Connect with us

U.E.

EEA: Europa nu își va atinge obiectivele de mediu pentru anul viitor și posibil nici pe cele pentru 2030 fără acțiuni urgente din partea factorilor de decizie

Published

on

© European Union, 2019

Europa nu își va atinge obiectivele pentru 2030 fără acțiuni urgente în următorii 10 ani pentru a reduce rata alarmantă de dispariție a biodiversității, a impactului crescând al schimbărilor climatice și a supraconsumului resurselor naturale, potrivit celui mai recent raport privind  „Starea Mediului” al Agenției Europene de Mediu (EEA) publicat astăzi.

Raportul afirmă că Europa se confruntă cu provocări de mediu la o scară și de o urgență fără precedent, admițând, totuși, că există motive de speranță, pe fondul creșterii gradului de conștientizare a publicului cu privire la necesitatea de a face tranziția către un viitor sustenabil, a inovațiilor tehnologice, a inițiativelor comunitare în creștere și a intensificării acțiunilor UE ,precum Pactul Verde European.

Deși Europa a înregistrat deja progrese semnificative în ultimele două decenii în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice, reducând emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea aerului și a apei, prin introducerea de noi politici de reciclare a deșeurilor de plastic și bioeconomie, nu își va atinge viziunea sustenabilă de „a trăi bine în limitele planetei” dacă liderii și factorii de decizie nu vor profita de oportunitatea de a folosi următorul deceniu pentru a-și extinde și accelera radical acțiunile de punere a Europei pe un drum care să permită îndeplinirea obiectivelor politicii de mediu pe termen mediu și lung pentru a evita schimbările sau daunele ireversibile.

În acest sens, raportul subliniază importanța modului în care guvernele pot facilita tranziția la sustenabilitate și nevoia de a aborda lucrurile diferit. De exemplu, Europa ar trebui să regândească modul în care folosește inovațiile și tehnologiile existente, cum ar putea fi îmbunătățite procesele de producție, cum ar putea fi stimulată cercetarea și dezvoltarea în sustenabilitate și cum ar putea fi stimulate schimbările în modelele de consum și de trai.

Starea mediului s-a agravat, perspectivele sunt mixte

În general, tendințele de mediu în Europa nu s-au îmbunătățit de la ultimul raport al EEA privind mediul, din 2015. Evaluarea constată că, deși majoritatea obiectivelor din 2020 nu vor fi realizate, în special cele privind biodiversitatea, există încă șanse de a atinge obiectivele pentru 2030 și 2050.

Europa a înregistrat câștiguri importante în ceea ce privește eficiența resurselor și economia circulară. Însă tendințele recente evidențiază încetinirea progresului în domenii precum reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, emisiile industriale, generarea de deșeuri, îmbunătățirea eficienței energetice și ponderea energiei regenerabile. Privind în viitor, ritmul actual de progres nu va fi suficient pentru a îndeplini obiectivele pentru climă și energie pentru 2030 și 2050.

Protejarea și conservarea biodiversității și naturii europene rămâne cea mai mare zonă de descurajare a progresului. Dintre cele 13 obiective specifice de politică stabilite pentru 2020 în acest domeniu, doar două vor fi probabil îndeplinite până ăn 2020: desemnarea zonelor marine și terestre protejate. Privind în viitor către 2030, dacă tendințele actuale continuă, acestea vor avea ca rezultat deteriorarea și mai mare a naturii și continuarea poluării aerului, apei și solului.

Schimbările climatice, impactul poluării fonice și a aerului asupra mediului și sănătății umane sunt de asemenea îngrijorătoare. Expunerea la particule fine este responsabilă pentru aproximativ 400 000 de decese premature în Europa în fiecare an, afectând în mod disproporționat țările Europei Centrale și de Est. De asemenea, există o îngrijorare din ce în ce mai mare pentru substanțele chimice periculoase și riscurile pe care le prezintă. Privind în viitor, perspectivele de reducere a riscurilor asupra mediului pentru sănătate ar fi îmbunătățite printr-o mai bună integrare a politicilor de mediu și de sănătate.

Raportul privind Starea Mediului 2020 este cea mai cuprinzătoare evaluare de mediu întreprinsă vreodată în Europa. Acesta oferă o imagine clară a locului în care se află Europa la îndeplinirea obiectivelor politice pentru 2020 și 2030, precum și a obiectivelor pe termen mediu și a ambițiilor pentru 2050 pentru tranziția la un viitor sustenabil, cu emisii reduse de carbon.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire: Statul se va asigura că Renault nu va lua decizii care să afecteze locurile de muncă din Franța

Published

on

© Bruno Le Maire/ Twitter

Ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, a avertizat marți producătorul de automobile Renault împotriva  închiderii unor uzine din Franța și a reducerii locurilor de muncă din această țară, după ce producătorul auto a anunțat reduceri de costuri săptămâna trecută, informează Agerpres.

Renault a raportat săptămâna trecută prima sa pierdere anuală într-un deceniu care a declanșat un angajament de reducere a costurilor cu 2 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) în următorii trei ani, în cadrul unui plan care ar putea afecta și fabricile din Franța,  potrivit directorului general interimar al companiei Clotilde Delbos, care a anunțat că nu există „tabuuri” cu privire la posibila închidere a fabricilor în Franța.

Zguduit de scandalul în care este implicat fostul CEO al partenerului strategic Nissan, Carlos Ghosn, și slăbit de schimbările în curs în industria auto, grupul francez a înregistrat o pierdere netă de 141 milioane de euro în 2019, o premieră din 2009 încoace. Nici pentru 2020, Renault nu este mai optimistă și preconizează noi scăderi. Prognozele au fost parțial confirmate de cifrele pentru ianuarie: grupul (care include Alpine, Dacia, Lada) a înregistrat livrări în scădere cu 16,3%.

În plus, Delbos a recunoscut că Renault şi aliatul său japonez Nissan dispun de capacităţi de producţie excedentare şi a promis că în luna mai a acestui an va fi făcut un anunţ în acest sens. Renault şi Nissan încearcă să îşi îmbunătăţească performanţele prin punerea în comun a tehnologiilor şi uzinelor lor.

Cu toate acestea, Le Maire a avertizat că „statul își va juca rolul de acționar al Renault pentru a se asigura că alegerile care vor fi făcute nu vor afecta negativ locurile de muncă și fabricile din Franța”, le-a spus Le Maire jurnaliștilor aflați la Bruxelles.

Guvernul francez este principalul acționar al Renault, cu o participație de 15%  și două poziții în consiliul director.

Ministrul a mai spus, de asemenea, că guvernul va discuta cu producătorul auto și va rămâne „foarte vigilent” cu privire la strategia sa de reducere a costurilor.

Le Maire a discutat duminică despre planul industrial al Renault într-un apel telefonic cu președintele companiei Jean-Dominique Senard și a punctat că dialogul va continua. Deși a recunoscut nevoia Renault de a se adapta pentru a face față noilor provocări de pe piață, ministrul de finanțe a subliniat că că schimbările ar trebui să țină seama de interesele pe termen lung ale companiei în Franța.

 

Continue Reading

U.E.

Noul președinte croat Zoran Milanovic promite să lupte împotriva corupției: Sistemul judiciar şi mass-media trebuie să lucreze la dezvoltarea mecanismelor împotriva corupţiei din interiorul propriilor rânduri

Published

on

© Zoran Milanovic/ Facebook

Noul președinte croat, Zoran Milanovic, a depus marți jurământul și a promis să lupte împotriva corupției, anunță DPA, citat de Agerpres.

În primul său discurs în calitate de șef al statutul care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, Milanovic a cerut tuturor partidelor croate să lucreze împreună împotriva corupției ce afectează toate sferele vieții, inclusiv împotriva eforturilor de a ascunde problema schimbărilor climatice.

Cred că există o singură cale adecvată – sprijinul complet şi activ pentru comunitatea ştiinţifică şi pentru sistemul judiciar independent şi mass-media”, a declarat Zoran Milanovic după preluarea oficială a funcţiei.

”Dar oamenii de ştiinţă, sistemul judiciar şi mass-media trebuie să lucreze continuu la dezvoltarea mecanismelor împotriva necinstei şi corupţiei din interiorul propriilor rânduri”, a completat acesta.

Zoran Milanovic, în vârstă de 53 de ani, fost premier social-democrat al Croației până în ianuarie 2016 care a lucrat în Ministerul de Externe croat înainte de a intra în politică, a înfrânt-o pe Kolinda Grabar-Kitarovic, candidata Uniunii Democrate Croate (HDZ), reușind să obțină 53.25%.

Funcţia de preşedinte este în mare parte ceremonială în Croaţia, dar şeful statului are un cuvânt de spus în apărare şi diplomaţie.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, informează europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

”Am fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European, poate cea mai importantă comisie a acestui mandat, având în vedere competențele exclusive pe majoritatea propunerilor legislative din cadrul Pactului Ecologic European care va stabili un nivel ridicat de protecție a mediului, tranziția către o economie curată și o bună calitate a vieții pentru cetățeni”, a scris Motreanu.

 

În perioada 2017-2019, Comisia ENVI a fost condusă de fostul europarlamentar și actual comisar european Adina Vălean, aceasta fiind primul român președinte de comisie europarlamentară. 

Anterior numirii lui Motreanu, una din funcțiile de vicepreședinte al Comisiei ENVI a fost deținută de eurodeputatul Cristian Bușoi, însă acesta a fost ales președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE).

Dan Motreanu se află la primul mandat de deputat în Parlamentul European, unde activează ca membru plin în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și ca membru supleant în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și în Comisia pentru cultură și educație. De asemenea, eurodeputatul face parte și din trei delegații parlamentare: Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile, Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană și Delegația pentru relațiile cu Japonia.

Anterior mandatului de europarlamentar, Dan Motreanu a fost deputat între anii 2004-2016.

Între anii 2006-2007 a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, în perioada crucială care a precedat aderarea României la UE.

În prezent, este vicepreședinte PNL pentru politici în Educație, Cercetare, Tineret, Sport, Cultură, Culte și Minorități.

La alegerile prezidențiale din 2019 a fost șeful de campanie al PNL pentru susținerea candidaturii președintelui Klaus Iohannis pentru un nou mandat.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending