Connect with us

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Emil Boc: Cluj-Napoca, inclus de Comitetul European al Regiunilor pe harta orașelor UE care aduc un impact climatic pozitiv

Published

on

© Emil Boc / Facebook

Orașul Cluj-Napoca a fost inclus de Comitetul European al Regiunilor pe harta modelelor de bune practici europene în proiecte cu impact asupra schimbărilor climatice, a anunțat primarul Emil Boc, marți seară, într-o postare pe Facebook.

“Orașul nostru este dat exemplu alături de alte orașe din Uniunea Europeană în raportul interactiv prezentat online de Comitetul European al Regiunilor. Clujul apare pe Harta E.U. Green Deal datorită proiectelor cu finanțare europeană de modernizare a flotei de transport public, investițiilor în autobuze electrice și strategiei de a avea o flotă de transport în comun integral electrică. De asemenea, Cluj-Napoca e recunoscut în harta proiectelor locale care contribuie la un impact climatic pozitiv prin faptul că devine un oraș din ce în ce mai “verde”, a spus Boc.

Raportul poate fi consultat aici.

 

În total, în raportul realizat de CoR apar patru exemple din România – din orașul Cluj-Napoca, din orașul Roman, din orașul Suceava și din județul Neamț.

Cluj-Napoca a fost primul oraș din România care a folosit autobuze electrice, iar în 2014-220 a investit peste 100 de milioane de euro în transportul public datorită sprijinului acordat de UE și Elveția. Scopul orașului este acum ca toate mijloacele de transport în comun să fie electrice până în 2030. În același timp, Cluj-Napoca are o strategie de planificare spațială și urbană pentru a promova ciclismul, mersul pe jos și utilizarea mașinilor electrice private.

Creșterea dimensiunii spațiilor verzi se află pe agenda strategică a administrației. În următorii 10 ani, Cluj-Napoca speră să adauge 120 de hectare de parcuri și 100.000 de copaci peisajului său urban. Cluj-Napoca crede în acțiunea zilnică și locală pentru a atinge obiective globale, cum ar fi atenuarea schimbărilor climatice.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

CoR, mesaj către comisarul european pentru egalitate: Comunitățile locale sunt în prima linie privind promovarea egalității de șanse

Published

on

© Apostolos Tzitzikostas/ Twitter

Liderii locali și regionali au subliniat în cadrul unei dezbateri cu comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, că Uniunea egalității se bazează pe munca din teren a comunităților locale.

Potrivit unui comunicat al Comitetului European al Regiunilor, reunit în sesiune plenară înainte de Ziua Europei și lansarea Conferinței privind viitorul Europei, politicienii locali și regionali din întreaga Europă au salutat includerea perspectivelor de egalitate în toate politicile, programele și legislația UE.  

Aceștia au subliniat că comunitățile locale se află în prima linie în ceea ce privește promovarea egalității de șanse și protejarea grupurilor vulnerabile și a minorităților și au condamnat orice persecuție a minorităților.

CoR a subliniat, de asemenea, că ”realizarea unei veritabile Uniuni a egalității necesită mai mult sprijin financiar și politic din partea UE și a statelor membre pentru a pune în aplicare politicile de egalitate, de incluziune și de combatere a discriminării la nivel local și regional”.

”Lupta împotriva discriminării și promovarea egalității reprezintă o responsabilitate partajată care necesită eforturi comune și determinarea din partea tuturor instituțiilor UE. Vom obține progrese doar dacă doar dacă autoritățile locale și regionale vor fi tratate ca parteneri strategici în punerea în aplicare și monitorizarea pachetului <<Uniunea egalității>>”, a transmis comisarul european pentru Egalitate, Helena Dalli.

”Egalitatea reprezintă una dintre valorile fundamentale ale UE. Din păcate, pandemia de COVID-19 a evidențiat și accentuat inegalitățile existente și discriminarea, afectând  în mod disproporționat comunitățile marginale. Trebuie să continuăm să combatem discriminarea structurala și stereotipurile pentru a ne asigura că procesul politic decizional ține cont de nevoile tuturor membrilor societăților noastre. În calitate de lideri locali, este datori noastră să promovăm egalitatea la nivel local și regional”, a precizat președintele CoR, Apostolos Tzitzikostas.

La începutul lunii martie, Comisia Europeană a prezentat o Strategie ambițioasă privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030), pentru a asigura participarea lor deplină în societate, în condiții de egalitate cu celelalte persoane din UE și din afara acesteia, în conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care prevăd că egalitatea și nediscriminarea sunt pietrele de temelie ale politicilor UE.

Persoanele cu handicap au dreptul de a lua parte la toate domeniile vieții, la fel ca toți ceilalți cetățeni. Deși în deceniile din urmă s-au înregistrat progrese legate de accesul la asistență medicală, la educație, la ocuparea forței de muncă, la activitățile recreative și la participarea la viața politică, persistă multe obstacole.

Noua strategie se bazează pe cea precedentă, și anume Strategia europeană 2010-2020 pentru persoanele cu handicap, și contribuie la implementarea Pilonului european al drepturilor sociale, care servește drept busolă politicilor sociale și în materie de ocupare a forței de muncă din Europa și cu privire la care Comisia va adopta un plan de acțiune în această săptămână.

Strategia sprijină punerea în aplicare de către UE și a statelor sale membre a Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap la nivel UE și național.

După cum a anunțat președinta von der Leyen, Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030) contribuie la construirea Uniunii egalității, alături de Strategia 2020-2025 pentru egalitatea LGBTIQPlanul de acțiune al UE de combatere a rasismului pentru perioada 2020-2025Strategia europeană 2020-2025 privind egalitatea de gen și Cadrul strategic al UE privind romii.

Continue Reading

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Summitul Social de la Porto: Liderii locali și regionali cer președinției portugheze a Consiliului să sprijine o redresare echitabilă și să promoveze implicarea autorităților locale în planurile naționale

Published

on

Liderii locali și regionali îi cer premierului portughez António Costa a cărui țară asigură președinția rotativă a Consiliului, să sprijine o redresare echitabilă din punct de vedere social în UE și să promoveze implicarea autorităților locale în planurile naționale, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Summitul social de la Porto trebuie să afirme un angajament ferm față de Pilonul european al drepturilor sociale și față de obiectivele principale ale acestuia, implicând toate nivelurile de guvernare.

Prim-ministrul portughez António Costa a luat cuvântul miercuri, 5 mai, în sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor (CoR) pentru a prezenta prioritățile Președinției portugheze a Consiliului UE și pentru a discuta cu reprezentanții orașelor și regiunilor din UE în vederea Summitului social de la Porto, care va avea loc la sfârșitul săptămânii.

Membrii CoR au subliniat că toate nivelurile de guvernare trebuie să colaboreze pentru a atinge obiectivele Pilonului european al drepturilor sociale și pentru a asigura o redresare echitabilă în urma crizei Covid-19 în întreaga Europă, respectând principiul coeziunii ca valoare fundamentală în UE. Aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de lipsa unei trimiteri la dimensiunea regională și locală în proiectul Declarației de la Porto și au solicitat Președinției portugheze să promoveze implicarea deplină a autorităților locale și regionale în pregătirea și punerea în aplicare a planurilor naționale de redresare și de reziliență.

Prim-ministrul portughez António Costa a declarat:

„Comitetul Regiunilor reprezintă nivelul local și cel european reunite într-unul singur. Prin urmare, este un partener-cheie pentru succesul redresării echitabile, ecologice și digitale a Europei. Știm cu toții că redresarea va fi un succes la nivelul Uniunii doar dacă va fi un succes la nivel local. Iar acest lucru va fi posibil doar printr-o implementare descentralizată, care să permită o execuție rapidă și eficientă a fondurilor disponibile și, în același timp, să garanteze un răspuns în conformitate cu nevoile structurii economice a regiunilor și orașelor, precum și cu așteptările cetățenilor noștri. Este timpul să transformăm principiile Pilonului european al drepturilor sociale în acțiuni și să ne asigurăm că acestea sprijină Uniunea în realizarea obiectivelor sale strategice, în special a tranziției verzi și digitale. Fără redresare economică și o creștere solidă a locurilor de muncă decente nu există nici coeziune socială, nici coeziune teritorială.”

Apostolos Tzitzikostas, președintele Comitetului European al Regiunilor, a declarat:

„Îi mulțumesc prim-ministrului Costa – el însuși un lider regional și fost membru al Comitetului nostru – pentru că și-a adus contribuția neprețuită la plenara noastră. Regiunile și municipalitățile sunt esențiale în construirea unei Europe sociale puternice și rezistente, care va garanta că tranziția ecologică și cea digitală sunt echitabile și care va facilita redresarea după criza COVID-19. În acest sens, punerea în aplicare efectivă a Pilonului european al drepturilor sociale poate avea succes numai dacă toate nivelurile de guvernare, de la cel european la cel local, lucrează împreună, respectând principiul subsidiarității active. Summitul social de la Porto de la sfârșitul săptămânii va fi un moment decisiv și nu putem înțelege de ce proiectul de declarație nu face nicio referire la dimensiunea locală și regională. Având în vedere că Președinția portugheză a solicitat Comitetului European al Regiunilor să lucreze la o sesizare pe această temă, contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru a reflecta acest lucru în declarația finală. Statele membre și instituțiile europene ar trebui să implice autoritățile locale și regionale în pregătirea planurilor naționale de redresare și de reziliență și să se asigure că acestea sunt orientate spre crearea de locuri de muncă, consolidarea rezilienței sociale, protejarea celor mai vulnerabili și asigurarea egalității de șanse pentru toți. Trebuie să garantăm că UE oferă soluții concrete la problemele oamenilor pe teren.”

Prim-vicepreședintele CoR, Vasco Cordeiro, care va conduce delegația CoR la Porto, a declarat:

„Lupta împotriva pandemiei COVID-19 și efectele acesteia reprezintă un semnal de alarmă care ne reamintește tuturor că este nevoie de o Europă mai puternică și mai echitabilă. Este mai important ca oricând să lucrăm la punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale. Summitul social de la Porto va sublinia cât de importante sunt toate nivelurile de guvernanță pentru atingerea obiectivelor sale.”

Președinția portugheză a Consiliului a solicitat CoR să își aducă contribuția privind dimensiunea locală și regională a Pilonului european al drepturilor sociale. Avizul prezentat miercuri subliniază faptul că punerea efectivă în aplicare a Pilonului este extrem de importantă și poate avea succes numai dacă sunt implicate toate nivelurile de guvernanță, de la cel european la cel local, respectând principiul subsidiarității active. De asemenea, se solicită îmbunătățirea monitorizării la nivel sub-național prin intermediul unui tablou de bord social regional, pentru a se asigura că Pilonul social este pus în aplicare la toate nivelurile și că investițiile regionale sunt orientate spre realizarea principiilor acestuia.

Prim-vicepreședintele Vasco Cordeiro și președintele Comisiei SEDEC, Anne Karjalainen, vor reprezenta CoR la conferința la nivel înalt a Summitului social de la Porto, care va avea loc vineri. Dl Cordeiro va interveni în cadrul panelului “Munca și ocuparea forței de muncă”, care va avea loc la 7 mai, între orele 15:00-17:00 (GMT).

Continue Reading

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Liderii locali din UE, pregătiți să colaboreze cu Parlamentul European pentru a comunica mai bine despre Europa pe teren și pentru a intensifica cooperarea în cadrul Conferinței privind viitorul Europei

Published

on

© European Union / Giedre Daugelaite

Liderii locali din UE sunt pregătiți să colaboreze cu Parlamentul European pentru a comunica mai bine despre Europa pe teren și pentru a intensifica cooperarea în cadrul Conferinței privind viitorul Europei, potrivit unui comunicat de presă transmis caleaeuropeana.ro.

Vicepreședintele Parlamentului European pentru politica de informare, presă și relații cu cetățenii, Othmar Karas, și vicepreședintele pentru relația cu Comitetul European al Regiunilor (CoR), Klára Dobrev, s-au alăturat membrilor Biroului CoR pentru a dezbate modul în care se poate comunica mai bine activitatea și realizările UE către cetățenii din regiunile, orașele și satele din întreaga Europă. De asemenea, aceștia au discutat despre cum pot contribui la Conferința privind viitorul UE și cum pot intensifica cooperarea dintre cele două instituții unice ale UE care reunesc aleși.

„În calitate de președinți regionali și primari locali, putem oferi încrederea și expertiza noastră pe teren și capacitatea noastră de a ajunge la comunitățile din întreaga Europă. Suntem pregătiți să ne consolidăm cooperarea cu Parlamentul European prin organizarea în comun a unor dialoguri locale pentru a contribui la Conferința privind viitorul Europei. De asemenea, analizăm modalitățile de a crea sinergii concrete între proiectul-pilot al PE “Construirea Europei alături de entitățile locale” (BELE) și viitoarea rețea de consilieri locali și regionali ai UE, care va fi înființată de Comitetul nostru. Pe baza acordului de cooperare dintre cele două instituții, dorim să colaborăm în vederea identificării unor acțiuni comune concrete, capabile să explice valoarea adăugată a Uniunii Europene”, a declarat Apostolos Tzitzikostas, președintele CoR.

„Apreciez foarte mult dezbaterea cu membrii Biroului Comitetului Regiunilor, deoarece este deosebit de constructivă. Trebuie să existe o abordare deschisă cu privire la Conferința privind viitorul Europei. Nu trebuie să ne temem de posibilele rezultate, înainte de a începe discuțiile. Dacă este necesară o modificare a Tratatelor europene pentru a da Europei posibilitatea de a acționa mai rapid și pentru a consolida încrederea cetățenilor, ar trebui să lucrăm în acest sens. Este sarcina noastră, ca politicieni, să obținem majorități pentru politicile care sunt corecte și necesare. Trebuie să ne implicăm profund în dialogul cu cetățenii europeni. În primul rând, aceștia pot participa pe platforma noastră digitală și îi vom încuraja să facă acest lucru. Dar, în al doilea rând, este de o importanță crucială să dezbatem cu cetățenii față în față. Nimeni nu se află într-o poziție mai bună pentru a face acest lucru și mai aproape de cetățeni decât membrii CoR, primarii, reprezentanții autorităților locale și regionale și noi, membrii Parlamentului European”, a declarat Othmar Karas, vicepreședinte al Parlamentului European.

Vicepreședintele Klára Dobrev a adăugat: „Conferința viitoare privind viitorul Europei are o miză mult mai mare decât majoritatea deliberărilor noastre. Rezultatul conferinței va fi decisiv pentru a stabili dacă Europa va rămâne o putere globală sau dacă se va reduce la un câmp de joc continuu între șefii egoiști ai guvernelor naționale. Este în joc nu mai puțin decât viitorul copiilor și nepoților noștri. În mod inevitabil, este esențial ca discursurile despre viitorul Europei să fie mai cuprinzătoare și mai ospitaliere ca niciodată. Comitetul Regiunilor este adevăratul reprezentant al tuturor regiunilor din întreaga Uniune Europeană. Din acest motiv, am constatat cu satisfacție, în cadrul recentei reuniuni a Biroului său, că și Comitetul Regiunilor dorește să joace un rol proeminent în discuțiile europene despre viitorul Europei. Responsabilitatea noastră este enormă. Dacă dorim să le aducem rezultate cetățenilor noștri europeni, trebuie să le oferim idei valoroase despre viitorul nostru comun. Parteneriatul Comitetului Regiunilor în acest exercițiu ne va spori foarte mult perspectivele!”.

Discuția a avut loc înainte de sesiunea plenară a CoR, care găzduiește dezbateri la nivel înalt și pe tema Conferinței privind viitorul Europei. La 5 mai, autoritățile regionale și locale au dezbătut cu António Costa, prim-ministrul Portugaliei, și cu președintele Parlamentului European, David Sassoli, în timp ce, la 7 mai, Herman Van Rompuy, fostul președinte al Consiliului European, va discuta cu membrii CoR despre contribuția Comitetului la Conferința privind viitorul Europei, în calitatea sa de președinte al Grupului la nivel înalt pentru democrație europeană, creat recent de CoR.

La 9 mai, CoR va organiza o dezbatere locală la Strasbourg pentru a marca dimensiunea teritorială a Conferinței. Evenimentul, organizat împreună cu principalele asociații regionale și locale franceze, va permite liderilor regionali și locali să discute cu cetățenii despre modul în care se poate aduce Conferința în regiunile, orașele și satele din întreaga Europă. La evenimentul local vor participa, printre alții, Dubravka Šuica, comisarul european pentru democrație și demografie, Guy Verhofstadt, copreședinte al Comitetului executiv al Conferinței privind viitorul Europei, și Ana Paula Zacarias, secretar de stat portughez pentru afaceri europene.

 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Cristian Bușoi16 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, consideră că viitorul Europei depinde de inovare: Bugetul record pentru programul Orizont Europa, dovada că ne pasă de Uniunea pe care o vom lăsa moștenire

NATO16 hours ago

Bogdan Aurescu, despre prezența militară a Rusiei în regiune: România nu se simte amenințată. Marea Neagră e parţial şi un “lac” NATO

Corina Crețu16 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu cere mai multă transparență din partea Guvernului privind folosirea fondurilor europene în domeniul sănătății

NATO16 hours ago

Șeful diplomației SUA, prima vizită în Europa de Est: Președintele Ucrainei îi cere lui Antony Blinken sprijinul SUA pentru a obține planul de acțiune de aderare la NATO

ROMÂNIA17 hours ago

Ludovic Orban: Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, unul dintre pilonii de bază ai politicii externe

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR17 hours ago

CoR, mesaj către comisarul european pentru egalitate: Comunitățile locale sunt în prima linie privind promovarea egalității de șanse

EVENIMENTE17 hours ago

“Sibiul pune umărul pentru Europa”. Consiliul Județean Sibiu organizează pe 9 mai, de Ziua Europei, Summit-ul Muzical al Vaccinării, unde cetățenii se pot imuniza împotriva COVID-19

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

CE lansează o nouă Strategie privind mijloacele terapeutice pentru tratarea COVID-19: 142 de milioane de euro pentru dezvoltarea medicamentelor eficiente

INTERNAȚIONAL18 hours ago

OMS recunoaște că în primele luni ale pandemiei de COVID-19 a avut o reacție lentă cu privire la emiterea de recomandări şi adoptarea de măsuri

U.E.19 hours ago

Eurostat: România, printre statele membre UE în care au crescut vânzările cu amănuntul în luna martie

CHINA1 week ago

Josep Borrell semnalează UE să se pregătească pentru ”o perioadă lungă și dificilă” în relațiile cu Rusia, observându-se o ”tendință îngrijorătoare” de a se comporta ”ca și când am fi un adversar”

ROMÂNIA1 week ago

CNCAV: O nouă tranșă de vaccinuri Johnson&Johnson și Moderna a ajuns în România

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită ca testarea în scopul obținerii adeverinței electronice verzi să fie gratuită: Este nevoie și de testare pentru funcționarea normală a activităților

MAREA BRITANIE1 week ago

Parlamentul European a aprobat acordul comercial și de cooperare între UE și Regatul Unit, cel mai ambițios tratat încheiat vreodată de Uniune cu o țară terță

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Viitorul și prosperitatea Europei depind de cercetare și inovare, cu ajutorul cărora vom deveni mai rezilienți în fața crizelor viitoare

U.E.2 weeks ago

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, întâlnire la Paris cu omologul francez, Emmanuel Macron: Trebuie să făurim noi înșine viitorul UE dacă nu dorim să devenim jucăria politicii globale

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul ucrainean despre ”necesitatea identificării de soluții durabile” pentru drepturile minorității române din Ucraina

FONDURI EUROPENE2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: PNRR este în negociere, nu a fost refuzat de Comisia Europeană. Este vorba de a remodela ce avem noi în planul de redresare şi rezilienţă

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Summitul privind clima. Joe Biden le cere liderilor lumii să se unească în lupta împotriva schimbărilor climatice: America s-a întors. Trebuie să trecem la acţiune noi toţi, în pas accelerat

ROMÂNIA2 weeks ago

Ioana Mihăilă a anunțat care sunt prioritățile mandatului său de ministru al Sănătății: Atragerea de fonduri europene, creşterea accesului la servicii medicale de bază şi reforma managementului

Advertisement
Advertisement

Trending