimbărilor demografice din UE, ceea ce înseamnă că o majoritate absolută, necesară pentru a numi un președinte al Comisiei Europene, presupune o coaliție formată din 361 de eurodeputați. Având în vedere sondajele existente, și în mandatul 2024-2029 va fi necesară o majoritate din cel puțin trei forțe politice. PPE și S&D sunt urmate, în intențiile de vot, de grupul suveranist și de extremă dreapta ID (91 de mandate), grupul liberal pro-european Renew Europe (82 de mandate), grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (78 de mandate) și grupul Verzilor (42 de mandate).

Totodată, conform tratatului, liderii europeni trebuie să decidă asupra candidatului pentru șefia Comisiei Europene ținând cont de rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European, iar acest candidat trebuie votat de Parlamentul European, iar ulterior eurodeputații trebuie să aprobe și componența întregii Comisii Europene.

În interiorul Consiliului European, distribuția politică arată că din cei 27 de membri ai Consiliului European, 10 provin din rândurile PPE, 6 din Renew Europe, 5 din S&D, 2 din ECR, 2 neafiliați și 2 independenți. Dintre cei doi independenți, președinții Ciprului și Lituaniei, primul a fost membru PPE înainte de a deveni președinte, iar cel de-al doilea reprezintă o țară condusă tot de un guvern PPE.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ALEGERI EUROPENE 2024

Victor Negrescu a discutat cu Olaf Scholz despre o reprezentare mai bună a României și a social-democraților la nivelul UE după alegerile europene

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni, a discutat luni, la Berlin, cu cancelarul german Olaf Scholz despre reprezentarea României și a familiei social-democrate europene la nivelul Uniunii Europene după alegerile europene din 6-9 iunie 2024.

“La Berlin, continuăm dialogul cu privire la reprezentarea României și familiei social-democrate europene după alegerile pentru Parlamentul European. Astăzi am discutat cu Olaf Scholz, cancelarul social-democrat al Germaniei, care a fost sâmbătă în România la evenimentul PES și PSD”, a scris Negrescu, pe pagina sa de Facebook.

El a amintit că a fost ales în urmă cu câteva luni în poziția de Chestor al Parlamentului European, cea mai importantă funcție pe care o are România la nivelul legislativului european în prezent.

“Sunt convins că o să putem obține și mai mult”, a subliniat Negrescu.

“O reprezentare mai bună pentru România înseamnă o influență mai mare pentru țara noastră la nivel european, fonduri europene mai multe, drepturi egale și prioritizarea temelor noastre pe agenda europeană”, a conchis el.

 

Citiți și Olaf Scholz, la reuniunea liderilor PES de la București: Să urăm bun venit României în Schengen. Decizia s-a luat târziu, dar pe deplin meritat

Partidul Social Democrat şi PES activists România au găzduit, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, o reuniune a liderilor Partidului Socialiştilor Europeni, la întrunire participând premierul Marcel Ciolacu, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, comisarul european Nicolas Schmit, preşedintele PES, Stefan Lofven, secretarul general PES, Giacomo Filibeck, şi vicepreşedintele PES, Victor Negrescu.

Au fost prezenți, de asemenea, candidatul PSD-PNL pentru Primăria Municipiului Bucureşti, Cătălin Cîrstoiu, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Adrian Câciu, ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Temele de dezbatere au fost: alternativa la mandatele preşedinţilor de Comisie de dreapta, soluţiile social-democraţiei europene la problemele cu care oamenii se confruntă, ce va face PES pentru ca Uniunea Europeană să funcţioneze mai bine, mai eficient şi mai ales, în interesul cetăţenilor.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

Ursula von der Leyen și-a început campania pentru un nou mandat la Atena cu mesajul “apărării Europei, a democrației și securității de prietenii lui Putin care încearcă să rescrie istoria”

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, candidata Partidului Popular European (PPE) la alegerile europene din iunie, a subliniat duminică, la Atena, în prima înfățișare a campaniei sale pentru un nou mandat, importanţa “apărării prosperităţii şi securităţii” în Europa în faţa “atacurilor” Rusiei, transmite AFP.

“Mizele următoarelor alegeri sunt considerabile. Europa noastră paşnică şi unită este pusă sub semnul întrebării mai mult ca oricând”, a declarat Ursula von der Leyen într-un discurs în faţa celui de-al 15-lea congres al partidului de dreapta elen Noua Democraţie (ND), aflat la guvernare.

“Rusia nu caută doar să şteargă Ucraina de pe faţa pământului”, “agresiunea Rusiei este mai amplă”, cu “atacuri hibride împotriva Europei”, “manipularea reţelelor sociale sau folosirea ca armă a migranţilor”, a apreciat ea, potrivit Agerpres.

În timp ce sondajele prevăd o ascensiune a extremei drepte la alegerile europene din 9 iunie, preşedinta Comisiei Europene a avertizat că “prietenii lui Putin încearcă să ne rescrie istoria (…) fie sub masca populiştilor, sau a demagogilor”, fie că este vorba de partidele de extremă dreapta AfD din Germania, Adunarea Naţională din Franţa (RN) sau Konfederacja din Polonia.

“Ei vor să ne distrugă Europa. Şi nu vom lăsa niciodată să se întâmple asta”, a lansat ea. “Datoria noastră este să ripostăm”, “apărăm Europa. Apărăm democraţia. Apărăm prosperitatea şi securitatea”, a declarat candidata PPE.

Ursula von der Leyen a reiterat necesitatea “creşterii cheltuielilor pentru apărarea europeană” şi a lăudat “sprijinul inestimabil” al prim-ministrului elen Kyriakos Mitsotakis, a cărui ţară se numără printre cei “care arată calea”, dedicând peste 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare.

Grecia este “prima etapă a campaniei mele (…) şi nu-mi pot imagina un punct de plecare mai bun”, a insistat preşedinta Comisiei Europene, la o lună după ce Congresul PPE de la București a votat-o pentru a fi candidatul popularilor europeni la șefia Comisiei Europene.

Creșterea sprijinului pentru extrema dreaptă și o prăbușire a Verzilor și a liberalilor nu va schimba aritmetica fundamentală a europarlamentarelor după alegerile din iunie, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Ipsos pentru Euronews.

Conform măsurătorii sociologice, este probabil ca sprijinul pentru extrema dreaptă să crească în următorul Parlament European, dar partidele pro-europene – PPE, S&D, Renew și Verzii – vor deține în continuare 62,9% din locurile din Parlament în ceea ce este denumită drept “super marea coaliție” sau “cordon sanitar pro-european” în fața anti-europenilor.

La nivel național, România este singura țară unde atât social-democrații, reprezentanți de PSD, cât și popularii europeni, reprezentanți din PNL, ar urma să câștige scrutinul, dată fiind alianța celor două mari partide de coaliție.

Victorii pentru PPE în alegerile europene sunt preconizate în Germania, Spania și Polonia, în timp ce cea mai mare țară unde Socialiștii Europeni ar putea câștiga este România.

Franța, a doua țară ca mărime din UE, ar urma să trimită victorioasă în viitorul Parlament European pe formațiunea de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen, care va deveni cel mai mare partid național din PE alături de CDU din Germania.

În Italia scrutinul european ar putea fi câștigat de Frații Italiei, partid eurosceptic al premierului Giorgia Meloni afiliat conservatorilor europeni.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

Condamnând “veto-ul inutil al Austriei”, Socialiștii Europeni și candidatul lor la șefia Comisiei Europene promit că se vor asigura că România va intra și în Schengen terestru

Published

on

Preşedintele Partidului Socialiștilor Europeni, Stefan Lofven, a felicitat România pentru aderarea la spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene, în vreme ce candidatul PES la preşedinţia Comisiei Europene, Nicolas Schmit, a afirmat că nu există niciun motiv pentru ca România să fie exclusă de la libertatea de mişcare a cetăţenilor săi şi în ceea ce priveşte căile terestre.

Cei doi au participat alături de premierul român Marcel Ciolacu și cancelarul german Olaf Scholz la reuniunea liderilor PES de la București.

“Condamnăm inutilul veto pe care Austria şi l-a exprimat. Nu există niciun motiv pentru a nega românilor aceeaşi libertate de mişcare pe care ceilalţi cetăţeni europeni o au deja”, a subliniat Stefan Lofven, potrivit Agerpres.

“Este scandalos faptul că aţi stat în camera de aşteptare atât de mult timp. Schengen este un loc pe care îl ştiu foarte bine, este un sătuc din Luxemburg, dar este un simbol a ceea ce înseamnă Europa liberă, o Europă în care oamenii se pot mişca liber, o Europă fără frontiere, iar realitatea este că cei care s-au opus implementării pe deplin a acordului Schengen sunt conservatorii din Austria şi din alte părţi ale Europei. (…) Şi trebuie să garantăm faptul că, împreună cu colegii mei din Comisie, ne vom asigura că acest acord Schengen se va aplica în întregime României”, a transmis și Nicolas Schmit.

Pe 31 martie, România a intrat în spaţiul Schengen cu graniţele aeriene şi maritime.


Citiți și

Olaf Scholz, la reuniunea liderilor PES de la București: Să urăm bun venit României în Schengen. Decizia s-a luat târziu, dar pe deplin meritat

Ciolacu: Pornim, de la București, valul social-democrat în Europa. Extremiștii vor să nu mai avem bani europeni. În timp ce ei se filmează pe rețele sociale, noi protejăm fermierii și locurile de muncă

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

Olaf Scholz, Marcel Ciolacu, președintele PES și candidatul socialiștilor europeni la șefia Comisiei Europene se reunesc la București pentru a dezbate soluțiile social-democrației pentru viitorul UE


Partidul Social Democrat şi PES activists România au găzduit, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, o reuniune a liderilor Partidului Socialiştilor Europeni, la întrunire participând premierul Marcel Ciolacu, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, comisarul european Nicolas Schmit, preşedintele PES, Stefan Lofven, secretarul general PES, Giacomo Filibeck, şi vicepreşedintele PES, Victor Negrescu.

Au fost prezenți, de asemenea, candidatul PSD-PNL pentru Primăria Municipiului Bucureşti, Cătălin Cîrstoiu, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Adrian Câciu, ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Temele de dezbatere au fost: alternativa la mandatele preşedinţilor de Comisie de dreapta, soluţiile social-democraţiei europene la problemele cu care oamenii se confruntă, ce va face PES pentru ca Uniunea Europeană să funcţioneze mai bine, mai eficient şi mai ales, în interesul cetăţenilor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA17 mins ago

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

ROMÂNIA31 mins ago

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă: Reconfirmarea ratingului suveran al României cu perspectivă stabilă, o dovadă că măsurile de la guvernare sunt corecte

ROMÂNIA2 hours ago

Alte trei aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze se alătură Centrului european de instruire din România

ROMÂNIA3 hours ago

Gala AOR. Președintele Curții de Conturi, recunoscător pentru ”parteneriatul solid și constructiv” pe care îl are cu Asociația Orașelor din România: Să continuăm colaborarea pentru a răspunde provocărilor urbane

ROMÂNIA3 hours ago

Marcel Ciolacu, vizită de lucru în Qatar: Avem în vedere atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii din UE vor dezbate pe larg noul Pact european privind competitivitatea

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

SUA4 hours ago

Blinken îi asigură pe aliații de la Marea Neagră că pot conta pe sprijinul SUA pentru consolidarea securității și prosperității în regiune

EVENIMENTE5 hours ago

Asociația Orașelor din România (AOR) trage un semnal de alarmă: Avem nevoie de fonduri europene destinate orașelor pentru a obține un echilibru teritorial

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

Trending