Connect with us

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Economistul-șef al BCE recomandă prudență pentru mediul de afaceri cu privire la scăderea inflației și reducerea dobânzilor

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

Economistul șef al Băncii Centrale Europene (BCE), Philip Lane, și-a exprimat prudent optimismul în ceea ce privește scăderea inflației, într-un interviu acordat unei publicații de afaceri irlandeze, dar a afirmat că este nevoie de mult mai multe informații înainte să se simtă confortabil să declare o victorie, informează Reuters.

După creșterea ratelor la fiecare dintre cele nouă întâlniri anterioare, BCE acum dezbate dacă le vor mări din nou, pe 14 septembrie, probabil pentru ultima dată în acest ciclu caracterizat de rigiditate, pentru a se asigura că atinge obiectivul de inflație de 2%, sau dacă ar trebui să facă o pauză în contextul unei deteriorări rapide a perspectivei de creștere.

Într-un interviu publicat marți în ziarul irlandez The Currency, Lane a spus că cifrele de săptămâna trecută, care arată relaxarea presiunilor subiadiacente asupra prețurilor, sunt “foarte binevenite”, în concordanță cu predicția băncii din iunie.

“Dar, după cum am spus, o lună de cifre reprezintă doar o parte din informații: trebuie să vedem că acest lucru va continua”, a spus el.

“Cifrele detaliate privind inflația nu vor fi disponibile până la mijlocul lunii. Deci, va trebui să așteptăm”, a adăugat el.

Banca se confruntă cu o dilemă, deoarece nivelul dobânzilor se află deja la cel mai ridicat nivel din mai bine de două decenii, iar creșterea economică a stagnat în ultimele trei trimestre, creșterea prețurilor de servicii rămâne persistentă și salariile continuă să crească rapid, indicând presiuni persistente asupra prețurilor.

Piețele consideră drept improbabilă majorarea dobânzilor pe 14 septembrie, dar se așteaptă în continuare ca o creștere de 25 de puncte procentuale până la 4% să aibă loc înainte de sfârșitul anului, înainte de reducerea dobânzilor începând cu mijlocul anului 2024.

Lane recomandă ca mediul de afaceri să aibă răbdare, citând prognoza băncii din iunie conform căreia mult din creșterea inflației din 2022 va scădea în 2023, cu progrese ulterioare în 2024 și în 2025, într-un “proces pe mai mulți ani”.

“Inflația de 10% nu scade la 2% foarte rapid, dar … a fost deja redusă la jumătate, de la 10 la 5, cu progrese suplimentare anticipate în acest an”, a spus Lane.

BCE se așteaptă la “puțină volatilitate” în scăderea inflației în privința energiei și alimentelor, dar prețurile foarte ridicate de acum un an vor “dispărea din actualitate în acest toamnă”, a spus el.

Prețurile la petrol și gaze rămân o sursă majoră de incertitudine, în timp ce un al doilea val de inflație cauzat de creșterea salariilor încă trebuie să se desfășoare într-o anumită măsură, conform lui Lane.

Îngrijorările că turismul european intens ar putea duce la o inflație destul de puternică în privința serviciilor au fost atenuate de datele recente, a spus el.

“Inflația în privința serviciilor rămâne semnificativă, dar faptul că s-a produs o scădere, cred, ajută la limitarea acelei narative”, a adăugat el.


Material redactat de Taisia Fusea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Germania, indecisă pe cine va susține în cursa dintre Margrethe Vestager și Nadia Calvino pentru șefia BEI. Berlinul își dorește ca banca să își mențină reputația bună

Published

on

© BEI

Coaliția de guvernare germană încă nu a decis pe cine va susține în cursa pentru conducerea Băncii Europene de Investiții (BEI), dar ministrul finanțelor, Christian Lindner, a dat de înțeles că își dorește continuitate, relatează Politico Europe, subliniind că candidatul câștigător ar trebui să promoveze “banking-ul chibzuit” și să mențină abordarea prudentă a băncii în privința acordării de împrumuturi.

“Este important pentru noi ca banca să-și mențină reputația bună și să rămână pe o bază solidă”, a declarat Lindner. “Vedem și posibilitatea de a îmbunătăți agilitatea băncii și ritmul luării deciziilor”, a continuat el.

Lindner, liderul Partidului Liber Democrat al Germaniei (FDP), a refuzat să spună pe care dintre candidații care concurează pentru conducerea BEI i-ar prefera sau dacă va susține unul dintre cei doi favoriți – Margrethe Vestager din Danemarca, vicepreședintă executivă a Comisiei Europene care este în prezent în concediu din această funcție pentru a se concentra asupra candidaturii sale; și Nadia Calviño, ministra spaniolă a finanțelor.

În total, sunt cinci candidați în cursa pentru conducerea BEI, care a fost fondată în 1958 de țările membre ale UE pentru a susține proiecte de infrastructură și dezvoltare regională.

Vestager, un liberal social danez cu o experiență solidă în domeniul protecției mediului, ar fi cea mai naturală alegere pentru Lindner. Cu toate acestea, în ceea ce privește politicile de împrumut ale BEI, Vestager a susținut o abordare mai agresivă, declarând săptămâna trecută pentru Financial Times că dorește “o asumare mai mare a riscurilor” în cadrul băncii.

Criticii spun că BEI, care acordă împrumuturi, în total, de aproximativ 65 de miliarde de euro în fiecare an, este prea timidă în practicile sale de creditare și susțin că este necesară o abordare mai îndrăzneață pe măsură ce UE se confruntă cu sarcini monumentale, cum ar fi finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice și reconstruirea Ucrainei.

În contrast, Lindner îl prezintă pe Werner Hoyer, actualul lider al băncii, care are reputația de a fi un bancher extrem de conservator, ca pe un model. Hoyer, care a condus BEI timp de 12 ani și se va retrage la sfârșitul anului, este membru al FDP, care are o istorie de promovare a disciplinei fiscale stricte.

Cu toate că Lindner are o voce influentă în Cabinet, decizia privind BEI nu depinde doar de el. Cancelarul Olaf Scholz, care se pare că o susține pe Calviño, are și el un cuvânt de spus, alături de ministrul german pentru afaceri economice și acțiune climatică, Robert Habeck.

Se presupune că Ecologiștii o vor susține pe Vestager, care într-un interviu din această săptămână a subliniat importanța de a promova investiții pentru energia regenerabilă, o prioritate pentru Ecologiști.

Dacă germanii nu reușesc să se decidă pentru unul dintre favoriți, ar putea face un compromis și să susțină unul dintre cei trei candidați rămași, grup care include doi vicepreședinți ai BEI – Teresa Czerwińska și Thomas Östros – și Daniele Franco, fost ministru italian al finanțelor.

Orice candidat va avea probabil nevoie de sprijinul Germaniei, care este cel mai mare acționar al băncii. De asemenea, pe cine va susține Franța este în continuare neclar, Parisul evaluând care candidat este cel mai probabil să se conformeze intereselor sale, inclusiv finanțarea investițiilor în domeniul nuclear și al apărării.

Miercuri, Claudia Buch a fost aleasă să conducă instituția de supraveghere a BEI. Conform Politico Europe, preluarea Mecanismului de Supraveghere Unic de către Claudia Buch ar putea consolida candidatura lui Calviño pentru conducerea BEI.


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Vicepreședinta Comisiei Europene Margrethe Vestager și ministrul de finanțe spaniol Nadia Calviño se vor duela pentru președinția Băncii Europene de Investiții 

Published

on

© BEI

Lupta pentru a deveni următorul președinte al Băncii Europene de Investiții (BEI) ia amploare, pregătind terenul pentru un duel între doi dintre cei mai cunoscuți politicieni din Europa cu experiență în finanțe, relatează Politico.

Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, și Nadia Calviño, ministrul de finanțe al Spaniei, se luptă pentru postul de conducere al acestei bănci cu sediul în Luxemburg, care acordă miliarde de euro în împrumuturi pentru proiecte de infrastructură în fiecare an, inclusiv lucrări de reconstrucție în Ucraina.

Miniștrii europeni de finanțe se vor reuni luna viitoare în orașul spaniol Santiago de Compostela, pentru a-și alege candidatul – conform regulilor BEI, decizia aparține consiliului guvernatorilor băncii, adică miniștrilor europeni de finanțe.

Cu două luni în urmă, șansele erau în favoarea lui Margrethe Vestager. Comisarul pentru Concurență, a anunțat o candidatură surpriză pentru postul de conducere al BEI, în ultimele luni ale celui de-al doilea mandat.

Vestager, în vârstă de 55 de ani, a fost una dintre cele mai recunoscute figuri din UE în cea mai mare parte a unui deceniu, promovând o poziție fermă față de Big Tech și aranjamentele fiscale ale marilor corporații, ceea ce i-a adus onoarea discutabilă de a fi menționată de fostul președinte Donald Trump ca “doamna taxelor”.

Strălucirea ei s-a diminuat semnificativ în cel de-al doilea mandat, în 2020 suferind o înfrângere majoră în cazul său de 13 miliarde de euro privind afacerile fiscale ale Apple din Irlanda.

Cu toate acestea, indiferent de aceste eșecuri, BEI părea un loc de aterizare ideal pentru fostul viceprim-ministru danez pentru a-și reveni.

Licitația Nadiei Calviño a schimbat însă dinamica competiției, conform Agerpres. Politicianul spaniol este fostă funcționară a Comisiei Europene, fiind director general al DG BUDG și Ministrul de Finanțe al Spaniei din 2018. Ea și-a exprimat anterior ambițiile pentru poziții de top, încercând fără succes să obțină președinția Eurogroup, organismul care reprezintă miniștrii europeni ai finanțelor în zona euro, în 2020.

De asemenea, s-a speculat că ar avea ambiții de a obține o funcție globală de top, la FMI sau Banca Mondială, speculație alimentată de numirea sa în funcția de președinte al Comitetului Monetar și Financiar Internațional, un organism consultativ în cadrul FMI.

Vestager și Calviño nu sunt singurii posibili candidați. Alți posibili concurenți includ economistul polonez și vicepreședintele actual al BEI, Teresa Czerwińska, suedezul Thomas Östros și fostul ministru italian și viceguvernator al Băncii Italiei, Daniele Franco.

Oficialii care au discutat cu Politico cred că jobul îi aparține lui Calviño, subliniind că aceasta are deja un avantaj încorporat datorită poziției sale în cadrul ECOFIN, Consiliul care reunește miniștrii de finanțe și de economie europeni.

“Asta este în mare parte o decizie pentru miniștrii de finanțe. Dacă ești ministru de finanțe în funcție, ai avantajul”, a declarat un oficial european.

Rolul celor patru țări europene mari este, de asemenea, crucial. Discuții între oficialii din unele dintre cele mai mari economii ale Europei au avut loc de multe săptămâni. Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a vorbit cu Vestager luna trecută în urma scandalului legat de numirea economistului american Fiona Scott Morton într-o funcție importantă în domeniul concurenței, o mișcare vehement opusă (și în cele din urmă anulată) de Paris.

Franța a fost transparentă cu privire la ceea ce consideră o prioritate cheie pentru BEI – permisiunea pentru bancă să investească în proiecte nucleare, o politică interzisă în prezent de către bancă. Le Maire a declarat în fața Adunării Naționale pe 12 iulie că viitorul șef al BEI ar trebui să susțină energia nucleară.

Oficialii au refuzat să comenteze dacă Le Maire și Vestager au discutat despre includerea energiei nucleare în cadrul apelului lor telefonic din 25 iulie. Dar un oficial francez de rang înalt a recunoscut că opoziția anterioară a lui Vestager față de energia nucleară a fost observată.

Poziția Franței va fi probabil deosebit de semnificativă. Parisul a fost de mult timp frustrat de Vestager, care a luat o poziție împotriva “campionilor europeni” blocând mega-fuziunea planificată între Alstom și Siemens. În cursa pentru BEI, Franța subliniază și faptul că viitorul lider al BEI ar trebui să orienteze resursele băncii către proiecte nucleare – ceva ce se crede că va juca în favoarea lui Calviño.

Cu negocierile intensificându-se înaintea adunării din Santiago de Compostela din luna viitoare, lupta ce se prefigurează pentru șefia BEI oferă o probă a ceea ce urmează în anul următor, când adevărata bătălie pentru conducerea UE va avea loc în urma alegerilor europene.


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Șeful Băncii Europene de Investiții avertizează că extinderea influenței BRICS pune în pericol încrederea “Sudului Global” în Uniunea Europeană

Published

on

© European Investment Bank

Liderul organizației puternice de împrumut a Uniunii Europene a avertizat că Occidentul este în pericol să piardă încrederea “Sudului Global”, dacă eforturile de sprijin nu se îmbunătățesc urgent, conform Reuters.

Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), a declarat că summitul BRICS din această săptămână din Africa de Sud și eforturile de a transforma Banca de Dezvoltare Nouă a grupului – cunoscută sub numele de banca BRICS – într-o alternativă la băncile multilaterale vestice subliniază nevoia de a crește semnificativ împrumuturile.

“Ar trebui să ne îngrijoreze faptul că un număr tot mai mare de țări mai mici în curs de dezvoltare, în special din Africa, caută sprijin de la țări precum China și alte națiuni emergente în loc să apeleze la instituțiile tradiționale din Occident”, a declarat Hoyer pentru Reuters.

BEI este una dintre acele instituții. Sprijinită de puterea financiară a celor 27 de țări membre ale UE, are cel mai mare bilanț cumulat dintre băncile multilaterale de dezvoltare din lume și investește aproximativ 10 miliarde de euro (10,8 miliarde de dolari) pe an în lumea în curs de dezvoltare prin divizia sa BEI Global.

Comentariile lui Hoyer sunt cele mai ferme de până acum ale unui oficial de rang înalt al UE cu privire la eforturile țărilor BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – de a-și extinde blocul și de a-l transforma într-un contrapondere global față de Occident.

El a afirmat că numărul țărilor în curs de dezvoltare care au adoptat o poziție neutră față de invazia Rusiei în Ucraina anul trecut semnalează, de asemenea, provocarea cu care se confruntă Occidentul în menținerea încrederii acestor țări.

“Voturile recente din Adunarea Generală a Națiunilor Unite au dovedit deja că suntem în pericol să ne pierdem încrederea sudului global, dacă nu întreprindem mai multe acțiuni și nu devenim mai vizibili acolo”, a spus Hoyer.

Întâlnirile ONU din luna viitoare, inclusiv un summit privind dezvoltarea sustenabilă, oferă o ocazie pentru instituțiile occidentale să participe și să demonstreze că sunt dispuse și capabile să ofere mai mult sprijin țărilor mai sărace, a declarat Hoyer.

Interesul crescut pentru extinderea grupului BRICS și banca sa survine deoarece multe țări în curs de dezvoltare simțeau că au fost „lăsate în voia sorții” de către Occident în lupta lor cu pandemia de COVID-19, datoriile, costurile energetice și schimbările climatice, a adăugat el.

Cu sediul în Shanghai, Banca de Dezvoltare Nouă a fost înființată în 2015 de membrii BRICS. Bangladesh, Emiratele Arabe Unite și Egiptul s-au alăturat de atunci, în timp ce Algeria, Argentina, Etiopia, Honduras, Iran, Maroc, Arabia Saudită, Uruguay și Zimbabwe sunt toate în discuții pentru a deveni membri.

De asemenea, Argentina, Egipt, Iran, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost invitate să devină membrii cu drepturi depline ai BRICS începând cu 1 ianuarie 2024 în cadrul summit-ului BRICS de la Johannesburg.

“Este simptomatic pentru ceva cu care Europa și instituțiile vestice trebuie să se confrunte urgent”, a spus Hoyer.

“Dacă nu oferim un parteneriat real și modalități mai convingătoare de a aborda provocările Sudului Global, fie că este vorba de tranziția energetică, problema îndatorării sau abordarea inegalităților flagrante de sănătate, ne îndreptăm spre probleme”, a conchis el.

Țările în curs de dezvoltare sunt din ce în ce mai hotărâte să avanseze în lanțurile globale de valoare. În acest sens, mulți lideri caută să-și diversifice relațiile și astfel să-și reducă dependența față de vest, potrivit Consiliului European pentru Relații Externe. Prin realizarea unei colaborări autentice care urmărește dezvoltarea cu sudul global, Europa poate rămâne relevantă în ordinea globală actuală.


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.1 hour ago

Grecia va încerca modificarea și extinderea acordului UE-Turcia privind migrația ilegală

U.E.2 hours ago

Premierul Poloniei îi transmite lui Zelenski „să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi”

ROMÂNIA9 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu vicepreședintele Agenţiei de Cooperare Internaţională a Japoniei despre cooperarea pe domeniul infrastructurii. Agenția va finanța 27% din costurile magistralei de metrou M6

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

CE amendează din nou Intel cu 376,36 mil. de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața cipurilor pentru calculatoare: Intel și-a plătit clienții pentru a limita, întârzia sau anula vânzarea de produse care conțineau cipuri de calculator ale principalului său rival

ROMÂNIA11 hours ago

Sebastian Burduja a cerut constructorului spaniol Duro Felguera și Romgaz să accelereze lucrările pentru finalizarea centralei pe gaze în ciclu combinat de la Iernut până la finele anului viitor

CONSILIUL UE12 hours ago

Miniștrii transporturilor din UE au semnat Declarația de la Barcelona, un angajament în favoarea unei mobilități accesibile și echitabile pentru a promova coeziunea socială și teritorială

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Parlamentul European va avea 720 de locuri în legislatura 2024-2029 pe fondul schimbărilor demografice din UE. 12 state membre primesc locuri suplimentare, dar România rămâne cu 33

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Volodimir Zelenski și Justin Trudeau au semnat un acord de liber schimb actualizat între Ucraina și Canada

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski a obținut un ajutor militar suplimentar de 650 milioane de dolari canadieni în urma vizitei în Canada. Sprijinul include livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Alexandru Rafila a fost desemnat să conducă panelul la nivel înalt al Adunării Generale ONU dedicat tuberculozei

ROMÂNIA2 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU2 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu3 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE3 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU3 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE1 week ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

Trending