Efectul Catalonia: regiunile italiene Lombardia și Veneto, care asigură 30% din PIB-ul țării, organizează astăzi un referendum pentru a cere mai multă autonomie

Regiunile italiene Lombardia și Veneto organizează duminică un referendum pentru a cere mai multă autonomie, cu o tentă particulară după cel privind secesiunea Cataloniei în Spania.

Plebiscitul, unul consultativ, este organizat la inițiativa președinților regiunilor Lombardia și Veneto, Roberto Maroni și Luca Zaia, membri ai Ligii Nordului (extrema dreaptă), relatează AFP, conform Agerpres.

”Doriți ca regiunea voastră să dispună de forme suplimentare și condiții particulare de autonomie ?”, aceasta este întrebarea la care alegătorii din Lombardia și Veneto sunt chemați să răspundă în cadrul referendumului, ce se va desfășura între orele locale 7:00-23:00 (5:00-21:00 GMT).

Sondajele dau un net avantaj taberei ”DA”, dar adevărata necunoscută o reprezintă participarea la referendum.

Contrar celui din Catalonia, acest referendum se înscrie în cadrul constituțional, care prevede posibilitatea pentru parlament de a atribui aceste forme de autonomie regiunilor care le solicită, a explicat pentru AFP Nicola Lupo, profesor de drept constituțional la Universitatea Luiss din Roma.

În cazul în care răspunsul “da” va fi predominant, Maroni și Zaia intenționează să-i ceară Romei mai multe competențe în infrastructură, sănătate sau educație, dar și puteri rezervate ale statului în materie de securitate și imigrație, teme dragi Ligii Nordului, dar care ar necesita o modificare a Constituției.

Veneto, cu 5 milioane de locuitori, și Lombardia, cu 10 milioane, se numără printre regiunile cele mai bogate ale Italiei, contribuind împreună la 30% din PIB-ul Italiei. Datoria pe cap de locuitor în cele două provincii este mică: 73 de euro pentru Lombardia, 219 de euro pentru Veneția, față de 407 euro media la nivel național.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.