Efectele războiului din Siria. 7 spitale scoase din funcțiune în 30 de zile

Șapte spitale și clinici din nord-vestul Siriei au fost scoase din funcțiune în aprilie în urma raidurilor aeriene ale regimului sau ale aliatului său rus, au declarat duminică responsabili medicali din teritoriul rebel, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Foto: World Health Organization

”În aprilie, spitalele din sudul provinciei Idlib au fost țintite într-o manieră sistematică și flagrantă”, a denunțat, în cadrul unei conferințe de presă, Abdel Hamid Dabbak, șeful unităților medicale din această provincie din nord-vest. El a enumerat cel puțin șapte unități scoase din funcțiune. ”Asta va pune mai multă presiune pe spitalele din nordul provinciei și pe cele de la frontiera” cu Turcia, a atras atenția Dabbak.

”Spitalele sunt țintite intenționat, în special cele din sudul provinciei Idlib și nordul provinciei Hama”, a afirmat la rândul său Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). ”Bombardarea acestor regiuni este o tactică a pământului pârjolit pentru a deplasa populația, a distruge infrastructura și a face serviciile inexistente”, a adăugat el.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Siria este țara cea mai periculoasă din lume pentru personalul din domeniul sănătății. OMS a înregistrat, doar în 2015, 135 de atacuri și alte violențe comise la adresa personalului sanitar sau unor infrastructuri medicale, iar 173 de oameni au fost uciși în aceste atacuri. 

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict armat între forţele insurgente ale opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de cel puţin 320.000 de morţi.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.