Eduard Hellvig reclamă la Comisia Europeană agenţiile online care măresc articifial preţul biletelor de avion

Eurodeputatul liberal Eduard Hellvig solicită Comisiei Europene să se pronunţe în cazul unor agenţii online care măresc artificial preţurile zborurilor cu avionul, ca urmare a unor sesizări primite din partea unor cetăţeni.

eduard hellvigEduard Hellvig a solicitat Comisiei Europene un punct de vedere, pentru a afla în ce măsură aceste practici sunt premise de reglementările europene. El a arătat că sunt cazuri în care agențiile cresc prețurile afișate pe site la interval de câteva minute, folosind informații despre căutările anterioare ale clienților.

“Tot mai mulţi consumatori sunt nemulţumiţi de practicile unor agenţii care furnizează servicii în domeniul călătoriilor cu avionul care, în cazul rezervărilor pe internet, manipulează preţurile acestor servicii utilizând aşa numitele «cookies». Mai precis, folosind informaţii despre căutările anterioare ale clienţilor, acestea ridică preţurile afişate pe site-uri în mod nejustificat şi artificial. De cele mai multe ori, clientul care nu cumpără imediat online biletul de avion de care este interesat, pentru că doreşte să compare preţul cu alte oferte, în vederea achiziţionării unuia la un preţ cât mai convenabil (redus) pentru el. Atunci când se întoarce la oferta iniţială descoperă, pe acelaşi website, în dreptul aceleiaşi oferte, un preţ mai mare decât cel pe care îl găsise prima dată; chiar dacă noua căutare are loc la doar câteva minute de la prima accesare, care îi afişase un preţ mai mic”, susţine Eduard Hellvig, în textul întrebării adresate Comisiei.

Europarlamentarul mai explică faptul că, în situaţia în care clientul şterge acel cookie de pe computerul său sau utilizează alt computer, “găseşte din nou preţul iniţial redus”.

Eurodeputatul liberal consideră că această practică poate fi caracterizată drept “abuzivă şi discriminatorie”, întrucât doi consumatori care cumpără simultan bilete, unul din prima încercare, celălalt prin compararea preţurilor, pot plăti sume diferite pentru acelaşi serviciu. Totodată, apariţia, în unele cazuri, a unui anunţ privind limitarea numărului de locuri disponibile are scopul “doar a pune presiune pe client să-şi facă imediat rezervarea”.

Hellvig întreabă Comisia Europeană dacă a primit vreo plângere pe această speţă şi dacă este de părere că astfel de practici sunt “permise de reglementările europene”.

Sursa: PNL.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.