Connect with us

U.E.

Ecommerce Europe: O piață europeană competitivă și un cadru fiscal pregătit pentru viitor, printre principalele priorități pentru comerțul digital european în 2022

Published

on

© European Union 2018

Ecommerce Europe a prezentat miercuri principalele priorități pentru sectorul comerțului digital pentru anul 2022, constatând, totodată, că industria comerțului cu amănuntul se află în mijlocul unei transformări majore.

În contextul pandemiei de COVID-19, comercianții cu amănuntul au început să folosească și să dezvolte din ce în ce mai mult soluții de comerț ecologic, digital și „omnichannel”, informează un comunicat de presă. 

Cu scopul final de a crea un cadru european adaptat provocărilor actuale și viitoare, care să stimuleze comerțul digital în Europa, viziunea Ecommerce Europe asupra viitorului comerțului cu amănuntul se bazează pe un set de principii-cheie ce ar trebui să constituie fundamentul legislației europene în domeniu. 

Astfel, Ecommerce Europe a explicat că neutralitatea canalelor în legislație este primordială pentru succesul comercianților cu amănuntul din sectorul digital. Canalele online și offline ar trebui tratate în mod egal din punct de vedere normativ pentru a asigura dezvoltarea în continuare a soluțiilor omnichannel de către companii, astfel încât consumatorii să poată beneficia în cele din urmă de o experiență de cumpărături fără întreruperi. 

De asemenea, din cauza caracterului transfrontalier tot mai pronunțat al comerțului digital, fragmentarea cadrului de reglementare în cadrul pieței unice adaugă obligații și sarcini suplimentare pentru întreprinderi. Companiile s-au confruntat cu obstacole în calea extinderii în străinătate și a implementării de noi soluții transfrontaliere în întreaga Uniune din cauza fragmentării juridice. Ecommerce Europe pledează pentru o mai mare armonizare a normelor UE, care este fundamentală pentru a reduce sarcinile de reglementare inutile și pentru a crea securitate juridică pentru întreprinderi.

Făcând trimitere la proporționalitatea și claritatea normelor și obligațiilor UE pentru întreprinderi, Ecommerce Europe a precizat că pentru a permite inovarea și dezvoltarea unui climat de afaceri european puternic, cadrul de reglementare trebuie să fie clar și să nu impună obligații disproporționate întreprinderilor. 

Actorii din domeniul comerțului digital care își desfășoară activitatea în Uniune, dar care își au sediul în țări din afara acesteia ar trebui să respecte aceleași norme ca și întreprinderile din UE, pentru a evita crearea unei concurențe neechitabile. Ecommerce Europe pledează pentru condiții de concurență echitabile pentru a se asigura că întreprinderile din UE nu suferă de un dezavantaj concurențial față de actorii din afara UE.

Mai mult, punerea în aplicare a normelor UE, atât în cadrul Uniunii însăși, cât și asupra societăților cu sediul în țări terțe, s-a dovedit a fi o provocare, deoarece autoritățile naționale competente sunt adesea lipsite de resurse și de personal și nu dispun de o coordonare (internațională). Ecommerce Europe solicită Comisiei Europene și statelor membre ale UE să stimuleze și să asigure aplicarea eficientă a legislației UE.

Ecommerce Europe solicită, de asemenea, politici favorabile IMM-urilor pentru a reduce sarcinile administrative, argumentând că întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) reprezintă coloana vertebrală a economiei europene. Multe dintre acestea au adoptat comerțul digital și au trecut la soluții omnichannel în ultimii ani, iar această tendință este de așteptat să continue în viitor. Prin urmare, factorii de decizie ar trebui să se concentreze pe acordarea de sprijin financiar IMM-urilor și pe reducerea sarcinilor administrative la nivelul UE și la nivel național, pentru a le oferi  șanse echitabile de a concura pe o piață globală aflată într-un ritm rapid.

Prioritățile Ecommerce Europe  pentru 2022 se concentrează pe:

Reguli adaptate la peisajul în evoluție al comerțului cu amănuntul: Platformele online au devenit unul dintre factorii cheie ai inovării în economia digitală a UE. Acestea contribuie la creșterea posibilităților de alegere ale consumatorilor, oferă IMM-urilor acces la noi piețe și contribuie la competitivitatea întreprinderilor europene. În prezent, factorii de decizie politică europeni urmăresc să propună sau să actualizeze legislația pentru a reflecta mai bine aceste modele de afaceri relativ noi. În cadrul dezbaterilor privind Legea serviciilor digitale și Legea privind piețele digitale, este esențial ca orice noi obligații impuse platformelor online să fie proporționale cu modelul lor de afaceri, cu capacitățile lor și cu rolul pe care îl joacă în lanțul valoric. În plus, este important să se găsească un echilibru între crearea și menținerea unor condiții de concurență echitabile, încurajarea încrederii și a transparenței și acordarea unui spațiu suficient pentru creștere și inovare.

O economie echilibrată și bazată pe date: Având în vedere că sectorul comerțului cu amănuntul se confruntă cu o digitalizare accelerată, rolul datelor este din ce în ce mai important. Factorii de decizie politică europeni abordează preocupările legate de protecția vieții private și a datelor în multe dosare legislative. Prin urmare, devine foarte important să se evalueze cu atenție dacă aceste preocupări apar din cauza unei lacune juridice sau sunt cauzate de probleme legate de asigurarea respectării legislației.

Un viitor echitabil și durabil pentru comerțul cu amănuntul: Cadrul legislativ european are un rol-cheie în crearea condițiilor adecvate de piață pentru adoptarea rapidă a unor ambalaje, produse și servicii mai durabile în Uniunea Europeană. Rolul digitalizării ca pârghie pentru dezvoltarea unor practici mai durabile și evoluția către un comerț transfrontalier și omnichannel ar trebui să fie un element-cheie al tranziției  către o economie circulară. 

O piață europeană a comerțului cu amănuntul competitivă și inovatoare: Este imperativ ca legislația europeană să permită găsirea unor  soluții centrate pe consumator și să răspundă așteptărilor consumatorilor într-un sector al comerțului cu amănuntul în continuă evoluție.

Un cadru fiscal pregătit pentru viitor: În urma acordului OCDE privind reforma sistemului fiscal internațional, anul viitor va fi crucial pentru modul în care va fi organizat acest sistem la nivelul UE. Comisia Europeană propune instrumente legislative pentru punerea în aplicare a acordului OCDE. Pentru a evita dubla impozitare, a devenit mai important ca niciodată ca statele membre ale UE să elimine taxele digitale naționale și ca UE să nu avanseze cu o taxă digitală. Noul cadru de impozitare trebuie să fie global și să asigure condiții de concurență echitabile, astfel încât companiile să fie impozitate în mod corect, nediscriminatoriu și neutru din punct de vedere al canalelor de distribuție.

O logistică adaptată la viitorul comerțului: Piața internă a serviciilor poștale face parte integrantă din piața unică digitală, oferind un canal important pentru livrarea prin comerț electronic. Comerțul digital a jucat un rol deosebit de pozitiv pentru furnizorii de servicii poștale, iar Ecommerce Europe consideră că serviciile poștale vor continua să fie un atu valoros pentru comercianții online și clienții acestora. În același timp, este posibil ca actualul cadru de reglementare poștală să nu fie pe deplin adecvat pentru a aborda problemele care au apărut în ultimii ani. Din acest motiv, Comisia Europeană a lansat un exercițiu de evaluare a Directivei privind serviciile poștale, sugerând adaptarea acesteia la noua situație a pieței și la fluxul crescut al comerțului electronic. Ecommerce Europe se va implica îndeaproape în acest proces pentru a pleda în favoarea unor norme echilibrate, în interesul unui sector mai larg al comerțului electronic.

„Prin aceste priorități, dorim să aducem în atenția factorilor de decizie politică europeni principalele noastre ambiții și preocupări. În ultimii doi ani, pe fondul încetinirii activității economice și al unei crize mondiale a sănătății, comercianții cu amănuntul au trebuit să fie rezistenți. Considerăm că industria noastră s-a dovedit a fi dinamică și că adoptă realitatea digitală și ecologică actuală. În același timp, comercianții cu amănuntul se confruntă prea des cu bariere de reglementare, care fie le împiedică eforturile în comerțul transfrontalier, fie complică adoptarea unei abordări omnichannel”, a transmis secretarul general al Ecommerce Europe, Luca Cassetti. 

Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

PARLAMENTUL EUROPEAN

O delegație a Parlamentului European se va deplasa în Ucraina, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Published

on

© European Union 2019- Source : EP

Parlamentul European trimite în Ucraina la finalul acestei săptămâni o delegație la nivel înalt formată din opt eurodeputați ai Comisiei pentru Afaceri Externe și ai Subcomisiei pentru Securitate și Apărare din Legislativul European, pe fondul tensiunilor tot mai crescute dintre Moscova și Kiev.

Delegația va fi condusă de președintele Comisiei AFET, David McAllister, și președinta Subcomisiei SEDE, Nathalie Loiseau. Deputații europeni se vor de plasa duminică la Kiev și vor sta în Ucraina până pe 2 februarie.

În timpul vizitei, deputații europeni vor observa situația de pe teren și vor arăta solidaritatea Parlamentului European cu poporul ucrainean și opoziția instituției europene față de orice măsură luată de Rusia pentru a agrava și mai mult criza.

Vizita face parte din eforturile diplomatice pe scară largă pentru a dezescalada situația și a evita consecințele dezastruoase ale unui posibil război în Ucraina, se arată în comunicatul oficial al Parlamentului European, remis CaleaEuropeana.ro.

În această lună mai mulți oficiali europeni și americani au efectuat vizite de lucru în Ucraina în contextul amenințărilor rusești, printre aceștia se numără Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministerul Justiției, întâlnire cu șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: SIIJ se va desființa până la sfârșitul lunii martie

Published

on

© Catalin Predoiu/ Facebook

Comisia Europeană sprijină România pentru a realiza obiectivele Mecanismului de Cooperare și Verificare în vederea finalizării acestuia, a fost mesajul transmis de Ramona Chiriac, șefa Reprezentanţei Permanente a Comisiei Europene în România, în cadrul întrevederii cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției remis CaleaEuropeană.ro, în cadrul discuţiilor, au fost abordate subiecte de interes atât pentru agenda naţională, cât şi pentru cea europeană: respectarea principiului supremaţiei dreptului UE, progrese în îndeplinirea obiectivelor MCV şi atingerea ţintelor PNRR.

Ministrul Justiţiei a reiterat angajamentul Guvernului României de respectare a principiului supremaţiei dreptului UE, inclusiv a jurisprudenţei CJUE. În acelaşi timp, aşa cum prevede şi Programul de Guvernare, în perioada următoare, activitatea Ministerului Justiţiei va fi axată pe definitivarea proiectului de lege de desfiinţare a SIIJ şi trimiterea în Parlament, astfel încât să fie adoptat până la finalul lunii martie 2022, definitivarea proiectelor noilor legi ale justiţiei, precum şi a proiectelor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Obiectivul Ministerului Justiţiei este de îndeplinire a obiectivelor MCV şi de respectare a termenelor prevăzute în PNRR.

Oficialul european a subliniat voinţa Comisiei Europene de a sprijini România pentru a realiza obiectivele MCV în vederea finalizarii acestuia, cu îndeplinirea recomandărilor cuprinse în rapoarte. De asemenea, reprezentantul Comisiei Europene a subliniat importanța respectării de către toate autorităţile române a principiului supremaţiei dreptului UE.

Asigurări în această direcție au fost oferite și de comisarul european pentru valori și transparență, Vera Jourova, într-o discuție online cu ministrul Justiției, care a avut loc la 19 februarie, după ce acesta din urmă a prezentat planul său de acțiuni imediate pentru a îndeplini obiectivele din MCV.

Anterior acestui moment, comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, semnala că România, prin Curtea Constituțională, alcă pe urmele instituției sale omoloage din Polonia atunci când vine vorba de contestarea supremației legislației UE.

”Am primit o reacția din partea Guvernului României care spune nu, noi ne dorim să respectăm pe deplin supremația dreptului european…dar în cadrul Constituției României”, a declarat Reynders pentru Financial Times, într-un articol semnat de jurnaliștii Valentina Pop și Sam Fleming la Bruxelles.

Curtea Constituțională a fost parte într-un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în urma căruia aceasta din urmă a decis că judecătorii naționali pot lăsa neaplicată o decizie a Curților Constituționale dacă este contrară dreptului Uniunii Europene.

Hotărârea CJUE venea în contextul în care, la nivelul UE, dezbaterile legate de primatul dreptului european au fost alimentate de deciziile curților constituționale din Polonia sau Germania.

Dacă Berlinul a oferit asigurări că va respecta supremația dreptului UE, lucru care a determinat Bruxelles-ul să închidă procedurile judiciare, Varșovia a dat dovadă de inflexibilitate, fapt ce a atras după sine poziționări dure ale instituțiilor europene ce s-ar putea solda inclusiv cu amânarea aprobării PNRR-ului Poloniei până când cel mai mare stat est-european se angajează să respecte statul de drept. 

Cele mai recente declarații ale comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, par să întărească această ipoteză. 

Trebuie să acţionăm conform regulilor şi liniilor directoare şi nu ne putem ghida după datele alegerilor”, a indicat comisarul european, răspunzând unei întrebări din partea presei despre momentul în care Bruxellesul ar putea activa împotriva Poloniei și Ungariei noul mecanism care permite Comisiei Europene să suspende fondurile europene atunci când aceasta consideră că o ţară nu respectă ”statul de drept”.

Varșovia și Budapesta au contestat mecanismul prin care fondurile europene sunt condiționate de respectarea statului de drept la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, verdictul fiind așteptat pe 16 februarie.

Avocatul general al CJUE a recomandat deja o decizie care nu este favorabilă celor două guverne, iar de obicei hotărârea instanţei europene ţine de cont de recomandările respectivului avocat.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: UE trebuie să identifice rapid soluții pentru contracararea creșterii prețurilor la energie

Published

on

© Vasile Blaga / Facebook

Eurodeputatul Vasile Blaga (PNL, PPE) susține că Uniunea Europeană trebuie să aibă un răspuns unitar la criza energetică cu care se confruntă, dar și unul care să atace problema pe fond.

„Nu este suficient ca fiecare stat să adopte măsuri protecționiste față de propriii cetățeni. Această abordare nu poate rezolva problema creșterii prețurilor decât pe termen scurt. Fundamentală este o strategie care să identifice noi surse de furnizare, dar și capacități suplimentare de depozitare”, a declarat Vasile Blaga pentru CaleaEuropeană.ro.

Eurodeputatul a mai adăugat că este vitală, de asemenea, includerea gazelor și energiei nucleare pe lista energiilor verzi ca soluții tranzitorii pentru atingerea neutralității climatice în Uniunea Europeană.

„State precum România nu pot aborda trecerea către un viitor verde precum o face Danemarca sau Suedia. România are nevoie de mai mult timp pentru a tranșa neutralitatea climatică, iar această perioadă-tampon nu se poate derula fără a lua în considerare rezervele interne de gaze naturale și energia nucleară”, a concluzionat europarlamentarul Vasile Blaga.      

Reamintim că Ministrul energiei a evidențiat demersurile României în efortul colectiv european pentru atingerea obiectivelor UE în domeniu și importanța menținerii unui cadru flexibil pentru Statele Membre în alegerea celor mai rentabile măsuri din punct de vedere economic, cu considerarea circumstanțelor naționale.

Săptămâna trecută, Ministrul Energiei Virgil Popescu, a evidențiat interesul României pentru accelerarea dezvoltării hidrogenului produs din surse regenerabile și cu emisii scăzute de carbon și a infrastructuri corespunzătoare.

În contextul dezbaterilor actuale la nivel european pe tema definirii regulilor de finanțare sustenabilă (taxonomia) pentru activitățile economice din sectorul gazelor naturale și a energiei nucleare, a propus, alături de alte state membre, ca arderea în comun (blending) a hidrogenului în capacitățile de producție a energiei pe bază de gaze naturale și în cogenerare să reflecte condițiile pieței locale și disponibilitatea tehnologiilor pentru producerea hidrogenului. 

Citiți și: Ministrul Energiei: Criza prețurilor la energie, o preocupare în toate statele UE. Am informat Comisia Europeană asupra planurilor autorităților române de a intensifica sprijinul acordat consumatorilor finali

Continue Reading

Facebook

NATO19 mins ago

Surse diplomatice: România și SUA au propus un mecanism de transparență. Rusia poate inspecta sistemul defensiv de la Deveselu doar dacă permite acces similar la sistemele sale

ROMÂNIA41 mins ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat prima reuniune a Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR: Solicit ferm coordonatorilor de reforme și investiții responsabilitate maximă

PARLAMENTUL EUROPEAN60 mins ago

O delegație a Parlamentului European se va deplasa în Ucraina, pe fondul tensiunilor cu Rusia

GENERAL1 hour ago

Șefa diplomației germane: Gazoductul Nord Stream 2, vizat de sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei în cazul unei agresiuni asupra Ucrainei

ROMÂNIA1 hour ago

Ministerul Justiției, întâlnire cu șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: SIIJ se va desființa până la sfârșitul lunii martie

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: UE trebuie să identifice rapid soluții pentru contracararea creșterii prețurilor la energie

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Pactul Verde European: UE investește încă un miliard de euro în infrastructura energetică

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Vladimir Putin a discutat cu liderii de afaceri italieni din industria energetică, chiar dacă Guvernul de la Roma s-a opus: Grupurile energetice italiene continuă să coopereze cu Gazprom pe termen lung

ROMÂNIA3 hours ago

De Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, MAE reiterează angajamentul său pentru prevenirea și sancționarea antisemitismului

U.E.3 hours ago

UE ridică ”perdeaua de fum a minciunilor despre Ucraina”: Rusia o acuză în mod absurd că își atacă propriul teritoriu

NATO24 hours ago

Klaus Iohannis: Planificarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei este accelerată. România se pregătește să gestioneze efectele situației de securitate

NATO24 hours ago

Klaus Iohannis: România are un dialog permanent cu NATO, SUA, UE și OSCE. Acțiunile Rusiei încearcă să modifice în mod inacceptabil arhitectura europeană de securitate

NATO1 day ago

Klaus Iohannis: Suntem gata să găzduim o prezență NATO crescută pe teritoriul României. Suntem în contact cu SUA și Franța în acest sens

NATO1 day ago

Klaus Iohannis: CSAT a adoptat un plan de măsuri ca România să fie pregătită pentru orice scenariu. Ca membru al NATO, ne bucurăm de toate garanțiile de securitate

ROMÂNIA2 days ago

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu: Vom continua să condamnăm public, fără ezitare, orice încercare de a nega sau distorsiona Holocaustul

ROMÂNIA2 days ago

Președintele Klaus Iohannis: Suntem un model de bune practici în regiune prin extinderea și consolidarea programelor educaționale despre istoria evreilor și a Holocaustului

INTERVIURI6 days ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu: Noul Plan Național de Combatere a Cancerului este echivalentul unui ”PNRR al cancerului”. Există proiecte destinate finanțărilor europene

Daniel Buda7 days ago

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate rapoartele lui Daniel Buda prin care este asigurată bunăstarea animalelor în timpul transportului, protejând în același timp interesele fermierilor

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial: Vom propune o Lege Europeană privind Cipurile în februarie

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

Advertisement

Team2Share

Trending