COMUNICATE DE PRESĂ
Editura Club România lansează joi cel de-al 8-lea volum din Seria Caiete Documentare, intitulat “Identitate și Cultură. Național, European, Universal”
Published
2 weeks agoon

Cel de-al 8-lea volum al Seriei Caiete Documentare Club România, intitulat „Identitate și Cultură. Național, European, Universal” va fi lansat joi, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, în cadrul unui eveniment-avanpremieră, care va reuni contributorii și comunitatea Club România, informează un comunicat al organizatorilor.
Volumul, în coordonarea lui Marius Stoian, Ionuț Vulpescu și Mireille Rădoi cuprinde două intervenții speciale din partea a doi mari gânditori globali: Francys Fukuyama și Thierry de Montbrial și își propune să aducă în dezbaterea publică un mesaj puternic, cu valoare de semnal de alarmă referitor la pericolul erodării democrației liberale sub asaltul a numeroase forțe care se potențează reciproc și întețesc o stare de conflict, atât în interiorul statelor, cât și în relațiile din arena internațională.
În acest context, coordonatorii împreună cu autorii explorează pe un palier amplu conceptul de „identitate” pe care îl expun din diferite unghiuri-identitate personală, națională, europeană, globală și potențialul acestui construct de a fi instrumentat ca pârghie de distrugere a coagulării sociale și a ordinii internaționale bazate pe principii liberale.
“Am încercat să arătăm că avem de-a face cu trei straturi întrepătrunse ale relației dintre identitate, cultură și democrația liberală în lumea contemporană. Primul este un geo-conflict între democrații (societățile deschise) și regimurile autoritate. Este inevitabil să ne propunem un anumit tip de ajustare a liberalismului pentru a-l menține rezonabil deschis prin ideea de compromis doctrinar. Pe al doilea palier, observăm că în interiorul democrațiilor liberale există conflicte interne ce par azi ireductibile sub forma războaielor culturale în amplificare și care slăbesc capacitatea de proiecție în exterior a acestor democrații. Pe al treilea palier avem intervenția în disuasiune a regimurilor autoritare în interiorul regimurilor societăților liberale. Combinate, aceste elemente pun, cum spuneam, democrațiile planetei la grea încercare”, explică Marius Stoian, unul dintre coordonatori.
Astfel, demersul editorial încearcă un răspuns la întrebarea: „cum pot contribui cultura și civilizația la armonizarea identităților-individuale, naționale, europene și globale, prin numitor comun și diferență specifică (complementaritate) în vederea menținerii /recuperării unei atmosfere democratice, deschise schimbului de idei?”
“În acest volum, oferim consistente repere pentru a înțelege problemele identitare și culturale, luând act că pe de-o parte, abordarea nu ia în calcul considerentele economice, iar pe de altă parte, funcție de context, traducerea termenului „cultură” are în vedere nu numai „producția culturală artistică”, ci și cultura ca sistem valoric și civilizațional. Este un demers dificil, extrem de dificil de a găsi compromisul rezonabil și conținutul platformei de consens minimal. Ne-am propus doar să deschidem o discuție și niște posibile piste de urmărit. Mult mai neprofitabil este ca la nivel de societate să luăm poziția brace și să așteptăm impactul fatal. Care sunt „părțile de cultură” care pot crea armonie și cum putem demonstra că problema identității este una fals interpretată? Cheia noastră este că identitatea/identitățile individului sunt dreptul strict al acestuia, iar identitatea națională nu este în contradicție cu identitatea europeană sau universală”, afirmă Marius Stoian.
În acest sens, coordonatorii au încercat un cross intercultural cu autori și gânditori nu doar din spațiul euro-atlantic, pentru a integra viziuni care în definitiv argumentează propunerea acestui volum.
“În particular, pentru România, coordonatorii rezervă un spațiu extins analizei situației domeniului culturii în context european, pornind de la primele dovezi de emancipare culturală și civilizațională a spațiului danubiano-pontic, care, ca un fel de ADN, influențează modul nostru de a ne raporta la noi înșine, la Europa și la lume. „Este esențial să recunoaștem că imaginea de sine și comportamentul unei națiuni sunt adesea influențate de modul în care sunt percepute de ceilalți. Prin urmare, în drumul nostru către o Europă cu interese strategice și valori comune, trebuie să reflectăm la modul în care ne privim și definim reciproc și să înțelegem mecanismele care stau la baza etichetărilor și stereotipurilor și să le explorăm în profunzime. Întrebările esențiale însă rămân: Sunt aceste stereotipuri în concordanță cu realitatea? Se bazează ele pe fapte, interese, opinii sau manipulări?”, explică Mireille Rădoi.
În ce privește situația „la zi”, incursiunea în acest domeniu nu evită neajunsurile din domeniul culturii, despre care vorbește pe larg Ionuț Vulpescu, într-o analiză tehnică comparativă din perspectiva Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Club România testează, în acest volum, lumile posibile ale unui contract social care situează cultura în centrul actului de guvernare. Aceasta este modernitatea încă întârziată în România, și tot de aici pleacă europenitatea pe care încă o argumentăm, dar nu o probăm, atunci când credem că egalitatea, dreptatea sau solidaritatea sunt valori de origine politică, nu culturală. Tot mai rezilienți după șocurile civilizației noastre, tot mai reticenți la profitabilitatea culturii, tot mai rezistenți în fața consensurilor sociale care deseori devin compromisuri, avem datoria de a gândi ce ne ține laolaltă într-o lume care va fi culturală sau nu va fi deloc. Răspunsul? Speranța că nu puterea, ci cunoașterea, va fi un remediu pentru ignoranță, singurătate și alienare. „România culturală”, iată proiectul de țară din spatele acestor pagini”, afirmă coordonatorul.
Arta digitală ca vector de universitate, preluarea mesajului religiei ca parte a culturii și deschiderea către dialogul intercultural și intercivilizațional reprezintă, potrivit autorilor, doar câteva dintre mijloacele propuse de acest volum care permit afirmarea diverselor tipuri de identități într-un spațiu al valorilor universale unanim recunoscute și acceptate.
Contribuțiile speciale ale ambasadorilor Indiei și Chinei în România pot constitui o pledoarie în plus în acest sens.
Parteneri ai Proiectelor Club România:
Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank, KPMG România, Exim Bank, Unicredit Bank, Romgaz, Banca Transilvania, Infinity Capital Investments, EuroInsol, Transelectrica, Grup Feroviar Român, Nuclearelectrica, OX2.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Editura Club România lansează miercuri cea de-a 5-a lucrare din Seria Caiete Documentare, intitulată “Calitatea vieții”
Club România lansează România Digitală, al treilea volum al Seriei Caiete Documentare: ”Digitalizarea, a treia modernizare a României Centenare”
A murit Bogdan Andrei Gavrilă, secretarul Club România și unul din coordonatorii volumului ”România noului val”
Volumul colaborativ ”România transatlantică”, lansat la Biblioteca Centrală Universitară
România transatlantică – fundația unui nou proiect de țară. Volumul se lansează azi la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București
COMUNICATE DE PRESĂ
ICI București reprezentat la Forumul de consultare privind energia durabilă în sectoarele de apărare și securitate
Published
4 days agoon
November 29, 2023
Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică (ICI București) a fost reprezentat în calitate de moderator al Grupului de Lucru 3 pe Protecția Infrastructurilor Critice de Energie, în cadrul Forumului Consultativ pentru Energie Sustenabilă în Sectoarele de Apărare și Securitate (CF SEDSS), informează un comunicat al Institutului.
Evenimentul, organizat de Agenția Europeană de Apărare (EDA), a ajuns la cea de a șasea ediție și s-a desfășurat în perioada 22-23 noiembrie 2023 la Malaga, sub auspiciile Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene.
Peste 180 de experți din 29 de țări europene, împreună cu peste 30 de instituții și organizații diferite, au discutat despre măsurile de eficiență energetică în clădirile militare, electrificarea transportului militar, stocarea energiei, reziliența infrastructurii energetice critice legate de apărare și tranziția energetică. Participanții au fost informați cu privire la politicile și strategiile energetice ale UE.
Proiectul a început în 2015 cu scopul principal de a crea o comunitate legată de energia de apărare care să împărtășească informații relevante și cele mai bune practici pentru a atinge obiectivele de energie durabilă. ICI București este implicat în CF SEDSS din 2017.
Participarea la acest Forum de Consultare subliniază dedicarea ICI București pentru protecția infrastructurii critice și reziliența într-o mare varietate de domenii, inclusiv energia, precum și capacitatea sa de a contribui la discuțiile politice și tehnice la nivel internațional european.
COMUNICATE DE PRESĂ
Asociația Teatrul Vienez de Copii: Conferința “Importanța metodelor alternative de educație prin teatru în procesul de educație din școli” a reunit peste 2000 de profesori
Published
1 week agoon
November 23, 2023
Cu peste 2000 de profesori participanți fizic și online, Conferința “Importanța metodelor alternative de educație prin teatru în procesul de educație din școli” organizată de Asociația Teatrul Vienez de Copii “Copiii joacă teatru”, în parteneriat cu Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Palatul Național al Copiilor din București, a avut loc în perioada 17 – 18 noiembrie 2023, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, partener media al evenimentului.
Conferința se află la a 10-a ediție și face parte din proiectul “Inițiativa în educație”, ce are ca scop punerea la dispoziție a profesorilor de materiale necesare, exerciții și jocuri de teatru, astfel încât fiecare profesor să poată capta și menține atenția copiilor la orele lor. Apelând la creativitatea profesorilor participanți la conferință, organizatorii și-au propus să facă mai ușor procesul de predare-învățare.
La conferință au fost invitați experți din domenii de specialitate precum pedagogia, psihologia și management de proiecte educaționale, sportive și culturale, care au împărtășit cu profesorii diferite metode alternative de învățare experimentate de ei în sala de curs.
Printre speakerii invitați, îi putem enumera pe următorii: Sylvia Rotter, Fondatoarea Asociației Teatrul Vienez de Copii “Copiii joacă teatru”; Cătălina Chendea, Inspector Ministerul Educației, Direcția Generală de Învățământ; Prof. Ana Maria Ștefan, Inspector pentru activități extrașcolare al Inspectoratului Școlar al Municipiului București; Prof. Dr. Teodora Bentz, Director Palatul Național al Copiilor din București; Prof. Univ. Dr. Crenguța Bizu, Director coordinator al Masterului Interdisciplinar – pedagogii alternative și artă teatrală în educație la Universitatea București; Răzvan Ropotan, Absolvent al Facultății de Teatru UNATC și profesor la Școala Gimnazială Liberă Waldorf; Prof. Dr. Adrian Opre, Decan al Facultății de Psihologie, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca; Anca Maria Ionescu, Ambasador Erasmus și coordonator proiecte; Viviana Anghel, Expert politici externe la SNSPA; Georgiana Grigore, Manager Proiect EcoFootprint România și Alexandra Novac, Profesor în Proiectul AWAKE implementat de Teatrul Vienez de Copii.
Profesorii participanți au beneficiat și de 4 ateliere interactive pentru a pune în practică metodele noi pe care le-au dobândit la conferință: atelier de vorbire, atelier de regie, atelier de mișcare și atelier de improvizație. Atelierele s-au derulat pe 18 noiembrie și au fost facilitate de profesorii Teatrului Vienez de copii: Ruxandra Miltiade Coman, Andreea Grindean, Petrică Voicu și Alexandra Novac.
Conferința poate fi vizionată în întregime pe canalul de Youtube Teatrul Vienez de Copii.
COMUNICATE DE PRESĂ
După un Black Friday care a depășit toate recordurile în România, 1.800 antreprenori români participă astăzi și în eMAG Black Friday din Bulgaria și Ungaria
Published
2 weeks agoon
November 17, 2023By
Teodora Ion
La o săptămână după ce au participat la cel mai mare Black Friday din România, 1.800 de antreprenori români care vând online pe eMAG Marketplace participă astăzi în Black Friday Ungaria și Bulgaria, unde se adresează unei populații de peste 16,5 milioane de locuitori în cele două țări.
Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, comercianții români au adus de Black Friday în cele două țări 2 milioane de oferte, cu 67% mai multe față de anul trecut.
Cu ajutorul programului Fulfilment by eMAG (FBE) cross-border lansat anul acesta, sellerii pot livra produsele direct din depozitul din România, în Ungaria și Bulgaria, la aceleași costuri. Peste 40% dintre ofertele incluse în programul FBE care au participat în Black Friday în România vor participa atât în Ungaria cât și în Bulgaria. FBE este un serviciu integrat prin care eMAG preia întreaga logistică de la recepție, depozitare, picking, împachetare, livrare, relații cu clienții sau retur, dând astfel sellerilor posibilitatea de a se concentra asupra creșterii business-ului.
”Comercianții români din Marketplace au deja experiența unui Black Friday record și sunt pregătiți cu oferte foarte bune pentru a răspunde oricăror nevoi ale clienților din Ungaria și Bulgaria, pe care aceștia le-au așteptat și pentru care mulți au economisit un an întreg pentru a putea ajunge la cele mai mari reduceri din an. La fel ca în România, șapte din zece oferte sunt la cel mai mic preț din 2023”, a spus Stejara Pircan, Senior VP eMAG.
În România, ediția a 13-a a Black Friday a bătut toate recordurile, vineri, pe 10 noiembrie. Românii au comandat 2,8 milioane de produse de Black Friday, cu 26% mai mult decât anul trecut. Vânzările au atins o valoare de 731 de milioane de lei, cu 87 milioane de lei mai mult față de ediția precedentă.
Datorită investițiilor pe care eMAG le-a făcut în tehnologie și în programe menite să susțină dezvoltarea ecosistemului regional de ecommerce, vânzările celor 53.000 de antreprenori care fac afaceri pe eMAG Marketplace au crescut cu 14% în primele luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, oferta de produse listate de ei în această perioadă a crescut cu 31% față anul trecut, contribuind astfel la cele peste 20 milioane de articole disponibile pe platforma eMAG în regiune.
În Ungaria, eMAG a inaugurat recent cel de-al treilea depozit al său, situat la Dunaharaszti, lângă Budapesta in urma unei investiții de 100 de milioane de euro. În ambele țări, clienții eMAG beneficiază de servicii flexibile de livrare la easybox, care în Ungaria a ajuns la 700 de unități, iar în Bulgaria la 327.
Atât în Ungaria cât și în Bulgaria eMAG este lider în ecommerce și cea mai mare investiție românească cu afaceri în cele două țări.
Concrete & Design Solutions

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE
Trending
- ENERGIE1 week ago
Grupul elen PPC, care a preluat activele Enel din România, plănuiește investiții pe termen lung în energie regenerabilă, consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție și digitalizarea activităților (P)
- U.E.1 week ago
Guvernul olandez în exercițiu, îngrijorat că Geert Wilders ar putea înceta sprijinul pentru Ucraina. Politico Europe titrează că “Wilders este cel mai mare coșmar al UE”
- ROMÂNIA1 week ago
Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
La summitul online al G20, Ursula von der Leyen l-a confruntat pe Putin, acuzându-l că încearcă ”să anihileze națiunea ucraineană suverană”, și i-a cerut să pună capăt războiului
- ROMÂNIA1 week ago
INTERVIU Senatorul Vasile Dîncu propune un “pact pentru sănătatea românilor”: Avem ca obiectiv transformarea României într-un important hub de producție de medicamente la nivelul UE