Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să își reducă operațiunile ca urmarea a scăderii personalului cu 30%, declin rezultat în urma deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, anunță Reuters, citat de Adevărul.ro.

Foto: EU Medicines Agency/ Twitter
Sediul EMA, care se află la Londra de la înființarea agenției, în anul 1995, urmează să fie transferat la Amsterdam ca urmare a Brexitului.
”Per ansamblu, este aşteptată o scădere a efectivelor de aproximativ 30%”, a precizat miercuri EMA într-un comunicat.
Agenţia, care are aproximativ 900 de angajaţi, este cea mai mare instituţie UE afectată de Brexit.
Estimările inițiale arătau că 19% dintre angajați ar putea să refuze mutarea la Amsterdam, dar EMA estimează în prezent că acest nivel a fost subestimat, în contextul în care 135 de persoane angajate cu contracte pe perioadă scurtă de timp ar putea să nu mai lucreze pentru agenţie din cauza anumitor dispoziţii ale dreptului muncii din Olanda.
Ca atare, angeţia îşi va reduce anumite activităţi, mai ales în domeniul colaborării internaţionale şi publicării de date clinice.
Transferul EMA a provocat deja un diferend juridic între agenţie şi proprietarul sediului actual, care au semnat un contract de închiriere pe o perioadă de 25 de ani în 2014. Proprietarul vrea să încaseze în continuare chiria, în baza acestui contract.
EMA este însărcinată cu evaluarea ştiinţifică, supervizarea şi controlul siguranţei medicamentelor în UE. ea reprezintă un instrument esenţial în funcţionarea pieţei unice în privinţa medicamentelor în UE.
La referendumul din 23 iunie 2016, 17,4 milioane de britanici, adică 51,9% dintre participanţi, s-au pronunţat în favoarea unei ieşiri a regatului din Uniune, iar 48,1% au votat în favoarea unei rămâneri.
La doi ani de la acest vot, sondajul YouGov arată că poziţia celei mai mari părţi a alegătorilor s-a schimbat în legătură cu acest subiect.
În cazul în care ar avea loc un nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la blocul comunitar, 45% ar vota să rămână, 42% ar vota Brexitul, 4% nu ar vota, iar 9% ar fi indecişi.
Premierul britanic, Theresa May, a anunțat că ea va conduce de acum înainte negocierile cu Uniunea Europeană, mutând atenția Departamentului pentru Brexit spre pregătirea ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar, într-un context intern extrem de tensionat.
”Eu voi conduce negocierile cu Uniunea Europeană, iar secretarul de stat pentru ieşirea din Uniunea Europeană îmi va ţine locul atunci când va fi nevoie”, a precizat May într-o declaraţie scrisă transmisă parlamentului.
În lumina noilor avertismente venite din partea Comisiei Europene, și anume că există posibilitatea unui scenariu în care Bruxelles-ul nu va ajunge la un acord cu Londra privind Brexit-ul, principalul blocaj al negocierilor fiind frontiera irlandeză, se ridică întrebarea dacă va exista suficient timp pentru negocieri privind viitoarele relații comerciale UE-Marea Britanie. Londra este conștientă că, după vacanța politică, va mai avea la dispoziție doar patru săptămâni pentru a negocia un acord cu Bruxelles-ul – lucru semnalat, de altfel, și de premierul britanic.
Executivul european a publicat o broșură de 15 pagini privind posibile eșecuri. Aceasta prevede că ține de responsabilitatea fiecărei naţiuni şi instituţii din Uniunea Europeană de a angaja personal şi de a ajunge la înţelegeri pentru a face faţă retragerii Marii Britanii din UE fără un acord.
Documentul avertizează că trebuie intensificate imediat pregătirile la toate nivelurile, pentru a include toate consecinţele posibile, enumerând potenţiale probleme în domenii precum frontierele, transportul, datele şi circulaţia medicamentelor.
Guvernul britanic a prezentat la 12 iulie, în parlament, detaliile planului său în ce priveşte relaţiile între Marea Britanie şi Uniunea Europeană după Brexit, ce propune în primul rând o nouă uniune vamală cu Uniunea Europeană.
Documentul indică faptul că guvernul speră că Marea Britanie va menţine relaţii strânse cu UE după ieşirea oficială din blocul comunitar, în martie 2019.