EDITORIAL Până să preia  Președinția UE, cu sloganul “Coeziunea, o valoare comună europeană”, România își face încălzirea blocând coeziunea europeană

de Dan Cărbunaru

România dă semne că vrea să joace în afara predictibilului său stil din cei 11 ani petrecuți în sânul UE. Prima încercare, abandonată rapid, fără zgomot, a fost în privința cotelor de migranți, când premierul de atunci – Victor Ponta s-a poziționat inițial împotrivă. România, inclusiv guvernamental, avea să treacă însă de partea celor care susțineau cotele. Le-am și aplicat, deși unele state care au votat Da nu au primit migranți.

Disputa internă, între liderii majorității parlamentare și Președintele Klaus Iohannis pe tema mutării ambasadei la Ierusalim a poziționat România într-o lumină nouă pe harta lumii, pe acest dosar sensibil. Abia se stinseră ecourile inițitivei coborâte la stadiu de evaluare, că România ieși la rampă din nou. Alături de Cehia și Ungaria, țara noastră a blocat declarația comună a UE, privind mutarea la Ierusalim a vreunei reprezentanțe diplomatice europene. Faptul că Președintele Iohannis a anunțat oficial că îl va chema pe ministrul de Externe să îi dea explicații arată cât de prost funcționează, în acest moment, comunicarea între două instituții care asigură reprezentarea Externă a intereselor României.

Dar ce înseamnă, pentru o țară care se pregătește să preia în premieră Președinția rotativă a Consiliului UE, o astfel de poziționare, cu doar câteva luni înainte de gestionarea, după cum s-a anunțat chiar de la București, a rolului de broker onest sau facilitator de consens? 

Federica Mogherini, șefa diplomației europene, este, în această perioadă, în fața unor probleme majore. Anunțul Președintelui Donald Trump privind retragerea SUA din Acordul nuclear cu Iranul, în care UE a avut un rol esențial, generează o nevoie suplimentară de coeziune europeană. În plin demers diplomatic de a păstra credibilitatea UE ca actor global, trei țări europene, putem spune în frunte cu România, pentru că suntem cea mai mare dintre ele și mai și preluăm Președinția Consiliului UE, blochează o poziție comună a UE. Doamna Mogherini este silită, pe cale de consecință, să dea în nume personal această declarație. Care nu făcea decât să transmită coeziunea UE.

“Coeziunea, o valoare comună europeană” – așa sună sloganul Președinției României la Consiliul UE. Un astfel de mesaj, care duce cu gândul nu doar la banii din politica de coeziune – zeci de milarde de euro primite de România de când a intrat în UE, ci și la viitorul nostru comun, implică, măcar înainte și pe timpul asumării acestei responsabilități, predictibilitate și solidaritate. 

Fără coeziune, nici negocierile pentru bugetul multianual, care ar trebui tranșate sub Președinția asigurată de noi, nici cele pentru Brexit, nici măcar Summit-ul extraordinar al șefilor de stat și de guverne de la Sibiu, din 9 Mai 2019 nu ar putea aduce vești bune pentru toți europenii.

Două dintre cele patru priorități/tematici de interes pentru Președinția Consiliului UE anunțate de România sunt acestea – Europa ca actor global și Europa valorilor comune. 

Mă întreb dacă cei care au decis să blocheze declarația comună a UE își citesc propriul site al Președinției rotative…

 

 

.

One Response to EDITORIAL Până să preia  Președinția UE, cu sloganul “Coeziunea, o valoare comună europeană”, România își face încălzirea blocând coeziunea europeană

  1. Camelian Propinatiu 13/05/2018 at 16:30

    În timp ce PSD-ALDE plagiaza de Centenar Guatemala, Bulgaria e mult mai atenta la accesul în spatiul Schengen si la fondurile europene! Ce e sigur în divizarea UE, e ca occidentalii nu accepta lectii de politica externa de la estici si ca au memorie necrutatoare.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.