Connect with us

INTERNAȚIONAL

Efectele sprijinului oferit de Barack Obama: Hillary Clinton conduce sondajele împotriva lui Donald Trump cu 13%

Published

on

Candidatul la învestitura democrată, Hillary Clinton, şi-a consolidat avantajul în faţa rivalului său republican Donald Trump la 13%, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, scrie News.ro, citat de Digi24.

clinton trumpStudiul arată că 46% dintre alegătorii întrebaţi o susţin pe Clinton, iar 33% pe Trump. Alţi 22% dintre cei intervievaţi au spus că nu susţin nici un candidat pentru alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie.

Susţinerea lui Trump în rândul electoratului este cu circa 10 puncte procentuale mai mică decât cea de care se bucura candidatul republican Mitt Romney în iulie 2012, înainte de a pierde în faţa democratului Barack Obama.

Aproape jumătate dintre susţinătorii lui Clinton spun că o susţin pentru că nu vor ca Donald Trump să câştige. Alţi 39% afirmă că sunt de acord cu opiniile ei, iar circa 13% o plac personal.

Rezultatele studiului survin după ce FBI a anunțat că nu va recomanda punerea sub acuzare a lui Hillary Clinton, candidatul democraţilor la preşedinţia SUA, în cazul utilizării emailului său de serviciu de pe vremea când era secretar de stat.

Totodată, Hillary Clinton beneficiază deja de sprijinul actualului președinte, Barack Obama, în cadrul campaniei sale electorale.

“Nu a existat niciodată un bărbat sau o femeie care să fie atât de competent pentru această funcție. Niciodată!”, a spus Obama, cu ocazia participării la primul miting de campanie al fostului său secretar de Stat, dar și adversar în competiția internă a Partidului Democrat în 2008 pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Președinta Parlamentului European, mesaj către ”prietena” Maia Sandu: Republica Moldova își are locul în familia europeană. Nu putem să ne dezamăgim vecinii care privesc spre Europa

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Republica Moldova își are locul în familia europeană, iar Europa nu poate să își dezamăgească vecinii care privesc spre ea, a fost mesajul pe care i l-a transmis președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, ”prietenei sale,” președinta Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă susținute după un discurs istoric al liderului moldovean în plenul reunit al instituției legislative europene.

Dați-mi voie să fac două observații scurte înainte de a-i da cuvântul prietenei mele, Maia Sandu. Maia, dă-mi voie, să îți mulțumesc ție și țării tale pentru curajul și generozitatea voastră când vine vorba de a acorda sprijin Ucrainei și refugiaților ucraineni. Moldova găzduiește mai mulți refugiați ucraineni decât orice altă țară raportat la populația sa. Știm care sunt provocările cu care vă confruntați și vă asigur că Parlamentul European va face tot ce îi stă în putință pentru a vă sprijini aceste eforturi. Moldova își are locul în familia europeană. Fiecare cale este diferită. Există un parcurs individual, însă priviți înspre noi cu un scop și trebuie să fim deschiși. Nu putem să ne dezamăgim vecinii care privesc spre Europa. Trebuie să ne apărăm ideile și valorile noastre comune”, a fost mesajul ferm punctat de oficialul european, folosind prenumele de ”Maia” pentru a i se adresa președintei Republicii Moldova, semn de apropiere și apreciere față de ”angajamentul personal” al acesteia de a ”sprijini o viziune pro-europeană a țării sale, în pofida condițiilor neprielnice”.

De altfel, Metsola a ținut să-i mulțumească Maiei Sandu înainte ca aceasta din urmă să susțină discursul în fața europarlamentarilor reuniți într-o mini-sesiune plenară în cadrul căreia vor dezbate și vota ulterior, între altele, raportul anul de evaluare privind Acordul de asociere UE-Republica Moldova, pentru ”curajul” de care a dat dovadă, mai ales în contextul urmelor lăsate de pandemia de COVID-19, dar și în cel al războiului și folosirii, de către Rusia, a ”energiei pe post de armă”.

Citiți și:
În aplauzele Parlamentului European, Maia Sandu a cerut o decizie politică pentru candidatura R. Moldova la UE: Este luminița de la capătul tunelului, farul care ne ghidează în această furtună cumplită

”Vrem să găsim o cale prin care Moldova să nu se simtă de una singură în ceea ce privește viitorul. Suntem gata să arătăm același nivel de solidaritate. Suntem gata să vă sprijinim când începeți acest proces de solicitare a statutului de țară candidată. Știm că Moldova privește spre UE și fiecare țară trebuie să-și urmeze propria cale în funcție de propriul calendar. UE trebuie să transmită un mesaj politic clar în ceea privește aspirațiile politice ale R. Moldova și ale eforturilor de a implementa reformele esențiale pentru a apropia țara dumneavoastră de UE”, a completat președinta Parlamentului European în intervenția sa de deschidere a sesiunii. 

La rândul său, Maia Sandu a reamintit că Republica Moldova este ”o țară europeană, cu istorie europeană și care va avea un viitor european. Vorbim una din limbile oficiale ale Uniunii Europene, iar cetățenii noștri și-au demonstrat de multe ori atașamentul față de valorile libertății și democrației atunci când s-au opus abuzurilor anti-democratice”. 

UE, principalul partener economic și de dezvoltare al Republicii Moldova 

În egală măsură, aceasta a dat asigurări că dorește să construiască o țară ”pentru oameni și în care cetățenii își văd viitorul”, UE ”principalul partener economic și de dezvoltare al Republicii Moldova”.

”Am demarat un proces amplu de reforme care țintește consolidarea instituțiilor statului, creșterea și întărirea economiei, transformarea justiției, consolidarea capacității instituțiilor care combat corupția. Vrem să construim o țară pentru oameni în care cetățenii își văd viitorul. În acest proces, UE este principalul partener economic și de dezvoltare al Republicii Moldova. Războiul din Ucraina a adus instabilitate în regiune, dar și o șansă de reclădire a raportului de forțe pe continent, după reguli noi, mai drepte. Noua realitate ne-a arătat că trebuie să acționăm hotărât dacă dorim să ancorăm Moldova într-o comunitate ce poate oferi stabilitate și dezvoltare. Pentru noi, UE întâi de toate este un proiect de pace”, a explicar Sandu. 

Aderarea Republicii Moldova la UE, șansa de a ”rămâne parte a lumii libere”. Chișinău, ”pregătit să își facă temele și să fie apreciat după rezultat”

Președinta Maia Sandu a apreciat că aderarea țării sale la Uniunea Europeană este singura ”șansă de a rămâne parte a lumii libere” și că țara sa ”nu caută concesii sau scurtături”, ci este pregătită ”să își facă temele”, fiind conștientă că procesul este unul ”foarte lung și complex care cere mult efort și muncă”.

”Pentru noi, UE întâi de toate este un proiect de pace. Aderarea este singura opțiune strategică ce oferă R. Moldova șansa de a rămâne parte a lumii libere. Nu suntem naivi. Înțelegem că integrarea europeană a R. Moldova va fi un proces foarte lung și complex care va cere mult efort și muncă. Nu căutăm concesii sau scurtături pe această cale. Suntem pregătiți să ne facem temele și vrem să fim preciați după rezultat. Moldova și-a dovedit atașamentul pentru valorile europene și în contextul vitreg al războiului din Ucraina. Țara noastră a condamnat ferm războiului din prima zi, am pledat pentru restabilirea păcii, iar moldovenii și-au deschis casele și inimile pentru refugiații ucraineni. Vom continua să îi primim pe toți cei care au nevoie de adăpost. Moldova are o agendă ambițioasă de dezvoltare, în cooperare cu UE, dar pentru dezvoltare este nevoie de pace. Acum trebuie să ne îndreptăm toate eforturile pentru restabilirea păcii”,  a explicat Sandu.

Maia Sandu se află într-o vizită oficială la Bruxelles unde s-a întâlnit deja cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu premierul Belgiei, Alexandar De Croo, dar și cu reprezentanții mai multor grupuri politice din Parlamentul European.

De altfel, avizul Comisiei Europene și o poziție din partea statelor membre cu privire la acordarea de țări candidate la UE  Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei sunt așteptate la summitul Consiliului European ce va avea loc în 23-24 iunie, înainte ca Franța să predea Cehiei ștafeta președinției Consiliului Uniunii Europene.

Republica Moldova a trimis Bruxelles-ului chestionarul de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie, parcurgând de atunci câteva etape ale laboriosului proces de obținere a statului de stat candidat la UE, precum completarea primei și a celei de-a doua părți a chestionarului de aderare.

Acesta reprezintă un document oficial prin care executivul european evaluează nivelul de pregătire al țării care și-a exprimat intenția de aderare la UE de a avansa în acest proces, potrivit unei note informative a Uniunii Europene.

El cuprinde numeroase întrebări de complexitate diferită menite să ofere informații precise despre statul în cauză, de la respectarea criteriilor politice și economice, până la gradul de conformitate a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, precum și informații referitoare la capacitățile instituționale și administrative de a pune în aplicare legislația europeană din fiecare cele 33 de domenii de politică ale acquis-ului UE distribuite pe șase clustere tematice, așa cum sunt menționate în metodologia privind negocierile de aderare, revizuită în februarie 2020:  1. Elemente fundamentale, 2. Piața internă, 3. Competitivitate și creștere economică incluzivă, 4. Agenda verde și conectivitatea durabilă, 5. Resurse, agricultură și coeziune, 6. Relații externe.

De obicei, țării aspirante i se oferă un termen orientativ de trei luni pentru a completa chestionarul.

Cu toate acestea, procesul nu este un sprint, astfel că are o mai mare importanță calitatea decât rapiditatea, întâlnindu-se situația în care statul are nevoie de mai mult timp pentru a răspunde mai bine întrebărilor.

Pe baza lecțiilor învățate în trecut, nu este exclus să existe întrebări ulterioare din partea Comisiei până când toate informațiile primite de la țara aspirantă sunt considerate satisfăcătoare.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

UE dezvăluie primul parteneriat strategic din istorie cu țările din Golf

Published

on

© European Union

Înaltul Reprezentant Josep Borrell și Comisia Europeană au adoptat, miercuri, o comunicare comună privind un “Parteneriat strategic cu țările din Golf”, cu scopul de a extinde și de a aprofunda cooperarea Uniunii Europene (UE) cu Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) și cu țările membre ale acestuia.

Într-o perioadă de insecuritate și de provocări semnificative la adresa ordinii internaționale bazate pe norme, agravate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană și țările din Golf au de câștigat de pe urma unui parteneriat mai puternic și mai strategic care se întinde pe o serie de domenii-cheie. Trebuie să colaborăm mai strâns în ceea ce privește stabilitatea în Golf și în Orientul Mijlociu, amenințările la adresa securității globale; securitatea energetică, schimbările climatice și tranziția ecologică, digitalizarea, comerțul și investițiile. De asemenea, trebuie să consolidăm contactele dintre studenți, cercetători, întreprinderi și cetățeni“, a declarat Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell.

Un parteneriat consolidat este benefic atât pentru UE, cât și pentru partenerii din Golf, UE fiind cea mai mare piață unică din lume, lider în domeniul cercetării și inovării, un actor important în materie de securitate în regiunea Golfului și principalul actor în ceea ce privește provocările globale, cum ar fi schimbările climatice și digitalizarea. Global Gateway al UE oferă un cadru dinamic pentru cooperarea cu partenerii din CCG în vederea promovării investițiilor durabile în regiunea extinsă a Orientului Mijlociu, precum și în Africa.

Țările CCG sunt economii dinamice și reprezintă o importantă poartă de acces între Europa, Asia și Africa. Acestea sunt furnizori de încredere de gaze naturale lichefiate și dispun de unele dintre cele mai bune resurse solare și eoliene din lume, a căror dezvoltare poate fi esențială pentru punerea în aplicare a strategiilor reciproce în vederea îndeplinirii angajamentelor privind clima, precum și a obiectivelor economice.

În calitate de apărător ferm al multilateralismului și al transformării sociale, inclusiv al drepturilor omului și al egalității de gen, UE va continua să promoveze dialogul politic cu țările din Golf pe aceste teme.

O cooperare și schimburi sporite între UE și țările CCG vor fi, în cele din urmă, benefice și pentru populația din ambele regiuni. O cooperare inter-culturală mai strânsă, mobilitatea tinerilor și a studenților, cooperarea și schimburile în domeniul învățământului superior vor îmbunătăți înțelegerea și încrederea reciprocă. Iar aceste exemple nu sunt exhaustive.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

În aplauzele Parlamentului European, Maia Sandu a cerut o decizie politică pentru candidatura R. Moldova la UE: Este luminița de la capătul tunelului, farul care ne ghidează în această furtună cumplită

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut miercuri un discurs istoric în plenul Parlamentului European, fiind pentru prima dată când un șef al statului moldovean se adresează eurodeputaților, unde a pledat pentru acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE și ancorarea Republicii Moldova în marea familie europeană din care valoric face parte și definind o astfel de decizie ca fiind “luminița de la capătul tunelului”.

“Am ales aderarea la UE ca un drum spre prosperitate și pace. Un drum pe care merită să facem fiecare pas. Acordarea statului de țară candidată pentru Republica Moldova este decizia cea mai bună. Noi aparținem de Uniunea Europeană, suntem o țară europeană, cu o limbă europeană, cu o istorie europeană și un sistem politic european. Cel puțin o treime dintre noi suntem cetățeni europeni”, a spus Sandu, într-un discurs susținut în hemiciclul Parlamentului European de la Bruxelles.

În aplauzele eurodeputaților, Maia Sandu le-a mulțumit acestora pentru susținerea acordată prin rezoluția votată recent pentru susținerea acordării statului de țară candidată și i-a îndemnat să pledeze în continuare cauza Moldovei.

 

“Vă mulțumesc că ați recunoscut alegerea europeană pe care am făcut-o. (…) Vreau să vă cer să deveniți ambasadorii Moldovei în țările dumneavoastră și să cereți factorilor de decizie să susțină Moldova pe acest drum pentru a rămâne parte a lumii libere și pentru a se alătura acestui proiect unic de pace în lume”, a spus ea, elogiind rolul Uniunii Europene de a crea cea mai lungă perioadă de pace din istoria Europei, de la înființarea sa.

“Nu suntem naivi să credem că această aderare se poate face peste noapte. Știm că procesul de aderare este unul lung și complex, dar nu încercăm să găsim scurtături. Pentru noi, aderarea trebuie să se facă pe meritocrație și pe rezultate și nu pe o secvențiere geografică. Respectăm acest principiu al meritelor”

În același timp, Sandu a pledat “pragmatism și “flexibilitate politică strategică” din partea statelor membre. 

“Perspectiva aderării la UE ar trimite cetățenilor din Moldova un semnal foarte puternic, și anume că Uniunea Europeană ne susține. Pentru, noi, acest statut de membru al UE este luminița de la capătul tunelului în acest moment atât de dificil. Un obiectiv clar și un mesaj politic puternic pentru a mobiliza pe toată lumea – societate, comunitate de afaceri, autorități – cu toții în jurul procesului de integrare europeană. Avem nevoie de o decizie politică care să reprezinte pentru Moldova farul care ne ghidează în această furtună cumplită“, a adăugat președinta Republicii Moldova.

“Uniunea Europeană a creat cea mai lung perioadă de pace din istoria Europei și o poate face din nou. Trebuie să extindem acest semn al păcii încă o dată pentru a găsi acel port sigur pentru care merită să luptăm”, a conchis ea, în aplauzele europarlamentarilor.

Sandu, o pro-europeană convinsă desemnată inclusiv “Personalitatea publică a anului 2021” de revista Emerging Europe, a devenit primul șef de stat al Republicii Moldova care s-a adresat plenului Parlamentului European și i-a urmat a în această ipostază președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a vorbit în plenul PE, prin videoconferință, în primele zile ale războiului declanșat de Rusia împotriva țării sale.

Maia Sandu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, unde s-a întâlnit deja cu președintele Consiliului European Charles Michel, căruia i-a transmis că “acordarea statutului de țară candidată Moldovei va reprezenta un semnal de încurajare și de sprijin”, dar și cu prim-ministrul Regatului Belgiei Alexander De Croo. Joi, președintele Maia Sandu se va întâlni, la Paris, cu Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze.

După discursul Maiei Sandu, eurodeputații vor dezbate raportul anual de evaluare privind Acordul de asociere UE-Republica Moldova, iar votul asupra acestuia va avea loc joi.

În calitate de țară învecinată cu Ucraina, Republica Moldova a fost deosebit de grav afectată de războiul în curs. Pe lângă faptul că a primit un număr mare de refugiați ucraineni, țara s-a confruntat și cu atacuri cibernetice și o serie recentă de incidente de securitate în Transnistria, regiunea separatistă sprijinită de Rusia.

Președinta R. Moldova se află la Bruxelles în timp ce țara sa așteaptă un aviz din partea Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE, transmisă la data de 3 martie.

Republica Moldova a finalizat, la 22 aprilie, completarea primei părți a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană pe care liderii țării – președinta Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița – l-au înmânat vineri ambasadorului Uniunii Europene în R. Moldova, în cadrul unei ceremonii organizate la Președinția de la Chișinău după ședința de constituire a Comisiei pentru integrare europeană condusă de șefa statului.

La data de 12 mai, Republica Moldova a transmis și a doua parte a chestionarului de aderare la UE.

Totodată, la precedenta sesiune plenară din perioada 2-5 mai, Parlamentul European a solicitat statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

Avizul din partea Comisiei Europene și o poziție din partea statelor membre privind acordarea statutului de țări candidate la UE Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei sunt așteptate la summitul Consiliului European din 23-24 iunie.

Continue Reading

Facebook

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI10 hours ago

Marian-Jean Marinescu o compară pe Maia Sandu cu ”europenii fără îndoieli” precum ”Walesa, Havel, Kohl”: Moldovenii trebuie să știe că poarta către UE le este deschisă

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Președinta Parlamentului European, mesaj către ”prietena” Maia Sandu: Republica Moldova își are locul în familia europeană. Nu putem să ne dezamăgim vecinii care privesc spre Europa

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană prezintă planuri pentru un răspuns imediat al Uniunii care să abordeze nevoile de finanțare ale Ucrainei și reconstrucția sa pe termen mai lung

INTERNAȚIONAL11 hours ago

UE dezvăluie primul parteneriat strategic din istorie cu țările din Golf

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Maia Sandu, discurs istoric de la pupitrul Parlamentului European: Crimeea este Ucraina, Donbas este Ucraina, Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

În aplauzele Parlamentului European, Maia Sandu a cerut o decizie politică pentru candidatura R. Moldova la UE: Este luminița de la capătul tunelului, farul care ne ghidează în această furtună cumplită

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

UE își intensifică acțiunile de consolidare a capacităților de apărare și propune măsuri pentru a întări baza industrială și tehnologică a Europei

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană propune integrarea măsurilor REPowerEU în PNRR-urile României și ale celorlalte țări membre

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană a decis să ofere 248 milioane de euro pentru a ajuta 5 state membre, inclusiv România, să primească refugiați ucraineni

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

CE prezintă REPowerEU, un plan cuprinzător pentru reducerea rapidă a dependenței de combustibilii fosili din Rusia și pentru accelerarea tranziției ecologice

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Președinta Parlamentului European, mesaj către ”prietena” Maia Sandu: Republica Moldova își are locul în familia europeană. Nu putem să ne dezamăgim vecinii care privesc spre Europa

SUA15 hours ago

Premierul Greciei, discurs istoric în Congresul SUA: Nu vom accepta încălcarea suveranității și a drepturilor noastre teritoriale. Ultimul lucru de care are NATO nevoie este o altă sursă de instabilitate pe aripa de sud-est a Alianței

NATO19 hours ago

Finlanda și Suedia au depus oficial cererile de aderare la NATO, o schimbare majoră a arhitecturii de securitate în Europa după invazia Rusiei în Ucraina

U.E.2 days ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO3 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO3 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL4 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO4 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN6 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

Team2Share

Trending