Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

EDITORIAL. De ce ar trebui să ne intereseze reuniunea Consiliului European de vară?

Published

on

iohannis consiliul european

de Robert LUPIȚU

Poate titlul nu reprezintă cea mai fericită formulare a subsemnatului, întrucât toate reuniunile Consiliului European, precum și celelalte formate europene și internaționale în care suntem reprezentanți ar trebui să ne trezească un minim de interes. Și nu unul simulat!

Subiectele de interes european (care apropo nu mai sunt tematici atribuite exclusiv politicii externe) necesită suscitate în spațiul public românesc. Avem interese și obiective, și încă unele de o importanță majoră, care sunt concertate în direcția afilierii noastre europene și euro-atlantice. Cu toate acestea, nu tratăm cu atenția cuvenită și conturul critic necesar aceste aspecte, ci le plasăm ca o notă de subsol pentru subiecte cu mult mai palpitante sau ”solicitate” de publicul autohton.

Revenind la problematica importanței Consiliului European de vară, iată câteva elemente: migrație, securitate și chestiuni economice. Cam neconvingătoare prin enumerare și cam clișeice pentru fiecare reuniune a șefilor de stat și de guvern, nu-i așa? Memoria colectivă pe care tindem să o pierdem sau să o diluăm în dueluri mioritice incandescente nu mai rezonează cu teama de război sau cu amenințări sistematice la identitate, valori și interese naționale. Poate, de aici, și lipsa impactului față de problemele aflate pe agenda Consiliului European.

Să le descriem, pe scurt. Problematica migrației a devenit o temă și mai spinoasă o dată cu complementaritatea dintre situația din Mediterană și cotele pentru refugiați propuse de Comisia Europeană pentru fiecare stat membru. Ne privește această situație? Categoric! Ne interesează că România ar urma să primească 657 de refugiați? Categoric! Ne-am raliat la un club al solidarității și al valorilor comune, ale cărui beneficii și obligații trebuie să le tratăm în mod egal. Plus că nu strică un simț nuanțat al moralității. Din contră, ajută la purificarea spirituală a unei națiuni.

Chestiunile economice, mai exact Semestrul European 2015, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), Fondul European pentru Investiții Strategice, Agenda Digitală și Uniunea Economică și Monetară, se vor afla pe masa discuțiilor dintre liderii europeni.

”Potrivit celui mai recent raport de țară publicat de Comisia Europeană în cadrul Semestrului European 2015, România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice, ce necesită monitorizare și o serie de măsuri de politică în domeniu”, extras din materialul publicat de CaleaEuropeana.ro în martie 2015, vorbește de la sine. Fondul European de Investiții Strategice, pentru care România a transmis inițial numai puțin de 374 de proiecte, va fi și el dezbătut. Votul noilor amendamente ale Parlamentului European cu privire la Parteneriatul Transatlantic au fost amânate, așteptându-se, probabil, niște considerații naționale pe acest subiect important.

Și, în fine, chestiunile de securitate. Aceasta este principala cheie sub care reuniunea liderilor europeni capătă dimensiuni istorice. Desigur, poate fi doar exuberanța autorului, însă, iată câteva detalii de nuanță în acest sens.

Războiul mediatic cu Federația Rusă este la cel mai înalt nivel de la sfârșitul Războiului Rece. Declarația fostului președinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy, de la Sankt Petersburg (2013), în care insera referința ”Rusia – partener strategic” este profund perimată. Moscova a devenit o problemă strategică, iar Consiliul European va dezbate și vota prelungirea sancțiunilor față de Rusia cu încă șase luni (în pofida faptului că, la momentul redactării acestor rânduri, premierul grec se află la Kremlin pentru a se întâlni cu Vladimir Putin).  

Mai mult decât atât, Strategia Europeană de Securitate este într-un amplu proces de revizuire și consultare europeană (unde și Ministerul român de Externe își marchează cu conștinciozitate contribuția prin dialoguri intennsificate și propuneri precum ”Security Trusts” în aria Politicii de Vecinătate). Cu câteva zile înainte de acest summit președintele României va prezenta în fața Parlamentului noua Strategie Națională de Apărare, în care Rusia este percepută ca principală amenințare la adresa securității naționale din prisma climatului tensionat din regiune. Un element în plus îl reprezintă și rezoluția PE privind Rusia, la care eurodeputatul român Ioan Mircea Pașcu a contribuit și care conchide sec: „Federația Rusă nu mai este un partener strategic al UE”.

Acestea nu sunt coincidențe, ci reprezintă acțiuni concertate care să evidențieze faptul că Europa se pregătește temeinic de momente și mai dificile în actualul context regional și internațional.

Consiliul European din 25-26 iunie 2015 nu este doar o nouă reuniune în care liderii UE vor face o poză de familie și vor purcede liniștiți spre casă. Nu e nici întâlnirea în care Jean-Claude Juncker va fi personajul spontan de la Riga, ci summit-ul în care deciziile europenilor vor avea un larg ecou în anii ce urmează.

Pentru noi, Consiliul European este momentul în care România resetează, concomitent cu Europa, relațiile cu Rusia.

Ce spuneți, merită mai multă atenție?

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

#RO2019EU

Brexit: De la München, președintele Klaus Iohannis avertizează că ”ceasul ticăie” și că 29 martie este data limită

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență de la München

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat convingerea că viitoarea relație între Uniunea Europeană și Marea Britanie va fi una bună, însă a avertizat că lucrurile au devenit mai complicate decât UE s-ar fi așteptat în privința Brexit-ului și a unei retrageri ordonate a Regatului Unit din marea familie europeană.

Lucrurile au devenit mai complicate decât ne așteptam. (…) Nimeni nu are un răspuns acum cum se va produce ieșirea Marii Britanii din UE, dar toți am prefera o retragere ordonată, o aprobare a Acordului, care este cel mai bun Acord posibil (…) Aceste chestiuni vor fi clarificate în următoarele săptămâni pentru că ceasul ticăie – 29 martie este data limită – și trebuie să avem un răspuns până atunci”, a afirmat Iohannis, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la Conferința de Securitate de la München, unde a participat sâmbătă în calitate de reprezentant al președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

”Dacă vom avea o retragere ordonată sau fără un acord vom vedea, dar relațiile viitoare sunt extrem de importante pentru noi toți și aici toți suntem de acord că vom avea relații bune în viitor cu Marea Britanie”, a mai completat președintele.

Șeful statului a participat, alături de președintele Egiptului și cancelarul Germaniei, la sesiunea de deschidere a celei de-a doua zi a Conferinței, în calitate de reprezentant al președinției române a Consiliului Uniunii Europene, transmițând că adaptarea Europei la noile realități își găsește răspunsul în coeziune.

Președintele Klaus Iohannis ia parte la cea de-a 55-a ediție a prestigiosului forum care a debutat vineri sub semnul unor schimbări epocale care ar putea culmina cu sfârșitul ordinii internaționale liberale și la care iau parte peste 100 de șefi de stat și de guvern, miniștri de Externe și miniștri ai Apărării și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

Regruparea pieselor pe arena internațională și debutul unei noi competiții strategice globale având în avangardă SUA, China și Rusia, iar în plan secund democrațiile liberale precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Japonia, sunt elementele rezonante care reies din raportul anual al Conferinței de Securitate de la Münchenun raport ce portretizează lumea într-un ”mare puzzle” și influențate de dilema ”cine va aduna piesele” în urma unei reașezări impredictibile a scenei internaționale.

Puteți urmări corespondența specială CaleaEuropeană.ro aici.

Continue Reading

#RO2019EU

Ministrul Eugen Teodorovici va prezida a doua reuniune a Consiliului UE pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN)

Published

on

Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, participă luni, 11 februarie, la Bruxelles, la reuniunea Eurogrup în format extins, unde va fi discutată propunerea privind instrumentul bugetar pentru convergență și competitivitate.

Mâine, 12 februarie Eugen Teodorovici prezidează a doua reuniune a Consiliului UE pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), potrivit comunicatului oficial, remis Calea Europeană. Pe agendă figurează adoptarea propunerii de compromis a Președinției române a Consiliului pe Pachetul privind Sistemul European de Supraveghere Financiară (ESFS) și a concluziilor Raportului privind Sustenabilitatea Fiscală, descărcarea de gestiune bugetară pentru execuția aferentă anului 2017 și orientările privind construcția bugetului UE din 2020.

De asemenea, Comisia Europeană va prezenta comunicarea „Către un proces decizional mai eficient și mai democratic în domeniul politicii fiscale a UE”. Documentul propune o foaie de parcurs pentru o tranziție progresivă de la unanimitate la sistemul de vot cu majoritate calificată în anumite domenii ale politicii fiscale a UE.

Propunerea va fi și principala temă a discuției bilaterale pe care ministrul Teodorovici o va avea luni, 11 februarie, cu domnul Pierre MOSCOVICI, comisar european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Reamintim că, în data de  22 ianuarie, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a prezidat prima reuniune a Consiliului Afaceri Economice și Financiare (Ecofin) din programul Președinției României la Consiliul UE , unde a prezentat totodată prioritățile României din acest domeniu, acestea fiind:

InvestEU, Semestrul european, Supravegherea financiară, Summitul euro din decembrie: miniștrii vor discuta despre măsurile luate ca urmare a acestei reuniuni, Consolidarea Uniunii Economice și Monetare și a Uniunii Bancare și dezvoltarea în continuare a Uniunii Piețelor de Capital  Impozitare corectă și efectivă, Asigurarea coordonării politicilor economice la nivel european, în vederea îmbunătățirii performanțelor și a consolidării rezistenței economiilor:

Citiți și:

Ministrul Eugen Teodorovici înainte de Consiliul ECOFIN: ,,Invest EU este un dosar la care România își va aduce cu siguranță contribuția”

Continue Reading

#RO2019EU

Donald Tusk despre statul de drept din România după întâlnirea cu Viorica Dăncilă : Continui să cred că este responsabilitatea judecătorilor și nu a politicienilor să decidă cine este vinovat și cine nu

Published

on

Preșesintele Consiliului European, Donald Tusk a abordat problema statului de drept din România  în cadrul discuțiilor de astăzi cu premierul Viorica Dăncilă și a subliniat că ,,este responsabilitatea judecătorilor și nu a politicienilor să decidă cine este vinovat și cine nu.”

Potrivit comunicatului oficial, agenda discuțiilor celor doi oficiali a cuprins subiecte de actualitate ale agendei europene. Prim-ministrul României a apreciat implicarea activă a președintelui Consiliului European în dezbaterile privind viitorul Europei și angajamentul său pentru consolidarea proiectului european și conturarea viitoarei agende strategice a Uniunii. Demnitarul român a reiterat sprijinul României pentru o Europă puternică și unitară în toate dimensiunile sale – politică, economică și socială – fără diviziuni între membrii săi.

A fost evidențiat faptul că motto-ul Preşedintiei la Consiliul UE – „Coeziunea – o valoare comună europeană”, reflectă pe deplin această prioritate, care trebuie să ghideze deopotrivă acțiunea statelor membre şi a instituțiilor europene.

Unitatea la nivel european este mesajul pe care trebuie să îl transmită Summit-ului informal de la Sibiu, ce va avea loc la 9 mai 2019, a menționat Donald Tusk.

În context, premierul român a reiterat sprijinul Guvernului României pentru organizarea în cele mai bune condiții a Summit-ului de la Sibiu, pentru care e asigurată și alocarea bugetară.

În ceea ce privește procesul Brexit, premierul român a precizat că Președinția României la Consiliul UE va urmări în mod special continuarea respectării drepturilor cetățenilor după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În contextul discuțiilor privind acțiunea UE în vecinătatea estică, demnitarul român a reafirmat sprijinul pentru menținerea unei implicări consistente a Uniunii în raport cu partenerii săi care au exprimat opțiunea dezvoltării în continuare a relațiilor cu UE.

De asemena, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat eforturile României în avansarea agendei europene și a asigurat România și Consiliul UE de sprijinul Consiliului European pentru obiectivele Președinției române vizând consolidarea Uniunii Europene de o manieră incluzivă, generatoare de rezultate concrete pentru cetățeni.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending