Președintele francez, Emmanuel Macron, le-a cerut europenilor să înceteze să mai fie „naivi” și să tragă toate învăţămintele replierii strategice a SUA în faţa Chinei, ceea ce, în opinia sa, înseamnă în primul rând asumarea propriei lor protecţii, informează Agerpres.
„Europenii trebuie să înceteze să mai fie naivi. Când ne aflăm sub presiunea puterilor, care uneori îşi înăspresc atitudinea, trebuie să reacţionăm şi să arătăm că avem forţa şi capacitatea de a ne apăra. Nu prin escaladarea situaţiei, ci protejându-ne”, a insistat Macron, ca reacţie la pierderea de către Franţa a unui contract privind vânzarea de submarine Australiei, într-o conferinţă de presă comună cu premierul elen Kyriakos Mitsotakis.
„Nu este vorba de a găsi alternativă la alianţa cu SUA. Nu este vorba despre o substituire, ci înseamnă să ne asumăm responsabilitatea pilonului european în cadrul NATO şi să tragem concluziile pentru a ne asigura propria protecţie”, a adăugat preşedintele francez, în contextul în care Franța va prelua președinția Consiliului UE la 1 ianuarie 2022.
Mai mult, Emmanuel Macron a menționat că Statele Unite ale Americii sunt mari prieteni istorici şi aliaţi în ceea ce priveşte valorile, însă „suntem obligaţi să constatăm că, de mai bine de 10 ani, Statele Unite se concentrează în primul rând asupra lor, şi au interese strategice care se reorientează către China şi Pacific”.
„Este dreptul lor, este vorba despre propria lor suveranitate. Cu acelaşi pragmatism şi cu aceeaşi luciditate trebuie, ca noi, europenii, să contribuim la propria noastră protecţie”, a subliniat şeful statului francez.
Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat pe 15 septembrie un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine nucleare americane către Canberra. Astfel, Australia a decis să anuleze contractul de achiziţionare a unor submarine franceze cu propulsie convenţională în favoarea navelor americane cu propulsie nucleară, fapt ce a stârnit indignare și furie la Paris. În 2016, Franţa a semnat un contract în valoare de 56 miliarde de euro pentru a furniza Australiei 12 submarine cu propulsie clasică, considerat frecvent “contractul secolului” din cauza valorii şi importanţei sale strategice.
Reacția furioasă a Franței pentru această “lovitură în spate” a culminat cu rechemarea la Paris a ambasadorilor săi de la Washington și Canberra și anularea unei reuniuni a miniștrilor apărării francez și britanic, prevăzută a avea loc la Londra.
Emmanuel Macron şi Joe Biden, au difuzat săptămâna trecută o declarație comună în urma unei conversații telefonice în care au convenit asupra faptului că efectuarea de ”consultări deschise între aliaţi” ar fi ”permis evitarea” crizei provocate de afacerea submarinelor și alianța de securitate și apărare AUKUS.
Întrebat de consecinţele anulării contractului menţionat, Macron a dat asigurări că această situaţie „nu va schimba deloc” strategia ţării sale în regiunea Pacificului. În primul rând pentru că în această zonă (unde se află Noua Caledonie, teritoriul de peste mări al Franţei, şi arhipelagurile care alcătuiesc Polinezia franceză – n.r.) trăiesc un milion de francezi şi sunt desfăşuraţi aici 8.000 de militari francezi, a amintit Macron.
„Franţa este o putere în Indo-Pacific, iar pentru Franţa consecinţele anulării contractului cu Australia sunt limitate”, a mai spus Macron.
Tot în acest sens, președintele Franței a a semnat cu premierul elen, aflat în vizită la Paris, un contract militar ce va include angajamente din partea Greciei de a achiziționa nave de război și avioane de luptă franceze în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro, precum și o clauză privind asistența reciprocă în domeniul apărării.