ROMÂNIA
Economistul-șef al BNR, avertisment similar cu cel al șefului Bundesbank: Publicul din România se duce spre soluții extreme. Deși au frigiderul plin, mulți spun că s-au săturat de democrație
Published
10 months agoon
Economistul-șef al Băncii Naționale, Valentin Lazea, a emis luni un avertisment similar cu cel al șefului Băncii Centrale a Germaniei cu privire la pericolul reprezentat de extrema dreaptă la adresa prosperității economice a democrațiilor.
“Democrațiile depline sunt retrogradate la rang de democrații imperfecte, pentru că încep populismele, publicul ne-educat își impune punctul de vedere iar politicienii îi dau satisfacție. Iar democrațiile imperfecte se transformă în regimuri autoritare“, a spus Lazea, potrivit Hotnews.ro, în cadrul unui dialog privind lansarea cărții „O istorie morală a politicilor monetare și fiscale”.
Economistul-șef al BNR a lansat și o serie de critici la adresa populației cu privire la abordarea publicului în raport cu democrația.
“Publicul, nemulțumit de cum funcționează democrația, deși ar trebui să fie nemulțumit în primul rând de el însuși, se duce spre soluții extreme, ceea ce paște și Europa și România. Adică sunt mulți care spun, deși au frigiderul plin astăzi: noi ne-am săturat de democrația asta“, a punctat Valentin Lazea.
Avertismentul său vine după ce preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Joachim Nagel, a făcut un apel “la toată lumea să nu subestimeze pericolul extremismului de dreapta“.
Şeful Bundesbank, cea mai mare bancă centrală din UE, a avertizat şi asupra ieşirii Germaniei din zona euro sau din Uniunea Europeană, pe care a descris-o ca “piatra de temelie a prosperităţii noastre”.
Dacă alegerile europarlamentare din România ar avea loc duminică, cel mai bine s-ar poziționa actuala coaliție de guvernare, cu 42.4% dintre cetățeni optând pentru lista comună a PSD și PNL, arată datele naționale prezentate de Euronews.
Potrivit cercetării, cele două partide ar obține un total de 16 locuri în Parlamentul European: social democrații ar ocupa 8 locuri, liberalii – 7, iar după redistribuire alianța ar mai primi încă un mandat de europarlamentar.
Pe locul al doilea în ceea ce privește intenția de vot a românilor pentru alegerile europarlamentare 2024 se află Partidul Alianța pentru Unirea Românilor al lui George Simion, care ar obține 8 mandate de europarlamentar, echivalentul a 20,7% din voturi.
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, este creditată cu 14,2% din voturi, urmând să obțină 5 mandate.
Restul de patru mandate până la cele 33 ce revin României ar putea fi obținute de celelalte două partide care trec pragul electoral, Partidul SOS al senatoarei pro-ruse Diana Șoșoacă și partidul Pro România al fostului premier Victor Ponta, câte două pentru fiecare formațiune.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani
Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA
Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
Ungaria va discuta cu aliații regionali pentru a combate impactul creșterii prețului petrolului în urma recentelor sancțiuni impuse Rusiei de către SUA
Papa Francisc, decorat de Joe Biden cu Medalia prezidențială a libertății, cea mai înaltă distincție civilă din SUA
MEDIU
2024 a fost cel mai călduros an din toate timpurile. Europa, continentul cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ (Copernicus Global Climate Report)
Published
2 days agoon
January 11, 2025By
Diana ZaimCopernicus Global Climate Report, publicat ieri, 10 ianuarie, confirmă că anul 2024 a fost cel mai cald din toate timpurile, fiind pentru prima oară când s-a depășit temperatura medie anuală aglobală de 1,5°C, informează un comunicat oficial al Comisiei Europene.
Anul trecut a fost, de asemenea, cel mai cald pentru toate regiunile continentale, inclusiv Europa, cu excepția Antarcticii și Australiei.
După cum se subliniază, de asemenea, în Raportul european privind starea climei din 2023 și în Evaluarea europeană a riscurilor climatice, continentul european s-a încălzit de două ori mai rapid decât media globală începând cu anii 1980, devenind astfel continentul cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ. Teritoriul european din zona arctică rămâne regiunea cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ, iar schimbările în circulația atmosferică favorizează valuri de căldură estivale mai frecvente. De asemenea, ghețarii se topesc și se produc schimbări în structura precipitațiilor.
Frecvența și gravitatea generală a fenomenelor meteorologice extreme sunt în creștere. Temperaturile la suprafața mării au rămas excepțional de ridicate, perioada iulie – decembrie 2024 fiind a doua cea mai caldă înregistrată pentru această perioadă a anului, după 2023.
UE s-a angajat să sprijine acțiunile globale privind clima și să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. UE a convenit asupra unor obiective și a unei legislații pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, iar Comisia a recomandat deja un obiectiv de reducere netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90% pentru 2040. În aprilie 2024, Comisia a publicat o comunicare privind modul de pregătire eficientă a UE pentru riscurile climatice și de creștere a rezilienței la schimbările climatice.
Copernicus, ochii Europei pe Pământ, este componenta de observare a Pământului a programului spațial al Uniunii Europene. Finanțat de UE, Copernicus este un instrument unic care privește planeta noastră și mediul său în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.
SĂNĂTATE
Noul regulament HTA intră în vigoare. Pacienții statelor UE vor beneficia de un acces mai rapid la tratamente inovatoare
Published
2 days agoon
January 11, 2025By
Diana ZaimRegulamentul privind Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA) va intra în vigoare duminică, 12 ianuarie. Acest regulament le va asigura pacienților statelor Uniunii Europene accesul la cel mai bun tratament disponibil pe piață, analizând în același timp costurile pentru pacient și impactul asupra organizării sistemelor de sănătate în administrarea tratamentului.
Health Technology Assessment (HTA), așa-numita Evaluare a Tehnologiilor Medicale (ETM), reprezintă un proces complex ce măsoară valoarea adăugată a unei noi tehnologii medicale în comparație cu tehnologiile existente. HTA poate fi un instrument extrem de important pentru pacienții români în ceea ce privește accesul la noile medicamente, România fiind printre țările UE care le oferă gratuit pacienților cele mai puține medicamente inovatoare.
Noul regulamentva ajuta autoritățile naționale să ia decizii mai rapide și mai informate privind stabilirea prețurilor și rambursarea tehnologiilor medicale și va simplifica procedura pentru dezvoltatorii de tehnologii medicale. HTA va contribui la un acces mai rapid și mai larg la produse inovatoare noi și mai eficiente pentru pacienți.
Normele se vor aplica întreprinderilor care solicită autorizații de introducere pe piață pentru produsele lor prin introducerea unui cadru UE nou și permanent pentru evaluarea tehnologiilor medicale, inclusiv prin:
- introducerea unui dosar unic de prezentare la nivelul UE pentru evaluările clinice comune, pentru a asigura punerea în comun a resurselor la nivelul UE și consolidarea calității științifice a HTA în întreaga UE, evitând în același timp duplicarea evaluărilor la nivel național.
- stabilirea unor proceduri mai rapide care să impună ca evaluările clinice comune să fie finalizate în termen de 30 de zile de la autorizarea medicamentului;
- consultarea sistematică a pacienților și a clinicienilor în timpul pregătirii evaluărilor, precum și implicarea și consultarea părților interesate de HTA.
Potrivit experților de la nivel național și european, România nu poate recupera decalajele în materie de acces la medicamente inovatoare fără o reformă la nivelul autorităților din domeniul sănătății – Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate -, fără un buget semnificativ dedicat sănătății și fără o decizie și o prioritizare a politicului privind formarea experților și specialiștilor în sănătate, care să poată implementa corect noile regulamente europene în legislația națională.
Citiți și:
- România nu poate recupera decalajele în materie de acces la medicamente inovatoare fără o implementare corectă de către autorități a noului HTA european
- Prin implementarea noului HTA european, autoritățile române trebuie să impună standarde europene pentru accesul pacienților români la medicamente de ultimă generație
- Noul regulament HTA: Cu ajutorul know-how-ului european, pacienții români pot beneficia mai rapid de mai multe medicamente inovative
Într-o primă etapă, începând cu 12 ianuarie, aceste noi norme se vor aplica cererilor de autorizație de introducere pe piață pentru un nou medicament împotriva cancerului sau un medicament pentru terapie avansată (ATMP). Normele vor fi extinse la medicamentele orfane în ianuarie 2028, iar din 2030 vor acoperi toate medicamentele noi. Dispozitivele medicale selectate cu risc ridicat vor fi, de asemenea, evaluate începând cu 2026.
Noul cadru al UE înlocuiește cooperarea de lungă durată între statele membre, finanțată de UE și bazată pe proiecte, privind evaluarea tehnologiilor medicale, respectând în același timp pe deplin responsabilitatea statelor membre pentru gestionarea serviciilor lor de sănătate, în funcție de contextul lor național.
Comisia Europeană a adoptat propunerea sa de regulament privind evaluarea tehnologiilor medicale la 31 ianuarie 2018. Adoptat în decembrie 2021, regulamentul, un rezultat-cheie al strategiei farmaceutice a UE, a intrat în vigoare în ianuarie 2022. Acesta se aplică de la 12 ianuarie 2025. Pe parcursul acestei perioade de tranziție de trei ani, Comisia și statele membre s-au pregătit prin instituirea structurii de guvernanță necesare și au elaborat documente pregătitoare pentru a sprijini o aplicare eficientă.
ROMÂNIA
Ambasadoarea SUA: Accederea României în Visa Waiver, un moment istoric. Îmi doresc ca România să se califice la Campionatul Mondial de fotbal din SUA
Published
3 days agoon
January 10, 2025Accederea României în Programul Visa Waiver reprezintă un moment istoric, a declarat, vineri, la Palatul Victoria, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București, Kathleen Kavalec.
“Îmi face mare plăcere să vă anunț că astăzi, la Washington, secretarul pentru Securitate internă al SUA, Alejandro Mayorkas, a desemnat în mod oficial România ca fiind cea de-a 43-a țară care accede în Programul Visa Waiver al Statelor Unite. Acesta este un moment istoric pentru relația noastră bilaterală și rezultatul mai multor ani de muncă dintre cele două Guverne”, a afirmat Kavalec, la evenimentul de oficiere a deciziei autorităților americane privind includerea țării noastre în Visa Waiver.
Kathleen Kavalec a evidențiat Parteneriatul strategic România – SUA, arătând că acesta este bazat pe valori democratice comune, legături economice, culturale și de cooperare în domeniul securității și apărării.
“Acum, odată cu anunțul de astăzi, este clar că relațiile noastre devin din ce în ce mai puternice. Programul Visa Waiver consolidează interesele noastre comune în materie de securitate, economie și cultură, precum și legăturile dintre oameni. Mă aștept ca programul să potențeze relația noastră, dând un impuls legăturilor economice în creștere, încurajând mai multe investiții în ambele direcții. (…) După implementare, majoritatea călătorilor români care vizitează Statele Unite, în scop de afaceri sau turistic, nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze personal pentru a obține o viză fizică la o ambasadă sau la un consulat al SUA. În schimb, aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, de obicei în mai puțin de trei zile. Acest lucru va economisi timp și bani pentru românii care călătoresc în SUA și va reduce barierele pentru companiile românești care doresc să se asocieze cu companiile americane”, a transmis ambasadoarea.
Ea a adăugat că românii pot profita acum mai ușor de oferte de călătorie last minute în SUA de sărbători, pentru concerte, spectacole și evenimente sportive. Acest program va facilita, de asemenea, călătoriile pentru celebrări importante alături de rude sau prieteni, a menționat Kavalec.
“SUA au susținut cu tărie intrarea României în Schengen. Felicitări României pentru această realizare importantă care contribuie, de asemenea, la facilitarea călătoriilor, inclusiv ale americanilor care intră din România. (…) Îmi doresc ca echipa națională de fotbal a României să se califice la Campionatul Mondial din 2026 găzduit și pe teritoriul Statelor Unite. Știu că Hagi și mulți alți români iubitori de fotbal vor dori să fie acolo pentru a a-i susține pe tricolori și sper că mai mulți dintre voi vor putea călători la Los Angeles pentru a încuraja România la Jocurile Olimpice din 2028”, a mai spus ambasadoarea SUA.
Ambasadoarea a mulțumit, de asemenea, presei pentru mediatizarea campaniei pentru accederea României în Programul Visa Waiver.
“Vreau, de asemenea, să le mulțumesc prietenilor noștri din presa românească pentru că ne-au ajutat să mediatizăm campania noastră de a aduce România în Programul Visa Waiver. Succesul de astăzi nu ar fi fost posibil fără sprijinul tuturor colegilor mei de la Ambasada Statelor Unite, care sunt aici, astăzi, cu noi”, a mai transmis Kavalec.
Kathleen Kavalec a mulțumit, totodată, celor care și-au exprimat sprijinul în urma incendiilor tragice care au loc în prezent în SUA. “Înseamnă mult să vedem că prietenii ne sunt alături din aceste momente dificile”, a completat ea.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad
Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani
Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA
Avem nevoie de o Germanie puternică care, împreună cu Franța, se gândește la o Europă care investește, protejează și se gândește la viitorul său industrial, subliniază un ministru francez
Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri
Suedia nu este în război, dar nici într-o perioadă de pace, subliniază premierul țării, evocând ”atacuri hibride realizate cu bani, dezinformare și amenințări de sabotaj”
Suedia pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei
Regatul Unit se pregătește să devină lider global în inteligența artificială pentru a-și stimula creșterea economică, anunță Keir Starmer
Președintele în funcție al Croației, Zoran Milanović, un critic al UE și al sprijinului occidental pentru Ucraina, a fost reales după o victorie zdrobitoare în fața candidatului partidului aflat la guvernare
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- ROMÂNIA1 week ago
Patronatul Proiectanților în Construcții solicită Guvernului măsuri echilibrate pentru susținerea sectorului construcțiilor și a economiei românești
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
- CONSILIUL UE1 week ago
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”