Emilian Pavel, eurodeputat PSD,S&D, salută decizia SUA de a recunoaște oficial Ierusalimul capitala Israelului

Emilian Pavel, deputat european, consideră că decizia SUA de arecunoaște capitala Israelului la Ierusalim este una bună, în pofida criticilor din ultima perioadă.

Sursă foto: www.facebook.com/Emilian Pavel

Într-un interviu acordat Calea Europeană, Pavel, membru al Delegației din PE pentru relația cu Israel, a declarat în privința ultimelor evoluții din Israel: “Nu sunt un fan Donald Trump, dar dacă ne uităm de la Bush senior, Clinton, Bush junior, Obama, iar acum Trump, toți președinții SUA au spus că vor muta capitala la Ierusalim. Problema este că acest lucru chiar se întâmplă. Cred că este bine așa deoarece în acest conflict nu se înaintează deloc. Trebuie respectată decizia ONU care spune clar: capitala este la Ierusalim și soluția a două state. Două state cu aceeași capitală, la Ierusalim. Este un semnal dat de Statele Unite ale Americii că se merge către respectarea deciziei ONU din anii 1960. Cred că și România poate face acest pas, dar, nu trebuie să fim neaparat primii.”

În luna decembrie, liderul de la Casa Albă a anunțat că Statele Unite vor recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și vor muta ambasada de la Tel Aviv în Orașul Sfânt.

Preşedintele Trump a afirmat că „a eliminat (problema) Ierusalimului, cea mai dificilă parte a negocierilor, de pe agenda acestor negocieri, dar pentru acest fapt, Israelul ar fi trebuit să plătească mai mult” – prezentând decizia ce i-a făcut pe palestinieni să renunţe la aceste negocieri, drept un moment pozitiv în procesul de pace.

În trecut, premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a exprimat în trecut deschiderea față de soluția a doua state, dar în 2015 a afirmat că nu va exista un stat palestinian atâta vreme cât el va fi la conducere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.