Editorial semnat de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani: Africa trebuie să se afle în prim-planul agendei politice europene

de Antonio Tajani, președintelui Parlamentului European

”După ani de neglijare, bune intenții nerealizate și șanse ratate, relația Europei cu Africa are nevoie să fie resetată. A sosit momentul pentru o schimbare de paradigmă care să plaseze continentul african în prim-planul agendei politice a Uniunii Europene, înainte de a fi prea târziu.

Legăturile noastre depășesc cu mult simpla proximitate geografică. Împărtășim valori, religie, limbi vorbite și interese strategice, precum și numeroase provocări comune.

Până în 2050, Africa va avea 2,5 miliarde de locuitori; o evoluție demografică care reprezintă atât o provocare, cât și o oportunitate. Țările africane se confruntă cu deșertificarea, foametea, pandemiile, terorismul, șomajul și proasta guvernare, care alimentează instabilitatea și contribuie la imigrația necontrolată. Noile generații fără speranță, cu o creștere demografică rapidă, se vor deplasa în altă parte în căutarea unei vieți mai bune și, în special, în Europa. Totuși, crearea unor căi reale spre prosperitate în Africa va stimula tinerii și tinerele să genereze avuție acasă. Africanii demonstrează că acest continent este unul al șanselor, aici aflându-se deja cinci dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume în 2016, care se pot lăuda cu rate de creștere de peste 7 %.

Destinul Africii este în mâinile sale, iar Europa este un prieten. Putem oferi un sprijin important, grație poziției noastre de lider tehnologic și a expertizei industriale, contribuind la valorificarea oportunităților și la abordarea provocărilor, pe care le putem trata doar prin intermediul unei strânse colaborări.

Au trecut zece ani de la punerea în aplicare a Strategiei comune Africa-UE și așteptările nu au fost îndeplinite. Europa nu a fost suficient de ambițioasă încât să furnizeze mijloace eficiente pentru a atinge rezultatele dorite.

În loc să ne consolidăm poziția ca partener principal în Africa, pierdem teren în ceea ce privește investițiile străine directe, în favoarea Chinei și a altor economii emergente concurente, precum Turcia, India și Singapore.

Al cincilea summit dintre Uniunea Africană și Uniunea Europeană de la Abidjan, reunind peste optzeci de șefi de stat la sfârșitul lunii noiembrie, are loc într-un moment crucial. Acesta reprezintă ocazia perfectă pentru a revitaliza, a consolida și a face angajamentul nostru reciproc mai eficient. Totuși, trebuie să acționăm acum și cu o voce puternică și unită.

Cred că examinarea lucrurilor dintr-o perspectivă africană, utilizând o abordare centrată pe oameni, ar trebui să constituie baza unui parteneriat reînnoit între egali. Istoria noastră comună este complexă, dar ne poate permite să construim punți pe care alții nu pot să le realizeze.

FOTO: European Parliament

Relația noastră nu ar trebui să fie numai de natură politică și instituțională; ea ar trebui să implice pe deplin actorii economici și societatea civilă.

Obiectivul nostru comun principal trebuie să fie acela de a oferi tinerilor oportunități reale, permițându-le să devină o parte esențială a unui continent prosper, puternic și modern. De asemenea, atingerea acestui obiectiv va aduce Europei nenumărate beneficii, care pot contribui la abordarea cauzelor profunde ale migrației necontrolate, promovând locurile de muncă și creșterea economică prin realizarea de investiții mai solide în Africa.

Planul de investiții de 3,4 miliarde de euro aprobat de Parlamentul European în luna iulie a acestui an reprezintă un pas important în direcția cea bună. Cu toate acestea, nu este suficient. Pentru a sprijini eforturile continentului ce vizează o bază industrială sustenabilă, o agricultură modernă, îmbunătățirea accesului la sursele de apă, o infrastructură eficientă, producerea de energie din surse regenerabile și digitalizarea, avem nevoie de un „plan Marshall” pentru Africa. Sunt esențiale și eforturi suplimentare pentru sprijinirea bunei guvernări și a statului de drept, promovând capacitarea femeilor și educația.

Se impun acțiuni de sensibilizare și de creare a unui consens politic pentru a asigura alocarea a cel puțin 40 de miliarde de euro în următorul buget multianual al UE pentru un parteneriat și un program de investiții cuprinzător și ambițios. Efectul de multiplicare produs de cheltuielile publice și private ar putea fi aproape de cinci sute de miliarde de euro.

Putem promova o diplomație economică puternică prin intermediul acestui cadru, să împărtășim know-how, să inițiem transferuri de tehnologie și să dezvoltăm competențele, creând un mediu propice pentru creșterea economică generată de IMM-uri și de antreprenori. La rândul său, acest lucru poate contribui la crearea unei clase de mijloc înfloritoare care să devină emblema unei povești socioeconomice africane de succes.

Parlamentul European trebuie să joace un rol central în această dezbatere. Pe 22 noiembrie, vom organiza o conferință înaintea summitului, pentru a discuta cu lideri politici, experți și investitori de pe ambele continente modalitățile de întărire a relațiilor noastre cu Africa.

De la globalizare la criza migranților, ultimii douăzeci de ani ne-au arătat că lumea se micșorează și că problemele Africii au devenit problemele Europei. Nu este prea târziu pentru a prelua frâiele și a ne îndrepta în direcția cea bună, însă lipsa de acțiune în prezent ar putea avea consecințe dezastruoase pentru cetățenii din Europa și din Africa.”

*** Editorialul președintelui Parlamentului European Antonio Tajania fost transmis pentru publicare redacției CaleaEuropeana.ro de către Biroul de Informare al Parlamentului European în Romania. Opiniile exprimate reprezintă viziunea autorului***

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.