Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Elena Basescu (PDL, PPE): reînființarea școlilor profesionale și liceelor tehnice va scădea rata șomajului

Published

on

In cadrul Parlamentului European a avut loc ieri, 1 februarie, o Audiere Publica pe tema lipsei locurilor de munca in randul tinerilor. La aceasta audiere au participat mai multi membri ai Grupului Partidului Popular European, printre care Vice-Presedinta Parlamentului European Roberta Angelili MEP, Mario Mauro MEP, Elena Basescu MEP, Carlo Fidanza MEP si Georgios Papanikolaou MEP.

Europarlamentarul Elena Basescu (PDL, PPE) a declarat:

“Tara mea se confrunta cu o rata a somajului in randul tinerilor de 24%. Fenomenul este alarmant la nivelul intregii Uniuni, agravandu-se din cauza crizei. Printre solutiile pe care eu le consider potrivite pentru a raspunde acestei situatii se numara: reinfiintarea scolilor profesionale si liceelor tehnice, sprijinirea tinerilor antreprenori si luarea de masuri pentru a diminua rata abandonului scolar.

Voi incepe cu prima solutie pe care am mentionat-o si va voi spune ca in urma cu 15 ani existau aproximativ 200 de licee agricole in Romania, iar astazi nu mai sunt decat 22. Reducerea numarului lor are loc in conditiile in care in Romania 35% din populatia activa lucreaza in agricultura. De aceea, desfiintarea scolilor de specialitate in ultimii ani reprezinta, dupa parerea mea, o parte a problemei. Tinerii s-au indreptat in numar mare catre universitati, ceea ce a dus la o inflatie de diplome, mai ales in domenii ca Drept si Economie. Nu spun ca este un lucru rau, dar uneori e nevoie de muncitori  ca tamplari, electricieni, instalatori si nu-i mai poti gasi astazi in randul populatiei tinere. Cred ca aceasta situatie reprezinta un semnal de alarma. Avem o solutie pentru aceasta problema in Romania. Prin reforma sistemului de invatamant, s-a decis reinfiintarea scolilor profesionale si liceelor tehnice incepand cu anul scolar 2012-2013. Elevii care le vor urma vor avea un contract de stagiu obligatoriu, iar angajatorii vor putea selecta viitorii angajati dintre cei mai buni stagiari, luandu-si angajamentul de a-i pastra pentru o perioada de timp. Astfel, va fi asigurata integrarea lor pe piata muncii. Deci elevii vor avea posibilitatea de a face practica, dar si oportunitati viitoare de angajare, la sfarsitul pregatirii lor.

A doua solutie pe care am mentionat-o este stimularea si sprijinirea tinerilor antreprenori. As vrea sa salut aici deciziile Consiliului European de luni. Cred ca este foarte oportun ca fondurile europene sa fie folosite pentru a sprijini crearea de IMM-uri, in special de catre tineri. Salut, de asemenea, initiativa de a folosi fondurile europene neangajate ca garantie pentru obtinerea de credite bancare de catre tinerii antreprenori. Pentru Romania, care are dificultati in absorbtia fondurilor europene, aceste masuri vor fi si mai folositoare. De altfel, Guvernul roman are un proiect propriu pentru sprijinirea tinerilor antreprenori. Prin programul “IMM-uri pentru tineri”, lansat in 2011, tinerii sub 35 de ani pot beneficia de credite de pana la 10000 de euro pentru a-si lansa propria afacere si a crea, astfel, alte locuri de  munca. Pana acum, 800 de tineri au beneficiat de acest program, reusind sa creeze aproximativ 1500 de locuri de munca. In Romania, numai 1 din 100 de tineri este antreprenor, fata de 1 din 4 in Polonia, Ungaria sau Cehia. In cifre, aceste IMM-uri au potentialul de a crea 300 000 de noi locuri de munca, ceea ce ar duce la o crestere a PIB cu 4,26%, in perioada 2012-2016. O alta măsura importanta luata de Guvernul nostru a fost reducerea birocrației. In loc de doua saptamani pentru lansarea unei afaceri proprii, acum sunt necesare doar trei zile. Acesta este un pas cu adevărat important pentru crearea de noi locuri de munca.

 

A treia solutie despre care va vorbeam este reducerea ratei abandonului scolar. Romania se confrunta cu aceasta problema si din cauza ca are cea mai mare comunitate roma din Uniunea Europeana, care este mai vulnerabila la riscul de a opri timpuriu scolarizarea. Guvernul nostru a elaborat mai multe proiecte si programe pentru sustinerea tinerilor romi. Unele dintre ele beneficiaza de sprijinul Comisiei, folosind fonduri europene. Deci sunt facuti pasi pentru remedierea situatiei, dar este necesara si vointa populatiei roma de a nu abandona scoala. Ei trebuie sa inteleaga ca educatia este singura solutie de a intra mai tarziu pe piata muncii, daca nu, sansele lor vor fi diminuate.

 

O alta problema cu care ne confruntam este mobilitatea lucratorilor. Si am acum ocazia de a multumi Italiei pentru ca a ridicat restrictiile pentru lucratorii romani, deoarece libera circulatie a lucratorilor poate fi foarte utila pentru solutionarea dezechilibrelor de pe piata muncii. Ca sa va dau un exemplu, sunt tari unde e nevoie de ingineri si altele unde sunt mii de ingineri in somaj. Deci trebuie sa facem in asa fel incat cererea sa se intalneasca cu oferta. O alta problema cu care se confrunta Romania este recunoasterea calificarilor profesionale, iar acest subiect este direct legat de libera circulatie a lucratorilor.

Cred ca solutia la nivelul Uniunii Europene este de a promova si sprijini mobilitatea lucratorilor, pentru ca acesta este un element cheie de raspuns la criza actuala si are mare importanta pentru statele cele mai nou intrate in  Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria.”

Sursa foto: roncea.ro

Eugen Tomac

Eugen Tomac a depus petiția prin care cere Parlamentului European să intervină în procesul deschis la CJUE pentru acceptarea României în Schengen

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a depus la Bruxelles petiția prin care solicită Parlamentului European să intervină, din calitate de reclamant privilegiat, în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului Uniunii Europene, ca urmare a opoziției Austriei și Olandei față de aderarea României la spațiul Schengen.

”Pentru că doar determinarea noastră, a românilor, ne poate face dreptate, am mai făcut un pas în demersul pe care l-am inițiat la Curtea de Justiție a UE în chestiunea Schengen. Ieri am depus, la Bruxelles, petiția prin care cerem Parlamentului European să intervină, în calitate de reclamant privilegiat, în procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a precizat Tomac într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a depus împreună cu documentele necesare și dovada celor peste 50.000 de semnături adunate în favoarea acestei inițiative.

”Parlamentul European, în calitate de reclamant privilegiat, are forța necesară pentru a ne ajuta să câștigăm acest proces atât de important pentru noi. Nu am fost singur. I-am avut alături, în mod simbolic, pe toți cei peste 50.000 de români care au semnat petiția. Le mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte”, a completat eurodeputatul.

El le-a mulțumit colegilor din Partidul Mișcarea Populară pentru ”efortul și mobilizarea din ultimele luni. Îi mulțumesc și colegului meu, europarlamentarului Vlad Botoș pentru că a fost ieri alături de noi”.

”România merită în Schengen și sunt convins că vom reuși să ne câștigăm acest drept ce ne-a fost refuzat timp de aproape 12 ani!”, a conchis Eugen Tomac.

Întrucât consideră că României și românilor li s-a făcut o nedreptate în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, Eugen Tomac a lansat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care nu anulează însă demersurile diplomatice.

Pentru ca demersul său să capete forță este nevoie ca Parlamentul European să intervină din calitatea de reclamant privilegiat în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE, astfel că eurodeputatul a lansat o companie de strângere de semnături în acest sens.

România trebuie să intre în spațiul Schengen cât mai curând posibil, anul acesta, a fost răspunsul oferit recent de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrisorii înaintate de Eugen Tomac.

Tot recent, Comisia Europeană a prezentat cel de-al doilea raport privind starea Schengen în care a solicitat din nou Consiliului Uniunii Europene să ”consolideze în continuare unitatea europeană” prin acceptarea aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Raportul va servi drept bază pentru discuțiile politice și pentru orientarea în cadrul Consiliului Schengen din 8 iunie 2023.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputații propun reforme pentru protejarea instituțiilor democratice și a integrității Parlamentului European

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Presupusele încercări de influențare a eurodeputaților au scos la iveală, pe lângă alte aspecte, și lacune în regulamentul intern al Parlamentului European, susține Comisia specială pentru ingerințe străine.

Încercările de ingerință sunt un „fenomen larg răspândit care trebuie combătut cât mai energic posibil”, avertizează deputații europeni, exprimându-și „profundul șoc și condamnarea pentru acuzațiile de corupție, spălare de bani și participare la o organizație criminală” formulate împotriva a trei eurodeputați, a unui fost europarlamentar și a unui asistent parlamentar.

Comisia a identificat „numeroase lacune în normele de integritate și transparență ale Parlamentului” și solicită ca propunerea în 14 puncte a președintei Metsola de reformare a normelor Parlamentului să fie transpusă în acțiuni concrete cât mai curând posibil.

Consolidarea sistemului de denunțare a neregulilor și clarificarea normelor privind conflictele de interese

Într-un raport adoptat joi de Comisia specială pentru ingerințe străine cu 25 de voturi pentru, unul împotrivă și cinci abțineri, deputații solicită o revizuire rapidă a codului de conduită al deputaților, inclusiv în ceea ce privește sancțiunile. Acesta ar trebui să protejeze mai eficient avertizorii și să clarifice normele privind conflictele de interese. De asemenea, ei cer introducerea declarațiilor de avere.

Este necesară îmbunătățirea regulilor actuale de divulgare a valorii veniturilor secundare obținute, a descrierii funcției pe care o deține un eurodeputat și a clienților în numele cărora deputații lucrează contra cost. Deputații europeni propun, de asemenea, introducerea unei interdicții pentru deputații care dețin locuri de muncă secundare plătite de state terțe cu risc ridicat sau entități dependente.

Deși dialogul dintre reprezentanții grupurilor de interese și factorii de decizie rămâne o „parte vitală a democrației europene”, mijloacele inadecvate de influențare, mita și alte infracțiuni penale sunt inacceptabile, subliniază aceștia.

Îngreunarea recrutării de către actorii străini cu risc ridicat a foștilor europarlamentari

Deputații europeni cer ca respectarea perioadei de retragere de șase luni pentru foștii deputați europeni să fie monitorizată de noul organism de etică al UE. Parlamentul ar trebui să introducă un sistem de monitorizare și norme pentru revocarea accesului foștilor eurodeputați care fac lobby în numele țărilor cu risc ridicat dincolo de perioada de retragere.

Consolidarea culturii de securitate ca protecție împotriva ingerințelor străine

Deputații europeni remarcă faptul că țări precum „Qatar, Maroc, dar și China, Rusia, Emiratele Arabe Unite (EAU), Serbia și Turcia au investit masiv în eforturile de lobby la Bruxelles și spun că interferența străină „nu trebuie să rămână fără consecințe pentru țara în cauză”. Orice propunere legislativă sau nelegislativă privind cooperarea cu aceste autorități de stat, inclusiv finanțarea UE, ar trebui suspendată, păstrând în același timp fondurile pentru organizațiile societății civile și mass-media independente, precum și asistența umanitară.

În cele din urmă, domeniul de aplicare și monitorizarea Registrului de transparență ar trebui să se extindă, în timp ce toți deputații europeni ar trebui să fie obligați să declare întâlnirile programate cu reprezentanți de interese, inclusiv cele cu reprezentanți diplomatici din țări din afara UE. Rapoartele Parlamentului ar trebui să enumere întâlnirile relevante, excluzându-le pe cele cu persoane a căror securitate poate fi pusă în pericol.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi: Adoptarea Legii privind refacerea stocului de muniție este o prioritate pentru UE

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), salută adoptarea, ieri, într-o proporție covârșitoare, a poziției Parlamentului European față de propunerea legislativă a Comisiei Europene privind creșterea producției de muniție în UE.

„Parlamentul European a votat adoptarea poziției sale față de propunerea legislativă a Comisiei Europene privind creșterea producției de muniție. Este o legislație cu o importanță deosebită pentru țările membre UE, dar și pentru Ucraina. Odată adoptată forma finală, ne va permite urgentarea ajutorului logistic pentru armata ucrainiană, cât și refacerea stocului armatelor statelor membre UE. Salut această decizie luată astazi de Parlamentul European, într-o proporție covârșitoare, cu 446 voturi”, scrie eurodeputatul Cristian Bușoi, într-un comunicat publicat pe Facebook.

Ca președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European și conducător al negocierilor cu Consilul UE, Cristian Bușoi transmite că va începe discuțiile „cât mai repede pentru a ne armoniza și a ajunge la un punct comun, astfel încât, în cel mai scurt timp să avem această legislatie funcțională”. „Consider că este o prioritate a noastră, a tuturor țărilor membre UE!”, adaugă eurodeputatul.

Acesta mai spune că „este vital să avem mecanismele necesare pentru a asigura disponibilitatea acestor produse din domeniul Apărării țărilor membre UE, cum la fel de important este să ne consolidăm industria de apărare europeană”. „Un lucru de bază în conceptul de descurajare este să ai instrumentele și pregătirea necesară pentru a face față în orice situație”.

De aceea, votul dat ieri în Parlamentul European este „extrem de important, iar în perioada următoare vom accelera la maximum negocierile cu Consiliul UE, pentru adoptarea acestui act, care ne va face mai puternici și ne va oferi un grad de siguranță și mai mare!”, explică președintele ITRE.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL24 mins ago

Șeful Pentagonului afirmă că “Indo-Pacificul este zona de interes numărul 1 a armatei SUA”: China reprezintă cea mai mare provocare

ROMÂNIA47 mins ago

SUA și România găzduiesc la Washington o reuniune a “Rețelei de puncte de contact pentru femei, pace și securitate”, un forum transregional al Agenției ONU pentru emanciparea femeilor

MEDIU20 hours ago

Ziua Mondială a Mediului. Klaus Iohannis: România a aderat recent la Coaliția de înaltă ambiție pentru a stopa poluarea cu plastic

NATO21 hours ago

Klaus Iohannis participă marți la summitul “București 9” din Slovacia: Pe agendă, consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Dorin Recean: Suntem recunoscători României pentru susţinerea şi contribuţia la organizarea excelentă a summitului CPE Moldova

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului. Suma de 10.000 de euro aferentă premiului, donată de șeful statului Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din București

ROMÂNIA2 days ago

Jean-Claude Juncker: Klaus Iohannis este unul dintre acei oameni de stat din Europa Centrală care vor avea un impact dincolo de timpul lor

ROMÂNIA2 days ago

Bogdan Aurescu, la ceremonia de învestire a lui Erdogan: România și Turcia au obiectivul transformării regiunii Mării Negre într-un spaţiu al păcii, stabilităţii şi creşterii economice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Civic German la Düsseldorf: Românii sunt pro-europeni convinși. Aderarea la Schengen ar fi un semnal important pe fondul creșterii euroscepticismului în Europa

INTERNAȚIONAL3 days ago

România, reprezentată de Bogdan Aurescu la ceremonia de învestire a lui Erdogan: Suntem parteneri strategici și aliați apropiați în NATO

MAREA BRITANIE4 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO5 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA5 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO2 weeks ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending