In cadrul Parlamentului European a avut loc ieri, 1 februarie, o Audiere Publica pe tema lipsei locurilor de munca in randul tinerilor. La aceasta audiere au participat mai multi membri ai Grupului Partidului Popular European, printre care Vice-Presedinta Parlamentului European Roberta Angelili MEP, Mario Mauro MEP, Elena Basescu MEP, Carlo Fidanza MEP si Georgios Papanikolaou MEP.
Europarlamentarul Elena Basescu (PDL, PPE) a declarat:
“Tara mea se confrunta cu o rata a somajului in randul tinerilor de 24%. Fenomenul este alarmant la nivelul intregii Uniuni, agravandu-se din cauza crizei. Printre solutiile pe care eu le consider potrivite pentru a raspunde acestei situatii se numara: reinfiintarea scolilor profesionale si liceelor tehnice, sprijinirea tinerilor antreprenori si luarea de masuri pentru a diminua rata abandonului scolar.
Voi incepe cu prima solutie pe care am mentionat-o si va voi spune ca in urma cu 15 ani existau aproximativ 200 de licee agricole in Romania, iar astazi nu mai sunt decat 22. Reducerea numarului lor are loc in conditiile in care in Romania 35% din populatia activa lucreaza in agricultura. De aceea, desfiintarea scolilor de specialitate in ultimii ani reprezinta, dupa parerea mea, o parte a problemei. Tinerii s-au indreptat in numar mare catre universitati, ceea ce a dus la o inflatie de diplome, mai ales in domenii ca Drept si Economie. Nu spun ca este un lucru rau, dar uneori e nevoie de muncitori ca tamplari, electricieni, instalatori si nu-i mai poti gasi astazi in randul populatiei tinere. Cred ca aceasta situatie reprezinta un semnal de alarma. Avem o solutie pentru aceasta problema in Romania. Prin reforma sistemului de invatamant, s-a decis reinfiintarea scolilor profesionale si liceelor tehnice incepand cu anul scolar 2012-2013. Elevii care le vor urma vor avea un contract de stagiu obligatoriu, iar angajatorii vor putea selecta viitorii angajati dintre cei mai buni stagiari, luandu-si angajamentul de a-i pastra pentru o perioada de timp. Astfel, va fi asigurata integrarea lor pe piata muncii. Deci elevii vor avea posibilitatea de a face practica, dar si oportunitati viitoare de angajare, la sfarsitul pregatirii lor.
A doua solutie pe care am mentionat-o este stimularea si sprijinirea tinerilor antreprenori. As vrea sa salut aici deciziile Consiliului European de luni. Cred ca este foarte oportun ca fondurile europene sa fie folosite pentru a sprijini crearea de IMM-uri, in special de catre tineri. Salut, de asemenea, initiativa de a folosi fondurile europene neangajate ca garantie pentru obtinerea de credite bancare de catre tinerii antreprenori. Pentru Romania, care are dificultati in absorbtia fondurilor europene, aceste masuri vor fi si mai folositoare. De altfel, Guvernul roman are un proiect propriu pentru sprijinirea tinerilor antreprenori. Prin programul “IMM-uri pentru tineri”, lansat in 2011, tinerii sub 35 de ani pot beneficia de credite de pana la 10000 de euro pentru a-si lansa propria afacere si a crea, astfel, alte locuri de munca. Pana acum, 800 de tineri au beneficiat de acest program, reusind sa creeze aproximativ 1500 de locuri de munca. In Romania, numai 1 din 100 de tineri este antreprenor, fata de 1 din 4 in Polonia, Ungaria sau Cehia. In cifre, aceste IMM-uri au potentialul de a crea 300 000 de noi locuri de munca, ceea ce ar duce la o crestere a PIB cu 4,26%, in perioada 2012-2016. O alta măsura importanta luata de Guvernul nostru a fost reducerea birocrației. In loc de doua saptamani pentru lansarea unei afaceri proprii, acum sunt necesare doar trei zile. Acesta este un pas cu adevărat important pentru crearea de noi locuri de munca.
A treia solutie despre care va vorbeam este reducerea ratei abandonului scolar. Romania se confrunta cu aceasta problema si din cauza ca are cea mai mare comunitate roma din Uniunea Europeana, care este mai vulnerabila la riscul de a opri timpuriu scolarizarea. Guvernul nostru a elaborat mai multe proiecte si programe pentru sustinerea tinerilor romi. Unele dintre ele beneficiaza de sprijinul Comisiei, folosind fonduri europene. Deci sunt facuti pasi pentru remedierea situatiei, dar este necesara si vointa populatiei roma de a nu abandona scoala. Ei trebuie sa inteleaga ca educatia este singura solutie de a intra mai tarziu pe piata muncii, daca nu, sansele lor vor fi diminuate.
O alta problema cu care ne confruntam este mobilitatea lucratorilor. Si am acum ocazia de a multumi Italiei pentru ca a ridicat restrictiile pentru lucratorii romani, deoarece libera circulatie a lucratorilor poate fi foarte utila pentru solutionarea dezechilibrelor de pe piata muncii. Ca sa va dau un exemplu, sunt tari unde e nevoie de ingineri si altele unde sunt mii de ingineri in somaj. Deci trebuie sa facem in asa fel incat cererea sa se intalneasca cu oferta. O alta problema cu care se confrunta Romania este recunoasterea calificarilor profesionale, iar acest subiect este direct legat de libera circulatie a lucratorilor.
Cred ca solutia la nivelul Uniunii Europene este de a promova si sprijini mobilitatea lucratorilor, pentru ca acesta este un element cheie de raspuns la criza actuala si are mare importanta pentru statele cele mai nou intrate in Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria.”
Sursa foto: roncea.ro