Eliminarea conținutului cu caracter terorist de pe internet. Consiliul UE a adoptat o poziție de negociere privind noile norme de prevenire a diseminării

Uniunea Europeană face eforturi suplimentare pentru a împiedica teroriștii să utilizeze internetul pentru a radicaliza, a recruta și a instiga la violență. Consiliul UE a aprobat astăzi poziția sa de negociere cu privire la regulamentul propus privind prevenirea difuzării online a conținutului terorist.

„Conținutul online al terorismului a jucat un rol cheie în aproape orice atac terorist pe care l-am văzut în Europa. Este obligația noastră să protejăm cât mai eficient cetățenii noștri, prin acest acord dorim să transmitem un semnal puternic companiilor de internet cu privire la urgența abordând această problemă”, a declarat Herbert Kickl, ministrul de Interne al Austriei.

Regulile propuse cuprind faptul că este necesară instituirea unui termen obligatoriu din punct de vedere juridic de o oră pentru eliminarea respectivului conținut în urma unui ordin de eliminare a conținutului emis de autoritățile naționale competente. De asemenea, există o obligație de diligență, pentru toate platformele, de a se asigura că nu sunt utilizate în mod abuziv pentru difuzarea de conținut online cu caracter terorist. În funcție de riscul difuzării de conținut cu caracter terorist prin intermediul platformelor lor, furnizorii de servicii vor avea obligația, de asemenea, de a lua măsuri proactive, cum ar fi utilizarea unor instrumente noi, prin care să își protejeze mai bine platformele și utilizatorii de abuzurile de natură teroristă. Furnizorii de servicii care nu respectă, în mod sistematic, ordinele de eliminare a conținutului de acest tip pe care le primesc s-ar putea confrunta cu sancțiuni financiare de până la 4 % din cifra de afaceri globală corespunzătoare ultimului exercițiu financiar.

În baza acestui mandat, președinția Consiliului UE va începe negocierile cu Parlamentul European odată ce acesta și-a adoptat poziția. România preia de la 1 ianuarie 2019 Preşedinţia Consiliului UE, iar Ministerul Afacerilor Interne va coordona componenta de afaceri interne a Consiliului JAI.

Reuniunea Consiliului JAI care se desfăşoară joi la Bruxelles este ultima sub egida Preşedinţiei austriece, urmând ca de la 1 ianuarie 2019 până la 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene să fie deţinută de România, informează MAI.

„Programul asumat de MAI pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 este prezentat la Bruxelles de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, şi are printre priorităţi consolidarea securităţii interne a Uniunii, gestionarea frontierelor externe, migraţia şi combaterea radicalizării on-line, se arată în comunicat.

„Un aspect foarte important în domeniul migraţiei şi gestionării frontierelor externe este reprezentat de întărirea rolului Frontex, ceea ce înseamnă sporirea capabilităţilor umane şi logistice pe care statele membre le pun la dispoziţia acestei agenţii europene. Alte dosare pe care Ministerul Afacerilor Interne din România le va trata cu prioritate pe timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE sunt cele reprezentate de combaterea conţinutului terorist din mediul on-line şi dezvoltarea la nivelul UE a principiului community policing”, precizează MAI.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.