INTERNAȚIONAL
Emiratele Arabe Unite îl sprijină pe Emmanuel Macron: Justificarea violenței și politizării în numele Profetului, inacceptabilă
Published
3 years agoon

Emiratele Arabe Unite îl sprijină pe președintele francez Emmanuel Macron în controversa privind caricaturile Profetului Mahomed, care a inflamat lumea musulmană în ultimele săptămâni, după ce șeful de la Élysée a apărat public dreptul la libera exprimare, în ciuda violențelor care au șocat Franța, transmite AFP, preluat de Agerpres.
Într-un interviu publicat luni de cotidianul german Die Welt, ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, Anwar Gargash, a respins ideea potrivit căreia Emmanuel Macron ar fi exprimat un mesaj de excludere a musulmanilor.
„Trebuie să ascultaţi ceea ce a spus cu adevărat Macron în discursul său, el nu vrea o ghetoizare a musulmanilor în Occident şi are perfectă dreptate”, a spus oficialul arab. Mai mult, șeful diplomației din Emirate a susținut că musulmanii trebuie să se integreze mai bine şi statul francez este îndreptăţit să caute modalităţi de a realiza acest lucru în timp ce luptă împotriva radicalismului şi a excluziunii comunitare.
De asemenea, prințul moștenitor al Emiratului Abu Dhabi, Mohammed bin Sultan bin Zayed Al Nahyan, a condamnat atacurile teroriste care au zguduit Franța recent și a reiterat că astfel de acte contravin învățăturilor și principiilor tuturor religiilor divine care îndeamnă la pace, toleranță și iubire, precum și la respectarea sanctității vieții umane, într-o convorbire telefonică cu președintele Emmanuel Macron, transmite Agenția de Presă a Emiratelor.
Acesta a subliniat respingerea totală a discursurilor care incită la ură, care dăunează relațiilor interumane și sentimentelor a milioane de oameni și care îi alimentează pe cei cu gânduri extremiste, respingând categoric orice justificare pentru violență și terorism. Totodată, Șeicul Mohamed a subliniat că, într-adevăr, Profetul reprezintă imaginea supremă a sanctității în rândul musulmanilor, însă justificarea violenței și politizării pornind de la acest lucru este inacceptabilă.
Nu în ultimul rând, liderul din Emirate a subliniat că relațiile dintre oameni ar trebui să fie bazate pe comunicarea interculturală și respect reciproc, lăudând legăturile istorice și culturale adânc înrădăcinate dintre Franța și lumea arabă.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”
“Un gigant al istoriei”: Franța, Germania, UE, Rusia, China, Japonia și Ucraina l-au omagiat pe Henry Kissinger, decedat la vârsta de 100 de ani
Macron îi găzduiește marți pe președintele Consiliului European și pe prim-miniștrii Olandei, Portugaliei, Estoniei și Luxemburgului pentru a discuta viitoarea agendă strategică a UE
Colaborarea cu China este vitală pentru a pune capăt războiului din Ucraina, evidențiază ministrul francez de Externe: Contăm pe vigilența Beijingului împotriva oricărui sprijin acordat Rusiei
Emmanuel Macron se declară ”hotărât” să obțină eliberarea ostaticilor francezi reținuți de Hamas: Suntem implicați alături de mediatori
Franța este în favoarea unor controale mai stricte asupra ajutorului UE pentru palestinieni, pentru a evita ca banii să ajungă în mâinile Hamas
SUA
Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”
Published
6 hours agoon
December 4, 2023By
Teodora Ion
Casa Albă i-a atenționat pe liderii Congresului că timpul se scurge pentru aprobarea asistenței suplimentare pentru Ucraina, trăgând un semnal de alarmă asupra faptului că victoriile Kievului pe câmpul de luptă riscă să fie puse în pericol, informează Politico Europe.
În scrisorile trimise luni liderilor partidelor din Camera Reprezentanților și din Senat, directoarea Casei Albe pentru Buget, Shalanda Young, a avertizat că lipsa de acțiune până la sfârșitul anului cu privire la un nou ajutor destinat Kievului amenință să ”îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”.
”Vreau să fiu clar: fără o acțiune a Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziționa mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane. Nu există un vas magic cu fonduri disponibile pentru a face față acestui moment. Nu mai avem bani – și aproape că nu mai avem timp”, a scris Young, director al Biroului de Management și Buget.
Scrisori similare au fost trimise și președintelui Camerei Reprezentanților Mike Johnson, liderului minorității din Cameră Hakeem Jeffries, liderului majorității din Senat Chuck Schumer și liderului minorității Mitch McConnell.
Semnalul acesta de alarmă este ultimul care vine din partea unor oficiali de rang înalt, în timp ce administrația face presiuni pentru ca cererea de finanțare de urgență de 61,4 miliarde de dolari a președintelui Joe Biden pentru Ucraina să primească undă verde.
Propunerea face parte dintr-un pachet suplimentar de 106 miliarde de dolari pe care Biden l-a trimis legislatorilor în octombrie pentru fonduri suplimentare pentru Ucraina, Israel, Pacific și granița dintre SUA și Mexic.
Presiunea Casei Albe vine, de asemenea, în contextul în care Senatul se pregătește de un vot important asupra pachetului de sprijin. Schumer intenționează să organizeze un vot asupra propunerii lui Biden în această săptămână în Senat.
Dar republicanii din Cameră și Senat au insistat ca banii suplimentari pentru Ucraina să fie condiționat de modificări ale politicii de securitate la frontieră.
Parlamentarii au la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a ajunge la un acord și a-l trimite spre aprobarea președintelui Biden înainte de sfârșitul anului.
Dacă liderii din Congres vor amâna aprobarea ajutorului pentru Ucraina pentru anul viitor, există riscul ca acest sprijin să intre în malaxorul discuțiilor privind finanțarea guvernului.
SUA
Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state
Published
8 hours agoon
December 4, 2023By
Teodora Ion
Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a discutat telefonic cu președintele israelian Isaac Herzog despre situația din Cisiordania, reiterând preocupările Statelor Unite cu privire la ”măsurile care ar putea duce la escaladarea tensiunilor, inclusiv violența extremistă a coloniștilor”.
Conform unui comunicat al Casei Albe, aceasta a avut discuții cu mai mulți lideri arabi pe tema conflictului dintre Israel și Hamas, convorbiri prilejuite de vizita în Dubai.
”Vicepreședinta a reiterat sprijinul ferm al SUA pentru dreptul Israelului la autoapărare și a discutat cu președintele Herzog despre ultimele evoluții din Gaza”, detaliază Casa Albă.
Kamala Harris a avut o discuție telefonică și cu liderul palestinian Mahmoud Abbas căruia i-a reiterat sprijinul SUA pentru ”poporul palestinian și dreptul acestuia la securitate, demnitate și autodeterminare”.
Ea ”a subliniat angajamentul SUA față de o soluție cu două state și a afirmat că poporul palestinian trebuie să aibă un orizont politic clar”.
În urma acestor discuții, consilierul pentru securitate națională al vicepreședintei SUA, Phil Gordon, va călători în Israel și în Cisiordania în această săptămână pentru discuții suplimentare.
Dialogul a avut loc în contextul în care în Statele Unite există din ce în ce mai mari preocupări legate viața civililor palestinieni, fapt reliefat prin recentele declarații ale secretarului american al Apărării, Lloyd Austin.
Fostul general de infanterie, care a luptat mai ales în Irak şi Afganistan şi a condus lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), a explicat, în cursul unui discurs la Forumul privind apărarea naţională de la Institutul Reagan, în California, că a învăţat ”unul sau două lucruri despre lupta urbană”, informează Agerpres.
”Lecţia de ţinut minte este că nu eşti asigurat să câştigi un război urban dacă nu protejezi civilii. Lecţia este că nu poţi câştiga un război urban decât dacă protejezi civilii”, a subliniat el.
Atacurile aeriene și operațiunea terestră ale Israelului s-au soldat cu decesul a mai bine de 11,000 de palestinieni, dintre care 4,500 de copii, conform Autorității Palestiniene.
Asaltul Israelului asupra teritoriului palestinian dens populat a dus la o criză umanitară după ce Tel Aviv-ul a tăiat alimentarea cu apă, cu combustibil, cu electricitate și cu alimente pentru cei 2,2 milioane de palestinieni. Acțiunile Israelului reprezintă un răspuns la atacul Hamasului din 7 octombrie, în urma căruia 1,200 de persoane au murit, iar alte 240 au fost luate ostatice.
MAREA BRITANIE
David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”
Published
9 hours agoon
December 4, 2023
Ministrul britanic de externe David Cameron, fost prim-ministru readus luna trecută la guvernare, va vizita Washingtonul începând de miercuri, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”, a precizat duminică Ministerul de Externe într-un comunicat, informează AFP, preluat de Agerpres.
Cameron, care a fost prim-ministru conservator între 2010 și 2016, a fost numit în fruntea diplomației britanice la 13 noiembrie, în contextul în care actualul premier Rishi Sunak și-a remaniat echipa ministerială.
El urmează să ajungă miercuri în capitala SUA, unde se va întâlni cu „membri-cheie ai administrației Biden, inclusiv cu secretarul de stat Antony Blinken, precum și cu personalități republicane și democrate din Congres”, a precizat Ministerul de Externe.
În centrul discuției lui Cameron se va afla „sprijinul acordat Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii rusești și eforturile pentru detensionarea tensiunilor din Orientul Mijlociu”, a adăugat ministerul.
Cameron a efectuat prima sa călătorie în străinătate în noua sa funcție în Ucraina, la doar câteva zile după ce a fost numit.
În timp ce se afla la Kiev, el a promis că Londra va „continua să vă ofere sprijinul moral, sprijinul diplomatic, sprijinul economic, dar mai ales sprijinul militar, de care aveți nevoie… oricât timp va fi nevoie”.
Concrete & Design Solutions

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Schengen: Germania va prelungi controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a combate migrația ilegală

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”
- U.E.1 week ago
European Tech Alliance prezintă manifestul privind viitorul politicii digitale a Europei: Avem nevoie de o strategie tehnologică ambițioasă a UE pentru a stimula competitivitatea, bazată pe reguli inteligente și pe o concurență mai echitabilă
- CONSILIUL UE1 week ago
UE creează Punctul unic de acces european la informații ale companiilor pentru investitori: Consiliul Uniunii Europene a adoptat regulamentul
- MEDIU6 days ago
Klaus Iohannis reprezintă România la COP28 în Dubai, unde va susține un discurs, va promova inițiativa “Net Zero Nuclear” și va marca alăturarea României la Alianţa Solară Internaţională