M-am intors de la WILTON PARK

Bun gasit!

De cateva ore m-am intors de la prima reuniune Wilton Park, la care am avut onoarea sa particip, in sectiunea public diplomacy – soft power.

Foarte pe scurt, Wilton Park este o comunitate multi disciplinara, o organizatie internationala de dezbatere si sinteza a celor mai valoroase idei expuse de un numar restrans de specialisti din intreaga lume, fiecare pe domeniul sau de activitate.

dan dimaWilton Park a fost infiintata din initiativa lui Winston Churchill, dupa incheierea celui de-al II lea Razboi Mondial, cu obiectivul sintetizarii acelor idei valoroase care pot face posibil progresul si emanciparea natiunilor lumii libere. Intreaga activitate legata de Wilton Park se desfasoara intr-un cadru pentru care cuvintele sunt insuficiente si neacoeritoare – Castelul Wiston House.

Acolo participantii la sesiuni dezbat, lucreaza in atelierele tematice, sunt cazati in dormitoarele castelului si iau masa intr-un salon in care te astepti sa apara de dupa un colt, dupa o coloana Harry Potter :).

Tematica de dezbarete pe domeniul fiecareia dintre sesiuni este publica, insa ideile exprimate si atribuirea lor catre autori raman pentru totdeauna intre peretii Wiston House.

Organizarea sesiunii “Soft Power in Action” -2014 a fost exceptionala, fiecare detaliu, in aprecierea mea, fiind o lectie impecabila despre cum se construieste cadrul perfect unde se pot naste cele mai frumoase, mai pozitive, mai utile si mai valoroase idei pentru lumea in care traim.

Despre continutul discutiilor nu va pot spune decat ca s-a centrat pe zona unei utilizari cat mai intense a soft power si a diplomatiei publice pentru o comuniune functionala intr-o lume globalizata, s-a discutat despre experientele si expertiza tehnica in detaliu a celor mai rasunatoare strategii de promovare si management al perceptiei externe ale unor natiuni marete si nu in ultimul rand s-a dezbatut felul in care noii participanti la tumultul lumii libere si democratice pot deveni parteneri si interlocutori in comunicarea globala, soft power si diplomatia publica avand in cazul relationarii cu ei extrem de multe domenii de aplicabilitate.

Din pacate nu pot, conform protocolului Wilton Park, sa descriu continutul si subiectele atelierelor practice de lucru la care am participat in domeniul managementului perceptiei externe ale unor state, insa va asigur ca lumea civilizata este permanent si serios preocupata de crearea, consolidarea si imbunatatirea credibilitatii externe, de cresterea influentei externe prin public diplomacy si nu in ultimul rand este preocupata de conturarea unor branduri legate de tara si natiune, branduri pe care aceste tari moderne si responsabile le utilizeaza ca platforme pentru lansarea unor obiective cu impact factual extrem de concret si practic in viata natiunilor lor.

Din cele trei zile pe care le-am petrecut la Wilton Park am ales sa va fac un mic dar si sa reproduc un citat referitor la “noii parteneri” in lumea libera. Din pacate, nu pot atribui public acest citat autorului lui, insa va asigur de anvergura intelectuala si morala, de importanta concreta si imediata a acestui om la nivel international:

Noi (vechile democratii n.n.), avem obligatia si trebuie sa facem tot efortul sa-i intelegem pe noii parteneri, aceasta, insa, numai si numai daca ei vor face un minim efort de a se intelege pe ei insisi (…). 

Pana anul viitor, cand voi pasi din nou acolo, ma voi gandi cu emotie la prima mea participare la Wilton Park – unul dintre cele mai frumoase, mai pozitive si mai utile momente din viata mea profesionala, iar celui care a avut incredere in mine pentru a ma coopta in acest cerc al celor mai relevanti oameni de public diplomacy din intreaga lume, ii multumesc.

Dan Dima,  Expert diplomatie publica– februarie 2014.

 

 

.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.