Lupta pentru a deveni următorul președinte al Băncii Europene de Investiții (BEI) ia amploare, pregătind terenul pentru un duel între doi dintre cei mai cunoscuți politicieni din Europa cu experiență în finanțe, relatează Politico.
Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, și Nadia Calviño, ministrul de finanțe al Spaniei, se luptă pentru postul de conducere al acestei bănci cu sediul în Luxemburg, care acordă miliarde de euro în împrumuturi pentru proiecte de infrastructură în fiecare an, inclusiv lucrări de reconstrucție în Ucraina.
Miniștrii europeni de finanțe se vor reuni luna viitoare în orașul spaniol Santiago de Compostela, pentru a-și alege candidatul – conform regulilor BEI, decizia aparține consiliului guvernatorilor băncii, adică miniștrilor europeni de finanțe.
Cu două luni în urmă, șansele erau în favoarea lui Margrethe Vestager. Comisarul pentru Concurență, a anunțat o candidatură surpriză pentru postul de conducere al BEI, în ultimele luni ale celui de-al doilea mandat.
Vestager, în vârstă de 55 de ani, a fost una dintre cele mai recunoscute figuri din UE în cea mai mare parte a unui deceniu, promovând o poziție fermă față de Big Tech și aranjamentele fiscale ale marilor corporații, ceea ce i-a adus onoarea discutabilă de a fi menționată de fostul președinte Donald Trump ca “doamna taxelor”.
Strălucirea ei s-a diminuat semnificativ în cel de-al doilea mandat, în 2020 suferind o înfrângere majoră în cazul său de 13 miliarde de euro privind afacerile fiscale ale Apple din Irlanda.
Cu toate acestea, indiferent de aceste eșecuri, BEI părea un loc de aterizare ideal pentru fostul viceprim-ministru danez pentru a-și reveni.
Licitația Nadiei Calviño a schimbat însă dinamica competiției, conform Agerpres. Politicianul spaniol este fostă funcționară a Comisiei Europene, fiind director general al DG BUDG și Ministrul de Finanțe al Spaniei din 2018. Ea și-a exprimat anterior ambițiile pentru poziții de top, încercând fără succes să obțină președinția Eurogroup, organismul care reprezintă miniștrii europeni ai finanțelor în zona euro, în 2020.
De asemenea, s-a speculat că ar avea ambiții de a obține o funcție globală de top, la FMI sau Banca Mondială, speculație alimentată de numirea sa în funcția de președinte al Comitetului Monetar și Financiar Internațional, un organism consultativ în cadrul FMI.
Vestager și Calviño nu sunt singurii posibili candidați. Alți posibili concurenți includ economistul polonez și vicepreședintele actual al BEI, Teresa Czerwińska, suedezul Thomas Östros și fostul ministru italian și viceguvernator al Băncii Italiei, Daniele Franco.
Oficialii care au discutat cu Politico cred că jobul îi aparține lui Calviño, subliniind că aceasta are deja un avantaj încorporat datorită poziției sale în cadrul ECOFIN, Consiliul care reunește miniștrii de finanțe și de economie europeni.
“Asta este în mare parte o decizie pentru miniștrii de finanțe. Dacă ești ministru de finanțe în funcție, ai avantajul”, a declarat un oficial european.
Rolul celor patru țări europene mari este, de asemenea, crucial. Discuții între oficialii din unele dintre cele mai mari economii ale Europei au avut loc de multe săptămâni. Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a vorbit cu Vestager luna trecută în urma scandalului legat de numirea economistului american Fiona Scott Morton într-o funcție importantă în domeniul concurenței, o mișcare vehement opusă (și în cele din urmă anulată) de Paris.
Franța a fost transparentă cu privire la ceea ce consideră o prioritate cheie pentru BEI – permisiunea pentru bancă să investească în proiecte nucleare, o politică interzisă în prezent de către bancă. Le Maire a declarat în fața Adunării Naționale pe 12 iulie că viitorul șef al BEI ar trebui să susțină energia nucleară.
Oficialii au refuzat să comenteze dacă Le Maire și Vestager au discutat despre includerea energiei nucleare în cadrul apelului lor telefonic din 25 iulie. Dar un oficial francez de rang înalt a recunoscut că opoziția anterioară a lui Vestager față de energia nucleară a fost observată.
Poziția Franței va fi probabil deosebit de semnificativă. Parisul a fost de mult timp frustrat de Vestager, care a luat o poziție împotriva “campionilor europeni” blocând mega-fuziunea planificată între Alstom și Siemens. În cursa pentru BEI, Franța subliniază și faptul că viitorul lider al BEI ar trebui să orienteze resursele băncii către proiecte nucleare – ceva ce se crede că va juca în favoarea lui Calviño.
Cu negocierile intensificându-se înaintea adunării din Santiago de Compostela din luna viitoare, lupta ce se prefigurează pentru șefia BEI oferă o probă a ceea ce urmează în anul următor, când adevărata bătălie pentru conducerea UE va avea loc în urma alegerilor europene.
Material redactat de Taisia Fusea