De la sprijinul pentru Marine Le Pen în cadrul campaniei electorale, la admirația pentru Emmanuel Macron. Cum a ajuns liderul de la Palatul Elysee prietenul președintelui american Donald Trump

de Violeta Dan

În primăvara anului 2017 Donald Trump o descria pe Marine le Pen, principalul contracandidat al lui Emmanuel Macron, și lider al frontului Național drept “cel mai puternic candidat” la alegerile prezidențiale din Franța. Deși nu o spunea în mod expres, el era clar susținătorul unor măsuri mai drastice împotriva terorismului și radicalizării religioase, măsuri susținute de Marine Le Pen în contextul în care cu puțin timp în urmă Franța se confruntase cu un alt atac terorist. 

FOTO: Captură video/ White House

Mai mult, fostul președinte american, Barack Obama își exprimase susținerea pentru candidatul de centru-stânga Emmanuel Macron, printr-o convorbire telefonică mediatizată la nivel global. Emmanuel Macron însuși nu era deloc încâtat de modul în care Statele Unite se raportau la celelalte state, denunțând politica sa de “America înainte de toate”, dar și tendințele izolaționiste. Toate acestea constituiau premisele unei relații cel mult de colaborare, și nu a uneia cordiale.

Cu toate acestea, întreg mapamondul a asistat în ultimele zile la “parada” unei strânse prietenii între Emmanuel Macron, președintele republicii franceze care a câștigat alegerile prezidențiale din aprilie 2017 și care a mers în prima sa vizită de stat în SUA unde nu a avut doar parte de o primire călduroasă, ci a beneficiat de cea mai bună primire din partea liderului de la Casa Albă.

Vizita de stat a președintelui Macron a fost marcată de mai multe momente deopotrivă istorice și simbolice – vizita la mormântul lui George Washington, primul președinte al Statelor Unite, plantarea unui stejar în curtea Casei Albe dăruit de liderul Franței sau primirea la Casa Albă a familiei prezidențiale franceze cu 21 de salve de tun. Aceasta a fost presărată cu numeroase momente în care Donald Trump l-a numit “prieten” pe Emmanuel Macron, deci a fost mai mult decât o întâlnire oficială, a fost una între prieteni. Iar pentru a privi în detaliu, pozele “speak volumes”, cum ar spune americanii.

Cum a putut avea loc această schimbare drastică în mai puțin de un an de când Macron a devenit președinte al republicii franceze?

FOTO: Emmanuel Macron/ Facebook

Prima întâlnire dintre cei doi șefi de stat avea loc pe 25 aprilie 2017 în marja summitului NATO din Bruxelles iar presa scria atunci despre strângerea de mână extrem de neobișnuită și de priviri și replici mai degrabă oficiale decât prietenești. Cei doi își propuneau încă de atunci o bună colaborare, Macron îndemnându-l pe omologul său să nu ia nicio decizie pripită privind schimbările climatice, poate tema asupra căreia cei doi aveau viziuni complet diferite la acel moment. Emmanuel Macron cataloga întrevederea drept pragmatică și “caldă”, iar Donald Trump preciza că au “multe de discutat împreună, în special în ceea ce priveşte terorismul”.

Cea de-a doua întrevedere bilaterală s-a desfășurat în Franța, la invitația liderului de la Elysee care a organizat o fastuoasă ceremonie de Ziua Franței, pe 14 iulie 2017. Această întâlnire a avut o dublă semnificație, atât celebrarea a 100 de ani de la intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial de partea Antantei, din care făcea parte și Franța, dar și transmiterea unui puternic semnal de prietenie franco-americană. Liderul american a fost invitat să participe la parada militară de pe Champs-Elysee, fiind profund emoționat de amploarea evenimentului și manifestându-și dorința de a organiza o defilare și o paradă militară la Washington.

Mai mult, Emmanuel Macron dorea să îi inspire încredere președintelui american la un an de la producerea antentatului terorist de la Nisa ce s-a soldat cu 86 de morți, după ce președintele Trump criticase în numeroase rânduri o deschidere și o toleranță prea mare a Franței pentru imigrație și pentru rolul pe care îl joacă migranții în atentate.

Pe 18 septembrie, în New York, la cea de-a 72-a reuniune a Adunării Generale a ONU, președinții au avut o “întâlnire extinsă”. După ce au vorbit despre principalele provocări internaționale, inclusiv despre sporirea securității și despre terorism, liderul american a spus că dorește organizarea pe 4 iulie, de Ziua Independenței, a unei parade militare la Washington similare celei văzute de el anul acesta la Paris cu prilejul Zilei Naționale a Franței.  Acesta a reiterat faptul că parada la care a asistat pe 14 iulie, de Ziua Bastiliei, sărbătoarea națională a Franței, a fost “una dintre cele mai bune” pe care le-a văzut vreodată.

FOTO: Emmanuel Macron/ Twitter

Așadar, admirația, dar și prietenia președintelui Trump pot fi câștigate prin fast până și de cei care, aparent, aveau poziții diametral opuse cu ale sale pe teme precum schimbările climatice, comerțul mondial, acorduri nucleare sau apărare comună. Acest lucru este cu atât mai evident cu cât analizăm vizita întreprinsă de cancelarul Germaniei tot în 2017 în SUA în care cei doi oficiali au avut un schimb de priviri stânjenitoare și un refuz de strângere de mână din partea președintelui Trump. Toți ochii vor fi cu siguranță ațintiți asupra Angelei Merkel care va începe mâine o vizită de stat în SUA, cea de-a doua din timpul mandatul președintelui Trump.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.