Connect with us

INTERNAȚIONAL

Electoratul din Turcia, chemat la urne pentru a vota Parlamentul și președintele, în cadrul unor alegeri care l-ar putea înlătura pe Erdogan după două decenii petrecute la putere

Published

on

© Presidency of the Republic of Turkey

Turcia este invitată duminică la urne, în cadrul unui scrutin istoric în care trebuie să-și aleagă un nou Parlament și, potențial, un nou președinte. După aproape 20 de ani la putere, actualul lider Recep Tayyip Erdogan nu mai este favoritul incontestabil, fiind așteptată o luptă între acesta și contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu, informează Deutsche Welle.

Toate sondajele îl plasează în prezent pe Kilicdaroglu în frunte. Potrivit celor mai recente trei sondaje, Kilicdaroglu ar obține aproximativ 49% din totalul voturilor, în timp ce Erdogan ar obține aproximativ 45%. Politicianul ultranaționalist Sinan Ogan, care a intrat în cursă ca outsider, ar obține între 2% și 5% din voturi.

Totuși, aceste sondaje au fost realizate înainte ca un al patrulea candidat, Muharrem Ince, să se retragă din cursă la începutul acestei săptămâni. Retragerea sa ar putea avea un efect decisiv asupra rezultatului alegerilor. Se așteaptă ca majoritatea voturilor lui Ince să meargă către fostul său coleg de partid Kilicdaroglu, iar sondajele au indicat că Ince ar fi primit aproximativ 2% din voturi.

În cazul în care niciunul dintre candidați nu va reuși să obțină cel puțin 50% din voturi la primul tur de scrutin, viitorul președinte al Turciei va fi desemnat în cadrul unui tur de scrutin care va avea loc la 28 mai.

Îngrijorări legate de dezinformare și fraudarea scrutinului

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 64 de milioane de persoane sunt eligibile pentru a vota la viitoarele alegeri din Turcia. Aproximativ 3,5 milioane dintre aceștia locuiesc în străinătate. Numai în Germania, există 1,5 milioane de alegători eligibili, dintre care aproximativ 732.000 și-au exercitat deja acest drept.

Autoritățile turce au declarat că, în plus, aproximativ 167.000 de persoane cu rădăcini siriene și alți 66.000 de expatriați care trăiesc în Turcia sunt, de asemenea, eligibili pentru a vota. Cu excepția Partidului Democrat al Poporului (HDP), pro-kurd, toate partidele s-au înscris în cursă promițând să îi scoată pe refugiați din țară cât mai curând posibil.

Săptămâna trecută, Kilicdaroglu le-a cerut susținătorilor săi să nu sărbătorească în stradă în cazul în care va câștiga alegerile, de teama unor posibile ciocniri cu susținătorii violenți ai actualului guvern.

Opoziția a avertizat, de asemenea, alegătorii cu privire la dezinformările transmise în mod deliberat de cercurile guvernamentale. De-a lungul campaniei sale, Erdogan a acuzat în repetate rânduri opoziția de ”impietate”, ”susținere a terorismului” sau de a fi ”dirijată de teroriști”.

Recent, Suleyman Soylu, ministrul turc de interne și membru al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, a lansat ideea de a utiliza un sistem paralel cu cel al autorității electorale pentru numărarea voturilor, un proces care ar putea contribui la manipulări. Opoziția a alertat publicul cu privire la aceste planuri, care au fost, de asemenea, respinse de autoritățile electorale din Turcia.

Stoparea declinului democratic

Mai presus de toate, aceste alegeri se referă la viitorul sistemului politic al țării. Principala promisiune de campanie a opoziției este de a inversa eforturile depuse de Erdogan timp de un an pentru a consolida un sistem prezidențial și de a reveni la un sistem parlamentar.

Conform Constituției sale, Turcia este o democrație parlamentară încă de la fondarea sa în 1923. Însă dorința lui Erdogan a fost de a remodela această structură. În 2018, el a introdus un nou sistem prezidențial care a abolit funcția de prim-ministru și l-a făcut pe președinte șef al guvernului.

În noul sistem, președintele este ales direct de către popor o dată la cinci ani și i se acordă puteri extinse. De exemplu, președintele poate numi și demite miniștri la discreția sa și este, de asemenea, șeful cabinetului. Președintele poate emite decrete prezidențiale și are libertatea de a numi persoane pe anumite funcții în sectorul judiciar, financiar și educațional. Ofițerii cheie din serviciile secrete răspund, de asemenea, în fața președintelui.

Introducerea noului sistem prezidențial a eliminat, de asemenea, multe dintre mecanismele de checks and balances și, prin urmare, imparțialitatea.

Are Parlamentul turc vreo putere?

Chiar dacă, odată cu introducerea noului sistem prezidențial în 2018, numărul parlamentarilor a crescut de la 550 la 600 de legislatori, Erdogan a reușit să arunce parlamentul în zona de irelevanță. Parlamentul deține în continuare puterea de a delibera și de a adopta legi, dar AKP, aflat la putere, și-a folosit majoritatea pentru a bloca propunerile opoziției, impunându-și în același timp propria agendă.

Majoritatea AKP i-a permis, de asemenea, să respingă cererile opoziției de a crea comisii de anchetă în urma unor dezastre naturale, cum ar fi cutremurele devastatoare din martie, care au provocat zeci de mii de morți, sau a unor cazuri de corupție. În cele mai multe cazuri, guvernul nici măcar nu a răspuns la solicitările opoziției.

Ce alianțe s-au format?

Trei alianțe electorale vor juca un rol cheie în viitoarele alegeri: Alianța Populară condusă de Erdogan, Alianța Națiunii a celor șase partide din opoziție și Alianța de stânga “Muncă și Libertate” condusă de HDP.

În afară de AKP-ul lui Erdogan, Alianța Poporului include și Partidul Mișcării Naționaliste (MHP) și Partidul Marii Unități (BBP), ambele considerate ultranaționaliste. Recent, Noul Partid al Bunăstării (YRP), cu o viziune naționalistă și religioasă, s-a alăturat, de asemenea, alianței sale. Alianța lui Erdogan este susținută în continuare de Partidul Pro-Cauză Liberă (HÜDA-PAR), un partid islamist prokurd, care este activ în principal în zonele populate de kurzi din țară.

Alianța majoră care îl contestă pe Erdogan este formată din șase partide foarte diferite care îl susțin pe Kilicdaroglu. În calitate de candidat la președinție, acesta se bucură de un respect larg în rândul celor care critică actualul guvern. Chiar și Alianța Muncii și Libertății îl favorizează pe Kilicdaroglu, deși nu s-a alăturat alianței care îl susține.

Forța motrice din spatele Alianței Muncii și Libertății este HDP, care se află sub o presiune imensă de când a devenit al treilea partid ca mărime în Parlament.

Mii de membri ai săi sunt în prezent încarcerați pentru acuzații de terorism, conturile bancare ale partidului au fost înghețate și există un caz care trece prin instanțele superioare, cerând ca partidul însuși să fie interzis cu totul. Aproape toți primarii HDP care au fost aleși anterior au fost destituiți, iar fostul lider al partidului, Selahattin Demirtas, a fost ținut într-o închisoare de maximă securitate în ultimii șapte ani.

Dar acest lucru nu l-a împiedicat pe Demirtas să conducă o campanie de succes împotriva lui Erdogan și a guvernului său, îndemnând alegătorii kurzi să voteze în favoarea lui Kilicdaroglu.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Ambasada Israelului în România onorează memoria victimelor Holocaustului și reiterează obligația fiecăruia de a lupta împotriva urii, xenofobiei și antisemitismului

Published

on

© Ambasada Israelului în România - Facebook

Ambasadorul Israelului în România, Lior Ben Dor, a participat joi la un eveniment de comemorare a victimelor Holocaustului, organizat de către Complexul Educational Laude-Reut, alături de Goethe-Institut București, pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, ce are loc pe 27 ianuarie.

„Prezervarea memoriei este sursa rezilienței noastre. Nu putem uita Holocaustul și nici ceea ce a fost săvârșit împotriva noastră pe 7 octombrie. Poporul evreu a supraviețuit Holocaustului și suntem siguri că ne vom reface după acest război și îi vom învinge pe toți cei care amenință să ne distrugă”, a declarat Lior Ben Dor.

La evenimentul comemorativ au participat, de asemenea, elevi de liceu care au avut ocazia să asculte tulburătoarea poveste de viață a lui Octavian Fulop, ultimul supraviețuitor din București al lagărelor naziste. Octavian Fulop a fost deportat la Auschwitz-Birkenau când avea 13 ani și jumătate și a vorbit publicului despre experiențele terifiante pe care le-a trăit în lagăr.

„Libertatea nu vine de la sine, trebuie să lupți pentru ea. Fără libertate, nu există democrație, nu există educație”, a subliniat Octavian Fulop.

Ambasada Israelului în România a transmis că onorează memoria victimelor Holocaustului și reiterează obligația fiecăruia dintre noi de a lupta împotriva urii, xenofobiei, antisemitismului.

„Numai prin educație și prin consolidarea eforturilor comune în combaterea acestor fenomene distructive putem evita repetarea greșelilor trecutului, construind un viitor sigur pentru generațiile viitoare”, subliniază Ambasada Israelului în România.

Luna trecută, într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro, Octavian Fulop a povestit momentele cumplite prin care a trecut, de la restricții pentru comunitatea evreiască la deportarea în lagărul de la Auschwitz și de la tăcerea societății la manipularea acesteia de către diverși oameni, precum și faptul că a fost martor la exterminarea romilor care au fost „forțați cu câini, cu bâte și cu ciomage ca să intre în camioane să fie duși la crematoriu”.

„În România acum sunt alte condiții istorice. Suntem în NATO, în Uniunea Europeană. Alte valori, deocamdată“, a spus el, cu o voce lucidă, îmbrăcată deopotrivă în optimism și îngrijorare.

Citiți și: Olaf Scholz asigură comunitatea evreiască că Geramnia va menține vie memoria Holocaustului: Mă opun oricărui „cu mult timp în urmă”

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Uniunea Europeană ar putea lua în considerare ca Regatul Unit să se alăture unui acord comercial european, anunță Maros Sefcovic

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a declarat că Uniunea Europeană ar putea lua în considerare ca Regatul Unit să se alăture unui acord comercial european, după ce premierul britanic Keir Starmer și-a exprimat intenția de a relansa relațiile cu UE, informează EFE, potriviti Agerpres.

Sefcovic, care a fost responsabil de negocierile post-Brexit, a declarat miercuri seară pentru BBC că aderarea Regatului Unit la Convenția paneuromediteraneană (PEM) este „ceva ce am putea lua în considerare”.

Convenția PEM a fost adoptată în 2012 în vederea stabilirii unor reguli de origine comune și a cumulului între cele 25 de părți contractante PEM și UE pentru a facilita comerțul și a integra lanțurile de aprovizionare din zonă. Normele comune care permit aprovizionarea cu piese, ingrediente și materiale pentru lanțurile de producție din zeci de țări din Europa și Africa de Nord pentru a fi utilizate în comerțul fără taxe vamale.

Conservatorii nu au inclus PEM în acordul lor post-Brexit, dar unele întreprinderi au afirmat că acesta va ajuta Regatul Unit să se reintegreze în lanțurile de aprovizionare complexe care au fost afectate de barierele vamale.

În declarațiile pentru BBC, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Sefcovic a spus că ideea nu este încă „formulată cu precizie” și că „mingea este în terenul Regatului Unit”.

Guvernul britanic a început să consulte companiile cu privire la beneficiile schemei PEM și la modul în care aceasta ar putea ajuta la reducerea birocrației și la îmbunătățirea comerțului, potrivit BBC.

Comisarul european pentru comerț a spus că relațiile dintre Regatul Unit și UE traversează în mod clar o perioadă mai bună după venirea la putere a laburiștilor în iulie anul trecut.

Sefcovic a declarat, de asemenea, că ar trebui revizuit un acord veterinar la scară largă care a contribuit la reducerea fricțiunilor în comerțul cu produse agricole și alimentare.

Tratarea exporturilor de produse alimentare și agricole ale Regatului Unit în cadrul pieței unice ar însemna „să avem aceleași reguli și să le actualizăm simultan, noi numim acest lucru aliniere dinamică”, a spus el.

Pe lângă relațiile cu Regatul Unit, Sefcovic a recunoscut că UE trebuie să fie „extrem de prudentă și responsabilă” în abordarea comerțului cu administrația Trump de la Washington, dar a declarat că este dispus să negocieze.

Prim-ministrul britanic are programat să participe luna viitoare la un summit UE axat pe apărare și securitate.

În noiembrie, premierul Keir Starmer menționa că Marea Britanie dorește să aibă relații bune cu toți aliații săi, fie că este vorba de UE, fie că este vorba de SUA conduse de Donald Trump.

De altfel, oficialul britanic și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au semnat de curând o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summituri bilaterale.

Obiectivul lui Starmer este mai conturat, și anume acela de a relansa relațiile cu Uniunea Europeană, inclusiv printr-un pact de securitate.

Continue Reading

NATO

Criticat la Davos de omul lui Trump că Europa și Olanda nu plătesc pentru apărare, Mark Rutte admite că “problema este Europa”: NATO nu se poate apăra în 4-5 ani dacă rămânem la 2% din PIB

Published

on

© NATO/ Flickr

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a admis că președintele american Donald Trump are dreptate absolută atunci când solicită aliaților europeni să cheltuiască mai mult pentru apărare, însă s-a confruntat cu critici din partea unuia dintre cei mai apropiați oameni din anturajul liderului de la Casa Albă.

“Are dreptate, desigur, că problema nu este SUA și că problema este Europa”, a declarat Rutte, joi, la un mic dejun de discuție despre Ucraina la Forumul Economic Mondial de la Davos, după ce unul dintre apropiații lui Trump, Richard Grenell, l-a criticat cu privire la cheltuielile de apărare ale Olandei și la propriul său bilanț când era prim-ministru olandez, relatează Politico Europe.

© US State Department

Grenell, în prezent trimisul prezidențial al lui Trump pentru “misiuni speciale” și fost ambasador al Statelor Unite în Germania, a declarat joi că NATO nu ar trebui să accepte Ucraina în alianța militară transatlantică decât dacă membrii săi încep să atingă țintele de cheltuieli de apărare.

“Secretarul general al NATO vorbește despre aderarea Ucrainei la NATO. Poporul american este cel care plătește pentru apărare. Nu puteți cere poporului american să extindă umbrela NATO atunci când membrii actuali nu își plătesc partea lor echitabilă, iar acest lucru include olandezii, care trebuie să se implice”, a declarat Grenell în cadrul panelului de la Davos, într-o intervenție video din Los Angeles Los Angeles.

“Și astfel, când […] avem lideri care vor vorbi despre tot mai mult, trebuie să ne asigurăm că acei lideri cheltuiesc suma corectă de bani”, a adăugat el.

Ucraina, care este atacată de ani de zile de forțele președintelui rus Vladimir Putin, a presat fără succes NATO pentru a fi admisă în grup.

Atunci când Rutte era prim-ministru olandez, Țările de Jos nu reușeau în mod regulat să îndeplinească obiectivul NATO de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Aceasta nu este singura critică adusă noului secretar general al Alianței. O investigație semnată de Reuters publicată săptămâna trecută arată că guvernul olandez exclude din raportările publice miliarde de euro din vânzările companiei tehnologice ASML către China, o decizie luată în perioada în care Mark Rutte încă era prim-ministru al Olandei. NATO definește China, încă din 2019 când Trump era la Casa Albă, drept “provocare sistemică”, iar limbajul diplomatic al Alianței la adresa Beijing-ului a căpătat accente grave mai departe.

Imediat după inaugurarea celui de-al doilea mandat al lui Trump la Casa Albă, Mark Rutte a precizat că aliații vor crește “turația cheltuielilor și producției de apărare”

Totuși, fostul premier olandez a fost unul dintre puținii lideri europeni care au menținut o relație bună cu Trump în primul mandat prezidențial al acestuia, mulți considerându-l “șoptitorul lui Trump” și utilizând acest aspect ca argument pentru numirea sa în fruntea Alianței după un deceniu cu Jens Stoltenberg la cârmă.

Vorbind la Davos, Mark Rutte i-a dat dreptate lui Trump. 

“El a simțit că, practic, SUA primește o afacere proastă și că Europa, practic, își finanțează modelul social, sistemul de sănătate, sistemul de pensii în timp ce noi suntem subfinanțați în domeniul apărării. Problema, desigur, este că nu suntem încă toți la acel 2 %. Aceasta este problema nr. 1. Problema nr. 2 este că 2 % nu este nici pe departe suficient. În ceea ce vă privește, nu este aproape suficient. (…) Acum suntem în siguranță, dar NATO nu este capabil să se apere în 4 sau 5 ani dacă rămânem la 2% acum”, a spus Rutte.

Afirmațiile sale sunt un propriu ecou a ceea ce a declarat în fața Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare ale Parlamentului European, unde a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare

În prima conferință de presă din acest an, Donald Trump a declarat că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor, însă Rutte consideră că obiectivul final al cheltuielilor NATO ar putea fi în jur de 3,6 sau 3,7 % din PIB. 

O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare. În ceea ce o privește, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.

Polonia și Lituania sunt primele țări care și-au asumate ținte de aproximativ 5% din PIB pentru apărare.

Între timp, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru prosperitate și strategie industrială, Stéphane Séjourné, a declarat luni, în ajunul ceremoniei de învestire a celui de-al 47-lea președinta al SUA, că este de acord că Europa trebuie să investească mai mult în capacitățile sale de apărare, dar a susținut că ar fi imposibil să facă acest lucru dacă Donald Trump lansează un război comercial cu Europa.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.5 hours ago

Olaf Scholz: Vom aminti fiecărei noi generații responsabilitatea sa permanentă de a nu accepta nicio relativizare a tragediei istorice a Holocaustului

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Tanczos Barna trasează prioritățile de finanțare pentru fiecare domeniu în parte: Investițiile vor depăși 7% din PIB pentru a susține creșterea economică și dezvoltarea țării

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților: În România, Strategia de digitalizare în sănătate va reduce timpul de așteptare pentru pacienți

ROMÂNIA6 hours ago

UE a aprobat înscrierea vinului Jidvei în Registrul denumirilor de origine protejată

U.E.6 hours ago

Franța, Germania, România și alte opt state UE denunță interferențele Rusiei și ale actorilor pro-Kremlin: Trebuie să le expunem, să furnizăm fapte și adevărul și să sprijinim presa independentă

ROMÂNIA6 hours ago

MApN: Presa rusă dezinformează cu privire la atacurile executate de propriile forțe în proximitatea granițelor României cu Ucraina

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 hours ago

Cine sunt eurodeputații români care vor activa în cele patru noi Comisii ale PE pentru securitate, sănătate, democrație și criza locuințelor

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE7 hours ago

Secretariatul General al Guvernului a găzduit evaluarea OCDE privind modul în care România a implementat recomandările organizației în domeniul guvernanței corporative

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

PE condamnă utilizarea de către Rusia a dezinformării pentru a-și justifica războiul din Ucraina

U.E.7 hours ago

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Roxana Mînzatu pledează pentru o inteligență artificială ”centrată pe om, bazată pe egalitate, drepturi sociale” și ancorată în ”valorile europene”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

INTERNAȚIONAL2 days ago

Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

CHINA2 days ago

Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”

SUA3 days ago

Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou

SUA3 days ago

Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii

ROMÂNIA1 week ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA1 week ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA1 week ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA1 week ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

Trending