Connect with us

INTERNAȚIONAL

Emmanuel Macron, dispus să preia frâiele leadership-ului global. Președintele francez le-a cerut liderilor lumii să respingă ”legea celui mai puternic”, pledând în favoarea multilateralismului

Published

on

Președintele francez, Emmanuel Macron, le-a cerut liderilor lumii să respingă ”legea celui mai puternic”, apel interpretat de mass-media ca fiind o nouă critică la adresa unilateralismului promovat de președintele american, Donald Trump. Liderul de la Palatul Elysee a invocat, de asemenea, nevoia dialogului cu Iranul, pe care Trump l-a acuzat că are o ”agendă sângeroasă”.

Emmanuel Macron a primit un val de aplauze din partea membrilor lumii reuniți în cea de-a 73-a Adunare Generală a ONU, după ce acesta a ținut o pledoarie pentru continuarea multilateralismului, criticând în același timp politicile izolaționiste ale actualei Administrații de la Casa Albă, gest interpretat ca fiind o nouă tentativă a liderului francez de a ocupa spațiul în leadership-ul global pe care, de obicei, îl revendică președintele american.

În vreme ce a recunoscut că există un scepticism în creștere față de organismele internaționale, precum Uniunea Europeană și ONU, Macron a atras atenția că ”naționalismul duce întotdeauna la înfrângere”, anunță Deutsche Welle. 

Cu doar câteva momente înainte ca președintele francez să-și susțină discursul în fața Adunării Generale, Donald Trump a anunțat că Statele Unite ale Americii vor să-și limiteze contribuția la 25% din bugetul operațiunilor Națiunilor Unite, ciritcând ”ideologia globalismului”, pledând în același timp în favoarea patriotismului și respectării suveranității naționale.

”Legea junglei” a lui Trump

Macron a avertizat că politicile izolaționiste promovate de actuala administrație de la Casa Albă, cu precădere cele care vizează relația cu Iranul, nu fac decât să crescă riscul unui conflict.

Citiți și:

De la sediul ONU, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pledează pentru multilateralism: Trebuie să i se dea o șasă. Este calea pentru viitor

VIDEO Primul discurs al unui lider european în Congresul SUA după un deceniu. Emmanuel Macron a cerut Statelor Unite să evite izolaționismul: Un război între aliați nu este normal

Forumul Economic Mondial de la Davos. Premierul indian Narendra Modi: Izolaţionismul, schimbările climatice şi terorismul, cele trei mari ameninţări globale de astăzi

Angela Merkel, critică voalată la adresa lui Donald Trump înaintea summitului G20: Problemele lumii nu se rezolvă prin protecționism și izolaționism

Unilateralismul duce direct ”la izolaționism și conflict… (care) este în detrimentul tuturor, chiar și pentru cei care credeau că sunt cei mai puternici”, a delarat Macron. ”Legea junglei nu protejează niciun popor împotriva oricărei amenințări, fie că ea e chimică sau nucleară”, a completat liderul francez.

”Legea celui mai puternic”

Macron a cerut chiar o reformă a G7, grupul statelor puternic industrializate, care să includă Africa, într-o formă sau alta, ca ”prioritate” în lupta împotriva inegalităţilor. Liderul francez s-a demarcat punct cu punct de Trump şi de cei care ”agită suveranitatea ca mod de a-i ataca pe alţii”, criticând retragerea SUA din acordul de la Paris privind schimbarea climatică, respingerea unui acord privind imigraţia, abordarea situaţiei din Orientul Mijlociu de către preşedintele american, precum şi atitudinea lui Trump faţă de acordul nuclear cu Iranul.

Citiți și:

Sancțiunile decise de Donald Trump împotriva Iranului afectează giganții auto germani: Compania Daimler AG renunță la extinderea activității sale în Iran

Comisia Europeană se asigură că acordul cu Iran este neclinitit după sancțiunile impuse de SUA și alocă o primă tranșă de 18 milioane de euro Teheranului

Ce va permite soluţionarea reală a situaţiei din Iran? (…) Legea celui mai puternic? Presiunea unei singure părţi? Nu!”, a spus Macron, făcând apel la ”dialog şi la multilateralism” pentru ieşirea din impas.

Președintele american, Donald Trump, a decis în luna mai retragerea Statelor Unite din Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) și să reinstituie toate sancțiunile care au fost ridicate anterior în temeiul acestui acord. Sancțiunile reinstituite de SUA au intrat în vigoare după expirarea unei perioade de ”grație” de 90 de zile (care se încheie la 6 august 2018) pentru anumite sancțiuni și a unei perioade de 180 de zile (care se încheie la 4 noiembrie 2018) pentru celelalte sancțiuni.

Europenii vor crea o entitate specifică pentru a putea continua relaţiile comerciale cu Iranul, în special achiziţia de petrol, şi a scăpa astfel de sancţiunile americane, a anunţat luni seară la ONU şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, potrivit The Guardian.

La 4 noiembrie, un nou val de sancţiuni va lovi direct exporturile iraniene de petrol şi operaţiunile bancare cu această ţară care se va trezi astfel deconectată de la circuitele financiare internaţionale.

Noile canale de plată trebuie ”să asigure actorii economici care au un comerţ legal cu Iranul”, a subliniat în faţa presei Federica Mogherini.

Este vorba despre păstrarea beneficiilor economice aşteptate de Iran în schimbul rămânerii în acord şi renunţării la un program nuclear militar, a explicat şefa diplomaţiei europene.

Niciun acord comercial încheiat cu cei care s-au retras din Acordul de la Paris

Făcând trimitere la decizia lui Donald Trump de anul trecut de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris, o încercare a aproape 200 de lideri de a menține temperatura globală a 2 grade Celsius, Macron a cerut liderilor prezenți în discursul său în care s-a delimitat de unilateralismului liderului de la Casa Albă ”să nu mai semneze acorduri comerciale cu țări care nu respectă acordul de la Paris” privind schimbările climatice.

”Chiar și cei care contestă schimbările climatice suferă consecințele, la fel ca toată lumea”, a spus președintele Franței, făcând trimitere la negarea încălzirii globale pe care Trump nu s-a sfiit în trecut să o arate. 

Citiți și:

Emmanuel Macron promite că Franța va acoperi deficitul de finanțare în domeniul cercetării privind schimbările climatice după ce SUA s-au retras din Acordul de la Paris

Franța organizează marți „One Planet Summit”. La reuniunea privind schimbările climatice vor participa peste 50 de lideri mondiali. Donald Trump, marele absent

Schimbări climatice: Statele Unite au refuzat să semneze declarația G7 în privința climei și înființarea unor bănci de dezvoltare

Fostul președinte al SUA, Barack Obama, semnalează de la Paris ”absența leadershipului american” privind schimbările climatice

Sondaj Pew Reasearch: Cele mai mari amenințări la adresa securității mondiale sunt gruparea Stat Islamic și schimbările climatice

O creștere cu maxim 2 grade Celsius a temperaturii față de perioada preindustrială este considerată de către oamenii de știință drept pragul dincolo de care există un risc mult mai ridicat să asistăm la schimbări climatice periculoase și potențial catastrofale la nivel global. Din acest motiv, comunitatea internațională a recunoscut necesitatea menținerii încălzirii globale sub pragul de 2 grade Celsius.

Studii ONU arată, însă, că temperaturile medii mondiale urmează să crească cu 3 grade sau peste până în 2100, pe baza tendințelor actuale.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Papa Francisc salută armistițiul propus de ONU pentru o încetare mondială a focului în timpul pandemiei: Să permitem păcii să ofere asistență umanitară

Published

on

© Vatican News

Papa Francisc a salutat duminică armistiţiul global de încetare a focului în perioada pandemiei de coronavirus solicitat de ONU şi a cerut “să fie implementat în mod efectiv şi rapid pentru binele persoanelor aflate în suferinţă”, relatează EFE, potrivit Agerpres.

“Este lăudabilă solicitarea unei încetări imediate mondiale a focului, care să permită păcii şi securităţii indispensabile să poată oferi asistenţă umanitară de care este nevoie de urgenţă”, a spus Papa în timpul rugăciunii duminicale Angelus.

“Ser ca această decizie să se implementeze eficient şi rapid pentru binele persoanelor care suferă. Fie ca această rezoluţie a Consiliului de Securitate să se transforme într-un prim pas spre un viitor paşnic”, a spus Sfântul părinte.

După mai mult de trei luni de negocieri, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit, în sfârşit, la 1 iulie pentru a aproba o rezoluţie care sprijină apelul secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, pentru un armistiţiu global de încetare a focului în perioada pandemiei de coronavirus.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ziua Independenței SUA: Donald Trump promite să protejeze “modul de viață american” și anunță că este pe cale să învingă “stânga radicală, marxiștii și anarhiștii”

Published

on

© White House/ Flickr

Preşedintele Donald Trump a celebrat sâmbătă, 4 iulie, sărbătoarea naţională a Zilei Independenţei cu un discurs în stilul unui miting de campanie într-o Americă divizată, pe fundalul unui nou val de îmbolnăviri cu COVID-19 şi a manifestaţiilor împotriva rasismului, transmite duminică AFP. De asemenea, Donald Trump a afirmat că va lupta pentru a proteja stilul de viaţă american care a început atunci când exploratorul italian Cristofor Columb a descoperit America.

Festivităţile organizate cu ocazia zile de 4 iulie, marcată în mod tradiţional de parade, fanfare, grătare şi artificii impresionante într-o atmosferă prietenoasă au fost revizuite în acest an pe întreg teritoriul Statelor Unite din cauza pandemiei.

“Suntem pe cale să învingem stânga radicală, marxiştii, anarhiştii, agitatorii şi jefuitorii”, a spus preşedintele Donald Trump în cadrul unei ceremonii organizate în grădinile Casei Albe, relatează Agerpres.

Cu o zi în urmă, de la poalele Muntelui Rushmore, Donald Trump a denunțat asediul lansat de fascismul de extremă-stânga asupra istoriei, celebrând memoria părinților fondatori ai SUA.

Departe de tonul împăciuitor, adoptat în mod tradiţional de preşedinţii americani în discursul cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei, liderul de la Casa Albă a atacat şi mass-media “care îşi acuză pe nedrept adversarii că sunt rasişti”.

“Cu cât minţiţi mai mult, cu cât calomniaţi (…) cu atât vom lucra pentru a spune adevărul şi vom câştiga”, a declarat Donald Trump cu patru luni înaintea alegerilor prezidenţiale în care speră să câştige un al doilea mandat.

Liderul de la Casa Albă a atacat din nou virulent China, de unde s-a răspândit pandemia noului coronavirus, reafirmând că autorităţile de la Beijing “ar trebui să fie trase la răspundere”.

De asemenea, Donald Trump a afirmat că va lupta pentru a proteja stilul de viaţă american care a început atunci când exploratorul italian Cristofor Columb a descoperit America.

“Împreună vom lupta pentru visul american şi îl vom apăra pentru a proteja şi a păstra modul de viaţă american care a început în 1492 când Columb a descoperit America”, a declarat preşedintele Donald Trump cu ocazia celebrării, la Casa Albă, a Zilei Independenţei SUA.

“Nu vom permite niciodată unei mulţimi supărate să ne dărâme statuile, să ne şteargă istorie, să ne îndoctrineze copiii sau să calce în picioare libertăţile noastre” a declarat liderul de la Casa Albă.

Sărbătorirea de anul acesta a Zilei Independenţei, ce marchează momentul în care, în 1776, 13 colonii britanice au proclamat separarea lor de coroana britanică şi fondarea Statele Unite ale Americii, va rămâne în istorie marcat de frământările sociale şi politice generate de moartea afro-americanului George Floyd. Moartea sa a provocat o mişcare de amploare împotriva rasismului, comparabilă cu cea a drepturilor civile din anii 1960. În mai multe părţi din SUA, ziua de 4 iulie a fost marcată de mitinguri pentru justiţie, egalitate rasială şi împotriva administraţiei Trump.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadorul României în SUA: Ziua Independenței, un moment de recunoaștere a rolului vital al SUA în căutarea libertății de către români

Published

on

© Ambasada României în Statele Unite ale Americii

Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii reprezintă un moment important de recunoaștere a rolului vital pe care SUA l-a jucat în dobândirea libertății și a destinului democratic ale României, a susținut, sâmbătă, ambasadorul român la Washington, George Cristian Maior.

Într-un mesaj prilejuit de aniversarea a 244 de ani de la adoptarea Declarației de Independență, ambasadorul român a subliniat că valorile Declarației de Independență au fost mult timp prețuite de români și reflectate și în Constituția țării noastre.

Ziua Independenței este un moment important pentru recunoașterea rolului vital pe care l-au jucat Statele Unite în căutarea libertății de către români. Apelul vizionar al Americii pentru destinul democratic al națiunilor a inspirat în mare parte mișcarea de unificare a României în 1918. Acum treizeci de ani, în 1989, eliberarea României de regimul comunist a avut un impact dramatic asupra viziunii dominante a Statelor Unite pentru o Europă întreagă și liberă. România a găsit de-a lungul istoriei un prieten apropiat și un aliat puternic în Statele Unite, angajat întotdeauna să încurajeze și să sprijine idealurile democratice ale țării noastre“, a spus Maior, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei României în SUA.

Ambasadorul român a reiterat, totodată, relația strânsă de parteneriat pe care România și SUA o împărtășesc, bazată pe valorile democrației, drepturilor omului și statului de drept.

 

Statele Unite ale Americii celebrează la 4 iulie împlinirea a 244 de ani de la semnarea Declarației de Independență prin care cele 13 colonii din America de Nord își declarau independența față de Marea Britanie.

Mai mult, săptămâna viitoare, la 11 iulie, România și SUA marchează 23 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending