Efectele austeritatii in Europa – Exemplul Romaniei

austerity-Reteaua de organizatii caritabile Caritas Europa a strans dovezi cu privire la impactul programelor de austeritate in Cipru, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania si Romania. In urma studiului, reiese ca austeritatea loveste “in mod disproportionat” saracii.

“La cinci ani de la inceputul crizei, in 2008, cresterea economica nu si-a revenit sau este foarte slaba, se constata cresteri masive ale somajului si milioane de oameni traiesc in saracie”, arata raportul, potrivit EU Observer, preluat de Ziare.com.

In Romania, o tara care nu face parte din zona euro, “este o problema grava si raspandita a saraciei”, arata raportul. Cresterea TVA de la 19 la 24% de Guvernul roman in 2010, in cadrul masurilor convenite cu FMI si UE, “a afectat veniturile persoanelor cele mai sarace, crescand pretul produselor esentiale”. Potrivit statisticilor UE, 35% dintre romani traiesc in gospodarii cu venit mic.

In Grecia, potrivit aceluiasi raport, austeritatea a avut “un efect extraordinar asupra societatii elene in 2013 pe fondul cresterii taxarii, reducerii beneficiilor sociale, inclusiv pensiile, costul ridicat al bunurilor din cauza taxelor indirecte si a cresterii somajului”. Sunt mentionate gospodariile ramase fara incalzire pe timpul iernii, problemele psihologice serioase si rata in crestere a sinuciderilor, cresterea numarului persoanelor fara adapost si scaderea natalitatii.

Probele similare se inregistreaza si in Cipru, tara care a avut nevoie de ajutor de urgenta din partea FMI-UE.

In Spania se constata o crestere accelerata a somajului, in special in randul tinerilor, iar in Portugalia, taierile de cheltuieli afecteaza educatia.

Raportul conchide ca “politica de prioritizare a austeritatii nu functioneaza”. Decidentii din UE ar trebui sa “instituie mecanisme de evaluare a impactului social al masurilor propuse, inainte de implementarea acestora” si sa se concentreze pe chestiunile sociale la fel de mult ca pe cele fiscale.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.