CHINA
Emmanuel Macron a discutat cu Xi Jinping despre tensiunile comerciale și războaiele din Ucraina și Gaza: Companiile noastre au nevoie de condiții de concurență echitabilă în ambele țări
Published
4 weeks agoon
By
Teodora Ion
Președintele francez Emmanuel Macron a discutat joi cu președintele chinez Xi Jinping despre tensiunile comerciale și războaiele din Ucraina și Gaza, informează Politico Europe.
Macron i-a cerut lui Xi să acorde companiilor franceze un acces mai mare pe piața chineză și să nu impună tarife producătorilor francezi de coniac, care sunt ținta unei anchete comerciale chineze în curs.
”Investițiile chineze sunt binevenite în Franța. Dar companiile noastre au nevoie de condiții de concurență echitabilă în ambele noastre țări”, a scris Macron într-o postare pe rețelele sociale.
”Am convenit să avansăm cât mai rapid cu putință în problema coniacului, care este esențială pentru producătorii noștri”, a adăugat el.
Săptămâna trecută, ministrul economiei, Eric Lombard, a ridicat, de asemenea, problema cu vicepremierul chinez He Lifeng în timpul unei întâlniri la Paris. Discuția lor de șase ore nu a condus la o rezolvare a disputei legate de coniac, He subliniind că autoritățile chineze vor decide asupra fondului cazului.
Ancheta privind alcoolul este văzută în general ca o răzbunare pentru a pedepsi Franța pentru că a fost principalul sponsor al tarifelor UE impuse în octombrie anul trecut asupra mașinilor electrice chinezești. Aceasta ar trebui să se încheie în iulie.
Macron se va deplasa săptămâna viitoare în Vietnam, Indonezia și Singapore, într-o vizită pe care un oficial de la Elysee a descris-o ca fiind o oportunitate de a-și spori influența în regiunea Indo-Pacific, într-un moment în care ”China devine din ce în ce mai agresivă, în special în disputele comerciale și teritoriale”.
De asemenea, Macron s-a angajat să colaboreze cu China pentru a ajunge la o ”încetare imediată și necondiționată a focului” în Ucraina.
Făcând apel la pace și securitate în Orientul Mijlociu, Macron a declarat că Franța și China vor lucra împreună la pregătirea unei conferințe care va avea loc în iunie la New York pentru o soluție cu două state.
La rândul său, președintele chinez Xi Jinping a declarat că țara sa este pregătită ”să lucreze cot la cot cu Europa pentru a face față provocărilor globale și pentru a obține mai multe rezultate benefice atât pentru cele două părți, cât și pentru lume”, informează AFP și EFE, citate de Agerpres.
China și Franța ”trebuie să valorifice oportunitățile de aprofundare a cooperării în domeniile tradiționale” (aeronautică și energie nucleară) și ”să extindă cooperarea în domeniile emergente, cum ar fi tehnologia digitală, dezvoltarea verde, biomedicina și economia de argint (care îi vizează pe seniori, n.r.)”, a continuat liderul chinez.
În timp ce Trump a decretat o pauză în aplicarea celui mai sever regim tarifar pentru alte țări din lume – inclusiv UE – China caută parteneri care să o ajute să contracareze imensele presiuni comerciale venite din partea Casei Albe.
Unii dintre liderii blocului european susțin îndepărtarea de SUA și crearea unor legături mai strânse cu diferiți parteneri globali, însă alții susțin că este mai bine ca blocul să rămână aproape de Washington.
Ultimul summit de acest tip a avut loc la Beijing în 2023.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”
UE analizează o schemă de investiții cu grad mai mare de risc pentru a crește profitul din activele rusești înghețate
Ucraina acuză Rusia că respinge de „100 de zile” propunerea de armistițiu, „prim pas fundamental către pace”: „A intensificat teroarea, în loc să îi pună capăt”
Franța pregătește o inițiativă europeană pentru soluționarea conflictului dintre Israel și Iran
Israelul subminează „decenii de principii umanitare” prin blocarea ajutorului pentru civilii din Gaza, afirmă Kaja Kallas: Ce vedem merge dincolo de autoapărare. Destul este destul
Putin ar trebui să se ocupe de soluționarea negociată a războiul Rusiei din Ucraina înainte de a-și oferi serviciile de mediator între Israel și Iran, sugerează Trump: „Fă-mi o favoare, fii mediator pentru tine însuți”
CHINA
Oficiul Federal de Statistică: Germania pierde tot mai mult din competitivitatea sa industrială în fața Chinei
Published
1 day agoon
June 18, 2025
Germania pierde tot mai mult din competitivitatea sa industrială în fața Chinei, care continuă să avanseze puternic pe piețele globale. Potrivit datelor publicate de Oficiul Federal de Statistică, exporturile germane au scăzut anul trecut cu 1,7%, ajungând la aproximativ 1,55 trilioane de euro. În contrast, exporturile Chinei au crescut cu 7,1%, depășind pragul de trei trilioane de euro, potrivit statisticilor oficiale de la Beijing, relatează dpa, preluat de Agerpres.
Tendința nu este una punctuală: în timp ce China a înregistrat creștere a exporturilor pentru al optulea an consecutiv, Germania a cunoscut un recul semnificativ deja din 2023. Economiștii avertizează că industria germană se confruntă cu o amenințare reală din partea strategiilor agresive ale firmelor chineze, care recurg la prețuri de dumping pe piața internă și dispun de capacități de producție supradimensionate.
„Companiile chineze au recuperat teren și sunt din ce în ce mai prezente în segmentele de produse și industrii în care Germania era tradițional bine poziționată”, avertizează Philipp Böing, profesor de economie la Universitatea Goethe din Frankfurt și cercetător la ZEW Mannheim. El subliniază că, în domenii precum digitalizarea și inteligența artificială generativă, unele companii chineze au depășit deja performanțele tehnologice ale concurenților germani.
În opinia experților, competiția actuală este una sistemică între China și Occident – în special Statele Unite – și se va decide în funcție de capacitatea fiecărei tabere de a domina tehnologiile viitorului.
În Germania, declinul industriei este de durată: producția industrială este în scădere de un deceniu, spune Jens Burchardt, specialist în industrie și partener la Boston Consulting Group (BCG). El indică drept principală cauză costurile ridicate cu energia, mult peste media internațională.
Burchardt vede un pericol iminent în special pentru sectoarele mari consumatoare de energie, cum este industria chimică de bază, urmată de industria auto. „Producătorii germani își vor putea păstra poziția doar dacă vor reuși să joace un rol la fel de important în propulsia electrică precum l-au jucat în cea cu motoare cu ardere internă”, spune expertul.
Pericolul din partea concurenței chineze crește și în domenii precum construcțiile de mașini și industria electrotehnică – nu la fel de rapid, dar în mod semnificativ.
Transformările în mediul industrial global sunt ilustrate și de datele de la Hannover Messe – unul dintre cele mai mari târguri industriale din lume – unde numărul firmelor chineze expozante a crescut de la aproximativ 500 în 2014 la 1.145 în 2023.
Și performanța companiei Volkswagen reflectă schimbările de pe piață. Dacă în 2018 constructorul auto livra 10,1 milioane de autoturisme, anul trecut cifra a scăzut la 8,6 milioane – un declin de aproape 15%. Cauza principală: eșecul pe piața chineză, unde VW a livrat cu 1,3 milioane de unități mai puțin decât în urmă cu șase ani, în pofida creșterii pieței auto din China. Producătorii chinezi de automobile electrice au depășit clar companiile germane.
Potrivit lui Burchardt, supracapacitățile din China în domenii tehnologice cheie forțează companiile chineze să caute piețe externe, accentuând astfel presiunea asupra concurenței europene. „Este extrem de periculos pentru companiile germane”, avertizează consultantul BCG.
Totuși, Germania rămâne în multe domenii o forță industrială tehnologică de top. Dar, observă Burchardt, se confruntă cu un competitor care beneficiază de un avantaj de piață internă mai mare pentru tehnologii moderne, produce la costuri mai mici și este supus unei presiuni mai reduse din partea piețelor de capital.
Pe fondul acestor provocări, viitorul competitivității industriale germane depinde tot mai mult de inovație, adaptare tehnologică și politici economice care să atenueze dezavantajele structurale, în special cele legate de costurile energetice.
CHINA
SUA și China extind armistițiul în războiul comercial printr-un acord-cadru privind exporturile de pământuri rare și semiconductori
Published
1 week agoon
June 11, 2025
Statele Unite și China au convenit să prelungească armistițiul în războiul comercial, după două zile de negocieri intense la Londra, încheiate cu un „acord-cadru” privind restricțiile la exporturile de pământuri rare și semiconductori, relatează The Guardian.
Negocierile, desfășurate într-un context de tensiuni economice în creștere, s-au încheiat aproape de miezul nopții, ora Regatului Unit, după peste 20 de ore de discuții. Echipa americană a fost condusă de secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, secretarul pentru comerț, Howard Lutnick, și reprezentantul pentru comerț, Jamieson Greer. De cealaltă parte, delegația chineză a fost condusă de vicepremierul He Lifeng, un negociator experimentat, care a participat și la discuțiile anterioare de la Geneva.
„Am ajuns la un cadru pentru implementarea consensului de la Geneva și a discuției dintre cei doi președinți”, a declarat Lutnick. „Ideea este să ne întoarcem și să vorbim cu președintele Trump pentru a obține aprobarea lui. Ei vor face același lucru cu președintele Xi. Dacă vom primi aprobarea ambelor părți, vom implementa acest cadru.”
Oficialii americani au precizat că înțelegerea acoperă aspecte esențiale legate de mineralele critice și de magneții permanenți, indispensabili în industrii precum cea auto, electronică și de apărare. Restricțiile impuse de China asupra acestor exporturi amenințau deja să oprească producția auto în această vară, de ambele părți ale Atlanticului.
„Am ajuns la un cadru care dă substanță acordului de la Geneva”, a spus Lutnick, precizând că acordul va duce și la ridicarea unor restricții impuse recent de SUA asupra exporturilor proprii.
„De asemenea, au fost luate o serie de măsuri de către Statele Unite atunci când aceste pământuri rare nu mai veneau, a explicat Lutnick. Vă puteți aștepta ca acele măsuri să fie eliminate, așa cum a spus președintele Trump, într-un mod echilibrat.”
De partea chineză, vice-ministrul comerțului Li Chenggang a confirmat că s-a ajuns la un cadru comercial ce va fi prezentat liderilor celor două țări pentru aprobare. „Comunicarea noastră a fost foarte profesionistă, rațională, profundă și sinceră”, a declarat Li.
Disputa comercială mai amplă, declanșată în aprilie de decizia fostului președinte Donald Trump de a impune tarife de trei cifre asupra importurilor din China — reduse ulterior la un nivel de bază de 30% — rămâne nerezolvată. Totuși, armistițiul temporar oferă un răgaz în escaladarea conflictului.
În luna mai, exporturile Chinei către SUA au înregistrat o scădere de 35% față de anul anterior, iar tensiunile reciproce au dus la impunerea de noi restricții de ambele părți, în ciuda unui acord preliminar convenit luna trecută la Geneva.
Acordul-cadru actual, susțin oficialii, este un pas concret spre restabilirea unui echilibru comercial și ar putea deschide calea pentru rezolvarea unor tensiuni economice majore între cele două superputeri.
BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ
De la Beijing, șefa BCE avertizează că este necesar să se acționeze pentru a se „evita o escaladare a tensiunilor reciproc dăunătoare”
Published
1 week agoon
June 11, 2025By
Andreea Radu
Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a afirmat, miercuri, la Beijing, că „politicile comerciale coercitive nu reușesc să rezolve dezechilibrele” și că este necesar să se acționeze pentru a se „evita o escaladare a tensiunilor reciproc dăunătoare” la nivel global, transmite EFE, potrivit Agerpres.
Lagarde, care se află la Beijing pentru o întâlnire la Banca Populară a Chinei (banca centrală), conform anunțului făcut marți după-amiază pe X, a rostit un discurs în care a evidențiat faptul că, „în ultimii ani, au apărut tensiuni comerciale și un peisaj geopolitic complex ce complică din ce în ce mai mult cooperarea”.
„De-a lungul istoriei, ajustările unilaterale pentru a rezolva fricțiunile globale s-au dovedit adesea insuficiente”, a subliniat ea, potrivit comunicatului oficial.
Aceasta a adăugat că, de asemenea, ele „pot avea consecințe imprevizibile sau costisitoare” și pot fi „în mod special problematice atunci când politicile comerciale sunt folosite ca substitut pentru a aborda cauzele fundamentale”.
Lagarde a subliniat că „din ce în ce mai multe fricțiuni apar între regiuni ale căror interese geopolitice pot să nu fie pe deplin aliniate” dar că, în același timp, „regiunile sunt integrate economic mai profund ca niciodată”.
„Rezultatul este că, deși stimulentele de a coopera se reduc, costurile de a nu o face se amplifică”, a spus ea.
În opinia economistei franceze, toate lumea trebuie să acționeze pentru a „menține cooperarea” în pofida fragmentării, în contextul în care globalizarea „s-a dezvoltat într-o lume în care nu toate națiunile sunt unite prin aceleași garanții de securitate”.
„Unele țări care aveau venituri mici au experimentat progrese notabile, și niciuna mai mult decât China. Economiile avansate au beneficiat, de asemenea, dar într-un mod inegal. Deși unele industrii au experimentat presiuni din partea unei competiții mai mari, consumatorii s-au bucurat de prețuri mai mici. Iar pentru companiile capabile să urce în lanțul valoric, recompensele au fost substanțiale, în special în Europa”, a susținut președinta Băncii Centrale Europene.
Cu toate acestea, acum „am fost martorii impunerii unor niveluri tarifare inimaginabile cu doar câțiva ani în urmă”, a mai afirmat Lagarde.
Pentru Lagarde, excedentele și deficitele „nu sunt în mod intrinsec problematice, mai ales atunci când ele reflectă factori structurali precum avantajul comparativ sau tendințele demografice”, însă „dezechilibrele devin mai controversate dacă nu se rezolvă în timp și se creează percepția că se bazează pe decizii politice”.
De aceea, „puține țări sunt dispuse să continue să depindă de altele”, ceea ce nu implică că trebuie „să se renunțe la beneficiile mai ample ale comerțului”, a evidențiat economista franceză.
„Politicile comerciale coercitive nu sunt o soluție durabilă. Protecționismul abordează dezechilibrele, dar nu o face rezolvând cauzele lor profunde, ci erodând temeliile prosperității globale”, a estimat ea.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania
Trending
- NATO1 week ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA1 week ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ROMÂNIA1 week ago
Tranzacție majoră pe piața de curierat din România: Sameday cumpără Cargus, prima companie privată de curierat din România
- ROMÂNIA3 days ago
Ministerul Sănătății, 1.300 de zile de mandat, marcate de reforme majore, investiții strategice și modernizarea legislației în domeniul sănătății publice
- NATO1 week ago
Regele Spaniei, primul lider extern primit de Nicușor Dan, la grupul de luptă NATO de la Cincu: Prezența militarilor spanioli în România, o dovadă clară a angajamentului față de apărarea colectivă